Co się stało z telefonicznym biurem obsługi klienta?

Tablica o Multimo wprowadzonym przez GTS Energis
Awatar użytkownika

Topic author
buggg
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 170
Rejestracja: 03 lut 2007, 12:31
Kontakt:

Co się stało z telefonicznym biurem obsługi klienta?

Nieprzeczytany post autor: buggg » 05 mar 2009, 15:14

Po wciśnięciu zero słychać tylko trzaski w telefonie, ani sygnału ani muzyczki ani nic... Nie dość że eBOA nie działa tak jak powinno bo same czerwone błędy się sypią to na dodatek już nawet przez telefon się nie można skontaktować. Ludzie co się dzieje z tą firmą! Istna parodia. Przez blisko 3 lata użerałem się z chorą firmą oferującą radiówkę przeszedłem na ADSL, parę miesięcy i kolejna paranoja się robi.


gutek234
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 14 sty 2007, 11:13
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: Śląsk

Re: Co się stało z telefonicznym biurem obsługi klienta?

Nieprzeczytany post autor: gutek234 » 06 mar 2009, 18:30

Otóż działa, po prostu zamiast muzyki i sygnału oczekiwania, są trzaski , które trzeba przeczekać a połączenie dojdzie do skutku..
Jak coś to można dzwonić bezpośrednio do konsultantów a wtedy na pewno się dodzwonisz.
Numer do konsultanta: 22 2122553 ; 22 2122554 ; 22 2122555 (czasem zajęty jak ktoś właśnie prowadzi rozmowę z tym konsultantem)


Kasztelan
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 105
Rejestracja: 23 mar 2007, 15:52
Łącze: Net24

Re: Co się stało z telefonicznym biurem obsługi klienta?

Nieprzeczytany post autor: Kasztelan » 07 mar 2009, 10:36

Mają tylko trzech konsultantów?
Obrazek

Awatar użytkownika

kidman64
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 104
Rejestracja: 02 lip 2008, 2:13
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: krakow

Re: Co się stało z telefonicznym biurem obsługi klienta?

Nieprzeczytany post autor: kidman64 » 07 mar 2009, 15:53

swietnie, nikt nie podnosi sluchawki u nch.
Planet ADE-4400A + Linksys WRT54GL (Tomato)


maciejnet
Bywalec
Bywalec
Posty: 421
Rejestracja: 11 kwie 2005, 18:49
Łącze: Net24
Lokalizacja: 77

Re: Co się stało z telefonicznym biurem obsługi klienta?

Nieprzeczytany post autor: maciejnet » 08 mar 2009, 10:56

Ja dodzwoniłem się do BOA i usłyszałem o jakiejś awarii i do jutra nie będą wstanie nikomu pomoc, ani przyjąć awarii. Paranoja :shock:
Kobieta tylko przepraszała. Koniec :x
Obrazek
Posiadane łącze: Netia 900 mbit/s
Posiadany router: Huawei HG8245Q Router ONT Combo


m.a.n.i.e.k.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 03 mar 2009, 23:59

Re: Co się stało z telefonicznym biurem obsługi klienta?

Nieprzeczytany post autor: m.a.n.i.e.k. » 14 mar 2009, 23:35

Witam wszystkich. Trafilem tu za namową abonenta multimo z Krakowa (pozdrawiam pana Krzyśka :D ). Jak sie okazuje klienci multimo maja swoje forum :D I bardzo dobrze :D . Będę zaglądał tu tak często jak to tylko będzie możliwe. Wiem że macie problemy z dodzwonieniem się na infolinię dlatego jeśli ktoś będzie chciał to zapraszam do kontaktu na PW. Pozdrawiam

Awatar użytkownika

kidman64
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 104
Rejestracja: 02 lip 2008, 2:13
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: krakow

Re: Co się stało z telefonicznym biurem obsługi klienta?

Nieprzeczytany post autor: kidman64 » 15 mar 2009, 1:11

tzn pracujesz w infolinii multimo czy cos?
Planet ADE-4400A + Linksys WRT54GL (Tomato)


m.a.n.i.e.k.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 03 mar 2009, 23:59

Re: Co się stało z telefonicznym biurem obsługi klienta?

Nieprzeczytany post autor: m.a.n.i.e.k. » 15 mar 2009, 15:34

kidman64 pisze:tzn pracujesz w infolinii multimo czy cos?

Dokładnie pracuję w multimo. Czasem zdarzy mi się odebrać jakiś telefon ale to rzadko bo mam inne obowiązki w firmie.


artur.prz

Re: Co się stało z telefonicznym biurem obsługi klienta?

Nieprzeczytany post autor: artur.prz » 15 mar 2009, 23:21

Bardzo miło to słyszeć. W końcu będziemy mieć swojaka między sobą ;) Pozdrawiam :)


maciejnet
Bywalec
Bywalec
Posty: 421
Rejestracja: 11 kwie 2005, 18:49
Łącze: Net24
Lokalizacja: 77

Re: Co się stało z telefonicznym biurem obsługi klienta?

Nieprzeczytany post autor: maciejnet » 15 mar 2009, 23:26

A ja się pytam czy już BOA pracuje normalnie? Czy skrzynka boa@multimo.pl jest skonfigurowana poprawnie? Bo ostatnio odbijało z błędem, a multimo@multimo.pl milczy i nie odpowiada.
Obrazek
Posiadane łącze: Netia 900 mbit/s
Posiadany router: Huawei HG8245Q Router ONT Combo


barteks2
Bywalec
Bywalec
Posty: 389
Rejestracja: 13 kwie 2008, 2:14
Łącze: Net24
Lokalizacja: [68]

Re: Co się stało z telefonicznym biurem obsługi klienta?

Nieprzeczytany post autor: barteks2 » 16 mar 2009, 16:17

Ja też ostatnio wysłałem maila na boa@multimo.pl to list wrócił z jakimś błędem.
Obrazek


m.a.n.i.e.k.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 03 mar 2009, 23:59

Re: Co się stało z telefonicznym biurem obsługi klienta?

Nieprzeczytany post autor: m.a.n.i.e.k. » 08 kwie 2009, 10:16

Skrzynka działa. @ dochodzą i są realizowane.


maciejnet
Bywalec
Bywalec
Posty: 421
Rejestracja: 11 kwie 2005, 18:49
Łącze: Net24
Lokalizacja: 77

Re: Co się stało z telefonicznym biurem obsługi klienta?

Nieprzeczytany post autor: maciejnet » 08 kwie 2009, 12:01

m.a.n.i.e.k. pisze:Skrzynka działa. @ dochodzą i są realizowane.

Cóż za spostrzegawczość. Po miesiącu...
Obrazek
Posiadane łącze: Netia 900 mbit/s
Posiadany router: Huawei HG8245Q Router ONT Combo


m.a.n.i.e.k.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 03 mar 2009, 23:59

Re: Co się stało z telefonicznym biurem obsługi klienta?

Nieprzeczytany post autor: m.a.n.i.e.k. » 09 kwie 2009, 22:26

maciejnet pisze:
m.a.n.i.e.k. pisze:Skrzynka działa. @ dochodzą i są realizowane.

Cóż za spostrzegawczość. Po miesiącu...

Za to twoja rewelacyjna. Zadowolony?

Awatar użytkownika

RaV
Wiarus
Wiarus
Posty: 2183
Rejestracja: 02 gru 2005, 19:57
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: 89 - Szczytno
Kontakt:

Re: Co się stało z telefonicznym biurem obsługi klienta?

Nieprzeczytany post autor: RaV » 11 kwie 2009, 17:07

Ja nie wysłałem jeszcze ani jednego maila na ten adres i wszystko załatwiam przez infolinię, więc uważam, że powinniście być wdzięczni za sam fakt, iż istnieje taka dodatkowa wygodna droga komunikacji z operatorem a nie tylko narzekacie tak jakbyście nie mieli, na co narzekać.
Wypasione routery ADSL z chipsetem Broadcom na pokładzie oraz softem DGTeam na sprzedaż:
Obrazek

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości