Brak netu

Tablica o Multimo wprowadzonym przez GTS Energis

barteks2
Bywalec
Bywalec
Posty: 389
Rejestracja: 13 kwie 2008, 2:14
Łącze: Net24
Lokalizacja: [68]

Re: Brak netu

Nieprzeczytany post autor: barteks2 » 11 lip 2010, 17:29

Tak, znowu autoryzacja. Z kolei teraz szwankują chyba DNS-y, bo przy niektórych stronach muszę odświeżać po 5x, żeby móc wejść.
Obrazek


zulu144
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 103
Rejestracja: 05 lut 2007, 12:47
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: 89

Re: Brak netu

Nieprzeczytany post autor: zulu144 » 13 lip 2010, 14:22

barteks2 pisze:Tak, znowu autoryzacja. Z kolei teraz szwankują chyba DNS-y, bo przy niektórych stronach muszę odświeżać po 5x, żeby móc wejść.

Z niektórych stron i aplikacji w ogóle nie mogłem korzystać dopóki nie zmieniłem preferowany DNS na standardowy googlowski 8.8.8.8

coś nie tak z DNS multimo

Kod: Zaznacz cały

Item           Down  Up;Down Up
SNR Margin       22  24;3-15 15 dB
Line Attenuation 36  19;  35 18 dB
Data Rate      2496 320;7456 639 kbps


mkkot
Bywalec
Bywalec
Posty: 498
Rejestracja: 26 cze 2007, 16:59
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Kontakt:

Re: Brak netu

Nieprzeczytany post autor: mkkot » 15 lip 2010, 12:20

Co na przykład? Bo u siebie nie zauważyłem.


kantona
Bywalec
Bywalec
Posty: 341
Rejestracja: 02 mar 2007, 9:11
Łącze: Net24

Re: Brak netu

Nieprzeczytany post autor: kantona » 15 lip 2010, 13:57

u mnie dziś znowu rozłącza mnie od serwerów gier i na niektórych stronkach wywala info, że nie działa a po odświeżeniu jest ok :(


Vibovit
Bywalec
Bywalec
Posty: 496
Rejestracja: 26 lis 2005, 3:44
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: Łódź

Re: Brak netu

Nieprzeczytany post autor: Vibovit » 15 lip 2010, 14:36

No to macie lokalne problemy niezwiązane z siecią GTS. Chyba, że to regionami są problemy jakieś. Najlepiej sprawdzić to na noc.gts.pl.
Obrazek >> :)) Obrazek
Zmiana z netii na multimo zakończona pomyślnie :P

Awatar użytkownika

papux
Bywalec
Bywalec
Posty: 420
Rejestracja: 04 maja 2009, 23:35
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: Wielkopolska\062

Re: Brak netu

Nieprzeczytany post autor: papux » 17 lip 2010, 7:53

u mnie dziś znowu rozłącza mnie od serwerów gier i na niektórych stronkach wywala info, że nie działa a po odświeżeniu jest ok


Też zauważyłem tą przypadłość.
Ostatnio rzadko ale się zdarza.
Obrazek


barteks2
Bywalec
Bywalec
Posty: 389
Rejestracja: 13 kwie 2008, 2:14
Łącze: Net24
Lokalizacja: [68]

Re: Brak netu

Nieprzeczytany post autor: barteks2 » 20 lip 2010, 18:24

Ale masakrycznie muli teraz internet.
Obrazek

Awatar użytkownika

buggg
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 170
Rejestracja: 03 lut 2007, 12:31
Kontakt:

Re: Brak netu

Nieprzeczytany post autor: buggg » 22 lip 2010, 13:43

Masz przeciążonego DSLAMa to Ci muli. Nie zawsze muszą być problemy globalne przecież.


kantona
Bywalec
Bywalec
Posty: 341
Rejestracja: 02 mar 2007, 9:11
Łącze: Net24

Re: Brak netu

Nieprzeczytany post autor: kantona » 28 lip 2010, 18:21

Od około miesiąca występuje następujący problem (strefa 0-18):
Podczas grania online na dosłownie sekundę pingi potrafią skoczyć z 40 na 800 przez co gracz zostaje usunięty z serwera. Taka sytuacja ma miejsce raz na kilka lub kilkanaście minut – codziennie, przez całą dobę. Więc granie obojętnie o jakiej godzinie nie ma sensu.

Razem z problemem pierwszym pojawił się także problem drugi występujący raz na kilka lub kilkanaście minut – dlatego też myślę, że te dwa problemy są ściśle powiązane:
Mianowicie podczas przeglądania stron WWW i kliknięciu na jakiś artykuł wyrzuca informację „nie można wyświetlić strony” lecz po odświeżeniu strony włącza się ona bez problemu. Problem występuje na różnych przeglądarkach i pojawił się wraz z problemem z pingami więc wykluczam winę przeglądarek (a mam ich trzy i na każdej dzieje się to samo).

Nie wiem co powoduje taką sytuację. Wygląda to tak jakbym na sekundę był odcinany od ”świata”.
Problem występuje na modemie st330 oraz na routerze tp-link w8901g (sprawdzałem na obu urządzeniach dla pewności).

Awatar użytkownika

m@rkop
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 156
Rejestracja: 24 sty 2007, 16:56
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: spod Torunia

Re: Brak netu

Nieprzeczytany post autor: m@rkop » 28 lip 2010, 21:17

U mnie (054) od jakiegoś tygodnia, głównie wieczorem, dzieje się to samo :(
Pzdr


mkkot
Bywalec
Bywalec
Posty: 498
Rejestracja: 26 cze 2007, 16:59
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Kontakt:

Re: Brak netu

Nieprzeczytany post autor: mkkot » 29 lip 2010, 13:48

U mnie niczego nie zauważyłem...


kantona
Bywalec
Bywalec
Posty: 341
Rejestracja: 02 mar 2007, 9:11
Łącze: Net24

Re: Brak netu

Nieprzeczytany post autor: kantona » 07 sie 2010, 17:43

kantona pisze:Od około miesiąca występuje następujący problem (strefa 0-18):
Podczas grania online na dosłownie sekundę pingi potrafią skoczyć z 40 na 800 przez co gracz zostaje usunięty z serwera. Taka sytuacja ma miejsce raz na kilka lub kilkanaście minut – codziennie, przez całą dobę. Więc granie obojętnie o jakiej godzinie nie ma sensu.

Razem z problemem pierwszym pojawił się także problem drugi występujący raz na kilka lub kilkanaście minut – dlatego też myślę, że te dwa problemy są ściśle powiązane:
Mianowicie podczas przeglądania stron WWW i kliknięciu na jakiś artykuł wyrzuca informację „nie można wyświetlić strony” lecz po odświeżeniu strony włącza się ona bez problemu. Problem występuje na różnych przeglądarkach i pojawił się wraz z problemem z pingami więc wykluczam winę przeglądarek (a mam ich trzy i na każdej dzieje się to samo).

Nie wiem co powoduje taką sytuację. Wygląda to tak jakbym na sekundę był odcinany od ”świata”.
Problem występuje na modemie st330 oraz na routerze tp-link w8901g (sprawdzałem na obu urządzeniach dla pewności).


Problem nadal występuje a multimo powiedziało mi, że sprawdzili i nie widzą problemu.

Wygląda to tak:
|------------------------------------------------------------------------------------------|

| WinMTR statistics |

| Host - % | Sent | Recv | Best | Avrg | Wrst | Last |

|------------------------------------------------|------|------|------|------|------|------|

| 192.168.1.1 - 0 | 17 | 17 | 0 | 0 | 0 | 0 |

| bras-waw-dbp-r01.net.ipartners.pl - 6 | 17 | 16 | 15 | 26 | 32 | 31 |

| 157.25.4.121 - 0 | 17 | 17 | 15 | 24 | 125 | 16 |

| taro-dbp1-so-0-0-0-0.net.ipartners.pl - 0 | 17 | 17 | 15 | 86 | 1092 | 15 |

| taro-krakow.net.ipartners.pl - 0 | 17 | 17 | 31 | 427 | 6771 | 31 |

| krakow.net.ipartners.pl - 0 | 17 | 17 | 31 | 31 | 32 | 31 |

| z-ipartners.onet.pl - 0 | 17 | 17 | 31 | 33 | 47 | 32 |

| ruc-CR2.z.ruc-BR2.net.onet.pl - 0 | 17 | 17 | 31 | 31 | 32 | 31 |

| ruc-CR1.z.ruc-CR2.net.onet.pl - 0 | 16 | 16 | 31 | 31 | 32 | 31 |

| ruc-AGG1-k2.z.ruc-CR1.net.onet.pl - 0 | 16 | 16 | 31 | 31 | 32 | 31 |

| s4.m1r2.onet.pl - 0 | 16 | 16 | 31 | 32 | 47 | 47 |

|__________________________________________|______|______|______|______|______|______|

WinMTR - 0.8. Copyleft @2000-2002 Vasile Laurentiu Stanimir ( stanimir@cr.nivis.com )

Co kilkanaście sekund lub minut 0 wywala mi takie mega pingi na sekundę i wraca do normy - może wy macie pomysł czego to wina - to zasugeruję tym z multimo bo oni rozkładają ręce :(


mkkot
Bywalec
Bywalec
Posty: 498
Rejestracja: 26 cze 2007, 16:59
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Kontakt:

Re: Brak netu

Nieprzeczytany post autor: mkkot » 08 sie 2010, 1:19

Ech, ciężko z tego cokolwiek odczytać, następnym razem daj obrazek albo na jakiś wklej.org. Posłałeś 17 pakietów? Zdecydowanie za mało. Pingowanie onetu też nijakiego sensu nie ma, bo ci powiedzą że to wina onetu. Mogą mieć rację.

Zauważyłem natomiast coś innego. Przy ściąganiu plików i otwieraniu strony napisy24 wyskakuje bardzo często: Połączenie z serwerem napisy24.pl zostało przerwane. Ciekawe że dzieje się to tylko tam (i na innych stronach hataka). Z ciekawości sprawdziłem jak zachowuje się łącze przy ściąganiu (aż 1 plik naraz):

Kod: Zaznacz cały

--- napisy24.pl ping statistics ---
22 packets transmitted, 17 received, 22% packet loss, time 35998ms
rtt min/avg/max/mdev = 286.368/357.504/522.724/62.601 ms


Kod: Zaznacz cały

--- onet.pl ping statistics ---
41 packets transmitted, 35 received, 14% packet loss, time 74843ms
rtt min/avg/max/mdev = 247.811/350.651/513.300/68.920 ms


Kod: Zaznacz cały

--- gts.pl ping statistics ---
46 packets transmitted, 39 received, 15% packet loss, time 60002ms
rtt min/avg/max/mdev = 239.468/323.153/511.273/70.394 ms


Takie zwiechy są normalne? Tak powinno być przy ściąganiu 1 pliku z rapidshare?


kantona
Bywalec
Bywalec
Posty: 341
Rejestracja: 02 mar 2007, 9:11
Łącze: Net24

Re: Brak netu

Nieprzeczytany post autor: kantona » 08 sie 2010, 10:05

W takim razie podpowiedz proszę co pingować najlepiej dla testu i jaka ilość pakietów wystarczy? (100? 1000?)
Sprawa już mnie tak wkurza, że zrobię każdy test aby tylko znaleźć rozwiązanie tego problemu.

Takie coś wystarczy?

Obrazek


mkkot
Bywalec
Bywalec
Posty: 498
Rejestracja: 26 cze 2007, 16:59
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Kontakt:

Re: Brak netu

Nieprzeczytany post autor: mkkot » 08 sie 2010, 12:11

Słuchaj, mnie też szlag trafia jak ni stąd ni zowąd mam stratę pakietu do gtsu. Rzecz w tym, że to co przedstawiłeś wyżej, jak i moje straty:

Kod: Zaznacz cały

--- gts.pl ping statistics ---
137 packets transmitted, 135 received, 1% packet loss, time 144077ms
rtt min/avg/max/mdev = 16.724/18.526/21.417/1.165 ms

są dobrą motywacją do zmiany operatora (co się nie uda w moim przypadku z powodu braku wolnych portów na centrali), ale nie są powodem do reklamacji. Niestety, możesz się cieszyć że w ogóle masz Internet.
http://www.idg.pl/slownik/termin_info.asp?id=33483

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość