Globalna awaria czy zwykła ściema?

Tablica o Multimo wprowadzonym przez GTS Energis

pedro
Donator
Donator
Posty: 106
Rejestracja: 17 maja 2005, 15:19
Łącze: Multimo
Lokalizacja: 012

Re: Globalna awaria czy zwykła ściema?

Nieprzeczytany post autor: pedro » 28 kwie 2012, 15:52

Może trochę offtopowo, ale nie chciałem zakładać nowego wątku.

Tepsa łaskawie poinformowała mnie, że mogę mieć vdsla 40Mb.
Oczywiście jestem związany umową z mutlimo, więc na razie sprawy nie ma - no ale nie o tym miało być.

Mianowicie (mniej więcej) od tego czasu jak tego vdsla zmontowali, jaki bym nie podpiął modem ZAWSZE łączy się z "Downstream Margin" 8 db.
Nie ma szans żeby połączył się tak jak dotychczas, czyli przy minimalnym 6db.
Spotkał się ktoś z czymś takim?!?
Czy może mieć to jakikolwiek związek z tym nieszczęsnym vdslem zamontowanym na centrali?
Czy to totalny przypadek? A jeśli tak, to co jest grane, czemu centrala nie pozwala zapiąć się modemowi z minimalnym marginem 6db?

Ten margin 8db powoduje, że jest wynegocjowana niższa prędkość down, ale zauważyłem że przez to również up ma problemy: wcześniej łączył się na 1080kbps, teraz to jest maksymalnie 949kbps.
------------------------------------------------------------

Obrazek


VanHelsing
Wiarus
Wiarus
Posty: 2038
Rejestracja: 19 lut 2006, 14:56
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Globalna awaria czy zwykła ściema?

Nieprzeczytany post autor: VanHelsing » 28 kwie 2012, 15:58

@pedro
Może to taki nowy trend (w innym wątku jest mowa że TP podwyższa kryteria kwalifikacji na daną prędkosć), bo podniesienie targetu na 8dB to dla nich mniej reklamacji.
Na Neo już od jakiegoś czasu obserwuję, że u wielu osób szuka synchro przy takim poziomie SNR.
Netia - już więcej s[wulg.]ć się nie da


pedro
Donator
Donator
Posty: 106
Rejestracja: 17 maja 2005, 15:19
Łącze: Multimo
Lokalizacja: 012

Re: Globalna awaria czy zwykła ściema?

Nieprzeczytany post autor: pedro » 28 kwie 2012, 16:18

VanHelsing pisze:@pedro
Może to taki nowy trend (w innym wątku jest mowa że TP podwyższa kryteria kwalifikacji na daną prędkosć), bo podniesienie targetu na 8dB to dla nich mniej reklamacji.
Na Neo już od jakiegoś czasu obserwuję, że u wielu osób szuka synchro przy takim poziomie SNR.


Tja, a na checku mam możliwość - o dziwo - założenia 80-tki...
Co za idiotyzm...
------------------------------------------------------------

Obrazek


mkkot
Bywalec
Bywalec
Posty: 498
Rejestracja: 26 cze 2007, 16:59
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Kontakt:

Re: Globalna awaria czy zwykła ściema?

Nieprzeczytany post autor: mkkot » 02 maja 2012, 9:51

Tylko u mnie brak netu? CHAP authentication failed.


pedro
Donator
Donator
Posty: 106
Rejestracja: 17 maja 2005, 15:19
Łącze: Multimo
Lokalizacja: 012

Re: Globalna awaria czy zwykła ściema?

Nieprzeczytany post autor: pedro » 02 maja 2012, 10:17

No nie tylko u ciebie :-/
------------------------------------------------------------

Obrazek


Shokaku
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 21 lut 2008, 10:00
Numer GG: 0

Re: Globalna awaria czy zwykła ściema?

Nieprzeczytany post autor: Shokaku » 02 maja 2012, 18:41

Także miałem problem z netem od rana do g. około 14. A od około godziny ciągle synchro gubi się. Ma ktoś podobnie? Wiadomo o co biega?


daneq
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 280
Rejestracja: 18 paź 2006, 14:28
Łącze: Net24
Lokalizacja: 014

Re: Globalna awaria czy zwykła ściema?

Nieprzeczytany post autor: daneq » 02 maja 2012, 21:16

Jeśli masz problem z synchronizacją jest to raczej problem lokalny - Twojej linii telefonicznej.

Globalne problemy dotyczą zazwyczaj autoryzacji na serwerze PPPoE
strefa 0-14
od 2007r.
obecnie 20 MB
Obrazek


deathnoise
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 11 lut 2007, 4:16
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Globalna awaria czy zwykła ściema?

Nieprzeczytany post autor: deathnoise » 08 maja 2012, 8:47

witam, zmieniłem opcję 6 mbps w multimo na 10 mbps.. przełączyli i wszystko elegancko chodzi.. ani razu nie zerwało połączenia

moje obecne parametry wyglądają tak:

Operational Mode ADSL2+
Upstream 1012 kbps
Downstream 12448 kbps
SNR Margin (Upstream) 8.0 db
SNR Margin (Downstream) 13.4 db
Line Attenuation (Upstream) 5.1 db
Line Attenuation (Downstream) 10.0 db

dwa pytania:
a) da radę pociągnąć z 20 mbps? bo różnica w cenie to 7 złotych za 2x tyle
b) dlaczego jest tak duży rozstrzał w snr margin pomiedzy upstream i downstream? gdzies na sieci znalazlem cos takiego:

Note: If the Downstream Attenuation is lower than 32 dB and the SNR is lower than 12-14 dB, there may be a "bridge tap" on the cable pair that needs to be removed.


o co tutaj chodzi?
kiedyś TP S.A. Neostrada 640 kbps, potem Multimo 1/2/6/10/20 mbps , dziś - 80 mbps Orange VDSL2
Obrazek

Awatar użytkownika

g83
Bywalec
Bywalec
Posty: 416
Rejestracja: 03 sty 2007, 21:28
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: Krk

Re: Globalna awaria czy zwykła ściema?

Nieprzeczytany post autor: g83 » 09 maja 2012, 12:00

deathnoise pisze:
dwa pytania:
a) da radę pociągnąć z 20 mbps? bo różnica w cenie to 7 złotych za 2x tyle
b) dlaczego jest tak duży rozstrzał w snr margin pomiedzy upstream i downstream? gdzies na sieci znalazlem cos takiego:



a) da radę
b) 5 db to nie jest znowu tak dużo...


michalsobo
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 272
Rejestracja: 18 paź 2010, 23:41
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: 34

Re: Globalna awaria czy zwykła ściema?

Nieprzeczytany post autor: michalsobo » 12 wrz 2012, 11:06

Połowa polskich stron nie kuka od 9, tylko u mnie ?
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika

marcinus123
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 155
Rejestracja: 21 gru 2006, 17:23
Łącze: Net24
Lokalizacja: Strefa 025

Re: Globalna awaria czy zwykła ściema?

Nieprzeczytany post autor: marcinus123 » 12 wrz 2012, 11:19

U mnie wszystko śmiga normalnie.
TP-LINK TD-W8901G + WRT54GL + Tomato 1.28 =
ObrazekObrazek
Multimo 20 Mb/s


prown
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 06 wrz 2007, 15:41
Łącze: Net24
Numer GG: 0

Re: Globalna awaria czy zwykła ściema?

Nieprzeczytany post autor: prown » 01 lis 2012, 15:02

Ma ktoś w chwili obecnej problemy z transferem? Od wczoraj router synchronizuje mi się normalnie, ale download przy łączu 20Mb/s to średnio 200kb/s. Upload bez zmian.

Awatar użytkownika

etaks
Bywalec
Bywalec
Posty: 352
Rejestracja: 26 kwie 2009, 10:36
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: [18]

Re: Globalna awaria czy zwykła ściema?

Nieprzeczytany post autor: etaks » 01 lis 2012, 17:49

U mnie wszystko ok.
Pobieraj ze wszystkich serwisów jak Premium i wykorzystaj w pełni możliwości swojego łącza.
SPRAWDŹ:
Obrazek


Obrazek -->Obrazek


n3rgal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 15 lis 2010, 15:41
Łącze: Net24
Numer GG: 0

Re: Globalna awaria czy zwykła ściema?

Nieprzeczytany post autor: n3rgal » 01 lis 2012, 19:40

Od kilku dni beznadzieja oto moje 20mb
Obrazek
Obrazek


hanti
Bywalec
Bywalec
Posty: 581
Rejestracja: 10 cze 2008, 0:15
Łącze: Modem
Numer GG: 0

Re: Globalna awaria czy zwykła ściema?

Nieprzeczytany post autor: hanti » 01 lis 2012, 21:15

a masz taki margin jak na screenie ? jak sypie miliony errorow to transmisja musi byc powtarzana i wtedy taki transfer nie jest dziwny ;)
netia CU netiaspot (bridge) do tl-wdr3600
TP-W8960N vs TP-W8961ND
ObrazekObrazek

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość