Jak uwolnic sie od starego BSA i miec nowa usluge

Operator - Era ADSL

zapomnialem_chasla
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 31 mar 2008, 12:45
Numer GG: 0

Re: Jak uwolnic sie od starego BSA i miec nowa usluge

Nieprzeczytany post autor: zapomnialem_chasla » 08 kwie 2008, 22:35

z waszych wypowiedzi wynika ze najlepszy sposob migracji np netia>era to cos takiego:
1. rozwiązać umowę z netia
2. podpisać umowę z TP na neozdrade
- jak tylko bedziemy mogli nawiazac połączenie z netem przez konto do rejestracji (nie dokonujemy rejestracji usługi!!)
3. wypowiedzieć umowę TP
4. podpisać umowę z era

co o tym sądzicie?

Awatar użytkownika

Kwantylek
Donator
Donator
Posty: 156
Rejestracja: 22 sty 2007, 17:44
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0
Lokalizacja: Zabrze

Re: Jak uwolnic sie od starego BSA i miec nowa usluge

Nieprzeczytany post autor: Kwantylek » 08 kwie 2008, 22:53

ja bym to zmodyfikował:

opcja 1

1. zamówić neo
2. gdyby przybył kurier z umowa wcześniej niz by wystapiło synchro na linii, to zbywac kuriera
3. jak wystąpi synchro na linii stwierdzić ze sie rozmysliło
4. wycofać zamówienie

ta opcja jest full bez konsekwencji

opcja 2

1. zamówić neo
2. po tym jak synchro na lini sie pojawi, podpisać umowe od kuriera (nie w telepunkcie, musi byc to w domu)
3. uruchomic neo
4. pójść do telepunktu i zrezygnować na podstawie prawa do 10 dniowego terminu odstąpienia od umowy bez konsekwencji w przypadku zawarcia umowy poza lokalem przedsiębiorcy

ryzyko: opóźnienia, kłopoty z rachunkami, niepotrzebne reklamacje + brak prawa do skorzystania z tej samej promocji po raz drugi.

opcja 3

dzisiaj na Blue line dowiedziałem sie ze i tak nie mozna zamówić neostrady mając status BSA, podobno TP odrzuca takie wnioski, ale czy prawda nie wiem


chim123
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 206
Rejestracja: 11 maja 2004, 11:33
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0
Lokalizacja:
Kontakt:

Re: Jak uwolnic sie od starego BSA i miec nowa usluge

Nieprzeczytany post autor: chim123 » 09 kwie 2008, 19:31

Ktoś juz próbował w/w opcji i z jakim skutkiem? :)


PDX
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 140
Rejestracja: 09 mar 2006, 15:11
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Lokalizacja: PL

Re: Jak uwolnic sie od starego BSA i miec nowa usluge

Nieprzeczytany post autor: PDX » 09 kwie 2008, 19:47

Obecnie czekam na uwolnienie linii. Już dwukrotnie odrzucono mi umowę z przyczyn formalnych.
Wczoraj dodatkowo wpłynęła do systemu TP skarga UKE w mojej sprawie. Ponadto w odpowiedzi na reklamację złożoną z końcem marca wyznaczono termin rezygnacji z BSA na 30 kwietnia. Najprawdopodobniej z końcem każdego miesiąca następuje aktualizacja tych danych w systemie. Synchronizacji od wczoraj nie mam, ale narazie wstrzymuję się z podpisywaniem kolejnej umowy, gdyż w Telepunkcie stwierdzono, że dopóki w systemie nie nastąpi aktualizacja, dopóty żadna umowa nie przejdzie pozytywnej weryfikacji. Dodatkowo powiedziano mi, że na centrali ciągle jestem "podłączony".


arybak
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 109
Rejestracja: 25 sty 2007, 17:05
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Lokalizacja: Kraków

Re: Jak uwolnic sie od starego BSA i miec nowa usluge

Nieprzeczytany post autor: arybak » 09 kwie 2008, 21:56

A ja już tracę powoli cierpliwość... ale nie poddam się i dojdę w końcu gdzie jest "zonk".

Wysłałem wypowiedzenie umowy na Multimo, jako że zgłoszenie nowego operatora jest ważne 20 dni poszedłem podpisać umowę w tym czasie z ERĄ na nowy internet i liczyłem że przełączenie internetu przejdzie gładko i bez większych przerw.

Po raz pierwszy TP odrzuciła zamówienie na nową usługę dwa dni przed końcem umowy z multimo (sic!) - w multimo dowiedzialem się wtedy że oni do TP wyślą rezygnację w dniu zakończenia umowy. Pomyślałem OK.

19 marca zadzwoniłem do Multimo - tam mnie poinformowano że rezygnacja została wysłana do TP - no to ja znów podpisywać umowę z ERĄ na nowy internet - w dniu 25 marca - odrzucenie ponieważ łącze zajmuje GTS Energis z usługą multimo.

Ja za telefon i dzwonię do multimo - tam Pani mnie zapewnia że wysłali kurierem rezygnację z wielu osób jednocześnie i że TP musi to miec. W TP ze nie dostali nic, dzwonie do Multimo zeby wyslali ponownie - oni nie widza takiej potrzeby bo przeciez wyslali... moga mi wyslac maila z potwierdzeniem rozwiazania umowy... o tego maila prosiłem się TYDZIEN dzien dzien na infolinii Multimo.

I tu skonczyła sie moja cierpliwość napisałem rekalmacje do TP że oni nie przyjeli rezygnacji oraz skargę do UKE opisując ten cały cyrk - najpierw dostałem info z UKE że sprawa została przekazana do UKE w Krakowie celem wyjaśnienia - dostałem maila od Pani która zajęła się tą sprawą z prośbą o podanie dodatkowych danych (numery umów, telefonu stacj etc...) oraz kontakt do siebie. UKE w Krakowie wysłało pisma do Ery, TP i Multimo z prośbą o wyjaśnienie - wiem że wczoraj otrzymali pismo od TP w którym dalej twierdzą że rezygnacji na mojej linii nie mają, Era że TP jej dwukrotnie odrzuciło... nie ma jeszcze odpowiedzi od Multimo...

Mam nadzieję że Multimo wyśle ponownie rezygnację do TP i podpiszę w końcu NOWĄ umowę w Erze...

Jako że ze względu na pracę moją i zony nie mozemy pozwolic sobie na tak długi brak internetu musiałem podpisać niekorzystną dla mnie umowę z operatorem internetu bezprzewodowego (WiFi) na zasadach na czas nieokreślony i muszę za miesiąc zapłacić 85zł za 0,5mbit marnej jakości netu - jak dojde kto zawinił to zwrócę się do winnego operatora z reklamacją aby pokryli koszty że przez ich niefrasobliwość nie moglem zawrzeć umowy którą chciałem - czyli innego BSA...

W piątek dzwonie do UKE czy coś drgnęło... na łączu synchronizacja pod multimo jest cały czas :(


piquadrat
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 277
Rejestracja: 12 lut 2008, 1:46
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Jak uwolnic sie od starego BSA i miec nowa usluge

Nieprzeczytany post autor: piquadrat » 10 kwie 2008, 0:25

Swoją drogą niezwykle interesujące jest to zjawisko, które określa się w TP SA mianem "aktualizacji danych w systemie". Tysiące korporacyjnych mróweczek muszą czekać do 23:59:59 ostatniego dnia każdego miesiąca by drżącą dłonią wcisnąć Enter. Monstrualnie zwielokrotnione "klik" odbija się echem w halach firmowych budynków a terabajty danych rozgrzewają do czerwoności na tą jedną sekundę megametry międzyserwerowych połączeń tkwiących przez ostatni miesiąc w stanie kompletnego i całkowicie bezużytecznego nieużywania. Następuje mistyczna "aktualizacja danych w systemie". To właśnie po niej pani Jadzia z mięsnego co to w telefonie ciągle słyszy swojego sąsiada i pani Krystyna z wiadomo_skąd z rachunkiem na milion złotych czy jakiś pożal się boże internauta co_to_sam_nie_wie_czego_chce zostają magicznie "wprowadzeni do systemu". I powidzcie mi... jak to się dzieje że żaden bajt nie ginie? No jak? A nawet jeśli zginie to jednak w końcu... za ten miesiąc czy dwa się znajduje. Zdumiewające logistyczno - techniczne osiągnięcie!
Dziękujemy Ci o TP SA!
ObrazekObrazek


PDX
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 140
Rejestracja: 09 mar 2006, 15:11
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Lokalizacja: PL

Re: Jak uwolnic sie od starego BSA i miec nowa usluge

Nieprzeczytany post autor: PDX » 11 kwie 2008, 2:46

Nie wiem czemu, ale znów mam synchronizację na 1mbit. W Telepunkcie usłyszałem, że w związku z pojawieniem się skargi UKE w systemie, aktualizacja wpisu odnośnie "BitStreamu" może nastąpić wcześniej, niż z końcem miesiąca. Podobno mają obecnie miejsce zmiany w systemie ("awaria") i dopiero po 15-tym wróci on do pełnej funkcjonalności, stąd pewnie te przypuszczenia. Niestety nie znam nikogo pracującego w Telepunkcie lub dla Telekomunikacji Polskiej bliżej, dlatego też nie jestem w stanie potwierdzić przytoczonych informacji.


bdkacz
Wiarus
Wiarus
Posty: 3191
Rejestracja: 23 sty 2005, 0:23
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0
Lokalizacja: strefa 44

Re: Jak uwolnic sie od starego BSA i miec nowa usluge

Nieprzeczytany post autor: bdkacz » 11 kwie 2008, 12:15

PDX pisze:Nie wiem czemu, ale znów mam synchronizację na 1mbit. W Telepunkcie usłyszałem, że w związku z pojawieniem się skargi UKE w systemie, aktualizacja wpisu odnośnie "BitStreamu" może nastąpić wcześniej, niż z końcem miesiąca. Podobno mają obecnie miejsce zmiany w systemie ("awaria") i dopiero po 15-tym wróci on do pełnej funkcjonalności, stąd pewnie te przypuszczenia. Niestety nie znam nikogo pracującego w Telepunkcie lub dla Telekomunikacji Polskiej bliżej, dlatego też nie jestem w stanie potwierdzić przytoczonych informacji.


Tu masz potwierdzenie info o pracach w systemach TP : viewtopic.php?f=27&t=15359&p=164428#p164428
Netia LLU + Netgear DGND3700v2:
ObrazekObrazekParametry linii


PDX
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 140
Rejestracja: 09 mar 2006, 15:11
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Lokalizacja: PL

Re: Jak uwolnic sie od starego BSA i miec nowa usluge

Nieprzeczytany post autor: PDX » 13 kwie 2008, 19:30

Dzięki. Rzeczywiście, nawet w koncie tp był odnośnik do odpowiedniej informacji.

Przytoczę treść pisemnej odpowiedzi na złożoną przeze mnie reklamację z końcem marca w sprawie nieaktywnej usługi BitStream na linii:

==================================================================

Szanowny Panie,

Uprzejmie informujemy, że przeanalizowaliśmy złożoną przez Pana skargę dotyczącą braku dostępu do Internetu.

Informujemy, że rezygnacja z usługi dostępu do Internetu dla Operatora GTS ENERGIS wpłynęła i jest aktualnie realizowana. Termin realizacji wyznaczony został na 30 kwietnia 2008 r.

Informacje o aktualnej ofercie TP można uzyskać pod bezpłatnym numerem błękitnej linii tp 9393 oraz na stronie http://www.tp.pl.


arybak
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 109
Rejestracja: 25 sty 2007, 17:05
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Lokalizacja: Kraków

Re: Jak uwolnic sie od starego BSA i miec nowa usluge

Nieprzeczytany post autor: arybak » 14 kwie 2008, 10:45

PDX: kiedy GTS wysłał rezygnacje do TP że tp zakolejkowała ją na koniec miesiąca???


PDX
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 140
Rejestracja: 09 mar 2006, 15:11
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Lokalizacja: PL

Re: Jak uwolnic sie od starego BSA i miec nowa usluge

Nieprzeczytany post autor: PDX » 14 kwie 2008, 20:16

Najprawdopodobniej po 25 marca, kiedy właśnie o to monitowałem. Usługa miała być świadczona do 21 marca...


arybak
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 109
Rejestracja: 25 sty 2007, 17:05
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Lokalizacja: Kraków

Re: Jak uwolnic sie od starego BSA i miec nowa usluge

Nieprzeczytany post autor: arybak » 16 kwie 2008, 19:04

Witam, dzis UKE dostało odpowiedź od TP że dostali rezygnację z linii przez multimo 27 marca (multimo wysłało do nich 19 marca) ale że oni rezerwują sobie miesięczny czas na wyłączenie i de facto usługa zostanie wyłączona 30 kwietnia ale ponoć teraz już mogę podpisać trzecią umowę z Erą i nie odrzucą tylko przeprocesują tego samego dnia albo następnego... No ługi weeekend majowy więc ok 15 maja będę mieć net! Niech to szlag!


PDX
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 140
Rejestracja: 09 mar 2006, 15:11
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Lokalizacja: PL

Re: Jak uwolnic sie od starego BSA i miec nowa usluge

Nieprzeczytany post autor: PDX » 16 kwie 2008, 20:34

Wczoraj dostałem odpowiedź z UKE zamykającą sprawę. W moim przypadku także rezygnacja GTS ENERGIS wpłynęła do TP 27.03. Termin również ustalony na 30.04. W systemie TP ciągle widnieje aktywny "Bitstream".

Skąd ta informacja, że już mógłbyś złożyć kolejne zamówienie, a ono nie zostanie odrzucone na etapie weryfikacji formalno-prawnej po stronie TP przed 30.04?

Mnie poradzono wstrzymać się do końca kwietnia, aby mieć pewność, że zamówienie wpłynie do TP w maju. Nawet w Telepunkcie nie chcą przyjąć zamówienia na neostradę, widząc aktywny "Bitstream".

Awatar użytkownika

Kwantylek
Donator
Donator
Posty: 156
Rejestracja: 22 sty 2007, 17:44
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0
Lokalizacja: Zabrze

Re: Jak uwolnic sie od starego BSA i miec nowa usluge

Nieprzeczytany post autor: Kwantylek » 17 kwie 2008, 7:42

Mam podobnie, termin rozłączenia TP ustaliła na 30.04, mimo że neta nie mam od 31.03, a wypowiedzenie z Netii poszło 02.03.

Konsultantka stwierdziła mi jednak że rozkrosowanie da sie przyspieszyć jeżeli Netia wysłałaby do TP info że usługa na 100% jest wyłączona i nie jest konieczny 30-sto dniowy okres wypowiedzenia.

Czy ktoś o tym słyszał, czy to kolejny wymysł twórczy babeczek na BL?


PDX
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 140
Rejestracja: 09 mar 2006, 15:11
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Lokalizacja: PL

Re: Jak uwolnic sie od starego BSA i miec nowa usluge

Nieprzeczytany post autor: PDX » 17 kwie 2008, 11:20

Wymysł - nie można tego przyspieszyć, ani obecnie zmienić. Taką umowę zawarła TELEKOMUNIKACJA POLSKA z alternatywnym operatorem i nawet UKE nie może w tej chwili wpłynąć na skrócenie miesięcznego okresu wypowiedzenia. Pozostaje jedynie złożenie zamówienia na usługę w ostatnich dniach miesiąca, wtedy raczej na pewno zamówienie przejdzie pozytywnie weryfikację formalno-prawną po stronie TELEKOMUNIKACJI POLSKIEJ.

Aby w miarę płynne przejście było możliwe, alternatywny operator powinien w momencie wpłynięcia rezygnacji wystosować odpowiednie pismo oznajmiające rezygnację z usługi BSA do TELEKOMUNIKACJI POLSKIEJ. W moim, jak i większości przypadków, nastąpiło to dopiero po zakończeniu świadczenia usługi, zatem wina leży przede wszystkim po stornie alternatywnego operatora.

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości