Mogę mieć max 2 Mb/s, a wszyscy w okolicy mają 4 i 10 Mb/s

Pytania i informacje dotyczące Dialog Internet

Topic author
Kamil1000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 28 lip 2011, 21:28
Łącze: Neostrada Fiber

Mogę mieć max 2 Mb/s, a wszyscy w okolicy mają 4 i 10 Mb/s

Nieprzeczytany post autor: Kamil1000 » 29 sty 2012, 20:59

Przeprowadziłem się z miasta na peryferia miejskie. Wcześniej w mieście miałem w Dialogu 10 Mb/s, a nawet coś próbowali z 20 Mb/s, ale ostatecznie się nie udało (do centrali miałem około 400 metrów). Teraz mam niecałe 2 km i Dialog nie chce mi dać więcej niż 2 Mb/s, mimo iż są obok mnie osoby, które mają 4 Mb/s, a nawet ostatnio i 10 Mb/s. Niestety nie mogłem być obecny w BOKu Dialogu przy zgłoszeniu zmiany lokalizacji łącza i został bez większych oporów podpisany aneks na "najwyższą możliwą" prędkość. Z relacji osoby, która podpisywała aneks wynika, że niby gdyby aneks nie został podpisany, to nastąpiłoby zerwanie umowy z winy... użytkownika, oczywiście z karą umowną. Czy można jakoś jeszcze walczyć o wyższą prędkość czy pozostaje tylko UKE? Bo na pewno się da, tylko im się nie chce. Po paru zgłoszeniach wysłali do mnie jakiegoś technika, ale tak naprawdę nic on nie zrobił. W sumie, to i tak umowa kończy mi się w marcu, więc mógłbym sobie wziąć o wiele szybsze LTE w Plusie, ale mimo wszystko kabel to kabel, dlatego wolałbym powalczyć z Dialogiem.
Obrazek

Awatar użytkownika

Vieslav
Moderator
Moderator
Posty: 966
Rejestracja: 28 lip 2006, 12:30
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Lokalizacja: 0-81

Re: Mogę mieć max 2 Mb/s, a wszyscy w okolicy mają 4 i 10 Mb

Nieprzeczytany post autor: Vieslav » 06 lut 2012, 11:42

Żebyś się nie zdziwił jak na tym LTE będziesz miał pingi 1000ms i transfer 0,5 mb/s bo 3/4 okolicy pomyślało tak jak ty. Podaj parametry linii, jeśli umiesz/da się odczytać.
Obrazek


Topic author
Kamil1000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 28 lip 2011, 21:28
Łącze: Neostrada Fiber

Re: Mogę mieć max 2 Mb/s, a wszyscy w okolicy mają 4 i 10 Mb

Nieprzeczytany post autor: Kamil1000 » 06 lut 2012, 12:02

Póki co wziąłem LTE na próbę i działa w miarę spoko i to nawet wewnątrz budynku bez zewnętrznej anteny:
Obrazek
Parametrów linii nie mogę odczytać, ponieważ modem od Dialogu (jakiś Asmax) ma zablokowany dostęp do interfejsu (reset połączenia). Mógłbym załatwić na chwilę inny modem (Linksys WAG200), ale z tego co słyszałem, to źle on odczytuje parametry linii.
Obrazek

Awatar użytkownika

Vieslav
Moderator
Moderator
Posty: 966
Rejestracja: 28 lip 2006, 12:30
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Lokalizacja: 0-81

Re: Mogę mieć max 2 Mb/s, a wszyscy w okolicy mają 4 i 10 Mb

Nieprzeczytany post autor: Vieslav » 06 lut 2012, 12:22

Zawsze będzie to jakaś przybliżona wartość. Prędkość ładna, ale pamiętaj, że masz limity które przy takim działaniu internetu można natychmiast zużyć.
Obrazek

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość