Niepełne 6 Mb/s

Tablica o Multimo wprowadzonym przez GTS Energis

piotr'ek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 19 cze 2010, 21:46
Łącze: Net24
Numer GG: 0

Re: Niepełne 6 Mb/s

Nieprzeczytany post autor: piotr'ek » 27 kwie 2011, 11:21

Dzisiaj dopiero zaczęło działać. Dam im jeden dzień i będę ewentualnie molestował. 10 Mb nie jest mi do niczego potrzebne... w sumie to 2 mi wystarczało, ale na przedłużenie umowy 2 Mb kosztowały 52 zł, a 6 Mb 62 zł więc tylko dychę więcej.


mkkot
Bywalec
Bywalec
Posty: 498
Rejestracja: 26 cze 2007, 16:59
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Kontakt:

Re: Niepełne 6 Mb/s

Nieprzeczytany post autor: mkkot » 27 kwie 2011, 11:30

10 jest potrzebne, żeby mieć 1Mb uploadu, to musi robić różnicę :>
Szkoda, że nie ma nowej promocji, ale nic, czekamy. Co do niepełnych 6 to Maciej Kaczor tłumaczył mi, że kiedyś się zabrali za sprawdzanie i w Warszawie działało normalnie i ponoć są osoby, którym działa pełne 6Mb. Na forum jednakowoż nikogo takiego nie widziałem. Dodatkowo dowiedziałem się, że 5,5Mb/s naturalnie nie podlega reklamacji, bo prędkość jest DO.


Galusz
Bywalec
Bywalec
Posty: 312
Rejestracja: 18 lut 2010, 11:50
Numer GG: 0

Re: Niepełne 6 Mb/s

Nieprzeczytany post autor: Galusz » 27 kwie 2011, 15:20

10Mb to 67PLN. I nie opowiadaj, że 10 Ci nie jest potrzebne. Filmy HD to dziś standard, a tutaj 10Mb to za mało. Poza tym 1Mb uploadu także bardzo się przydaje podczas wysyłania maili z większymi załącznikami... A generalnie różnica w cenie jest prawie żadna...
Poza tym skoro Ci tak nie jest potrzebne to czemu targujesz się o 0.5Mb, jak wystarcza Ci nawet 2???
Obrazek


piotr'ek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 19 cze 2010, 21:46
Łącze: Net24
Numer GG: 0

Re: Niepełne 6 Mb/s

Nieprzeczytany post autor: piotr'ek » 27 kwie 2011, 16:41

Mnie to w sumie i 512 Mb/s by wystarczyło. Z "wiszenia cały dzień na Internecie" wyrosłem z 4 czy 5 lat temu jak nagle stwierdziłem, że już wszystko w nim wyczytałem, obejrzałem i ściągnąłem. Teraz to córki go męczą z żoną na zmianę, ale ja za to płacę i chcę płacić za to co mi się należy zgodnie z ofertą. Cena 50 czy 80 zł nie robi mi specjalnej różnicy (oczywiście wg jakichś norm, czyli 80 zł za 1 Mb bym nie zapłacił).

Zobaczę co będzie jutro i będę ewentualnie interweniował.


mkkot
Bywalec
Bywalec
Posty: 498
Rejestracja: 26 cze 2007, 16:59
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Kontakt:

Re: Niepełne 6 Mb/s

Nieprzeczytany post autor: mkkot » 27 kwie 2011, 16:47

Zróbmy mały OT. Wszyscy się przechwalają speedtestami, no to proszę, multimo 6Mb:
Obrazek

(i niech mi jeszcze raz wyskoczy ten z netią 70Mb/s) :P


Galusz
Bywalec
Bywalec
Posty: 312
Rejestracja: 18 lut 2010, 11:50
Numer GG: 0

Re: Niepełne 6 Mb/s

Nieprzeczytany post autor: Galusz » 27 kwie 2011, 18:01

ale ja za to płacę i chcę płacić za to co mi się należy zgodnie z ofertą
Jeśli idziesz w zaparte to ja Ci powiem, że są przynajmniej 2 powody dla których za to co płacisz jest zgodne z ofertą.
Po 1. W tej ofercie masz słowo "DO" co wcale nie musi oznaczać, że faktycznie będziesz miał pełne 6Mb. Umowy się nie przeczytało ?
Po 2. W tej umowie jest napisane, że będziesz płacił za przesłane dane. Trzeba pamiętać, że tymi danymi są także nagłówki TCP/IP, pakiety ACK, SYN, FIN itp.. (http://pl.wikipedia.org/wiki/TCP_(protok%C3%B3%C5%82) i właśnie w taki sposób jest limitowany transfer w Multimo 6Mb. Wiem bo sam sprawdzałem. Brak wiedzy ?

Tak więc musisz się z tym pogodzić.
Obrazek


piotr'ek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 19 cze 2010, 21:46
Łącze: Net24
Numer GG: 0

Re: Niepełne 6 Mb/s

Nieprzeczytany post autor: piotr'ek » 27 kwie 2011, 18:08

Wiem jak to ogólnie działa i doskonale wiem co jest w warunkach promocji, ale mając 2 Mb/s osiągałem min.2,2 Mb/s. Podobnie było jaki kiedyś miałem 0,5 czy 1 Mb/s. Zawsze dla świętego spokoju operatorzy udostepniali "ząbek" więcej.


Vibovit
Bywalec
Bywalec
Posty: 496
Rejestracja: 26 lis 2005, 3:44
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: Łódź

Re: Niepełne 6 Mb/s

Nieprzeczytany post autor: Vibovit » 27 kwie 2011, 18:49

Od razu Ci mówię, że wywalczysz co najwyżej obniżenie prędkości. Poniżej masz speedtest mojego łącza, każdy w multimo ma ten problem z 6 Mbit.
Obrazek >> :)) Obrazek
Zmiana z netii na multimo zakończona pomyślnie :P


Galusz
Bywalec
Bywalec
Posty: 312
Rejestracja: 18 lut 2010, 11:50
Numer GG: 0

Re: Niepełne 6 Mb/s

Nieprzeczytany post autor: Galusz » 27 kwie 2011, 19:06

Obrazek
A to jest u mnie na Multimo 10Mb
Upload przycięty przez router (QoS / HTB)
Obrazek

Awatar użytkownika

vlad
Bywalec
Bywalec
Posty: 430
Rejestracja: 10 lut 2010, 15:33
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: SN 22

Re: Niepełne 6 Mb/s

Nieprzeczytany post autor: vlad » 28 kwie 2011, 9:11

mkkot pisze:Co do niepełnych 6 to Maciej Kaczor tłumaczył mi, że kiedyś się zabrali za sprawdzanie i w Warszawie działało normalnie i ponoć są osoby, którym działa pełne 6Mb. Na forum jednakowoż nikogo takiego nie widziałem. Dodatkowo dowiedziałem się, że 5,5Mb/s naturalnie nie podlega reklamacji, bo prędkość jest DO.


Też kiedyś drążyłem temat tych niepełnych 6M, tak samo mi tłumaczyli, że z profilami jest u nich OK. Najwięcej jestem w stanie osiągnąć w speedteście tyle ile w podpisie 5,95Mbit/s ale to tylko w idealnych warunkach, z ftp'ów czy torrenta nie zbliżę się do 768kB/s z reguły max to jakieś 715-730kB/s.
Neostrada 10M
Rate DLM: 4096/921 kbps
Line Attenuation: 49,5/20,5 dB
Obrazek


piotr'ek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 19 cze 2010, 21:46
Łącze: Net24
Numer GG: 0

Re: Niepełne 6 Mb/s

Nieprzeczytany post autor: piotr'ek » 29 kwie 2011, 9:01

Chyba nie mam tak źle jednak. W ostatniej chwili rzutem na taśmę im się udało. Oczywiście to maksymalne co zobaczyłem.

Obrazek

Obrazek


Galusz
Bywalec
Bywalec
Posty: 312
Rejestracja: 18 lut 2010, 11:50
Numer GG: 0

Re: Niepełne 6 Mb/s

Nieprzeczytany post autor: Galusz » 29 kwie 2011, 10:34

No to OK.
Choć transferu podobnie jak pisze vlad i tak nie osiągniesz większego niż 740kB/s.
U mnie na 10Mb realnie uzyskuję 1322kB/s max 1360 co daje ok. 10,5Mb/s, choć speedtest pokazuje 11.77Mb.

Tak więc ciesz się, że speedtest "robi Ci" dobrze.

Limitowanie prędkości i podziału pasma (głównie QoS / HTB) nie jest takie proste. Pamiętaj że, Speedtest pokazuje maxymalną prędkość chwilową. Multimo blokuje prędkość w pewnych przedziałach czasowych. Jeśli będą one większe niż przedział czasu w jakim speedtest mierzy prędkość to wynik takiego pomiaru będzie zupełnie niezgodny z rzeczywistością.....
Dla przykładu na podobnej zasadzie działa limitowanie Rapidshare gdzie przez 10sek plik ściąga się z maksymalną prędkością, a potem kolejne 10-20sek musisz czekać, tak aby prędkość średnia była np. 100kB/s...

Analogicznie jest z samochodami jeśli na początku jedziesz 100km/h a potem 50km/h to średnia wyjdzie Ci ~75km/h. Speedtest działa jak radar jak Cie przydupi w pierwszej połowie to zapłacisz mandat od 100km/h mimo, że średnią masz 75km/h.....
Zrozumiałeś teraz???
Obrazek

Awatar użytkownika

RaV
Wiarus
Wiarus
Posty: 2183
Rejestracja: 02 gru 2005, 19:57
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: 89 - Szczytno
Kontakt:

Re: Niepełne 6 Mb/s

Nieprzeczytany post autor: RaV » 30 kwie 2011, 23:11

Temat rzeka... Na prawdę nie macie dość ciągłego wałkowania w kółko tego samego tematu?
Z jednej strony uważam, że Multimo przycina z tego 6 mbit tyle, co nic, a z drugiej strony rozumiem tych, którzy "płacą i wymagają", dlatego nie stanę po żadnej ze stron.

Opisze tylko suche fakty, bo zauważyłem, że niektórzy próbują je przeinaczać tłumacząc to w pokrętny sposób, a fakty są z goła inne.

Faktem jest i wiadomo to już od dawna, że Multimo przy prędkości 6 mbit przycina prędkość na loginie i na pewno było już w tej sprawie wiele telefonów do BOA, więc nie widzę żadnego sensu dla dalszego toczenia tego bezsensownego sporu skoro nic się nie zmienia i nie zapowiada się żeby coś w tej sprawie miało się zmienić.

Tym którzy mają jeszcze jakieś wątpliwości - PRZYPOMINAM, że na forum pojawiały się niezbite dowody na potwierdzenie tego, że o maksymalnej prędkości łącza dla opcji 6 mbit decyduje limit na loginie, a nie jakieś wyimaginowane "ukryte pakiety".

1. Ktoś użył swojego loginu na innym łączu z synchronizacją dla opcji 20mbit i okazało się, że osiąga dokładnie tą samą prędkość maksymalną, co przy synchronizacji dla opcji 6 mbit. Dowodzi to tego, że prędkość synchronizacji nie stanowi limitu, a jest nim limit prędkości, który jest przypisany do danego loginu.

2. Osobiście miałem okazję sprawdzić, jaka maksymalna prędkość łącza jest możliwa do osiągnięcia przy synchronizacji dla opcji 6 mbit i limicie prędkości na loginie dla opcji 20 mbit. Test wykonałem po rezygnacji z opcji 20mbit i przy powrocie do opcji 6 mbit. Było to możliwe z tego powodu, że Multimo nie może wcześniej zmienić ustawień na loginie zanim nie dostanie potwierdzenia od TP o wykonaniu zlecenia, czyli w pierwszej kolejności została zmieniona prędkość synchronizacji dla opcji 6 mbit, a dopiero potem Multimo ustawiło limit na loginie. Okazało się, że przy prędkości synchronizacji dla 6 mbit i praktycznie bez limitu na loginie można było osiągnąć stabilny transfer na poziomie ok. 800 KB/s (czyli max. był nico ponad 800 KB/s i gdzieś na dysku powinienem mieć jeszcze screenshoty), a 6 mbit to przecież 768 KB/s, czyli przy synchronizacji dla opcji 6 mbit (PPPoE i LLC) udało mi się uzyskać prędkość o ok. 32KB/s większą od "prawidłowej" maksymalnej prędkości. Zdziwieni? Niektórzy pewnie tak... :) Ale założę się, że zaraz wyskoczy tu taki, który znajdzie jakieś wygodne dla niego wytłumaczenie, bo taka jest niedola ostatniego idioty. Fakty są takie, jakimi je opisałem i nie należy się z tym spierać.
Wypasione routery ADSL z chipsetem Broadcom na pokładzie oraz softem DGTeam na sprzedaż:
Obrazek


piotr'ek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 19 cze 2010, 21:46
Łącze: Net24
Numer GG: 0

Re: Niepełne 6 Mb/s

Nieprzeczytany post autor: piotr'ek » 09 maja 2011, 21:02

Nie jest tak źle jak myślałem.

Obrazek


don111
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 07 cze 2007, 3:03
Łącze: Neostrada

Re: Niepełne 6 Mb/s

Nieprzeczytany post autor: don111 » 03 sty 2012, 2:47

mam właśnie zmienione synchro na "20mb" (do 20 niestety brakuje i to sporo, ale mniejsza z tym)
transfer się nie zmienił, czyli Multimo "przycina" tak jak pisał RAV
w tej chwili mam 5,77mb a upload 0,44mb
==============================
Rate (Kbps): 13977 861
==============================
Downstream Upstream
Line Coding(Trellis): On On
SNR Margin (0.1 dB): 78 65
Attenuation (0.1 dB): 200 71
Output Power (0.1 dBm): 17 108
Attainable Rate (Kbps): 16140 1160
==============================
przy 6mb miałem SNR na poziomie 19db (down i up) i attenuation chyba podobne jw (20 / 7db)

w tej chwili jadę na TP Link 8960N, niby to broadcomm ale większe możliwości na linii (attainable) miałem na starszym niby gorszym TP link 8901
------



pytanie w związku z tym 861 upstream, dlaczego tylko tyle skoro router pokazuje "attainable rate" 1160kbs ? to jest przycinka ze strony tp w obawie o niestabilność łącza, czy jak inny router podepnę to się może zmienić ?

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość