Zmiana z 6mb/ na 20 jaki spadek marginesu zaopserwowaliście?

Tablica o Multimo wprowadzonym przez GTS Energis
Awatar użytkownika

Topic author
papux
Bywalec
Bywalec
Posty: 420
Rejestracja: 04 maja 2009, 23:35
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: Wielkopolska\062

Zmiana z 6mb/ na 20 jaki spadek marginesu zaopserwowaliście?

Nieprzeczytany post autor: papux » 20 paź 2010, 20:11

Pytam osób przechodzących z 6mb na 20mb.
Jaki średni spadek marginesu zaobserwowaliście?
Obrazek


barteks2
Bywalec
Bywalec
Posty: 389
Rejestracja: 13 kwie 2008, 2:14
Łącze: Net24
Lokalizacja: [68]

Re: Zmiana z 6mb/ na 20 jaki spadek marginesu zaopserwowaliś

Nieprzeczytany post autor: barteks2 » 20 paź 2010, 21:22

Już przełączyli cię na 20Mb/s?
Obrazek

Awatar użytkownika

RaV
Wiarus
Wiarus
Posty: 2183
Rejestracja: 02 gru 2005, 19:57
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: 89 - Szczytno
Kontakt:

Re: Zmiana z 6mb/ na 20 jaki spadek marginesu zaopserwowaliś

Nieprzeczytany post autor: RaV » 20 paź 2010, 22:11

Dziwne pytanie, papux. Praktycznie każdemu margines spada do okolic 6 db, bo w większości przypadków nie jest osiągana maksymalna dostępna synchronizacja, a 6 db to taka magiczna nieprzekraczalna granica dla większości modemów ADSL.

W przypadku urządzenia Linksys AG241 i opcji 6 mbit oraz standardu ADSL2+ miałem max. margines 30 db, a po przejściu na 20mbit jak nietrudno się domyśleć margines spadł do 6 db, ale na każdym modemie jest inaczej, bo ten parametr jest inaczej traktowany. Tłumienie to podstawa, a margines, aby nie dobijał do 6db to będzie git.
Wypasione routery ADSL z chipsetem Broadcom na pokładzie oraz softem DGTeam na sprzedaż:
Obrazek

Awatar użytkownika

Topic author
papux
Bywalec
Bywalec
Posty: 420
Rejestracja: 04 maja 2009, 23:35
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: Wielkopolska\062

Re: Zmiana z 6mb/ na 20 jaki spadek marginesu zaopserwowaliś

Nieprzeczytany post autor: papux » 21 paź 2010, 7:25

Jeszcze mnie nie przełączyli ale coś dzieje się na moim porcie bo wczoraj miałem margines 25 na synchro 7456 a dzisiaj już na tym samym synchro mam 31dB. Nigdy wcześniej nie zauważyłem tak dużego wzrostu.
Możliwe że przygotowują łącze albo jakaś anomalia.
Obrazek


giecik
Moderator
Moderator
Posty: 2134
Rejestracja: 05 sie 2004, 9:59
Lokalizacja: Pisz

Re: Zmiana z 6mb/ na 20 jaki spadek marginesu zaopserwowaliś

Nieprzeczytany post autor: giecik » 25 paź 2010, 17:31

Witam wszystkich

Dołącze się do tematu bo mam podobne pytanko
Zamówiłem w Multimo przesiadkę z 6 Mbit na 20 Mbit ( jak każdy chyba ze względu na cenę )

Do centrali mam nie daleko a parametry mam takie sobie ( nie wiem czy dobrze sprawdzam )

Proszę o ocenę:
Obrazek
Posiadane łącze: IT-Gemini 50 Mbit (lokalny)
Posiadany router: Asus RT-AC68U (tomato)
Obrazek


bdkacz
Wiarus
Wiarus
Posty: 3191
Rejestracja: 23 sty 2005, 0:23
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0
Lokalizacja: strefa 44

Re: Zmiana z 6mb/ na 20 jaki spadek marginesu zaopserwowaliś

Nieprzeczytany post autor: bdkacz » 25 paź 2010, 17:42

32,5 tłumienie to jest coś koło 3 km bodajże. Obecnie nic ponad to co masz nie wyciągniesz.
Ostatnio zmieniony 25 paź 2010, 17:47 przez bdkacz, łącznie zmieniany 1 raz.
Netia LLU + Netgear DGND3700v2:
ObrazekObrazekParametry linii

Awatar użytkownika

RaV
Wiarus
Wiarus
Posty: 2183
Rejestracja: 02 gru 2005, 19:57
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: 89 - Szczytno
Kontakt:

Re: Zmiana z 6mb/ na 20 jaki spadek marginesu zaopserwowaliś

Nieprzeczytany post autor: RaV » 25 paź 2010, 17:44

Na tym nie powinno działać nic więcej poza 6 mbit. Z tego, co widzę twój sprzęt jest na układzie Broadcom, więc może jeszcze da się coś więcej z tego wycisnąć, ale nie licz nawet na pełne 10 mbit.
Bez redukcji marginesu nie zmieścisz się w widełkach. Ciekawe czy jak włączą Ci 20 mbit to czy w ogóle będziesz miał wtedy synchro...

32,5 db to teoretycznie 2,4 km.
Wypasione routery ADSL z chipsetem Broadcom na pokładzie oraz softem DGTeam na sprzedaż:
Obrazek


giecik
Moderator
Moderator
Posty: 2134
Rejestracja: 05 sie 2004, 9:59
Lokalizacja: Pisz

Re: Zmiana z 6mb/ na 20 jaki spadek marginesu zaopserwowaliś

Nieprzeczytany post autor: giecik » 25 paź 2010, 20:13

2,4 to troche za dużo, bardzo blisko mnie jest inna centrala ( o ile to jest centrala )

Może mnie przełączą ? Czy raczej to nie możliwe ?
Musze zobaczyć jak to wygląda u sąsiada

EDIT
Tak wygląda u sąsiada

SNR Margin
24.5 12.0 db

Line Attenuation
29.0 17.5 db

Data Rate
2496 320 kbps

Czyli chyba to samo co u mnie. W takim razie jak mnie nie przełączą to kicha

EDIT 2
Pogadałem z 2 sąsiadem i on również chciał 20 Mbit ale włączyli mu tylko 10 Mbit
On ma neostrade wiec zastanawiam sie jak to bedzie u mnie ?
Posiadane łącze: IT-Gemini 50 Mbit (lokalny)
Posiadany router: Asus RT-AC68U (tomato)
Obrazek


[cinek]
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 01 mar 2010, 10:17
Numer GG: 0

Re: Zmiana z 6mb/ na 20 jaki spadek marginesu zaopserwowaliś

Nieprzeczytany post autor: [cinek] » 25 paź 2010, 20:47

Do giecik.

Wykaz DSLAM http://www.tp.pl/b/binaries/PL/358140/Zalacznik_Nr_5_-_G_366736092.xls
Masz BSA czyli DSLAM-y te same co neo.


giecik
Moderator
Moderator
Posty: 2134
Rejestracja: 05 sie 2004, 9:59
Lokalizacja: Pisz

Re: Zmiana z 6mb/ na 20 jaki spadek marginesu zaopserwowaliś

Nieprzeczytany post autor: giecik » 25 paź 2010, 21:54

No właśnie.
W mojej miejscowości są 3 centrale
DSLAM STINGER LS Pisz WARMIŃSKO-MAZURSKIE PISKI PISZ PISZ ul. GIZEWIUSZA 6, 12-200 PISZ 12-200 DOSTĘPOWA DSLAM STINGER LS 4 2 1 4 4 2 2
DSLAM STINGER LS Pisz_II WARMIŃSKO-MAZURSKIE PISKI PISZ PISZ ul. GIZEWIUSZA 6, 12-200 PISZ 12-200 DOSTĘPOWA DSLAM STINGER LS 4 3 1 4 4 3 1
DSLAM STINGER LS Pisz Wschód WARMIŃSKO-MAZURSKIE PISKI PISZ PISZ ul. ZAGŁOBY 2, 12-200 PISZ 12-200 DOSTĘPOWA DSLAM STINGER LS 2 1 1 4 2 1 1

2 w odległości właśnie 3 kilometrów i jedna w odległości może 500 metrów dlatego zastanawiam sie dlaczego takie słabe parametry
Posiadane łącze: IT-Gemini 50 Mbit (lokalny)
Posiadany router: Asus RT-AC68U (tomato)
Obrazek


madwolf
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 238
Rejestracja: 03 sty 2008, 18:35
Łącze: Net24
Numer GG: 0

Re: Zmiana z 6mb/ na 20 jaki spadek marginesu zaopserwowaliś

Nieprzeczytany post autor: madwolf » 25 paź 2010, 22:39

Że jest blisko Ciebie to nie znaczy, że jesteś do niej podpięty. Sąsiad ma parametry na maks. 2mbity i długość kabla prawie 4km, ja mam parametry na 20mbitów i 800m kabla. Sąsiad ma linie telefoniczną o parę lat dłużej niż ja i jest wpięty drutem miedzianym bezpośrednio do centrali w najbliższym miasteczku (właśnie ok. 3km). W międzyczasie obok postawili ONU podłączone światłowodem i jak ja zakładałem linię to już mnie wpieli do tego.
Jak widzisz sąsiada nie przepieli do ONU. Być może jak zakładałeś u siebie telefon to jeszcze nie istniała ta centrala która teraz jest 500m od Ciebie ;-)


giecik
Moderator
Moderator
Posty: 2134
Rejestracja: 05 sie 2004, 9:59
Lokalizacja: Pisz

Re: Zmiana z 6mb/ na 20 jaki spadek marginesu zaopserwowaliś

Nieprzeczytany post autor: giecik » 07 lis 2010, 20:51

20 Mbit mi odrzucili
Teraz czekam co zrobią z 10 Mbit :)
Posiadane łącze: IT-Gemini 50 Mbit (lokalny)
Posiadany router: Asus RT-AC68U (tomato)
Obrazek


barteks2
Bywalec
Bywalec
Posty: 389
Rejestracja: 13 kwie 2008, 2:14
Łącze: Net24
Lokalizacja: [68]

Re: Zmiana z 6mb/ na 20 jaki spadek marginesu zaopserwowaliś

Nieprzeczytany post autor: barteks2 » 07 lis 2010, 21:38

BMT?
Obrazek


Mati5000
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Posty: 773
Rejestracja: 27 sie 2005, 10:23
Lokalizacja: Lublin

Re: Zmiana z 6mb/ na 20 jaki spadek marginesu zaopserwowaliś

Nieprzeczytany post autor: Mati5000 » 09 lis 2010, 0:45

Tak jak wyżej napisał czyli BMT :/
ja miałem średnio 12-15db opcja 6Mb w G.DMT po przejściu na ADSL2+ przy linksysie margin 8-9db i synchro 22,5-22,7Mb/s
Obrazek

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości