Jaka synchronizacja dla 10 i 20Mbps?

Tablica o Multimo wprowadzonym przez GTS Energis

Topic author
Frasier
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 20 lis 2009, 23:35
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Jaka synchronizacja dla 10 i 20Mbps?

Nieprzeczytany post autor: Frasier » 26 mar 2010, 17:32

Dzień dobry,

Nie znalazłem informacji z jaką synchronizacją działją opcje 10 i 20Mbps w Multimo, chodzi mi o to czy jest 'narzut', czy tak jak Neostrada są braki. Sorry za mało techniczne określenia ale chyba wiecie o co mi chodzi - Netia po kablu TP dla 1Mbps pobiera>128kBps (132-4?), przy większych prędkościach różnica robi się coraz większa. Skądś pamietam że Neostrada obniżała tę synchronizację dla swoich klientów.
W skrócie, jak jest w Multimo, bo umowa z Netią mi się kończy a LLU nie ma na horyzoncie. Dla 6Mbps jest chyba z narzutem tak jak i w Netii (kiedy jeszcze oferowali).


Vibovit
Bywalec
Bywalec
Posty: 496
Rejestracja: 26 lis 2005, 3:44
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: Łódź

Re: Jaka synchronizacja dla 10 i 20Mbps?

Nieprzeczytany post autor: Vibovit » 26 mar 2010, 19:31

Dla 6 Mbps jest przycinana prędkość na loginie, dla 10 i 20 nie.
Obrazek >> :)) Obrazek
Zmiana z netii na multimo zakończona pomyślnie :P


Topic author
Frasier
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 20 lis 2009, 23:35
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Jaka synchronizacja dla 10 i 20Mbps?

Nieprzeczytany post autor: Frasier » 26 mar 2010, 21:24

Dziękuję za odpowiedź.
Przy okazji, widzę w sygnaturce że zmieniłeś Netię na Multimo. Zakładam że BSA Netii? Gdzieś czytałem, że żeby zmienić z jednego BSA na inny trzeba wrócić najpierw do TP, bo w kierunku TP-->BSA nie ma problemów.
Brzmiało to dziwnie, ale nie takie rzeczy widziałem. Będę się oczywiście kontaktował z BOK, ale wolałbym też znać relację kogoś kto ma podobną ścieżkę za sobą.


Vibovit
Bywalec
Bywalec
Posty: 496
Rejestracja: 26 lis 2005, 3:44
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: Łódź

Re: Jaka synchronizacja dla 10 i 20Mbps?

Nieprzeczytany post autor: Vibovit » 27 mar 2010, 2:23

Frasier pisze:Dziękuję za odpowiedź.
Przy okazji, widzę w sygnaturce że zmieniłeś Netię na Multimo. Zakładam że BSA Netii? Gdzieś czytałem, że żeby zmienić z jednego BSA na inny trzeba wrócić najpierw do TP, bo w kierunku TP-->BSA nie ma problemów.
Brzmiało to dziwnie, ale nie takie rzeczy widziałem. Będę się oczywiście kontaktował z BOK, ale wolałbym też znać relację kogoś kto ma podobną ścieżkę za sobą.


Wkleję to co napisałem w innym wątku na tym forum: "Tzn. netia wysłała w moim przypadku za późno rezygnację, ale pewnie nie mieli wyjścia ze względu na to, że tak umowa była zawarta, bodajże 20-tego lutego. Więc generalnie byłem bez netu 2 miesiące. Ale netia jeden miesiąc mi podarowała, więc w sumie to 1,5 miesiąca bez netu (linia była rozkorsowana przez miesiąc czasu do czasu jak się zwolniła w systemie TP) nie licząc problemów jakie miałem, gdyż TP źle przygotowała port pod multimo i 2 tygodnie użerania miałem, telefon co 2 dzień co jest grane. W końcu wyszło, że to TP źle port zestawiło, ale przy zmianie między operatorami BSA jest na prawdę ciężko potrafią źle port skonfigurować i jeszcze piłeczkę odbijają między sobą. Ale teraz wiem, że było warto :D"

Natomiast do prędkości to 6 Mb lubi być lekko zaniżane do 730-750KB/s, w przypadku 10 i 20 Mbit efekt ten nie występuje z tego co widzę.
Obrazek >> :)) Obrazek
Zmiana z netii na multimo zakończona pomyślnie :P

Awatar użytkownika

papux
Bywalec
Bywalec
Posty: 420
Rejestracja: 04 maja 2009, 23:35
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: Wielkopolska\062

Re: Jaka synchronizacja dla 10 i 20Mbps?

Nieprzeczytany post autor: papux » 27 mar 2010, 18:24

6mb/s jest obcinane od jakiegoś roku na loginie i niestety nikt się za to nie bierze.

Ja mam zazwyczaj ucięte od 256 do 512kbps.
Obrazek


quest22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 02 lut 2007, 11:36
Łącze: Net24
Numer GG: 0

Re: Jaka synchronizacja dla 10 i 20Mbps?

Nieprzeczytany post autor: quest22 » 31 maja 2010, 22:03

a jak z transferem danych ? faktycznie cały czas mozna sciagac pełne 20 Mb ? nie ma zadnych spadków ? I jeszcze jedno, napisaliscie ze predkosc nie jest przycinana na loginie (w przypadku 20 i 10 Mb) czyli jesli ktos na porcie ustawiłby 30 mb to taka predkosc by poszła ?


kuba_b
Wiarus
Wiarus
Posty: 2045
Rejestracja: 24 cze 2009, 0:37
Łącze: Neostrada Fiber
Lokalizacja: 0 42

Re: Jaka synchronizacja dla 10 i 20Mbps?

Nieprzeczytany post autor: kuba_b » 31 maja 2010, 22:31

Nie, nie poszłaby, bo ta technologia pozwala na internet o prędkości maksymalnej 24 Mb/s.
Obrazek

Awatar użytkownika

papux
Bywalec
Bywalec
Posty: 420
Rejestracja: 04 maja 2009, 23:35
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: Wielkopolska\062

Re: Jaka synchronizacja dla 10 i 20Mbps?

Nieprzeczytany post autor: papux » 01 cze 2010, 7:28

powyżej 24MB/s to już VDSL i raczej Aneks M
Obrazek


hanti
Bywalec
Bywalec
Posty: 581
Rejestracja: 10 cze 2008, 0:15
Łącze: Wawtel
Numer GG: 0

Re: Jaka synchronizacja dla 10 i 20Mbps?

Nieprzeczytany post autor: hanti » 01 cze 2010, 17:50

a co ma annex m do vdsl :)
annex m jedynie zwieksza upload w adsl2 i 2+
netia CU netiaspot (bridge) do tl-wdr3600
TP-W8960N vs TP-W8961ND
ObrazekObrazek

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość