Jak długo mam czekać na zmiane prędkości??

Tablica o Multimo wprowadzonym przez GTS Energis
Awatar użytkownika

Topic author
papux
Bywalec
Bywalec
Posty: 420
Rejestracja: 04 maja 2009, 23:35
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: Wielkopolska\062

Jak długo mam czekać na zmiane prędkości??

Nieprzeczytany post autor: papux » 09 maja 2009, 17:00

20 kwiecień podpisałem aneks o zmianie prędkości z 2mb na 6mb.
28 kwietnia zadzwoniłem na infolinie żeby się upewnić że dostali umowę (dostali i wysłali zgłoszenie do TP).
4 maja zadzwoniłem z pytaniem co z moim łączem. Pani powiedziała że w tym tygodniu łącze zostanie przygotowane przez TP.
9 maja czekam już cały tydzień. Łącze nie zostało nawet jeszcze zsynchronizowane na 7456 i ciągle idzie na 2496.

Czy to jest normalne?? Z tego co wiem TP ma tydzień na przygotowanie fundamentów pod daną prędkość, chodź nie bardzo wiem co mają przygotowywać gdyż jestem już podłączony na 2mb, a wystarczy tylko włączyć synchronizacje i podać przepustowość.

Ile wam zajęło takie oczekiwanie??
Czy ci ludzie są kompetentni czy tylko umieją zbywać klientów??
Obrazek

Awatar użytkownika

RaV
Wiarus
Wiarus
Posty: 2183
Rejestracja: 02 gru 2005, 19:57
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: 89 - Szczytno
Kontakt:

Re: Jak długo mam czekać na zmiane prędkości??

Nieprzeczytany post autor: RaV » 09 maja 2009, 17:05

7 dni, ale roboczych, więc razem wychodzi około 12 dni.
Sądzę, że do końca następnego tygodnia powinieneś mieć już synchro na 6 mbit.
Wypasione routery ADSL z chipsetem Broadcom na pokładzie oraz softem DGTeam na sprzedaż:
Obrazek


m.a.n.i.e.k.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 03 mar 2009, 23:59

Re: Jak długo mam czekać na zmiane prędkości??

Nieprzeczytany post autor: m.a.n.i.e.k. » 09 maja 2009, 18:51

Papux miales umowe z gts energis czy z multimo? Jesli z gts to musisz jeszcze zaczekac bo dokumenty musza jeszcze byc zatwierdzone przez TP. TP nie przepnie cie na centrali dlatego ze nie maja potwierdzenia od gts tylko z multimo. Zmiana na 6144 wyglada nieco inaczej niz w przypadku nizszych przepustowosci. Poza tym to ze cie przepna na 6 nie znaczy ze 6 bedzie dzialac ale o tym pewnie wiesz.

Awatar użytkownika

Topic author
papux
Bywalec
Bywalec
Posty: 420
Rejestracja: 04 maja 2009, 23:35
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: Wielkopolska\062

Re: Jak długo mam czekać na zmiane prędkości??

Nieprzeczytany post autor: papux » 09 maja 2009, 19:45

Papux miales umowe z gts energis czy z multimo?

MULTIMO

TP nie przepnie cie na centrali dlatego ze nie maja potwierdzenia od gts tylko z multimo.


Bardzo ciekawe co oni muszą przepinać?? Możesz mi to bliżej wyjaśnić??


Zmiana na 6144 wyglada nieco inaczej niz w przypadku nizszych przepustowosci.


To znaczy?? Piszesz unikając konkretnych odpowiedzi.
Dla mnie zmiana wygląda tak samo.

Poza tym to ze cie przepna na 6 nie znaczy ze 6 bedzie dzialac


Tak wiem, ale zasięgałem waszej opinii na temat swojego łącza w innym temacie oraz wczoraj porozmawiałem sobie z technikami w moim rejonie od TP i nie widzę żądnych przeszkód aby 6mb na mojej lini nie poszło.
Obrazek


m.a.n.i.e.k.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 03 mar 2009, 23:59

Re: Jak długo mam czekać na zmiane prędkości??

Nieprzeczytany post autor: m.a.n.i.e.k. » 09 maja 2009, 20:45

Skoro masz umowe z multimo to nie bedziesz mial przerwy w dostepie. Z gts jest troche inaczej-nowe loginy haaselka i przerwa jednak jest bo swoj udzial ma tez gts z ktorym obecni abonenci rozwiazuja umowe i tp traktuje to jako nowe zamowienie. Wiesz z tymi technikami to roznie bywa. Rozmowa rozmowa a pomiar pomiarem. Z 6 jest inaczej - tak mi technik z tp mowil :wink: Jest inne krosowanie, zmieniaja tryb i jeszcze pare innych rzeczy. Ty jako odbiorca nie czujesz roznicy ale modyfikacja jest jednak inna. To wszystko zalezy od lokalizacji. Miejmy nadzieje ze odpali.


nijel
Weteran
Weteran
Posty: 1088
Rejestracja: 13 cze 2006, 10:44
Łącze: Wawtel
Numer GG: 0

Re: Jak długo mam czekać na zmiane prędkości??

Nieprzeczytany post autor: nijel » 09 maja 2009, 22:43

Tak jak Rav wcześniej pisał, zaczekaj do następnego tygodnia. Od strony technicznej sama zmiana nie będzie wymagała interwencji żadnego technika. Po prostu ktoś zdalnie zmieni zegarowanie na porcie, a multimo zmieni prędkość na loginie. Z tym krosowaniem to nie bardzo prawda. To po prostu wpięcie dwóch kabelków w port, coś jak włożenie wtyczki do kontaktu. Ciężko zrobić to inaczej.

m.a.n.i.e.k. mam pytanie o prędkości na loginie w multimo. W takim przypadku jest ustawiane 6144 czy 7456? Kwestia ciekawa bo nagłówki nie "zjedzą" całego narzutu i prędkość zawsze będzie trochę wyższa. Temat ten był kiedyś tutaj poruszany.

Awatar użytkownika

RaV
Wiarus
Wiarus
Posty: 2183
Rejestracja: 02 gru 2005, 19:57
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: 89 - Szczytno
Kontakt:

Re: Jak długo mam czekać na zmiane prędkości??

Nieprzeczytany post autor: RaV » 09 maja 2009, 22:49

Na pewno jest to 6144, bo pełnych 6mbit to tak naprawdę u siebie jeszcze nie widziałem a PPPoE też zjada trochę transferu...
W sumie to miałem podzwonić żeby zwiększyli, ale jakoś nie chciało mi się walczyć o te kilkadziesiąt KB/s. ;) Co ciekawe na uploadzie jest jakby lepiej, bo max. wyciąga około 72 KB/s.
Wypasione routery ADSL z chipsetem Broadcom na pokładzie oraz softem DGTeam na sprzedaż:
Obrazek


kantona
Bywalec
Bywalec
Posty: 341
Rejestracja: 02 mar 2007, 9:11
Łącze: Net24

Re: Jak długo mam czekać na zmiane prędkości??

Nieprzeczytany post autor: kantona » 09 maja 2009, 23:08

Ja jak zmieniałem z 1mbit na 2mbit - czekałem w sumie jakieś 8 dni od momentu wysłania ode mnie do nich podpisanych papierów.

Awatar użytkownika

Topic author
papux
Bywalec
Bywalec
Posty: 420
Rejestracja: 04 maja 2009, 23:35
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: Wielkopolska\062

Re: Jak długo mam czekać na zmiane prędkości??

Nieprzeczytany post autor: papux » 10 maja 2009, 7:27

Tak myślłem że całość zamknie się w około 2 tyg.

Co do krosowanie to dziwne żeby ponownie to robić skoro ja mam już podłączenie i to na bardzo solidnych miedziakach. Krosowanie wykonuje się tylko podczas pierwszego podłaczenia internetu bo wtedy trzeba parę miedziaków podłączyć pod huba, splitera i od niego w centrali wyciągnąć skrosowany przewód (parę) do modemu centrali ADSL gdzie dalej już leci przez TP na MULTIMO.

W każdym bądź razie dam znać co z tego wyszło w tym temacie.
Pozdro
Obrazek


daneq
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 280
Rejestracja: 18 paź 2006, 14:28
Łącze: Net24
Lokalizacja: 014

Re: Jak długo mam czekać na zmiane prędkości??

Nieprzeczytany post autor: daneq » 10 maja 2009, 7:46

m.a.n.i.e.k. pisze:Skoro masz umowe z multimo to nie bedziesz mial przerwy w dostepie. Z gts jest troche inaczej-nowe loginy haaselka i przerwa jednak jest bo swoj udzial ma tez gts z ktorym obecni abonenci rozwiazuja umowe i tp traktuje to jako nowe zamowienie. Wiesz z tymi technikami to roznie bywa. Rozmowa rozmowa a pomiar pomiarem. Z 6 jest inaczej - tak mi technik z tp mowil :wink: Jest inne krosowanie, zmieniaja tryb i jeszcze pare innych rzeczy. Ty jako odbiorca nie czujesz roznicy ale modyfikacja jest jednak inna. To wszystko zalezy od lokalizacji. Miejmy nadzieje ze odpali.



na ilnfolinii uzyskałem informację, że nie ma żadnej przerwy. ja obecnie jestem na etapie podpisywania nowej umowy z multimo i nie chciałbym, żeby jakaś przerwa miała miejsce..
strefa 0-14
od 2007r.
obecnie 20 MB
Obrazek


m.a.n.i.e.k.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 03 mar 2009, 23:59

Re: Jak długo mam czekać na zmiane prędkości??

Nieprzeczytany post autor: m.a.n.i.e.k. » 10 maja 2009, 12:56

nijel pisze:
m.a.n.i.e.k. mam pytanie o prędkości na loginie w multimo. W takim przypadku jest ustawiane 6144 czy 7456? Kwestia ciekawa bo nagłówki nie "zjedzą" całego narzutu i prędkość zawsze będzie trochę wyższa. Temat ten był kiedyś tutaj poruszany.


TP odpowiada za synchro linii. Dla 6144 jest to tak jak napisales 7456.

Awatar użytkownika

RaV
Wiarus
Wiarus
Posty: 2183
Rejestracja: 02 gru 2005, 19:57
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: 89 - Szczytno
Kontakt:

Re: Jak długo mam czekać na zmiane prędkości??

Nieprzeczytany post autor: RaV » 10 maja 2009, 13:00

nijel, zapytał się o prędkość na loginie ustawianą przez multimo a nie o prędkość jaką ustawia TP na swoim sprzęcie.
Wypasione routery ADSL z chipsetem Broadcom na pokładzie oraz softem DGTeam na sprzedaż:
Obrazek


m.a.n.i.e.k.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 03 mar 2009, 23:59

Re: Jak długo mam czekać na zmiane prędkości??

Nieprzeczytany post autor: m.a.n.i.e.k. » 10 maja 2009, 13:01

daneq pisze:

na ilnfolinii uzyskałem informację, że nie ma żadnej przerwy. ja obecnie jestem na etapie podpisywania nowej umowy z multimo i nie chciałbym, żeby jakaś przerwa miała miejsce..

Jak dadza ci nowe loginy i hasla to przerwa musi byc. Nie ma takiej opcji by dzialac na 2 loginach i haslach jednoczesnie.


daneq
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 280
Rejestracja: 18 paź 2006, 14:28
Łącze: Net24
Lokalizacja: 014

Re: Jak długo mam czekać na zmiane prędkości??

Nieprzeczytany post autor: daneq » 10 maja 2009, 18:39

m.a.n.i.e.k. pisze:Jak dadza ci nowe loginy i hasla to przerwa musi byc. Nie ma takiej opcji by dzialac na 2 loginach i haslach jednoczesnie.



jak długo taka przerwa trwa?

ja myślę, że to będzie tak, że dostane nowy login/hasło i zaloguje się na nim i będzie działać dalej.. a stary login będzie działał do momentu zalogowania się na nowe parametry.. przecież na DSLamie nic nie trzeba zmieniać
strefa 0-14
od 2007r.
obecnie 20 MB
Obrazek


m.a.n.i.e.k.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 03 mar 2009, 23:59

Re: Jak długo mam czekać na zmiane prędkości??

Nieprzeczytany post autor: m.a.n.i.e.k. » 10 maja 2009, 19:16

Dokładnie tak powinno być.

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość