Brak netu

Tablica o Multimo wprowadzonym przez GTS Energis
Awatar użytkownika

buggg
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 170
Rejestracja: 03 lut 2007, 12:31
Kontakt:

Re: Brak netu

Nieprzeczytany post autor: buggg » 15 sie 2010, 13:30

Strefa, 17 nie ma problemów z pakietami/pingami/rozłączaniem. Czy jesteście 100% pewni że to wina końcówki Multimo a nie końcówki abonenta TP?


kantona
Bywalec
Bywalec
Posty: 341
Rejestracja: 02 mar 2007, 9:11
Łącze: Net24

Re: Brak netu

Nieprzeczytany post autor: kantona » 15 sie 2010, 13:41

Będąc "zwykłym" abonentem przecież nie mogę tego sprawdzić bo niby jak. Jedyne co mogę to sprawdzić router lub modem czy jest ok - a jeżeli jest ok to problem jest po stronie TP albo Multimo. Choć tu leży pies pogrzebany, bo technik z tp dzwonił i powiedział, że nie widzi problemu od ich strony i to samo od miesiąca twierdzi Multimo.

Ja tylko nie wiem jakim zrytym łbem trzeba być aby na maila zawierającego "dowód" w postaci screenów itd ze stratą pakietów + pingami odpowiedzieć "wszystko jest ok" - już nie wiem co mam robić. Przez 3 lata byłem zadowolony a teraz takie coś mi odwalają.
To łącze wykorzystuję tylko do grania online a skoro granie online mija się z celem to od miesiąca płacę 79zł (2mbit) za nic, bo grać się nie da. Umowa skończy się dopiero za rok więc muszę coś z tym zrobić - albo "zmusić ich" do znalezienia i wyeliminowania problemu albo do rozwiązania umowy.


[cinek]
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 01 mar 2010, 10:17
Numer GG: 0

Re: Brak netu

Nieprzeczytany post autor: [cinek] » 15 sie 2010, 13:51

Szwejku_22 pisze:Strefa 22 (Warszawa/Piaseczno) brak połączenia z Multimo...

Potwierdzam był problem z logowaniem - wyskakiwał komunikat błędne hasło/login.
Wyłączyłem kilka minut wcześniej komputer i router ze względu na burzę.


[cinek]
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 01 mar 2010, 10:17
Numer GG: 0

Re: Brak netu

Nieprzeczytany post autor: [cinek] » 15 sie 2010, 13:58

kantona pisze:Będąc "zwykłym" abonentem przecież nie mogę tego sprawdzić bo niby jak. Jedyne co mogę to sprawdzić router lub modem czy jest ok - a jeżeli jest ok to problem jest po stronie TP albo Multimo. Choć tu leży pies pogrzebany, bo technik z tp dzwonił i powiedział, że nie widzi problemu od ich strony i to samo od miesiąca twierdzi Multimo.

Ja tylko nie wiem jakim zrytym łbem trzeba być aby na maila zawierającego "dowód" w postaci screenów itd ze stratą pakietów + pingami odpowiedzieć "wszystko jest ok" - już nie wiem co mam robić. Przez 3 lata byłem zadowolony a teraz takie coś mi odwalają.
To łącze wykorzystuję tylko do grania online a skoro granie online mija się z celem to od miesiąca płacę 79zł (2mbit) za nic, bo grać się nie da. Umowa skończy się dopiero za rok więc muszę coś z tym zrobić - albo "zmusić ich" do znalezienia i wyeliminowania problemu albo do rozwiązania umowy.
Mnie zastanawia skąd masz takie pingi do 192.168.1.1
Obrazek


kantona
Bywalec
Bywalec
Posty: 341
Rejestracja: 02 mar 2007, 9:11
Łącze: Net24

Re: Brak netu

Nieprzeczytany post autor: kantona » 15 sie 2010, 14:03

Możesz wyjaśnić o co chodzi? Nie rozumie pytania - jak to skąd - komp jest podłączony do routera tp-link TD-W8901G kablem, router ustawiłem kilka miesięcy temu i od tamtej pory nic a nic nie było zmieniane - nagle około miesiąc temu takie rzeczy zaczęły się dziać z pingami - sprawdzałem kable, router i nic się nie zmieniło. BTW - ta sama sytuacja występuje na konsoli xbox 360 więc to na pewno nie wina mojego PC albo kabla.

Wiesz - jeżeli twierdzisz, że to wina jakiegoś ustawienia w routerze albo coś takiego to śmiało pisz -sprawdzę wszystko bo już nie mam siły do Multimo ;)


kantona
Bywalec
Bywalec
Posty: 341
Rejestracja: 02 mar 2007, 9:11
Łącze: Net24

Re: Brak netu

Nieprzeczytany post autor: kantona » 15 sie 2010, 15:20

A tu jeszcze jeden teścik (g4g - serwery gier)

Obrazek


[cinek]
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 01 mar 2010, 10:17
Numer GG: 0

Re: Brak netu

Nieprzeczytany post autor: [cinek] » 15 sie 2010, 16:02

U mnie wygląda to tak, przy max obciążeniu łącza.

Kod: Zaznacz cały

|------------------------------------------------------------------------------------------|
|                                      WinMTR statistics                                   |
|                       Host              -   %  | Sent | Recv | Best | Avrg | Wrst | Last |
|------------------------------------------------|------|------|------|------|------|------|
|                             192.168.1.1 -    0 |  168 |  168 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|       bras-waw-dbp-r02.net.ipartners.pl -   21 |  168 |  134 |  125 |  712 | 30859 |  234 |
|   taro-dbp1-so-0-0-0-0.net.ipartners.pl -   49 |  168 |   86 |   78 | 3818 | 106375 |  109 |
|                            157.25.4.185 -   14 |  168 |  145 |    0 |  187 | 8375 |  109 |
|   taro-dbp2-so-0-0-0-0.net.ipartners.pl -    9 |  168 |  154 |    0 |  547 | 63828 |  109 |
|                            157.25.4.234 -    9 |  167 |  153 |    0 |  414 | 40234 |  109 |
|                          217.153.108.82 -   24 |  167 |  128 |    0 | 2224 | 147500 |  125 |
|                            157.25.2.102 -    2 |  167 |  165 |    0 |  140 |  625 |  125 |
|                       c98-147.icpnet.pl -    2 |  167 |  165 |    0 |  206 |  500 |  250 |
|________________________________________________|______|______|______|______|______|______|
   WinMTR - 0.8. Copyleft @2000-2002 Vasile Laurentiu Stanimir  ( stanimir@cr.nivis.com )



Bez obciążenia.


Kod: Zaznacz cały

|------------------------------------------------------------------------------------------|
|                                      WinMTR statistics                                   |
|                       Host              -   %  | Sent | Recv | Best | Avrg | Wrst | Last |
|------------------------------------------------|------|------|------|------|------|------|
|                             192.168.1.1 -    0 |  223 |  223 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|       bras-waw-dbp-r02.net.ipartners.pl -    0 |  222 |  222 |   15 |   32 |   47 |   32 |
|                            157.25.4.185 -    0 |  222 |  222 |   16 |   31 |   63 |   32 |
|   taro-dbp2-so-0-0-0-0.net.ipartners.pl -    0 |  222 |  222 |   16 |   33 |  141 |   94 |
|           taro-poznan2.net.ipartners.pl -    0 |  222 |  222 |   31 |   32 |   63 |   32 |
|                            157.25.2.102 -    0 |  222 |  222 |   31 |   32 |   47 |   32 |
|                          217.153.108.82 -    0 |  222 |  222 |   31 |   33 |  204 |   32 |
|                       c98-147.icpnet.pl -    0 |  222 |  222 |   31 |   31 |   32 |   32 |
|________________________________________________|______|______|______|______|______|______|
   WinMTR - 0.8. Copyleft @2000-2002 Vasile Laurentiu Stanimir  ( stanimir@cr.nivis.com )


Nie jestem jakimś ekspertem, ale logiczne jest dla mnie abyś sprawdził/zmienił kabel lan ten od komputer do routera, oraz dokonał uaktualnienia firmware routera jeśli jest nowsze.

Awatar użytkownika

g83
Bywalec
Bywalec
Posty: 416
Rejestracja: 03 sty 2007, 21:28
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: Krk

Re: Brak netu

Nieprzeczytany post autor: g83 » 15 sie 2010, 16:50

kantona pisze:Możesz wyjaśnić o co chodzi? Nie rozumie pytania - jak to skąd - komp jest podłączony do routera tp-link TD-W8901G kablem, router ustawiłem kilka miesięcy temu i od tamtej pory nic a nic nie było zmieniane


Nie powinieneś mieć pingów do routera większych niż parę ms a Ty masz ponad 500 ms więc coś masz nie tak.


kantona
Bywalec
Bywalec
Posty: 341
Rejestracja: 02 mar 2007, 9:11
Łącze: Net24

Re: Brak netu

Nieprzeczytany post autor: kantona » 15 sie 2010, 17:13

Zorganizowałem modem Speedtouch 330 i na nim wszystko gra (wyniki bez obciążenia):

Obrazek

i drugi test:

Obrazek

Zacząłem grzebać w ustawieniach routera i patrzcie tu - takie mam wyniki po tylko i wyłącznie wyłączeniu Upnp - reszty ustawień nie ruszałem:

Obrazek

Obrazek

Jak myślicie - możliwe, że to przez to całe upnp był problem?
Od kupna routera miałem tak:
Obrazek

i nigdy nie było problemu - aż do jakiegoś tam dnia około miesiąc temu - nagle zaczął się problem z pingami który opisywałem. Teraz wyłączyłem obie te opcje i zobaczę co będzie dalej. Napiszcie mi co o tym sądzicie - bo może cieszę się przedwcześnie i to tylko jakaś chwilowa poprawa nie związana z wyłączeniem upnp ;)

[EDIT]
Po wielu testach okazało się, że samo UPNP może być włączone - ale ta opcja auto-... która jest pod nią nie może być włączona - po jej włączeniu pingi skaczą że hoho

Awatar użytkownika

kidman64
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 104
Rejestracja: 02 lip 2008, 2:13
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: krakow

Re: Brak netu

Nieprzeczytany post autor: kidman64 » 16 sie 2010, 10:53

0-12 brak neta. ZNOWU. Przez weekend byl mocno w kratke. Rzecz jasna to BOA nie da sie dodzwonic bo i po co.
Planet ADE-4400A + Linksys WRT54GL (Tomato)

Awatar użytkownika

g83
Bywalec
Bywalec
Posty: 416
Rejestracja: 03 sty 2007, 21:28
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: Krk

Re: Brak netu

Nieprzeczytany post autor: g83 » 16 sie 2010, 13:27

kidman64 pisze:0-12 brak neta. ZNOWU. Przez weekend byl mocno w kratke. Rzecz jasna to BOA nie da sie dodzwonic bo i po co.

To raczej jakiś lokalny problem, u mnie (też strefa 0-12) od rana wszystko działa OK (chyba, że. serwer autoryzacyjny padł, ale nie będę się rozłączał żeby to sprawdzić :D)


barteks2
Bywalec
Bywalec
Posty: 389
Rejestracja: 13 kwie 2008, 2:14
Łącze: Net24
Lokalizacja: [68]

Re: Brak netu

Nieprzeczytany post autor: barteks2 » 16 sie 2010, 13:37

Strefa 68, znów błąd autoryzacji = brak netu.
Obrazek

Awatar użytkownika

kidman64
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 104
Rejestracja: 02 lip 2008, 2:13
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: krakow

Re: Brak netu

Nieprzeczytany post autor: kidman64 » 16 sie 2010, 13:56

gdyby chodzilo tylko o serwer uwierzytelniajacy to jeszcze pol biedy, szkoda tylko ze tak-czy-siak netu nie ma bo co jakis czas jestem rozlaczany. wspaniala firma, doprawdy.
Planet ADE-4400A + Linksys WRT54GL (Tomato)


lucasmadi
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 26 lut 2007, 7:32
Łącze: Multimo
Numer GG: 5489349
Lokalizacja: Wieliczka [012]

Re: Brak netu

Nieprzeczytany post autor: lucasmadi » 16 sie 2010, 16:22

U mnie od przedwczorajszego wieczora występuje problem z ciągłym rozłączaniem neta.. strefa 0-12 :(
Pierwszy raz mi się zdarza że internet sam się rozłącza i w tym momencie już nie może się połączyć z racji problemu z połączeniem z serwerem autoryzacyjnym..
Mieszkam w Wieliczce i mój kolega który również ma multimo ma ten sam problem.. obaj mamy routery (które teoretycznie powinny trzymać połączenie non stop).

Awatar użytkownika

kidman64
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 104
Rejestracja: 02 lip 2008, 2:13
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: krakow

Re: Brak netu

Nieprzeczytany post autor: kidman64 » 16 sie 2010, 17:28

Wychodzi zatem na to ze strefa 012 dostaje ostanimi czasy mocno. Dzisiaj internet dziala w kratke.
Planet ADE-4400A + Linksys WRT54GL (Tomato)

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość