T-Mobile Światłowód 100/10 Mbit/s

Operator - Era ADSL

Topic author
dabrowst
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 18 wrz 2017, 17:24
Łącze: Inne
Numer GG: 65624
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Re: T-Mobile Światłowód 100/10 Mbit/s

Nieprzeczytany post autor: dabrowst » 26 kwie 2020, 17:10

Jeszcze jedno spostrzeżenie co do tej usługi: można podłączyć
Oranżowy Funbox 2.0 lub 3.0. Jednak ten drugi, jeśli podłączy się
go z pominięciem ONT, nie chce się logować. Tak więc
najprawdopodobniej ONT autoryzuje się w T-Mobile za
pomocą swojego numeru seryjnego i nie da się go obejść.
Klonowanie MAC nie przyniosło spodziewanego efektu.
Obrazek


13lenar
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: 20 sty 2020, 14:11
Łącze: Inne
Numer GG: 0

Re: T-Mobile Światłowód 100/10 Mbit/s

Nieprzeczytany post autor: 13lenar » 30 kwie 2020, 12:49

zygmund2000 pisze:
11 mar 2020, 7:03
Ja robilem tak i działa na wersji 19.07.2

config interface 'wan'
option proto 'pppoe'
option password 'haslo'
option ipv6 'auto'
option ifname 'eth0.35'
option username '48XXXXXXXXX'

config switch
option name 'switch0'
option reset '1'
option enable_vlan '1'

config switch_vlan
option device 'switch0'
option vlan '1'
option ports '0t 4 3 2 1'
option vid '1'

config switch_vlan
option device 'switch0'
option vlan '2'
option vid '35'
option ports '6t 5t'
Ustawiłem jak kolega i nie działa, nawet wymieniłem router na nowy/używany i dalej bez zmian.
Po wprowadzeniu ustawień połączenie zostało uzyskane od razu czy po jakimś dłuższym czasie?
Próbowałem skolonować MAC adres, Strefy czasowe i nic.
Pomysły sugestie?


13lenar
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: 20 sty 2020, 14:11
Łącze: Inne
Numer GG: 0

Re: T-Mobile Światłowód 100/10 Mbit/s

Nieprzeczytany post autor: 13lenar » 02 maja 2020, 9:39

Udało się!!!
Kupiłem nawet nowy router bo mój działał dziwnie (wyłączał sam wi-fi jak podłączałem kabel do WAN)
Ale problem był taki że gniazdo WAN było "nietagowane" a powinno być "tagowane"
Moja konfiguracja:

config interface 'loopback'
option ifname 'lo'
option proto 'static'
option ipaddr '127.0.0.1'
option netmask '255.0.0.0'

config globals 'globals'
option ula_prefix 'xxxxxxxxxxxxx'

config interface 'lan'
option type 'bridge'
option ifname 'eth0.1'
option proto 'static'
option ipaddr '192.168.1.1'
option netmask '255.255.255.0'
option ip6assign '60'

config switch
option name 'switch0'
option reset '1'
option enable_vlan '1'

config switch_vlan
option device 'switch0'
option vlan '1'
option ports '8t 2 1 0'

config switch_vlan
option device 'switch0'
option ports '8t 3t'
option vlan '35'

config interface 'wan'
option ifname 'eth0.35'
option proto 'pppoe'
option password 'haslo'
option ipv6 'auto'
option username '48xxxxxxxxxx'


marcinb
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 01 lut 2005, 11:35
Numer GG: 0
Lokalizacja: Starachowice
Kontakt:

Re: T-Mobile Światłowód 100/10 Mbit/s

Nieprzeczytany post autor: marcinb » 12 wrz 2021, 13:20

Na mikrotiku z vlan35 t-mobile działa od strzała. I ustawiny stały publiczny adres IP
Copyright by marcinb

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość