Problemy z DNS multimo ??

Tablica o Multimo wprowadzonym przez GTS Energis

Topic author
don111
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 07 cze 2007, 3:03
Łącze: Neostrada

Problemy z DNS multimo ??

Nieprzeczytany post autor: don111 » 15 cze 2012, 19:30

Non stop mnie rozłącza, dosłownie co minutę, mimo że łącze stabilnie trzyma połączenie i nawet na moment nie następuje żaden spadek SNR czy wzrost tłumienia itd

w logu routera (tp link) mam coś takiego:

Kod: Zaznacz cały

Jun 15 19:13:00    user    warn    dnsprobe[4117]: dns query failed
Jun 15 19:13:05    user    warn    dnsprobe[4117]: dns query failed
Jun 15 19:13:10    user    warn    dnsprobe[4117]: dns query failed
Jun 15 19:13:10    user    notice    dnsprobe[4117]: Primary DNS server Is Down... Switching To Secondary DNS server


albo na odwrót, że ten drugi jest down i przełącza na podstawowy...

czy ktoś ma podobny problem ?
Obrazek


mkkot
Bywalec
Bywalec
Posty: 498
Rejestracja: 26 cze 2007, 16:59
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Kontakt:

Re: Problemy z DNS multimo ??

Nieprzeczytany post autor: mkkot » 15 cze 2012, 19:43

Nic z tych rzeczy.

Kod: Zaznacz cały

[mk@linux ~]$ dig gts.pl

; <<>> DiG 9.9.1-P1 <<>> gts.pl
;; global options: +cmd
;; Got answer:
;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NOERROR, id: 39679
;; flags: qr rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 1, AUTHORITY: 3, ADDITIONAL: 6

;; OPT PSEUDOSECTION:
; EDNS: version: 0, flags:; udp: 4096
;; QUESTION SECTION:
;gts.pl.                                IN      A

;; ANSWER SECTION:
gts.pl.                 1605    IN      A       193.86.13.39

;; AUTHORITY SECTION:
gts.pl.                 72456   IN      NS      ns4.ikp.pl.
gts.pl.                 72456   IN      NS      ns2.ikp.pl.
gts.pl.                 72456   IN      NS      ns1.ikp.pl.

;; ADDITIONAL SECTION:
ns1.ikp.pl.             72490   IN      A       157.25.5.2
ns1.ikp.pl.             72713   IN      AAAA    2001:4190:8002:1::302
ns2.ikp.pl.             72307   IN      A       217.153.128.156
ns4.ikp.pl.             73064   IN      A       217.8.168.245
ns4.ikp.pl.             75902   IN      AAAA    2001:4190:8002:8001::2

;; Query time: 939 msec
;; SERVER: 217.8.168.244#53(217.8.168.244)
;; WHEN: Fri Jun 15 19:42:55 2012
;; MSG SIZE  rcvd: 213


Topic author
don111
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 07 cze 2007, 3:03
Łącze: Neostrada

Re: Problemy z DNS multimo ??

Nieprzeczytany post autor: don111 » 15 cze 2012, 19:49

Dziwna sprawa, albo to zbieg okoliczności albo wyłączenie na minutę routera pomogło :)
Wcześniej go tylko restartowałem ale ten sam błąd był. Teraz hula elegancko.
Obrazek


Topic author
don111
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 07 cze 2007, 3:03
Łącze: Neostrada

Re: Problemy z DNS multimo ??

Nieprzeczytany post autor: don111 » 15 cze 2012, 19:57

Jednak się pospieszyłem, 5 minut pochodziło i znowu to samo... brak słów.
Obrazek


mkkot
Bywalec
Bywalec
Posty: 498
Rejestracja: 26 cze 2007, 16:59
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Kontakt:

Re: Problemy z DNS multimo ??

Nieprzeczytany post autor: mkkot » 15 cze 2012, 20:05

Zobacz czy masz poprawne DNS-y:
http://myrek.pl/?p=140


Topic author
don111
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 07 cze 2007, 3:03
Łącze: Neostrada

Re: Problemy z DNS multimo ??

Nieprzeczytany post autor: don111 » 15 cze 2012, 20:44

poprawne :)
teraz jakby się poprawiło i działa pół godziny ok...
Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4979
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Problemy z DNS multimo ??

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 15 cze 2012, 21:38

Zawsze można wklepać 8.8.8.8 i 8.8.4.4 (w routerze albo kompie, jak komu wygodniej) , szybkościowo wypadają różnie, na pewno jedne z lepszych openDNS.

p.s. Jak się wklepie w routerze to działają wszystkie kompy ale można się kiedyś zapomnieć że się wklepało ;)
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
don111
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 07 cze 2007, 3:03
Łącze: Neostrada

Re: Problemy z DNS multimo ??

Nieprzeczytany post autor: don111 » 15 cze 2012, 21:50

a możesz rozwinąć myśl ?
co to znaczy że wszystkie kompy działają wtedy ? co z kwestią bezpieczeństwa ?
Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4979
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Problemy z DNS multimo ??

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 15 cze 2012, 22:05

Jak wklepiesz w routerze to nie pobiera DNS z dhcp providera tylko z tego co ma wpisane (i przestanie zgłaszać błąd...) automatycznie wszystkie komputery w sieci korzystają z tego DNS, kwestia bezpieczeństwa jest dyskusyjna ;) z drugiej strony google cały czas prowadzi statystyki i nikomu to nie przeszkadza.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
don111
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 07 cze 2007, 3:03
Łącze: Neostrada

Re: Problemy z DNS multimo ??

Nieprzeczytany post autor: don111 » 15 cze 2012, 22:15

ok dzięki, będę pamiętał na przyszłość w razie czego :)
Obrazek


mkkot
Bywalec
Bywalec
Posty: 498
Rejestracja: 26 cze 2007, 16:59
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Kontakt:

Re: Problemy z DNS multimo ??

Nieprzeczytany post autor: mkkot » 16 cze 2012, 9:02

Co prawda dawno nie testowałem, ale zdecydowanie bym się nie zgodził, że DNS google'a jest tak samo szybki. Ostatnio wiele mu brakowało.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4979
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Problemy z DNS multimo ??

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 16 cze 2012, 11:36

mkkot pisze:Co prawda dawno nie testowałem, ale zdecydowanie bym się nie zgodził, że DNS google'a jest tak samo szybki. Ostatnio wiele mu brakowało.


Panie kocie czytanie ze zrozumieniem :D napisałem jeden z szybszych openDNS.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


mkkot
Bywalec
Bywalec
Posty: 498
Rejestracja: 26 cze 2007, 16:59
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Kontakt:

Re: Problemy z DNS multimo ??

Nieprzeczytany post autor: mkkot » 16 cze 2012, 12:05

Faktycznie, zasugerowałem się stwierdzeniem "można się kiedyś zapomnieć że się wklepało". Ja bym raczej co chwila psioczył na szybkość, więc bym nie zapomniał ;)

W każdym razie nikt inny z DNS-ami w multimo problemów nie ma, więc problem jest lokalny.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4979
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Problemy z DNS multimo ??

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 16 cze 2012, 12:17

mkkot pisze:Faktycznie, zasugerowałem się stwierdzeniem "można się kiedyś zapomnieć że się wklepało". Ja bym raczej co chwila psioczył na szybkość, więc bym nie zapomniał ;)

W każdym razie nikt inny z DNS-ami w multimo problemów nie ma, więc problem jest lokalny.


Oj żebyś wiedział, kiedyś DNS tp się położył na godzinkę czy dwie, co było robić ? i tak został wpisany ...za dzień czy dwa zaczęło mnie wkurzać jakbym raptem przeplot dostał koński i za chwilę było olśnienie :D oczywiście jakieś 80% ludzie nie zauważy różnicy ;)


W FF fajnie na karcie widać pracę DNS, jak czeka na odpowiedź to się kółeczko na karcie kręci na siwo w lewo jak DNS odpowie to na zielono w prawo , pewnie nikt uwagi nie zwraca :lol:
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


mkkot
Bywalec
Bywalec
Posty: 498
Rejestracja: 26 cze 2007, 16:59
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Kontakt:

Re: Problemy z DNS multimo ??

Nieprzeczytany post autor: mkkot » 16 cze 2012, 12:27

Swoją drogą, niektórzy zakładają lokalnie cache DNS, dużo to daje?

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości