Niepełne 6 Mb/s

Tablica o Multimo wprowadzonym przez GTS Energis

Topic author
ciniu5
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: 31 sty 2011, 20:18
Łącze: Net24
Numer GG: 0

Niepełne 6 Mb/s

Nieprzeczytany post autor: ciniu5 » 31 sty 2011, 20:38

Witam,
wg multimo juz powinienem miec, jednak speedtest mowi co innego. na speedtouch 330 mialem max 3,6 Mb/s. Natomiast na routerze(tryb ADSL 2, na innych byla ta sama predkosc co na modemie) TP-Link TD-8840T osiagnalem 4,5 Mb/s przy czym ping rowniez zmalal, srednio ok. ~20.

tutaj parametry z routera:

ADSL2

Downstream Upstream
SNR Margin : 6.0 17.5 db
Line Attenuation : 62.0 27.3 db
Data Rate : 5327 639 kbps

Prosilbym o porade w jaki router sie zaopatrzyc aby osiagnac lepsze predkosci, jesli w ogole istnieja taka mozliwosc. cena, max 100 zl. ostatnie pytanie, czy na tych parametrach pojdzie 10 lub 20 Mb/s ?


Vibovit
Bywalec
Bywalec
Posty: 496
Rejestracja: 26 lis 2005, 3:44
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: Łódź

Re: Niepełne 6 Mb/s

Nieprzeczytany post autor: Vibovit » 31 sty 2011, 22:04

Masz za duże tłumienie na opcję 6 Mbit, także router tutaj nie pomoże.
Obrazek >> :)) Obrazek
Zmiana z netii na multimo zakończona pomyślnie :P


Topic author
ciniu5
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: 31 sty 2011, 20:18
Łącze: Net24
Numer GG: 0

Re: Niepełne 6 Mb/s

Nieprzeczytany post autor: ciniu5 » 31 sty 2011, 22:20

Nie do końca się z toba zgadzam. jesli przejscie z modemu na router pomoglo to chyba istnieje jakies urzadzenie na ktorym osiagne jeszcze lepsze rezultaty. o ktorej wartosci dokładnie piszesz? bo szczerze mowiac nie orientuje sie w tym.
czy ma to jakiś wpływ na ping? widze ze u ciebie jest to 30 natomiast u mnie 24.

niezaleznie od tego czy wymecze to 6 Mb/s czy nie, proszę o podanie konkretnego modemu, ktory obsluguje te wszytskie standardy adsl2, adsl2+...oraz wi-fi + QoS.


Vibovit
Bywalec
Bywalec
Posty: 496
Rejestracja: 26 lis 2005, 3:44
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: Łódź

Re: Niepełne 6 Mb/s

Nieprzeczytany post autor: Vibovit » 31 sty 2011, 22:27

Mówię o attentuation na downloadzie, twoja centrala jest zbyt daleko od twojego miejsca zamieszkania, ewentualnie możesz poprawić okablowanie w domu, ale to daje zwykle max 1 db, nic więcej. Przejście na router pomogło bo zmieniło się kodowanie, ale nawet przy ADSL2+ to nie będzie szału. Ja przy połowie Twojego tłumienia mogę osiągnąć realne 8 Mbit. Z routerów proponuje Tplinka W8910G, broadcom i jakiś rodzaj QOS'u tam jest.
Obrazek >> :)) Obrazek
Zmiana z netii na multimo zakończona pomyślnie :P

Awatar użytkownika

etaks
Bywalec
Bywalec
Posty: 352
Rejestracja: 26 kwie 2009, 10:36
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: [18]

Re: Niepełne 6 Mb/s

Nieprzeczytany post autor: etaks » 31 sty 2011, 22:36

Przy takim tłumieniu nie masz szans na pełne 6Mb. Żaden modem, router czy inny sprzęt Ci nie poprawi parametrów linii. Ewentualnie coś na broadcomie może ustabilizować połączenie ale nic poza tym. Ja bym się cieszył z tego co jest oczywiście o ile nie będzie rozłączeń i błędów.
Pobieraj ze wszystkich serwisów jak Premium i wykorzystaj w pełni możliwości swojego łącza.
SPRAWDŹ:
Obrazek


Obrazek -->Obrazek


maciejnet
Bywalec
Bywalec
Posty: 421
Rejestracja: 11 kwie 2005, 18:49
Łącze: Net24
Lokalizacja: 77

Re: Niepełne 6 Mb/s

Nieprzeczytany post autor: maciejnet » 31 sty 2011, 22:37

@ciniu5 to wszystko na co stać twoje łącze. Po prostu jesteś za daleko od centrali i to są wartości graniczne przy 62 db tłumienia i ADSL2 wyciągasz naprawdę dużo. Możesz jeszcze pobawić się marginesem, ale nie wiem czy to nie spowoduje dużej ilości błędów.
Gdy zgłosisz problem z łączem zostaniesz zmigrowany na opcję 2mbit.
Obrazek
Posiadane łącze: Netia 900 mbit/s
Posiadany router: Huawei HG8245Q Router ONT Combo

Awatar użytkownika

vlad
Bywalec
Bywalec
Posty: 430
Rejestracja: 10 lut 2010, 15:33
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: SN 22

Re: Niepełne 6 Mb/s

Nieprzeczytany post autor: vlad » 01 lut 2011, 9:17

@ciniu5

Na tych parametrach to i tak cud, że w ogóle tyle wyciągasz.
Neostrada 10M
Rate DLM: 4096/921 kbps
Line Attenuation: 49,5/20,5 dB
Obrazek


melOOn
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Posty: 607
Rejestracja: 28 mar 2004, 14:53
Łącze: Modem
Numer GG: 7
Lokalizacja: Wrocek

Re: Niepełne 6 Mb/s

Nieprzeczytany post autor: melOOn » 01 lut 2011, 11:17

vlad pisze:@ciniu5

Na tych parametrach to i tak cud, że w ogóle tyle wyciągasz.

W końcu jest oparty na beznadziejnym, kiepskim, słabym ...... itd. chipsecie Trendchip a nie Broadcomie :D


hanti
Bywalec
Bywalec
Posty: 581
Rejestracja: 10 cze 2008, 0:15
Łącze: Modem
Numer GG: 0

Re: Niepełne 6 Mb/s

Nieprzeczytany post autor: hanti » 02 lut 2011, 19:14

a co w tym chipsecie takiego beznadziejnego ? np jest w tplinku w8961nb i spisuje sie lepiej niz nie jeden modem na broadcomie ;)
zreszta poczytaj sobie zagraniczne fora to porownuja ten chipset do broadcomu
netia CU netiaspot (bridge) do tl-wdr3600
TP-W8960N vs TP-W8961ND
ObrazekObrazek


mkkot
Bywalec
Bywalec
Posty: 498
Rejestracja: 26 cze 2007, 16:59
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Kontakt:

Re: Niepełne 6 Mb/s

Nieprzeczytany post autor: mkkot » 02 lut 2011, 20:59

hanti poczytaj sobie o ironii.


hanti
Bywalec
Bywalec
Posty: 581
Rejestracja: 10 cze 2008, 0:15
Łącze: Modem
Numer GG: 0

Re: Niepełne 6 Mb/s

Nieprzeczytany post autor: hanti » 02 lut 2011, 21:08

jak tak czytam kilka razy to rzeczywiscie widac ironie, no ale bylo to dla mnie za trudne zeby zalapac za 1 razem ;)
netia CU netiaspot (bridge) do tl-wdr3600
TP-W8960N vs TP-W8961ND
ObrazekObrazek


Topic author
ciniu5
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: 31 sty 2011, 20:18
Łącze: Net24
Numer GG: 0

Re: Niepełne 6 Mb/s

Nieprzeczytany post autor: ciniu5 » 14 lut 2011, 12:58

Obrazek

moje lacze was zawstydza :D

Awatar użytkownika

etaks
Bywalec
Bywalec
Posty: 352
Rejestracja: 26 kwie 2009, 10:36
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: [18]

Re: Niepełne 6 Mb/s

Nieprzeczytany post autor: etaks » 14 lut 2011, 15:21

Czemu ma nas zawstydzać? Wszyscy mówili że nie będzie pełnego 6 i tak jest. Pokaż jakie masz teraz parametry linii.
Pobieraj ze wszystkich serwisów jak Premium i wykorzystaj w pełni możliwości swojego łącza.
SPRAWDŹ:
Obrazek


Obrazek -->Obrazek


piotr'ek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 19 cze 2010, 21:46
Łącze: Net24
Numer GG: 0

Re: Niepełne 6 Mb/s

Nieprzeczytany post autor: piotr'ek » 27 kwie 2011, 11:04

Mam podobną sytuację. Przesiadłem się z 2 Mb na 6 Mb (na łączach TP SA, do centrali jakieś 400m mam) i różnorakie testy pokazują maksymalnie 5,5 do 5,8 Mb.
Parametry to:
Downstream Upstream
SNR Margin: 27.9 13.8 db
Line Attenuation: 9.0 7.4 db


Galusz
Bywalec
Bywalec
Posty: 312
Rejestracja: 18 lut 2010, 11:50
Numer GG: 0

Re: Niepełne 6 Mb/s

Nieprzeczytany post autor: Galusz » 27 kwie 2011, 11:16

Parametry masz dobre...
Problem jest gdzieś w Multimo, ale nie chcą słuchać.
Najlepiej od razu przejdź na 10Mb tam będziesz miał ok realnie ~11Mb. Ja po przejściu z 6 na 10 odniosłem wrażenie jakby internet przyśpieszył 2x z 649kB/s na 1322kB/s
Obrazek

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość