Czy moja linia pociągnie więcej niż 2mbit?

Tablica o Multimo wprowadzonym przez GTS Energis

Topic author
kantona
Bywalec
Bywalec
Posty: 341
Rejestracja: 02 mar 2007, 9:11
Łącze: Net24

Czy moja linia pociągnie więcej niż 2mbit?

Nieprzeczytany post autor: kantona » 27 lut 2010, 16:45

Mam modem st330 więc test robiłem dr. speed touch. Zapisałem loga i znalazłem wpisy o dB (bo chyba o nie chodzi w sprawdzaniu jakości łącza).

Kod: Zaznacz cały

WANCommonInterfaceConfig 
DSLUptime= 36737
ErrorredSeconds= 1
LossOfFraming= 1
LossOfLink= 0
LossOfSignal= 1
PhysicalLinkStatus= Up
ReceiveAttenuation_dB= 14
ReceiveMargin_dB= 30
RxOutputPower_dBm= 0
SendAttenuation_dB= 9
SendMargin_dB= 28
TotalBytesReceived= 1753909443
TotalBytesSent= 240693034
TotalPacketsReceived= 926471
TotalPacketsSent= 926471
TxOutputPower_dBm= 0
Uptime= 36737
ChannelMode= Fast
Layer1DownstreamMaxBitRate= 2496000
Layer1UpstreamMaxBitRate= 320000
WANAccessType= DSL


Czy take parametry pociągną więcej niż 2mbit które mam teraz?


kuba_b
Wiarus
Wiarus
Posty: 2045
Rejestracja: 24 cze 2009, 0:37
Łącze: Neostrada Fiber
Lokalizacja: 0 42

Re: Czy moja linia pociągnie więcej niż 2mbit?

Nieprzeczytany post autor: kuba_b » 27 lut 2010, 17:44

Możesz liczyć na 10 Mb/s o ile jesteś w zasięgu ADSL2+, jeśli nie jesteś to 6 Mb/s też pójdzie bez problemu :)
Obrazek


Topic author
kantona
Bywalec
Bywalec
Posty: 341
Rejestracja: 02 mar 2007, 9:11
Łącze: Net24

Re: Czy moja linia pociągnie więcej niż 2mbit?

Nieprzeczytany post autor: kantona » 27 lut 2010, 18:48

Dzięki za odpowiedź - jeszcze jedno pytanie - dużo gram online - czy po zmianie z 2 na 6 mbit pingi mi się zwiększą? Czy to nie ma znaczenia?

Przy okazji może ktoś ostatnio zmieniał prędkość - ile czekaliście?
Jak zmieniałem 2 lata temu z 1 na 2 mbit to czekałem w sumie 10 dni od dnia wysłania podpisanego aneksu.


Vibovit
Bywalec
Bywalec
Posty: 496
Rejestracja: 26 lis 2005, 3:44
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: Łódź

Re: Czy moja linia pociągnie więcej niż 2mbit?

Nieprzeczytany post autor: Vibovit » 27 lut 2010, 20:16

kantona pisze:Dzięki za odpowiedź - jeszcze jedno pytanie - dużo gram online - czy po zmianie z 2 na 6 mbit pingi mi się zwiększą? Czy to nie ma znaczenia?

Przy okazji może ktoś ostatnio zmieniał prędkość - ile czekaliście?
Jak zmieniałem 2 lata temu z 1 na 2 mbit to czekałem w sumie 10 dni od dnia wysłania podpisanego aneksu.


2 tygodnie, i pingi ulegną zmianie, a przy modemie nie możesz sterować przeplotem w ADSL2+, więc jak zależy Ci na pingach to będziesz musiał dzwonić na infolinię o zmianę na fast.
Obrazek >> :)) Obrazek
Zmiana z netii na multimo zakończona pomyślnie :P


Topic author
kantona
Bywalec
Bywalec
Posty: 341
Rejestracja: 02 mar 2007, 9:11
Łącze: Net24

Re: Czy moja linia pociągnie więcej niż 2mbit?

Nieprzeczytany post autor: kantona » 27 lut 2010, 20:45

A jest duża różnicach w pingach jeżeli nie mam ustawionego fasta przy 6 mbit?
Obecnie pingi mam dobre - do onetu zwykle 15-32. O ile skoczą?
Aha i czy po zmianie na fast pingi się poprawią i tyle, czy po zmianie na fast np. prędkość będę miał mniejszą niż bez ustawienia fast?


Vibovit
Bywalec
Bywalec
Posty: 496
Rejestracja: 26 lis 2005, 3:44
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: Łódź

Re: Czy moja linia pociągnie więcej niż 2mbit?

Nieprzeczytany post autor: Vibovit » 28 lut 2010, 3:05

kantona pisze:A jest duża różnicach w pingach jeżeli nie mam ustawionego fasta przy 6 mbit?
Obecnie pingi mam dobre - do onetu zwykle 15-32. O ile skoczą?
Aha i czy po zmianie na fast pingi się poprawią i tyle, czy po zmianie na fast np. prędkość będę miał mniejszą niż bez ustawienia fast?


Prędkośc zostaje po zmianie na fast, chyba, że będziesz miał dużo błędów wtedy będzie zrywać i konieczne będzie ustawienie przeplotu. Pingi na ADSL1 skoczą znacznie, zależnie od głębokości przeplotu, z 15ms gdzieś, na ADSL2+ tak około 3-5ms, ale speedtouch 330 nie obsługuje adsl2+ o ile wiem.
Obrazek >> :)) Obrazek
Zmiana z netii na multimo zakończona pomyślnie :P


Topic author
kantona
Bywalec
Bywalec
Posty: 341
Rejestracja: 02 mar 2007, 9:11
Łącze: Net24

Re: Czy moja linia pociągnie więcej niż 2mbit?

Nieprzeczytany post autor: kantona » 28 lut 2010, 5:59

A jeżeli kupię sobie router obsługujący ADSL2+ to będzie ok? Znaczy się, czy wtedy będzie konieczność zmiany na fast aby zmniejszyć pingi - czy mając ADSL2+ już nie trzeba się bawić w dzwonienie i zmianę na fast?

Awatar użytkownika

buggg
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 170
Rejestracja: 03 lut 2007, 12:31
Kontakt:

Re: Czy moja linia pociągnie więcej niż 2mbit?

Nieprzeczytany post autor: buggg » 28 lut 2010, 17:49

Zależy jak głęboki ci przeplot ustawią. Dla 10mbit zapomnij o fast, skoro doprosić się o to na 6mbit jest nie lada sztuką. Poczytaj forum, w co drugim wątku są wałkowane takie "unikalne" problemy.


Vibovit
Bywalec
Bywalec
Posty: 496
Rejestracja: 26 lis 2005, 3:44
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: Łódź

Re: Czy moja linia pociągnie więcej niż 2mbit?

Nieprzeczytany post autor: Vibovit » 28 lut 2010, 19:17

kantona pisze:A jeżeli kupię sobie router obsługujący ADSL2+ to będzie ok? Znaczy się, czy wtedy będzie konieczność zmiany na fast aby zmniejszyć pingi - czy mając ADSL2+ już nie trzeba się bawić w dzwonienie i zmianę na fast?


Tzn przeplot się reguluje automatycznie na ADSL2+ z tego co zauważyłem, zależy na jakich parametrach się synchronizujesz. Więc z pomocą dmt toola będziesz mógł trochę przeplot zmniejszyć, jeżeli te 4ms przeplotu nie ma dla Ciebie żadnej różnicy.
Obrazek >> :)) Obrazek
Zmiana z netii na multimo zakończona pomyślnie :P


Topic author
kantona
Bywalec
Bywalec
Posty: 341
Rejestracja: 02 mar 2007, 9:11
Łącze: Net24

Re: Czy moja linia pociągnie więcej niż 2mbit?

Nieprzeczytany post autor: kantona » 28 lut 2010, 20:31

ok dzieki za pomoc - teraz musze przemyslec sprawe - czy bardziej zalezy mi na pingach czy na predkosci - jezeli wygra predkosc to zmienie na 6mbit ;)


kezoj1
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 17 lut 2007, 15:48

Re: Czy moja linia pociągnie więcej niż 2mbit?

Nieprzeczytany post autor: kezoj1 » 22 mar 2010, 10:39

Witam!
Co myślicie o takich parametrach pociągnie 6mbit? nadmieniam że posiadam FritzBox7270 i ok 2800 od centrali, połączenie trwa już 1 dzień
Obrazek

Obrazek


Vibovit
Bywalec
Bywalec
Posty: 496
Rejestracja: 26 lis 2005, 3:44
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: Łódź

Re: Czy moja linia pociągnie więcej niż 2mbit?

Nieprzeczytany post autor: Vibovit » 22 mar 2010, 15:38

kezoj1 pisze:Witam!
Co myślicie o takich parametrach pociągnie 6mbit? nadmieniam że posiadam FritzBox7270 i ok 2800 od centrali, połączenie trwa już 1 dzień
Obrazek

Obrazek


Przy ADSL1 nie pójdzie, przy ADSL2+ będzie zrywać.
Obrazek >> :)) Obrazek
Zmiana z netii na multimo zakończona pomyślnie :P


zulu144
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 103
Rejestracja: 05 lut 2007, 12:47
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: 89

Re: Czy moja linia pociągnie więcej niż 2mbit?

Nieprzeczytany post autor: zulu144 » 24 mar 2010, 14:10

kezoj1 pisze:Witam!
Co myślicie o takich parametrach pociągnie 6mbit? nadmieniam że posiadam FritzBox7270 i ok 2800 od centrali, połączenie trwa już 1 dzień

Przy tych parametrach to max 2M a nawet z tym w godzinach szczytu mogą być duże problemy z utrzymaniem synchronizacji na słabszym (bardziej wrażliwym) sprzęcie.
Praktycznie to można spojrzeć na mój podpis.
Przy nawet przy 2M był okres ze miałem kłopoty z synchronizacją przy multimode.
Dane z 2M są ze starego DLinka 502T, który nie rozłączał nawet w godzinach największego szczytu i przy pojawiających się błędach. Natomiast Edimax AR-7084gA w godzinach szczytu na multimode przy pojawiających się błędach zrywał. Dlatego dawniej DLink 502T był wykorzystywany jako modem i rooter, a Edimax AR-7084gA jako switch i AP.

Dane dla 6M są z Edimax AR-7084gA w ADSL2+. Bardzo rzadko ale zdarza się ze w godzinach największego obciążenia nastąpi zerwanie synchronizacji (linia dość mocno wrażliwa na obciążenie - pływa SNR w godzinach szczytu). Nie zauważyłem także zmiany parametrów synchronizacji choć jak wiadomo mogą być dynamicznie zmieniane przy pogorszeniu stanu linii. Przeplotu nie sprawdzałem i pewnie tu są zmiany)

Praktycznie najważniejszym jest Line Attenuation (zależne głównie od odległości i stanu linii)
Jak ma się ponizej 40 db można próbować ryzykować 6M na ADSL2+ gdy jest bardzo dobry modem a SNR Margin nie pływa.
Praktycznie to poniżej 35dB można dopiero bez większego ryzyka brać 6M.

Kod: Zaznacz cały

Item           Down  Up;Down Up
SNR Margin       22  24;3-15 15 dB
Line Attenuation 36  19;  35 18 dB
Data Rate      2496 320;7456 639 kbps


Galusz
Bywalec
Bywalec
Posty: 312
Rejestracja: 18 lut 2010, 11:50
Numer GG: 0

Re: Czy moja linia pociągnie więcej niż 2mbit?

Nieprzeczytany post autor: Galusz » 24 mar 2010, 14:57

@kezoj1
Będzie 6Mb bez problemu.

Ludzie nie opowiadajcie farmazonów. Sam mam tłumienie 46dB na 10Mb przy pełnej synchronizacji z SNR ~10dB.

Nie widzicie wykresów SNR??Z wykresów widać także że kolega już pracuje w ADSL2+ i przy tych parametrach ma szanse nawet na 10Mb.

Widać brak orientacji w temacie, bo przecież "na oko" można odczytać, że przy takiej tendencji spadkowej średnia SNR będzie ok ~30dB. Dalej proste obliczenia:

(SNR - zapas 8dB) / 3dB na ton = ilość bitów na ton
(30dB - 8dB) / 3dB = ~7 bitów na ton

Ilość bitów na ton x ilość tonów = ilość bitów na ramkę
7 x ~460 = ~3200 bit/ramkę

Ilość bitów na ramkę x 4000 ramek/s = Ilość bit/s
3200 x 4000 = 12880000 bit/s

CZYLI 12578kb/s przy SNR ~8dB
Jak dla mnie na dobrym sprzęcie poleci nawet 10Mb/s i jestem o tym przekonany bo sam mam 10Mb na znacznie gorszych parametrach, przy gorszych wartościach SNR na ton.
Obrazek


Vibovit
Bywalec
Bywalec
Posty: 496
Rejestracja: 26 lis 2005, 3:44
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: Łódź

Re: Czy moja linia pociągnie więcej niż 2mbit?

Nieprzeczytany post autor: Vibovit » 24 mar 2010, 16:20

Galusz pisze:@kezoj1
Będzie 6Mb bez problemu.

Ludzie nie opowiadajcie farmazonów. Sam mam tłumienie 46dB na 10Mb przy pełnej synchronizacji z SNR ~10dB.

Nie widzicie wykresów SNR??Z wykresów widać także że kolega już pracuje w ADSL2+ i przy tych parametrach ma szanse nawet na 10Mb.

Widać brak orientacji w temacie, bo przecież "na oko" można odczytać, że przy takiej tendencji spadkowej średnia SNR będzie ok ~30dB. Dalej proste obliczenia:

(SNR - zapas 8dB) / 3dB na ton = ilość bitów na ton
(30dB - 8dB) / 3dB = ~7 bitów na ton

Ilość bitów na ton x ilość tonów = ilość bitów na ramkę
7 x ~460 = ~3200 bit/ramkę

Ilość bitów na ramkę x 4000 ramek/s = Ilość bit/s
3200 x 4000 = 12880000 bit/s

CZYLI 12578kb/s przy SNR ~8dB
Jak dla mnie na dobrym sprzęcie poleci nawet 10Mb/s i jestem o tym przekonany bo sam mam 10Mb na znacznie gorszych parametrach, przy gorszych wartościach SNR na ton.


Ale linia linii nie równa, zależy ile jeszcze użytkowników korzysta tam z netu u niego. Ta wartość SNR którą podał może być w godzinach najmniejszego obciążenia.
Ostatnio zmieniony 24 mar 2010, 16:30 przez Vibovit, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek >> :)) Obrazek
Zmiana z netii na multimo zakończona pomyślnie :P

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości