Ile pójdzie max

Tablica o Multimo wprowadzonym przez GTS Energis

Topic author
pjakob
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: 02 kwie 2014, 21:24
Łącze: Multimo
Numer GG: 0

Ile pójdzie max

Nieprzeczytany post autor: pjakob » 02 kwie 2014, 21:29

Witam to mój pierwszy post.
Aktualnie mam 2 Mbps parametry łącza:
Downstream Upstream
SNR Margin:
11.5 22.0 db
Line Attenuation:
60.0 30.5 db
Data Rate:
2496 320 kbps
Max Rate:
5280 928 kbps
POWER:
17.5 12.0 dbm
Czy mogę myśleć o zwiększeniu prędkości?
Dziękuje
Paweł

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Ile pójdzie max

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 02 kwie 2014, 21:36

Max to jakieś 4Mb o ile nie zacznie sypać błędami .
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
pjakob
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: 02 kwie 2014, 21:24
Łącze: Multimo
Numer GG: 0

Re: Ile pójdzie max

Nieprzeczytany post autor: pjakob » 02 kwie 2014, 21:49

Czy warto próbować zmieniać na więcej. Co jeśli bedzie zle, czy mogę wrócić do starej opcji?

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Ile pójdzie max

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 02 kwie 2014, 22:03

Nie wiem jakie praktyki ma multimo i jakie mają obecnie opcje, można próbować 6Mb jeśli mają w cenniku, poza tym mało kto ma o nich dobre zdanie , poza tym lecą po łączach GTS a GTS też sprzedaje łącza po linii TP - gdzie tu sens ;) , pchanie się niepotrzebnie w 2 pośredników , parę zł taniej ale później jest parę razy bardziej do du...
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


usurper
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 04 kwie 2007, 23:40
Łącze: Multimo

Re: Ile pójdzie max

Nieprzeczytany post autor: usurper » 03 maja 2014, 23:11

Przyłączam się fo pytania. Mam odległość około >= 3 km od DSLAM.. a parametry łącza przy 10Mb/s są takie:/
DSL Mode: ADSL2+
DSL Channel:
DSL Upstream Rate: 894 Kbps
DSL Downstream Rate: 12448 Kbps

Down up
DSL Noise Margin: 13.8 dB 6.5 dB
DSL Attenuation: 40.5 dB 21.1 dB
DSL Transmit Power: 1.8 dBm 12.8 dBm

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Ile pójdzie max

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 03 maja 2014, 23:34

usurper pisze:Przyłączam się fo pytania. Mam odległość około >= 3 km od DSLAM.. a parametry łącza przy 10Mb/s są takie:/
DSL Mode: ADSL2+
DSL Channel:
DSL Upstream Rate: 894 Kbps
DSL Downstream Rate: 12448 Kbps

Down up
DSL Noise Margin: 13.8 dB 6.5 dB
DSL Attenuation: 40.5 dB 21.1 dB
DSL Transmit Power: 1.8 dBm 12.8 dBm


Jakies 15Mb powinno chodzić stabilnie.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


usurper
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 04 kwie 2007, 23:40
Łącze: Multimo

Re: Ile pójdzie max

Nieprzeczytany post autor: usurper » 04 maja 2014, 0:09

Dzięki za odpowiedź! :) Spodziewałem się, że nie warto inwestować w 20Mb/s za kilka zeta więcej.

Awatar użytkownika

vlad
Bywalec
Bywalec
Posty: 430
Rejestracja: 10 lut 2010, 15:33
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: SN 22

Re: Ile pójdzie max

Nieprzeczytany post autor: vlad » 05 maja 2014, 10:32

Warto, trochę źle kombinujesz. Opcja 10 to tak naprawdę 1-10Mbit/s - przyjdzie na Twoim kablu więcej klientów i szybkość spadnie Ci z 10 do np 6 Mbit/s i wszystko będzie zgodne z umową, więc nic z tym nie zrobisz. Opcja 20Mbit/s gwarantuje synchronizację umożliwiającą osiągnięcie 10 Mbit/s - i za to właśnie płaci sie te kilka zł wiecej.
Neostrada 10M
Rate DLM: 4096/921 kbps
Line Attenuation: 49,5/20,5 dB
Obrazek


giecik
Moderator
Moderator
Posty: 2134
Rejestracja: 05 sie 2004, 9:59
Lokalizacja: Pisz

Re: Ile pójdzie max

Nieprzeczytany post autor: giecik » 05 maja 2014, 22:24

best-boy pisze:Nie wiem jakie praktyki ma multimo i jakie mają obecnie opcje, można próbować 6Mb jeśli mają w cenniku, poza tym mało kto ma o nich dobre zdanie , poza tym lecą po łączach GTS a GTS też sprzedaje łącza po linii TP - gdzie tu sens ;) , pchanie się niepotrzebnie w 2 pośredników , parę zł taniej ale później jest parę razy bardziej do du...


Jak brałem od nich łącze to chodziło dużo lepiej jak TP.
Teraz trudno mi powiedzieć ale zachwycony nie jestem.
Gdyby nie umowa na kolejne 12 miesięcy to już dawno byłbym w TP :)

Swoją drogą jak na linie 3 km to całkiem wysokie synchro.
Ja przy Att 33 dB miałem maks 10224 kbps i SNR 6 dB
Posiadane łącze: IT-Gemini 50 Mbit (lokalny)
Posiadany router: Asus RT-AC68U (tomato)
Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości