Linksys WAG200G - problemy z logowaniem

Pytania i informacje dotyczące Dialog Internet

Topic author
claude
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 31 paź 2008, 12:18
Numer GG: 0

Linksys WAG200G - problemy z logowaniem

Nieprzeczytany post autor: claude » 31 paź 2008, 12:21

Witam. Mam problem z konfiguracją Linksysa WAG 200G - annex b w sieci Dialog. Po skonfigurowaniu nadal nie mogę się zalogować.
Wywaliłem oprogramowanie Dialogu, router schowałem. Podłączyłem WAG 200G. Oto moje ustawienia - Encapsulation RFC 2516 PPPO, Multiplexing- LLC, Qos Type -UBR, Autodetect -disable, VPI -1, VCI -32, DSL- Multimode albo G.dmt, MTU- auto, wpisane nazawa użytkownika i hasło
Mimo tych ustawień nie mogę sie zalogować. Proszę pomóżcie- na infolinii Dialogu nie mają pojęcia dlaczego "nie chodzi"

Awatar użytkownika

przemasisko
Wiarus
Wiarus
Posty: 1793
Rejestracja: 11 lip 2007, 14:41
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Linksys WAG200G - problemy z logowaniem

Nieprzeczytany post autor: przemasisko » 31 paź 2008, 16:02

Prawidłowe ustawienia:

# VPI (Virtual Path Identifier) identyfikator ścieżki wirtualnej: 0
# VCI (Virtual Channel Identifier) identyfikator kanału wirtualnego: 35
# Enkapsulacja (over ATM): VcMUX/PPPoA lub LLC SNAP/PPPoE
# ATM class: UBR
Ostatnio zmieniony 31 paź 2008, 16:03 przez przemasisko, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
D-Link DSL-G604T + RouterTech Firmware v2.9

Awatar użytkownika

przemasisko
Wiarus
Wiarus
Posty: 1793
Rejestracja: 11 lip 2007, 14:41
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Linksys WAG200G - problemy z logowaniem

Nieprzeczytany post autor: przemasisko » 31 paź 2008, 16:02

ups... :]
Obrazek
D-Link DSL-G604T + RouterTech Firmware v2.9


Topic author
claude
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 31 paź 2008, 12:18
Numer GG: 0

Re: Linksys WAG200G - problemy z logowaniem

Nieprzeczytany post autor: claude » 31 paź 2008, 18:35

Dzieki za odpowiedź. Niestety dopiero będe mógł sprawdzić te ustawienia w przyszłym tygodniu. Jeszcze jedno - czy wtyczka RJ-11 "zagra" z gniazdem RJ-45, które jest w Linksysie?


SpaCeR
Bywalec
Bywalec
Posty: 303
Rejestracja: 09 cze 2008, 20:15
Numer GG: 0

Re: Linksys WAG200G - problemy z logowaniem

Nieprzeczytany post autor: SpaCeR » 31 paź 2008, 18:45

claude pisze:[...] czy wtyczka RJ-11 "zagra" z gniazdem RJ-45, które jest w Linksysie?

Nie ma takiej możliwości.

Jakie ty masz właściwie łącze? na lini ISDN (cyfrowej) Dialogu, czy Dialnet na linii TP?

To drugie jest analogowe, czyli Annex A.


Topic author
claude
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 31 paź 2008, 12:18
Numer GG: 0

Re: Linksys WAG200G - problemy z logowaniem

Nieprzeczytany post autor: claude » 02 lis 2008, 16:55

Linia Dialogu - więc teoretycznie annex B, ale nie wiem dlaczego kabel jest zakończony wtyczką telefoniczną - Linksys z anneksem B ma gniazdo RJ-45. Niestety zamontowano mi to podczas mojej nieobecności. Nie wiem, co teraz robić, bo teoretycznie linia jest cyfrowa ale z analogową wtyczką. Macie jekieś pomysły?. Na infolinii Dialogu nie jestem w stanie nic ustalić. Nawet Telekomuna jest bardziej kumata - a tutaj - kompletny BETON.


dialogowiec
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 10 lis 2008, 2:53
Łącze: Aster
Numer GG: 0

Re: Linksys WAG200G - problemy z logowaniem

Nieprzeczytany post autor: dialogowiec » 10 lis 2008, 3:40

Trzeba tu wyprostowac pewne sprawy i stale popelniane bledy co do technicznych aspektow ADSL w Dialogu.
Po pierwsze Dialog tak jak i TP ma zdecydowana wiekszosc wlasnych linii analogowych i mniejszosc cyfrowych (ISDN). Linie cyfrowa (ISDN) kupuje sie za doplata okolo 14 zl na miesiac do abonamentu na wyrazne zamowienie, otrzymuje sie wtedy dodatkowo zakonczenie NT (taka jakby skrzyneczka podobna do modemu). Jesli nie zyczyliscie sobie sobie specjalnie linii cyfrowej (ISDN) to standardowo otrzymuje sie analogowa niczym nie rozniaca sie od tej w TP (zakonczenie tez takie jak w TP - wtyczka RJ-11).
Teraz najwazniejsze - Dialog na swoich liniach stosuje zawsze Annex B. Annex B w Dialogu jest ZAROWNO NA LINIACH ANALOGOWYCH JAK I CYFROWYCH (ISDN). Bledne jest powszechne przekonanie, ze annex A = linia analogowa, annex B = linia cyfrowa (ISDN). Owszem, annex A dziala tylko i wylacznie na liniach analogowych, natomiast annex B choc stworzony z mysla o liniach ISDN jest uniwersalny, moze dzialac zarowno na liniach cyfrowych ISDN jak i na liniach analogowych POTS i z tej wlasciwosci korzysta Dialog (a rowniez wiekszosc dostawcow np. w Niemczech). Ale powtarzam, ponad 90% macierzystych linii Dialogu to linie analogowe takie same jak w TP, tyle tylko ze z ADSL w Annex B.
Teraz ustawienia ADSL na liniach Dialogu (sa takie same dla linii analogowych i ISDN):
Annex B
VPI/VCI 1/32
enkapsulacja LLC PPPoE
Natomiast ADSL w Dialogu na liniach TP (BSA) ma takie same ustawienia jak neostrada:
Annex A
VPI/VCI 0/35
enkapsulacja VCMux PPPoA

Mysle, ze to rozwieje przynajmniej czesc watpliwosci.
Co do modemow Linksysa, to oczywiscie do Dialnetu na liniach Dialogu musi byc obslugujacy Annex B. Jest znany problem, ze niektore egzemplarze nie chca dzialac mimo prawidlowych ustawien, przyczyna nie do konca rozpoznana, zwykle pomaga wgranie innego firmware, ale czasem niestety trzeba wymienic sprzet na inny.

P.S. Wtyczka, ktora wtyka sie do modemu ADSL w przypadku linii ISDN Dialogu (powtarzam, linie te sa w Dialogu rzadkoscia) to tez RJ-11, taka sama jak w przypadku linii analogowych. Tyle, ze instalacja w domu jest bardziej skomplikowana - jest dodatkowa skrzyneczka - zakonczenie NT i spliter w innym miejscu.

Pozdrawiam


dialogowiec
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 10 lis 2008, 2:53
Łącze: Aster
Numer GG: 0

Re: Linksys WAG200G - problemy z logowaniem

Nieprzeczytany post autor: dialogowiec » 10 lis 2008, 3:48

Jeszcze male uzupelnienie. Oczywiscie moje uwagi maja zastosowanie w sytuacji, gdy chce sie zastapic standardowy modem dawany przez Dialog wlasnym modemorouterem.
Dialog standardowo "daje" (a raczej wypozycza na czas korzystania z uslugi) modem z wyjsciem RJ-45, do ktorego mozna podlaczyc praktycznie kazdy router z wejsciem RJ-45 po stronie WAN i na nim zaterminowac sesje PPPoE/PPPoA.

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość