Mail do Ery... uwagi o ich usłudze ;-)

Operator - Era ADSL
arybak
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 109
Rejestracja: 25 sty 2007, 17:05
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Lokalizacja: Kraków

Mail do Ery... uwagi o ich usłudze ;-)

Nieprzeczytany postautor: arybak » 29 maja 2008, 17:11

Wysłałem właśnie na boa@era.pl maila z uwagami dotyczącymi ich usługi - ciekawe czy odpiszą :)

Witam,

sprawa dotyczy w/w usługi na numerze wirtualnym 999[ciach], hasło do konta abonenckiego [ciach].

Korzystam z Państwa usługi od blisko miesiąca i jestem zadowolony chociaż chciałbym zwrócić Waszą uwagę na kilka aspektów tak aby przy pełnym komercyjnym uruchomieniu usługi uniknąć pewnych niedogodności - i tak:

1. Przydzielane adresy IP nie posiadają wpisów w DNS oraz revDNS co utrudnia korzystanie z pewnych usług - np SMTP wirtualnej polski nie przyjmuje maili z takich adresów w związku w tym wydaje mi się iż powinniście np utworzyć wpisy dla adresów nadawanych przez BRAS np chociażby dla przykładowo adresu 83.220.105.111 ip083220105111.era.pl i taki wpis powinien być w domenie era.pl jak i w domenie odwrotnej.

2. Automatyczne rozłączanie sesji PPPo(A/E) co 24h. - rozłączacie Państwo każdą sesję z internetem po 24h dokładnie tak jak robi to TP w usłudze neostrada. Wg mnie jest to zupełnie nie potrzebne działanie a tylko utrudnia - np potrafi rozłączyć po południu następnego dnia po podłączeniu i trzeba się logować na nowo - wcześniej korzystałem z operatora GTS Energis (usługa multimo) i tam wyłączenie połączenia nie było robione - sesja PPP potrafiła być aktywna tydzień. Powinniście Państwo rozważyć usunięcie tego auto rozłączania.

3. Brak serwera usługi NNTP (usenet/news) - nie posiadacie Państwo usługi serwera NEWS a na serwerach obcych z Państwa puli adresowej postowanie nie jest możliwe (może też wynikać z braku revDNS - opis pkt 1) - jako że Waszym głównym dostawcą sieci jest atman może warto się do niego zwrócić aby dodał Wasze klasy adresowe wpisane do BRASA do możliwości korzystania z ich serwera NNTP? ich serwer to news.atman.pl?

4. Brak miejsca na stronę WWW oraz na pocztę bez reklam - chyba jako nieliczni nie posiadacie pakietu "mini hostingowego" dla swoich klientów - usługa dostępu do internetu jest "całkiem goła".

5. Brak instrukcji podłączenia internetu - podczas podpisywania umowy nie dostałem od państwa żadnego opisu jak się podłączyć, jakie parametry ustawić etc.. jestem osobą techniczną i poradziłem sobie ale dużo klientów może Wam znacząco obciążyć Call-Center jak dostaną pismo że są podłączeni to będą dzwonić co dalej zrobić...

6. Brak możliwości zmiany parametrów usługi na wyższą (?) - w chwili obecnej mam u Państwa usługę 2Mbit ale wszystko wskazuje że usługa 6mbit powinna również działać dobrze na mojej linii telefonicznej ale nie znalazłem w regulaminie ani umowie informacji o tym że usługę można zmienić w trakcie na wyższą - u innych operatorów BSA można z zastrzeżeniem że jakby chodziła źle to można wrócić do ustawień pierwotnych (Orange FreeDOM, Multimo, Net24, Dialnet Global...)

To tyle moich uwag, miło było by otrzymać od Państwa odpowiedź jak Państwo się do nich odnoszą i czy będą w jakiś sposób przydatne.

Pozdrawiam,


Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.


PDX
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 140
Rejestracja: 09 mar 2006, 15:11
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Lokalizacja: PL

Re: Mail do Ery... uwagi o ich usłudze ;-)

Nieprzeczytany postautor: PDX » 29 maja 2008, 19:48

Pochwalam inicjatywę, ale spodziewam się lakonicznej odpowiedzi ;-)

Awatar użytkownika
Kwantylek
Donator
Donator
Posty: 156
Rejestracja: 22 sty 2007, 17:44
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0
Lokalizacja: Zabrze

Re: Mail do Ery... uwagi o ich usłudze ;-)

Nieprzeczytany postautor: Kwantylek » 29 maja 2008, 20:16

hmmm,
co do tej wirtualnej polski jesteś pewien?
bo mi akurat działa wyśmienicie.
I odbieranie (pop3) jak i wysyłanie (smtp).

arybak
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 109
Rejestracja: 25 sty 2007, 17:05
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Lokalizacja: Kraków

Re: Mail do Ery... uwagi o ich usłudze ;-)

Nieprzeczytany postautor: arybak » 29 maja 2008, 22:11

Kwantylek: u mnie serwerem/routerem internetu jest linux i na nim postawiłem sobie MTA aby pocztę wysyłać po lan a potem niech MTA już to mieli. I jak mta chce wysłać do WP to jest kicha. :)

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.


Awatar użytkownika
Kwantylek
Donator
Donator
Posty: 156
Rejestracja: 22 sty 2007, 17:44
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0
Lokalizacja: Zabrze

Re: Mail do Ery... uwagi o ich usłudze ;-)

Nieprzeczytany postautor: Kwantylek » 29 maja 2008, 22:55

Nie jestem pewien czy dobrze rozumiem, czy postawiłeś swój własny serwer poczty, czy też chcesz mieć pośrednika w wysyłaniu poczty?
W każdym razie upewnij się czy masz wszystko na bank dobrze ustawione, szczególnie SMTP auth. To że MTA ci nie działa nie jest wina operatora.

arybak
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 109
Rejestracja: 25 sty 2007, 17:05
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Lokalizacja: Kraków

Re: Mail do Ery... uwagi o ich usłudze ;-)

Nieprzeczytany postautor: arybak » 30 maja 2008, 6:32

kwantylek: to nie tak, mta gdzie indziej działa, poprostu jak jest transmisja z MTA które stoi na adresie bez rev jest odrzucana.

dziku
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 02 wrz 2005, 21:37
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Lokalizacja: Warszawa

Re: Mail do Ery... uwagi o ich usłudze ;-)

Nieprzeczytany postautor: dziku » 31 maja 2008, 12:27

Kwantylek pisze:W każdym razie upewnij się czy masz wszystko na bank dobrze ustawione, szczególnie SMTP auth. To że MTA ci nie działa nie jest wina operatora.

Co ma smtp-auth do odrzucania poczty przez serwer wp z powodu braku rev-dns?
Smtp-auth to moduł/funkcja wielu MTA i nie ma nic z tym wspólnego, bo kolega nie wysyła poczty przez SMTP Wirtualnej Polski tylko do użytkowników serwera Wirtualnej Polski.
MTA mu jak widać działa i to poprawnie. Natomiast sytacja z serwerami Wirtualnej jest taka, że w momencie gdy MTA postawione na serwerze który nie ma ustawionego poprawnie Rev-dnsu próbuje wysłać pocztę na serwer WP, ten go odrzuci. Takie mają zasady bezpieczeństwa. Jak widać PTC nie poustawiało odwrotnych rekordów w strefie i teraz takie cuda są. Myśle, że za jakiś czas się to zmieni, natomiast w związku z tym, że adresacja wielu ISP jest wykorzystywana do spamu to w krótkim czasie (podobnie jak to dzieje sie na wiekszosci puli przydzielonej dla Neostrady TP) listy z serwerów postawionych na IP-kach z Ery będą odrzucane w związku z BANem nałożonym na całą pulę, a nie dlatego ze nie ma Rev-dnsu.. I już wtedy tego nie przeskoczysz...

Awatar użytkownika
chomar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 03 gru 2006, 23:02
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Lokalizacja: Mazowsze

Re: Mail do Ery... uwagi o ich usłudze ;-)

Nieprzeczytany postautor: chomar » 04 cze 2008, 20:49

Nie wiem czy @arybak dostałeś odpowiedź, ale wpisy DNS chyba sie pojawiły. Od dzisiaj widzę IP 83.220.100.200 i host 83.220.100.200.dsl.dynamic.eranet.pl, wcześniej IP=host.
Obrazek Obrazek

arybak
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 109
Rejestracja: 25 sty 2007, 17:05
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Lokalizacja: Kraków

Re: Mail do Ery... uwagi o ich usłudze ;-)

Nieprzeczytany postautor: arybak » 04 cze 2008, 21:31

ale nie ma do przodu.... czyli host 83.220.100.200.dsl.dynamic.eranet.pl. juz nie dziala

Awatar użytkownika
chomar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 03 gru 2006, 23:02
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Lokalizacja: Mazowsze

Re: Mail do Ery... uwagi o ich usłudze ;-)

Nieprzeczytany postautor: chomar » 04 cze 2008, 22:06

No nie działa :( , ale to pewnie pierwszy krok aby działało 8)
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
merafil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 06 lip 2007, 10:04
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Mail do Ery... uwagi o ich usłudze ;-)

Nieprzeczytany postautor: merafil » 05 cze 2008, 22:18

ale nie znalazłem w regulaminie ani umowie informacji o tym że usługę można zmienić w trakcie na wyższą - u innych operatorów BSA można z zastrzeżeniem że jakby chodziła źle to można wrócić do ustawień pierwotnych (Orange FreeDOM, Multimo, Net24, Dialnet Global...)


Przepraszam bardzo ale w NET 24 BSA nie mozna w trakcie trwania umowy zmienic predkosc na wyższa !!
Obrazek

Awatar użytkownika
chomar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 03 gru 2006, 23:02
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Lokalizacja: Mazowsze

Re: Mail do Ery... uwagi o ich usłudze ;-)

Nieprzeczytany postautor: chomar » 22 sty 2009, 23:02

arybak pisze:ale nie ma do przodu.... czyli host 83.220.100.200.dsl.dynamic.eranet.pl. już nie dziala

Wreszcie działa i zrobili porządek z nazwami:
83.220.100.0-107.254.dsl.dynamic.eranet.pl
83.220.108.0-115.254.umts.static.eranet.pl (to nie EIS tylko komórki)
83.220.116.0-123.254.dsl.dynamic.eranet.pl
Raz dostałem IP z "0" na końcu, ale wszystko działało normalnie, tylko program do skanowania już takich IP nie wykrywa.
Obrazek Obrazek

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.



Wróć do „T-Mobile”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości