Jak wymusić przepięcie z g.dmt na ADSL2+

Tablica o Multimo wprowadzonym przez GTS Energis
Awatar użytkownika

Topic author
vlad
Bywalec
Bywalec
Posty: 430
Rejestracja: 10 lut 2010, 15:33
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: SN 22

Jak wymusić przepięcie z g.dmt na ADSL2+

Nieprzeczytany post autor: vlad » 08 lis 2010, 20:29

Witam

Niedawno podwyższyłem sobie szybkość z 1 na 6 MBit/s. Niestety nie osiąga pełnej szybkości, a to dlatego, że mam tryb g.dmt. Synchronizacja jest obecnie 6368 - a potrafi się wahać od 5518 do 7200. Dodatkowo zdarza się zrywanie połączenia. Wiem, że linia potrafiła działać w trybie ADSL2+ wcześniej, ale chyba jakoś nieoficjalnie mnie przepięli w międzyczasie.
Zastanawiam się co zrobić by mieć stabilniej działające łącze. Zamawiać 10 i liczyć, że przepną nawet jak nie pójdzie taka szybkość, czy molestować multimo o podjęcie jakichś działań ?

Co proponujecie?

Parę informacji do pełnego obrazu
modem st546 v6 (specjalnie kupiłem do ADSL2+) wcześniej st510 dawał podobne informacje
tłumienie down w g.dmt 45dB
SNR marigin waha się w przedziale 6-7dB
Obrazek
Ostatnio zmieniony 08 lis 2010, 20:59 przez vlad, łącznie zmieniany 1 raz.
Neostrada 10M
Rate DLM: 4096/921 kbps
Line Attenuation: 49,5/20,5 dB
Obrazek

Awatar użytkownika

etaks
Bywalec
Bywalec
Posty: 352
Rejestracja: 26 kwie 2009, 10:36
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: [18]

Re: Jak wymusić przepięcie z g.dmt na ADSL2+

Nieprzeczytany post autor: etaks » 08 lis 2010, 20:37

vlad pisze:Witam

Niedawno podwyższyłem sobie szybkość z 1 na 6 MBit/s. Niestety nie osiąga pełnej szybkości, a to dlatego, że mam tryb g.dmt. Synchronizacja jest obecnie 6368 - a potrafi się wahać od 5518 do 7200. Dodatkowo zdarza się zrywanie połączenia. Wiem, że linia potrafiła działać w trybie ADSL2+ wcześniej, ale chyba jakoś nieoficjalnie mnie przepięli w międzyczasie.
Zastanawiam się co zrobić by mieć stabilniej działające łącze. Zamawiać 10 i liczyć, że przepną nawet jak nie pójdzie taka szybkość, czy molestować multimo o podjęcie jakichś działań ?

Co proponujecie?

Parę informacji do pełnego obrazu
modem st546 v6 (specjalnie kupiłem do ADSL2+) wcześniej st510 dawał podobne informacje
tłumienie down w g.dmt 45dB
SNR marigin waha się w przedziale 6-7dB

Przy takich parametrach linii nie wyciągniesz raczej nic więcej z g.dmt. Na 6Mbit nie potrzeba ADSL2+ więc nie wiem czy TP będzie tak dobroduszna i przepnie cie na 2+. Jak będziesz zgłaszał reklamacje 6Mbit to mogę Ci jeszcze wystawić BMT i obciąć synchro. Gdybyś chciał przejść na 10Mbit to już muszą Cię przerzucić na 2+ (oczywiście jeśli technik nie uzna, że nie ma możliwości...)
Ostatnio zmieniony 08 lis 2010, 20:44 przez etaks, łącznie zmieniany 1 raz.
Pobieraj ze wszystkich serwisów jak Premium i wykorzystaj w pełni możliwości swojego łącza.
SPRAWDŹ:
Obrazek


Obrazek -->Obrazek


VanHelsing
Wiarus
Wiarus
Posty: 2038
Rejestracja: 19 lut 2006, 14:56
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Jak wymusić przepięcie z g.dmt na ADSL2+

Nieprzeczytany post autor: VanHelsing » 08 lis 2010, 20:41

Tak ogólnie, to masz większe szanse na BMT, niż na przepięcie na nowszą kartę.
Możesz jeszcze spróbować na innym routerze.
Według mnie SP, przynajmniej te które trafiają do nas, mają jakieś trefne tory wejściowe i podejrzewam, że tutaj ewentualnie możesz coś ugrać.
Netia - już więcej s[wulg.]ć się nie da

Awatar użytkownika

Topic author
vlad
Bywalec
Bywalec
Posty: 430
Rejestracja: 10 lut 2010, 15:33
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: SN 22

Re: Jak wymusić przepięcie z g.dmt na ADSL2+

Nieprzeczytany post autor: vlad » 08 lis 2010, 20:49

Jeszcze przed zgłoszeniem chęci przepinki na 6 mega (koło 20.10.2010) przyniosłem z pracy inny modem by zobaczyć, czy będzie adsl2+ i było nawet na moim poprzednim 1Mbit/s. Sobie myślę, w takim przypadku 6 bez problemu tylko na nowszym modemie, ale widać coś zakombinowali.

Spróbuję zamówić 10 jak radzisz. Gorzej nie będzie, najwyżej "Brak Możliwości Technicznych" :lol:
Neostrada 10M
Rate DLM: 4096/921 kbps
Line Attenuation: 49,5/20,5 dB
Obrazek


VanHelsing
Wiarus
Wiarus
Posty: 2038
Rejestracja: 19 lut 2006, 14:56
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Jak wymusić przepięcie z g.dmt na ADSL2+

Nieprzeczytany post autor: VanHelsing » 08 lis 2010, 20:58

Na 10Mb też czasem nie dają adsl2+.
Netia - już więcej s[wulg.]ć się nie da

Awatar użytkownika

Topic author
vlad
Bywalec
Bywalec
Posty: 430
Rejestracja: 10 lut 2010, 15:33
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: SN 22

Re: Jak wymusić przepięcie z g.dmt na ADSL2+

Nieprzeczytany post autor: vlad » 08 lis 2010, 21:02

VanHelsing pisze:Na 10Mb też czasem nie dają adsl2+.


Tu bym powiedział, że szczęście, że na g.dmt nie osiągam nawet nominalnych wartości dla 6, więc albo BMT albo przepinka na właściwą kartę
Neostrada 10M
Rate DLM: 4096/921 kbps
Line Attenuation: 49,5/20,5 dB
Obrazek


Mati5000
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Posty: 773
Rejestracja: 27 sie 2005, 10:23
Lokalizacja: Lublin

Re: Jak wymusić przepięcie z g.dmt na ADSL2+

Nieprzeczytany post autor: Mati5000 » 08 lis 2010, 21:04

Ja gdy miałem 6M, próbowałem wywalczyć ADSL2+ żeby mieć pewne parametry, ale za 4 próbami wywalczenia dostawałem info, że jak zamówię 10M albo 20M, to mnie przepną :P mimo,że karta w systemie miała tryb auto-select czyli pracować potrafi w GDMT i ADSL2+.
Myślę, że jest to kwestia konfiguracji portu w systemie, bo u mnie 3 lata temu wymienili wszystkie karty na te z obsługą ADSL2+ w związku ze spaleniem przez burzę.

Zadzwoń późno w nocy na 801505505 i niech ktoś z systemu sprawdzi czy twoja karta nie obsługuje 2+ i ew. spróbuje przełączyć. :)
Obrazek

Awatar użytkownika

Topic author
vlad
Bywalec
Bywalec
Posty: 430
Rejestracja: 10 lut 2010, 15:33
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: SN 22

Re: Jak wymusić przepięcie z g.dmt na ADSL2+

Nieprzeczytany post autor: vlad » 09 lis 2010, 8:09

Mati5000 pisze:Ja gdy miałem 6M, próbowałem wywalczyć ADSL2+ żeby mieć pewne parametry, ale za 4 próbami wywalczenia dostawałem info, że jak zamówię 10M albo 20M, to mnie przepną :P mimo,że karta w systemie miała tryb auto-select czyli pracować potrafi w GDMT i ADSL2+.
Myślę, że jest to kwestia konfiguracji portu w systemie, bo u mnie 3 lata temu wymienili wszystkie karty na te z obsługą ADSL2+ w związku ze spaleniem przez burzę.

Zadzwoń późno w nocy na 801505505 i niech ktoś z systemu sprawdzi czy twoja karta nie obsługuje 2+ i ew. spróbuje przełączyć. :)


Dzięki za pomoc. Próbowałem akcji z infolinią tp. Niestety nie udało się skłonić ich do przełączenia linii na sztywno na ADSL2+, ale (na ile można wierzyć konsultantce TP) powiedziano mi nieopatrznie, że moja linia nie była przełączana na inny port czy kartę do czasu odkąd zrezygnowałem z neostrady, czyli od jakichś 3 lat. Karta na pewno obsługuje ADSL2+.

Zatem teraz problem leży w tym, że nie umiem wymusić na ST 546 z softem 7.4.3.2 ustawienia na sztywno trybu 2+. Pokombinuję trochę samemu, chyba downgrade softu, bo w jakiejś wersji na pewno to przełączanie było, ale jeśli ktoś może zna rozwiązanie to proszę o pomoc.
Z góry dzięki.
Neostrada 10M
Rate DLM: 4096/921 kbps
Line Attenuation: 49,5/20,5 dB
Obrazek

Awatar użytkownika

buggg
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 170
Rejestracja: 03 lut 2007, 12:31
Kontakt:

Re: Jak wymusić przepięcie z g.dmt na ADSL2+

Nieprzeczytany post autor: buggg » 09 lis 2010, 8:26

To też zależy od czasu wymuszania. U mnie był tryb ADSL2+. Zdarzyło się że robili konserwacje sieci energetycznej w mojej miejscowości. Po tym byłem już na g.dmt. Ustawiłem zatem na sztywno w routerze ADSL2+ i nie przyjął tej komutacji od razu ale po czasie około 15 minut wymuszania w końcu zaskoczył. Sprawdź to u siebie.

Awatar użytkownika

Topic author
vlad
Bywalec
Bywalec
Posty: 430
Rejestracja: 10 lut 2010, 15:33
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: SN 22

Re: Jak wymusić przepięcie z g.dmt na ADSL2+

Nieprzeczytany post autor: vlad » 09 lis 2010, 8:53

Tak właśnie zamierzałem zrobić, tylko nie wiem jak to na sztywno ustawić w moim routerku st 546 z softem 7.4.3.2. Wie ktoś z kolegów może w jaki sposób to zrobić?
Neostrada 10M
Rate DLM: 4096/921 kbps
Line Attenuation: 49,5/20,5 dB
Obrazek


michalsobo
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 272
Rejestracja: 18 paź 2010, 23:41
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: 34

Re: Jak wymusić przepięcie z g.dmt na ADSL2+

Nieprzeczytany post autor: michalsobo » 09 lis 2010, 9:35

vlad pisze:Tak właśnie zamierzałem zrobić, tylko nie wiem jak to na sztywno ustawić w moim routerku st 546 z softem 7.4.3.2. Wie ktoś z kolegów może w jaki sposób to zrobić?


ciezko bo ten thomson chyba nie ma takiej mozliwosci
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika

RaV
Wiarus
Wiarus
Posty: 2183
Rejestracja: 02 gru 2005, 19:57
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: 89 - Szczytno
Kontakt:

Re: Jak wymusić przepięcie z g.dmt na ADSL2+

Nieprzeczytany post autor: RaV » 09 lis 2010, 11:15

Widzę, że koledzy początkujący w tych sprawach. ;)

1. Pobrać program DMT v7.35
2. Po uruchomieniu programu wejść w menu > Misc. Options i zaznaczyć ptaszki przy [v] allow untested firmware versions oraz [v] unlock experimental area, kliknąć Save i połączyć się z routerem.
3. Na przedostatniej zakładce ustawić ADSL2+ i kliknąć [ apply / resync ]

Jeśli mimo tego modulacja dalej będzie w G.DMT to znaczy, że tak maicie skonfigurowany port lub jesteście podpięci do kart starszego typu.
Wypasione routery ADSL z chipsetem Broadcom na pokładzie oraz softem DGTeam na sprzedaż:
Obrazek


michalsobo
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 272
Rejestracja: 18 paź 2010, 23:41
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: 34

Re: Jak wymusić przepięcie z g.dmt na ADSL2+

Nieprzeczytany post autor: michalsobo » 09 lis 2010, 12:51

z tego co sprawdzałem to softy pow 7 nie współpracowały za chętnie z dmttool 6.2 miał ostatnie wsparcie dmttool i poblokowane wiele opcji w porówaniu do 6.2
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika

Topic author
vlad
Bywalec
Bywalec
Posty: 430
Rejestracja: 10 lut 2010, 15:33
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: SN 22

Re: Jak wymusić przepięcie z g.dmt na ADSL2+

Nieprzeczytany post autor: vlad » 09 lis 2010, 16:40

Dzięki wam wszystkim za pomocne wskazówki. Udało się uzyskać połączenie po ADSL2+, ale niestety osiągi bez rewelacji, a do tego tłumienie wzrosło o 4dB.

Obrazek poniżej. Coś da się zrobić, czy olac sprawę i cieszyć się z tego co jest?
Obrazek
Neostrada 10M
Rate DLM: 4096/921 kbps
Line Attenuation: 49,5/20,5 dB
Obrazek


Mati5000
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Posty: 773
Rejestracja: 27 sie 2005, 10:23
Lokalizacja: Lublin

Re: Jak wymusić przepięcie z g.dmt na ADSL2+

Nieprzeczytany post autor: Mati5000 » 09 lis 2010, 17:21

Regulując margines spokojnie te 7.1-7.2Mb/s byś wycisną co by ci dało niecałe 720kB/s transferu i myślę, że byłbyś zadowolony. :)
Obrazek

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości