Wybór routera ADSL

Tablica o Multimo wprowadzonym przez GTS Energis

Topic author
wheathump
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 15 lut 2010, 10:18
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: Zawiercie

Wybór routera ADSL

Nieprzeczytany post autor: wheathump » 27 lut 2010, 13:41

Witam,
za niedługo szykuje się zmiana ISP, w związku z czym poszukuje jakiegoś routera ;) Sprzęt będzie współpracować z Multimo 1mbps, musi posiadać wifi, w zasadzie to jedyne wymagania :D Mam na oku tp-link'a td-w8901g- przystępna cena, QoS, no i chipset Atherosa ;) gdyby nie ostatnie opinie na jego temat, nie miałbym żadnych wątpliwości. Znalazłem jednak negatywne komentarze, odnoszące się do najświeższych wyprodukowanych serii tego produktu- niestabilność, przerwy, ciągłe zwiechy.. Innymi słowy, po zdobyciu popularności tego modelu, tplink poszedł na ilość, a nie jakość. Gdyby któryś z forumowiczów, mógłby ostatecznie potwierdzić bądź rozwiać te ploty, byłby wdzięczny :)
Z góry dziękuję za odp. oraz pozdrawiam, wheathump 8)


don111
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 07 cze 2007, 3:03
Łącze: Neostrada

Re: Wybór routera ADSL

Nieprzeczytany post autor: don111 » 04 mar 2010, 21:03

nie wiem jak z ostatnimi seriami ale mam ten model 8901 od niecałych 3 miesięcy
Firmware Version3.0.0 Build 090805 Rel.42905

sprawuje się bez zarzutu, połączenie trzyma non stop, zero zwieszek, chyba że mi prąd wyłączą, pingi bardzo dobre (łącze 6mb, interleaved), w zasadzie trudno o coś się przyczepić, działa tak jak powinien, różnicy w szybkości nie odczuwam między nim a starym liveboxem (co by o nim nie mówić działał w porządku, choć zdarzały mu się zwiechy połączenia 2-3 razy w miesiącu przed upływem 22-24h w tpsa)
nie powiem jedynie jak to wygląda w kwestii wi-fi, mam podłączone tylko 3x lan...
jedyna drobna wada to że jak chcę zmienić ip to rozłączenie i połączenie ponowne trwa w sumie ok 15s, na starym liveboxie trwało to o połowę krócej ;)
jeśli ma działać tak jak u mnie to polecam ten model ;)
Obrazek


mcwojtek
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 13 lut 2007, 15:49
Łącze: Net24
Kontakt:

Re: Wybór routera ADSL

Nieprzeczytany post autor: mcwojtek » 27 mar 2010, 15:21

ja go mam i co najmniej kilka razy dziennie sie gubi zasieg - bardzo wkurza na gg bo nie wiesz czy cos doszlo i czy ktos nie napisal akurat :( ale jak to wersja softu to moze sie da jakos zamienic soft na stary? moglby ktos cos pomoc?
edit: oczywiscie chodzi mi o zrywanie polaczenia przez wifi bo kabli nie używam
JKM*JKM*JKM* http://korwin-mikke.blog.onet.pl/ JKM*JKM*JKM*


hanti
Bywalec
Bywalec
Posty: 581
Rejestracja: 10 cze 2008, 0:15
Łącze: Modem
Numer GG: 0

Re: Wybór routera ADSL

Nieprzeczytany post autor: hanti » 27 mar 2010, 19:39

w8901g slyszy sie o problemach, polecam w8910g
netia CU netiaspot (bridge) do tl-wdr3600
TP-W8960N vs TP-W8961ND
ObrazekObrazek


draconair
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 17 mar 2007, 13:50
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Lokalizacja: 032

Re: Wybór routera ADSL

Nieprzeczytany post autor: draconair » 28 mar 2010, 20:02

Są dwie wersje tego routera. Starsza i nowsza. :p

Mam starszą od dwóch lat i nie mam z nim żadnych problemów, lan działa bardzo dobrze przy częstym dużym obciążeniu, wifi nie przerywa i ma niezły zasięg. Poza tym 8901G - przynajmniej moje ma chipset ralinka a nie atherosa. Nie pamiętam też, żeby mi się zawiesił.

Jedyny problem jaki mi się zdarzył to zgubienie ustawień podczas kilkukrotnego odcięcia zasilania. A zniedogodności to brak możliwości sprawdzenia przeplotu po www, jedynie telnetem.


kantona
Bywalec
Bywalec
Posty: 341
Rejestracja: 02 mar 2007, 9:11
Łącze: Net24

Re: Wybór routera ADSL

Nieprzeczytany post autor: kantona » 30 gru 2012, 22:24

Podepnę się pod temat bo dostałem [wulg.] od moderatora za założenie nowego tematu :D

Obecnie siedzę na TP-Linku W8901G i mam Multimo 20mbit

Specyfikacja:
http://www.tp-link.com.pl/products/deta ... =TD-W8901G

Ale wkurza mnie wolny transfer po lanie - max 10MB\s (bo router jest tylko 10\100mbps).
Chciałbym zakupić coś szybszego bo często kopiuje z kompa na kompa albo z kompa na dysk sieciowy WD MY BOOK LIVE duże pliki - np. 5-10gb.
Niestety wypadłem z obiegu i nie wiem nawet jak znaleźć teraz coś w miarę dobrego.

Do routera podpięte kablem będzie dwa kompy kablem, xbox 360 oraz dysk sieciowy WD MY BOOK LIVE + przez wifi telefon, tablet, laptop jak wpadnie ktoś znajomy.
Oba kompy oraz dysk wd my book live mają w sobie karty gigabitowe.

Fajnie by było jakby miał też np. klienta torrent który mógłby pobierać bezpośrednio ne dysk sieciowy MY BOOK LIVE ;)

Parametry linii:

Obrazek


hanti
Bywalec
Bywalec
Posty: 581
Rejestracja: 10 cze 2008, 0:15
Łącze: Modem
Numer GG: 0

Re: Wybór routera ADSL

Nieprzeczytany post autor: hanti » 01 sty 2013, 4:10

odpowiedzialem tam przez pomylke to i tu odpowiem

przeciez klienta torrent mozesz zainstalowac na ten dysk bo tam debian jest i bardzo szybki procek ktory bije wszystkie routery
a co do odpowiedzi na pytanie, to bierz tplink wdr3600 i wgraj openwrt polecam gargoyle pl
tylko wtedy bedziesz musial 2 uzywac obecny ustawiasz jako bridge zeby przekazywal polaczenie pppoe do wdr3600

a jak chcesz jedno urzadzenie to kup sobie netgear dgnd3700

jeszcze jest opcja, ze kupujesz z allegro router dgt ma tez ethernet 1gbit do tego obsluguje vdsl2 na przyszlosc
netia CU netiaspot (bridge) do tl-wdr3600
TP-W8960N vs TP-W8961ND
ObrazekObrazek


kantona
Bywalec
Bywalec
Posty: 341
Rejestracja: 02 mar 2007, 9:11
Łącze: Net24

Re: Wybór routera ADSL

Nieprzeczytany post autor: kantona » 12 sty 2013, 11:20

Ok koledzy - potrzebuję jakiejś mądrej głowy.

Mam Multimo 20mbit. oraz dwa routery:

Pierwszy (którego chcę się pozbyć na rzecz tego drugiego): TP-LINK W8901G

synchro jakie łapię na nim wygląda tak:
Obrazek

I wyciągam z niego ~ 1,8 - 2,0 MB\s

Drugi router: Linksys X3000

synchro jakie na nim łapię wygląda tak:

Obrazek

I wyciągam z niego ~ 1,2 - 1,5 MB\s

Chcę korzystać z tego Linksysa ale nie mam już do niego siły - nie wiem dlaczego się tak synchronizuje i nie wyciąga więcej. Robiłem update softu do najnowszego - nic to nie dało. Próbowałem dawać synchronizację na automatyczną i ręczną i zawsze synchro jest takie samo (ADSL 2+ no i reszta jak widać na obrazku).


hanti
Bywalec
Bywalec
Posty: 581
Rejestracja: 10 cze 2008, 0:15
Łącze: Modem
Numer GG: 0

Re: Wybór routera ADSL

Nieprzeczytany post autor: hanti » 13 sty 2013, 16:55

pewnie centrala na chipie globespan i dlatego router z trendchipem tak wysoko sie synchronizuje
netia CU netiaspot (bridge) do tl-wdr3600
TP-W8960N vs TP-W8961ND
ObrazekObrazek


kantona
Bywalec
Bywalec
Posty: 341
Rejestracja: 02 mar 2007, 9:11
Łącze: Net24

Re: Wybór routera ADSL

Nieprzeczytany post autor: kantona » 13 sty 2013, 17:55

Czyli mogę coś zrobić aby ten linksys synchronizował się tak samo dobrze jak tp-link?


VanHelsing
Wiarus
Wiarus
Posty: 2038
Rejestracja: 19 lut 2006, 14:56
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Wybór routera ADSL

Nieprzeczytany post autor: VanHelsing » 13 sty 2013, 18:01

Możesz co najwyżej użyć tego TPlinka jako modem dla Linksysa.
Netia - już więcej s[wulg.]ć się nie da


kantona
Bywalec
Bywalec
Posty: 341
Rejestracja: 02 mar 2007, 9:11
Łącze: Net24

Re: Wybór routera ADSL

Nieprzeczytany post autor: kantona » 13 sty 2013, 18:37

A sępienie o lepsze parametry linii w Multimo coś da? ;)


VanHelsing
Wiarus
Wiarus
Posty: 2038
Rejestracja: 19 lut 2006, 14:56
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Wybór routera ADSL

Nieprzeczytany post autor: VanHelsing » 13 sty 2013, 18:42

Nic nie da.
Po prostu wybredny router sobie kupiłeś.
Netia - już więcej s[wulg.]ć się nie da


n3rgal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 15 lis 2010, 15:41
Łącze: Net24
Numer GG: 0

Re: Wybór routera ADSL

Nieprzeczytany post autor: n3rgal » 13 sty 2013, 20:46

Nie płacz nie masz źle zobacz jak śmiga moje 20mb
Obrazek
Obrazek


hanti
Bywalec
Bywalec
Posty: 581
Rejestracja: 10 cze 2008, 0:15
Łącze: Modem
Numer GG: 0

Re: Wybór routera ADSL

Nieprzeczytany post autor: hanti » 14 sty 2013, 1:33

n3rgal a jak masz taki margines jak na screenie to moze leciec masa bledow i dlatego taki transfer - tak samo jest przy snr 6 ?
netia CU netiaspot (bridge) do tl-wdr3600
TP-W8960N vs TP-W8961ND
ObrazekObrazek

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości