Problemy z DNS multimo ??

Tablica o Multimo wprowadzonym przez GTS Energis
Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4934
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Problemy z DNS multimo ??

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 16 cze 2012, 11:33

mkkot pisze:Swoją drogą, niektórzy zakładają lokalnie cache DNS, dużo to daje?


Kupę czasu miałem i mówiąc szczerze szału nie było.
p.s. Może dlatego że windows ma swoje cache ;)
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.


mkkot
Bywalec
Bywalec
Posty: 498
Rejestracja: 26 cze 2007, 15:59
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Kontaktowanie:

Re: Problemy z DNS multimo ??

Nieprzeczytany postautor: mkkot » 16 cze 2012, 11:38

Muszę kiedyś spróbować tego: https://wiki.archlinux.org/index.php/Pdnsd
W sumie wydaje się, że warto, jeśli Query time: 939 msec z DNS-a GTS-u. Może na ruterze da radę postawić, bo też śmiga na linuksie :>

Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4934
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Problemy z DNS multimo ??

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 16 cze 2012, 11:41

mkkot pisze:Muszę kiedyś spróbować tego: https://wiki.archlinux.org/index.php/Pdnsd
W sumie wydaje się, że warto, jeśli Query time: 939 msec z DNS-a GTS-u. Może na ruterze da radę postawić, bo też śmiga na linuksie :>


Dla zabawy... tak jak mówię windowsy-NT mają swoje cache... więc na pierwszy rzut oka nic nie zauważysz.
Lepiej squida postaw na routerze są jakieś dystrybucje pamietam a cache ma wtedy na penie :D to juz daje kopa.
I czy czasami nie ma modułu DNS... :P (skleroza nie boli) więc dwa w jednym....
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

mkkot
Bywalec
Bywalec
Posty: 498
Rejestracja: 26 cze 2007, 15:59
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Kontaktowanie:

Re: Problemy z DNS multimo ??

Nieprzeczytany postautor: mkkot » 16 cze 2012, 11:55

Co do squida, to wyłączyłem u mnie cache w Firefoksie. Wydaje mi się, że tak jest szybciej. Przynajmniej nie mieli mi po dysku (to znaczy i tak mieli przy starcie, ale nie do końca wiem czemu, może coś z historią, muszę to jeszcze sprawdzić). Także mnie to rozwiązanie jakoś nie przekonuje.
PS nie mam Windowsa...

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.


Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4934
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Problemy z DNS multimo ??

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 16 cze 2012, 12:01

mkkot pisze:Co do squida, to wyłączyłem u mnie cache w Firefoksie. Wydaje mi się, że tak jest szybciej. Przynajmniej nie mieli mi po dysku (to znaczy i tak mieli przy starcie, ale nie do końca wiem czemu, może coś z historią, muszę to jeszcze sprawdzić). Także mnie to rozwiązanie jakoś nie przekonuje.
PS nie mam Windowsa...



Mnie też nie przekonuje squid na routerze, w wersji maszynowej możesz ustawić cache w ramie i różne cuda nie widy ;) oczywiście po resecie maszyny sobie wczyta to co było w ramie... squid to dobra zabawka a raczej nie zabawka :D (cały internet na tym stoi :lol: )
Cache FF jest bo jest.... jak się pofragmentuje to mieli i mieli i mieli....
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

mkkot
Bywalec
Bywalec
Posty: 498
Rejestracja: 26 cze 2007, 15:59
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Kontaktowanie:

Re: Problemy z DNS multimo ??

Nieprzeczytany postautor: mkkot » 16 cze 2012, 12:06

Cache usunąłem po prostu, bazę danych wyczyściłem, a on dalej se mieli. No nie wiem. Muszę gdzieś zapytać jak będę miał chwilę czasu. W RAM-ie oczywiście kazałem mu dalej trzymać cache. Ale takie małe cache zapytań DNS by się przydało chyba. Potestuję w każdym razie.

Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4934
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Problemy z DNS multimo ??

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 16 cze 2012, 13:02

mkkot pisze:Cache usunąłem po prostu, bazę danych wyczyściłem, a on dalej se mieli. No nie wiem. Muszę gdzieś zapytać jak będę miał chwilę czasu. W RAM-ie oczywiście kazałem mu dalej trzymać cache. Ale takie małe cache zapytań DNS by się przydało chyba. Potestuję w każdym razie.


Z FF zauważyłem, zwłaszcza na słabszym dysku bo na tym co siedzę nie..., nawet po odpaleniu chwilę mieli , też czyściłem cache bez efektu. Możliwe że historia ale nie ruszałem bo bym był bity ;) na świeżym tego efektu nie ma...
Albo jest taka budowa pliku cache , że nawet po czyszczeniu zostaje mu w nim index później dopisuje "pliki" w te same miejsca w których były a po włączeniu robi mapę pliku (taki swój FAT).
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

piotr'ek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 19 cze 2010, 20:46
Łącze: Net24
Numer GG: 0

Re: Problemy z DNS multimo ??

Nieprzeczytany postautor: piotr'ek » 18 cze 2012, 18:36

don111 pisze:czy ktoś ma podobny problem ?


Ja mam. Też kilka razy dziennie mnie rozłącza na kilkanaście, góra kilkadziesiąt sekund. Zgłosiłem awarię. Logi z routera wyglądają tak:
6/18/2012 19:29:52> SNMP TRAP 2: link down
6/18/2012 19:29:52> mpoaChannDown: ch<2> null iface
6/18/2012 19:29:52> SNMP TRAP 2: link down
6/18/2012 19:29:52> SNMP TRAP 2: link down
6/18/2012 19:29:52> netMakeChannDial: err=-3001 rn_p=8050a328
6/18/2012 19:30:18> Last errorlog repeat 147 Times
6/18/2012 19:30:18> MPOA Link Up
6/18/2012 19:30:18> Quick bridge not allow multi-channel
6/18/2012 19:30:18> bridge only stop
6/18/2012 19:30:18> SNMP TRAP 3: link up
6/18/2012 19:30:18> Quick bridge not allow multi-channel
6/18/2012 19:30:18> bridge only stop
6/18/2012 19:30:18> SNMP TRAP 3: link up
6/18/2012 19:30:18> Quick bridge not allow multi-channel
6/18/2012 19:30:18> bridge only stop
6/18/2012 19:30:18> SNMP TRAP 3: link up
6/18/2012 19:30:18> Quick bridge not allow multi-channel
6/18/2012 19:30:18> bridge only stop
6/18/2012 19:30:18> SNMP TRAP 3: link up
6/18/2012 19:30:21> ppp_ready: ch:80557750, iface:8049ead0
6/18/2012 19:30:21> SNMP TRAP 3: link up
6/18/2012 19:30:21> Accept() fail
6/18/2012 19:30:21> Accept() fail

Oczywiście nic mi to nie mówi.

mkkot
Bywalec
Bywalec
Posty: 498
Rejestracja: 26 cze 2007, 15:59
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Kontaktowanie:

Re: Problemy z DNS multimo ??

Nieprzeczytany postautor: mkkot » 20 cze 2012, 20:52

netMakeChannDial: err=-3001 rn_p=8050a328
6/18/2012 19:30:18> Last errorlog repeat 147 Times

Chyba centrala? Znaczy DSLAM.

Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4934
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Problemy z DNS multimo ??

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 20 cze 2012, 20:59

Utrata synchronizacji, może być coś z linią.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

piotr'ek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 19 cze 2010, 20:46
Łącze: Net24
Numer GG: 0

Re: Problemy z DNS multimo ??

Nieprzeczytany postautor: piotr'ek » 21 cze 2012, 9:06

Zgłosiłem do Multimo. Dzisiaj mają do mnie przyjść technicy z TP.

piotr'ek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 19 cze 2010, 20:46
Łącze: Net24
Numer GG: 0

Re: Problemy z DNS multimo ??

Nieprzeczytany postautor: piotr'ek » 26 cze 2012, 10:39

Naprawione. Wina leżała po stronie TP.

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.



Wróć do „Multimo”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości