Era ADSL

Operator - Era ADSL
arybak
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 109
Rejestracja: 25 sty 2007, 17:05
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Lokalizacja: Kraków

Re: Era ADSL

Nieprzeczytany postautor: arybak » 03 lip 2008, 17:46

okres rozliczeniowy jest rozny zalezy od momentu aktywacji uslugi w erze. Era ma kilka cykli billingowych w miesiącu (co 2-3 dni) i tak też dystrybuuje faktury - zapewnia to stały i przewidywalny dostęp gotówki (cały czas wpływa kaska a nie tylko na początku miesiąca na przykład ;-) ) oraz technicznie ciężej było by wydrukować i wysłać jednorazowo wszystkie faktury.

Pytałem w BOA ery o dostęp przez neta do konta i narazie nie będzie bo ich system nie jest do tego gotowy - ciekawe bo co za różnica czy user loguje sie numerem rzeczysiwstym czy wirtualnym - można by tylko wyłaczyć wysyłanie SMSa potwierdzającego bo na wirtualny się go nie wysle :D no nic moze z czasem się zmieni.

Ciekawe jest że ponoć mają już wielu klientów a adresacja cały czas przydzielana jest z puli 83.220.104.X do 83.220.107.X czyli tak naprawdę tylko 1024 adresy... wiem że nie wszyscy siedzą w jednym czasie ale i tak pula wydaje się mała...

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.


dziku
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 02 wrz 2005, 21:37
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Lokalizacja: Warszawa

Re: Era ADSL

Nieprzeczytany postautor: dziku » 04 lip 2008, 13:10

arybak pisze:Ciekawe jest że ponoć mają już wielu klientów a adresacja cały czas przydzielana jest z puli 83.220.104.X do 83.220.107.X czyli tak naprawdę tylko 1024 adresy... wiem że nie wszyscy siedzą w jednym czasie ale i tak pula wydaje się mała...

Mi przydziela z puli 83.220.101.X do 83.220.102.X ..
Widocznie to zalezy od lokalizacji jaki masz adres IP.

arybak
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 109
Rejestracja: 25 sty 2007, 17:05
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Lokalizacja: Kraków

Re: Era ADSL

Nieprzeczytany postautor: arybak » 04 lip 2008, 15:03

dziku: mozliwe ze brasów maja więcej i jestes podłaczony do innego, co nie zmienia faktu ze wszystkie są w Wawie.

Hormon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 24 cze 2008, 10:16
Numer GG: 0

Re: Era ADSL

Nieprzeczytany postautor: Hormon » 08 lip 2008, 10:11

Jeśli w ciągu miesiąca nie zostanie mi podłączony net z ery to umowa jest nadal ważna?

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.


Awatar użytkownika
latarnik81
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 30 kwie 2008, 16:50
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Era ADSL

Nieprzeczytany postautor: latarnik81 » 08 lip 2008, 15:47

Nie jestem pewien jak jest w erze ale w tepsie jak się nie zalogujesz w ciągu misiąca od daty podpisania to umowa ulega samorozwiazaniu.

Jarema
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 16 lip 2008, 10:55
Numer GG: 0

Re: Era ADSL

Nieprzeczytany postautor: Jarema » 16 lip 2008, 11:45

Od wczoraj wreszcie mogę korzystać z internetu z ery. Umowa podpisana 04 czerwca jeszcze na starych warunkach 6Mb/24 miechy za 79 zeta. Usługa aktywowana od 23 czerwca o czym do dzis nie mam informacji od ery. Dzwoniłem w piątek pod 9393 dowiedziec sie czy zmienili mi dane a oni mi ze mam net u innego operatora i nie moga mi zmienić :shock: . No ale nie o tym ja tu. Net działa i jest ok.
Tak na marginesie chcę tylko napisać, że podawane szybkości na test stronach nie odpowiadają faktycznej, przynajmniej w moim przypadku, bo jak testowałem w praniu czyli ściąganie plikow przez torrent czy flashget to osiągałem szybkośc 740 -750 Kb czyli tak jak powinna być. Na speedtest.pl to nawet nie mogłem przekroczyć łacza 1,7 Mb :)

Teraz do rzeczy. Chciałbym sie dowiedziec jak przejsc na tryb fast. Na forum doczytałem ze trzeba dzwonic pod numer 022 413 6996 ( nie jestem pewny czy prawidłowy numer pisze w kazdym razie chodzi o BOK ery). Tam trafiłem na jakiegos opryskliwego buca, który stwierdził, że tego nie robia bo niby z jakiej okazji mają sobie dokładac dodatkową robote za kóra nie pobierają kasy. Ciekawe podejscie. Nie dowiedziałęm sie tez jak mam to zrobić.
Presiłbym zeby ktos kto już to robił, napisał co jak trzeba załatwić żeby miec tryb fast.

edit: nie wkleił mi sie screen z testem łącza, poźniej dodam.

Jarema
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 16 lip 2008, 10:55
Numer GG: 0

Re: Era ADSL

Nieprzeczytany postautor: Jarema » 16 lip 2008, 12:55

Nie moge juz edytowac posta, więc zafloduje, mam nadzieje że nikt mi głowy nie urwie :)

Obrazek

dziku
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 02 wrz 2005, 21:37
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Lokalizacja: Warszawa

Re: Era ADSL

Nieprzeczytany postautor: dziku » 17 lip 2008, 6:51

Jarema pisze:Presiłbym zeby ktos kto już to robił, napisał co jak trzeba załatwić żeby miec tryb fast.

Gratuluje nowego łącza. Wystarczy wysłać mail na boa(at)era.pl i po prosic o przełączenie na tryb Fast. Nastepnie krótkie uzasadnienie + dane osobowe, nr.tel, PESEL. U mnie się udało - przełączenie na tryb Fast nastąpiło w ciągu 24h.

Ale pamiętaj: sprawdź najpierw czy parametry twojego łącza są wystarczająco dobre na Fast, inaczej możesz żałować!

Jarema
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 16 lip 2008, 10:55
Numer GG: 0

Re: Era ADSL

Nieprzeczytany postautor: Jarema » 17 lip 2008, 9:20

Dzięki wielkie za odpowiedź !! Chciałbym jeszcze kilka rzeczy doprecyzować
1. Mail na który wysłać prosbe rozumiem ze chodzi o ten boa@era.pl
2. Jak sprawdzić parametry łącza ??. Widziałem wcześniej jak tu inni wklejają jakieś cyferki i zastanawiałem się skąd ja biorą :)
3. Czy mógłbyś zdradzić co napisałes w uzasadnieniu, że ci przełączyli, nie chciałbym napisać "bo chę mieć mniejsze pingi". Śmiesznie to brzmi :P

dziku
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 02 wrz 2005, 21:37
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Lokalizacja: Warszawa

Re: Era ADSL

Nieprzeczytany postautor: dziku » 20 lip 2008, 8:22

Jarema pisze:Dzięki wielkie za odpowiedź !! Chciałbym jeszcze kilka rzeczy doprecyzować
1. Mail na który wysłać prosbe rozumiem ze chodzi o ten boa@era.pl
2. Jak sprawdzić parametry łącza ??. Widziałem wcześniej jak tu inni wklejają jakieś cyferki i zastanawiałem się skąd ja biorą :)
3. Czy mógłbyś zdradzić co napisałes w uzasadnieniu, że ci przełączyli, nie chciałbym napisać "bo chę mieć mniejsze pingi". Śmiesznie to brzmi :P

1.tak
2. Zaleznie od modemu/rutera - szukasz parametrow Attenuation i SNR - poczytaj dzial Neostrada TP i tam znajdziesz odpowiedz jak sprawdzic parametry swojej linii.
3. z tego co pamietam napisałem, że tryb interleaved powoduje większe opóźnienia przez co utrudnia korzystanie z gier online i połączeń VOIP. I dlatego chce mieć Fast.

Fishu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 29 sty 2007, 1:11
Numer GG: 0
Lokalizacja: Szczytno

Re: Era ADSL

Nieprzeczytany postautor: Fishu » 22 lip 2008, 11:39

Widać w Erze i TP.SA są równi i równiejsi ...... oto odpowiedz Ery dotycząca trybu Fast...


Witam.

Uprzejmie informuję, iż zgodnie z odpowiedzią z TPSA nie ma możliwości dokonania takiej zmiany i nie jest to praktykowane w ich sieci.


z pozdrowieniami

----- -----
konsultant ds. korespondencji
Internetowe Biuro Obsługi Abonenta sieci Era
boa@era.pl
http://www.era.pl

Awatar użytkownika
Kwantylek
Donator
Donator
Posty: 156
Rejestracja: 22 sty 2007, 17:44
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0
Lokalizacja: Zabrze

Re: Era ADSL

Nieprzeczytany postautor: Kwantylek » 22 lip 2008, 12:16

Fishu pisze:Widać w Erze i TP.SA są równi i równiejsi ...... oto odpowiedz Ery dotycząca trybu Fast...


Nie są równi i równiejsi, są głupi i głupsi konsultanci.
Po prostu miałeś pecha i Twój email trafił do niewłaściwej osoby.

takie coś:

Kod: Zaznacz cały

konsultant ds. korespondencji
Internetowe Biuro Obsługi Abonenta sieci Era

mówi samo za siebie.

Próbuj dalej, za którymś razem sie uda :)

Jarema
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 16 lip 2008, 10:55
Numer GG: 0

Re: Era ADSL

Nieprzeczytany postautor: Jarema » 22 lip 2008, 12:40

Dzięki jeszcze raz dziku. Parametry znalazłem takie

DSL Status: Connected
DSL Modulation Mode: MultiMode
DSL Path Mode: Interleaved
Downstream Rate: 7456 kbps
Upstream Rate: 640 kbps
Downstream Margin: 15 db
Upstream Margin: 16 db
Downstream Line Attenuation: 18 db
Upstream Line Attenuation: 4.5 db
Downstream Transmit Power: 12 db
Upstream Transmit Power: 18 db

Czy na fast bedzie ok?

Awatar użytkownika
RaV
Wiarus
Wiarus
Posty: 2183
Rejestracja: 02 gru 2005, 19:57
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: 89 - Szczytno
Kontaktowanie:

Re: Era ADSL

Nieprzeczytany postautor: RaV » 22 lip 2008, 13:41

Mam bardzo podobne i mam fast, więc tak.
Wypasione routery ADSL z chipsetem Broadcom na pokładzie oraz softem DGTeam na sprzedaż:
Obrazek

Fishu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 29 sty 2007, 1:11
Numer GG: 0
Lokalizacja: Szczytno

Re: Era ADSL

Nieprzeczytany postautor: Fishu » 22 lip 2008, 17:26

Tak tylko 4x ERA konsultanci przez telefon w czym 1 bardzo dobrze wiedział o co mi chodzi i ciągle ta sama odpowiedz co na BOA ery przez internet. Także już rozważam zerwanie umowy nie da sie grac przy pingu 50-60 jak przeciwnik ma 15-25 ;)

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.



Wróć do „T-Mobile”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości