Problem z internetem, czy moge zerwac umowe?

Operator - Era ADSL

Topic author
wjfkdl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 03 sie 2008, 11:54
Numer GG: 0

Problem z internetem, czy moge zerwac umowe?

Nieprzeczytany post autor: wjfkdl » 20 paź 2008, 20:19

Od jakiegos miesiaca codziennie mam taki problem, ze aby wejsc na jakas strone musze ja odswiezyc kilka razy... np przy probie wejscia na forum.neostrada.info wyswietla mi "Could not locate remote server" to w operze ale w kazdej innej przegladarce jest tego odpowiednik. No i zeby wejscia na to forum musialem odswiezyc strone jakies 5 razy i za tym ostatnim weszla. Tak samo jest z kazda inna strona na jaka chce wejsc. Wyslalem tydzien temu maila do boa@era.pl zapytali sie mnie jak jakiegos idioty czy mi w ogole dziala internet, swieci sie lampka od dsl itd. Kazali podac id abonenta i pare innych informacji no to im wyslalem, do dzisiaj nie ma zadnej poprawy w dzialaniu internetu, ciagle jest tak samo. Jest to bardzo uciazliwe i juz 10x bardziej wolalem radiowke, ktora mialem wczesniej, bo takich problemow to nawet tam nie bylo. Przy probie sciagania pliku wywala mi Could not locate remote server przy probie wejscia na jakas strone wywala Could not locate remote server, na youtube na jaki filmik bym nie wszedl za pierwszym razem to albo sie nie laduje albo pisze ze plik zostal usuniety a po odswiezeniu sie pojawiai laduje bez problemu. Przeciez tak sie w ogole nie da korzystac z tego internetu, za co ja place 90zl miesiecznie?


chim123
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 206
Rejestracja: 11 maja 2004, 11:33
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0
Lokalizacja:
Kontakt:

Re: Problem z internetem, czy moge zerwac umowe?

Nieprzeczytany post autor: chim123 » 20 paź 2008, 20:23

Spróbuj wpisać DNS w połączeniach sieciowych:

208.67.222.222
208.67.220.220


Topic author
wjfkdl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 03 sie 2008, 11:54
Numer GG: 0

Re: Problem z internetem, czy moge zerwac umowe?

Nieprzeczytany post autor: wjfkdl » 20 paź 2008, 20:41

hmm po dodaniu tych dnsow nie ma zadnych problemow internet tez chodzi jakos szybciej, skad wiedziales, ze tak bedzie?

Wielkie dzieki


chim123
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 206
Rejestracja: 11 maja 2004, 11:33
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0
Lokalizacja:
Kontakt:

Re: Problem z internetem, czy moge zerwac umowe?

Nieprzeczytany post autor: chim123 » 20 paź 2008, 20:56

Miałem podobny problem ;)

TUTAJ opis konfiguracji dla poszczególnych systemów.

Awatar użytkownika

Kwantylek
Donator
Donator
Posty: 156
Rejestracja: 22 sty 2007, 17:44
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0
Lokalizacja: Zabrze

Re: Problem z internetem, czy moge zerwac umowe?

Nieprzeczytany post autor: Kwantylek » 23 paź 2008, 19:28

wjfkdl pisze:hmm po dodaniu tych dnsow nie ma zadnych problemow internet tez chodzi jakos szybciej, skad wiedziales, ze tak bedzie?

Wielkie dzieki


Co nie zmienia faktu że DNSy w Erze działają fatalnie, jest wybitnie irytujące że Era nie umie sobie z tym problemem poradzić, i jesteśmy zmuszani do korzystania z obcych DNS, a nie zawsze to jest bezpieczne.

Awatar użytkownika

chomar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 03 gru 2006, 23:02
Łącze: Wawtel
Numer GG: 0
Lokalizacja: Mazowsze

Re: Problem z internetem, czy moge zerwac umowe?

Nieprzeczytany post autor: chomar » 26 paź 2008, 12:14

Ale te Open DNS działają trochę wolno i są daleko. Od jakiegoś czasu działają nowe serwery w erze (stare też). Najlepiej wpisać DNS-y Ery bezpośrednio do komputera, działają bezbłędnie.
-----------------------------------
IP Scan at : 2008-10-26 11:56:29
Total: 4
Active: 4
Inactive: 0
Active:
------------------------------------
No,IP,Ping,Host Name,MAC Address,TTL
1,208.67.220.220,50,resolver2.opendns.com,,52
2,208.67.222.222,49,resolver1.opendns.com,,52

3,213.158.199.1,15,ns1-a.era.pl,,251
4,213.158.199.5,15,ns1-b.era.pl,,251

|------------------------------------------------------------------------------------------|
| Host - % | Sent | Recv | Best | Avrg | Wrst | Last |
|------------------------------------------------|------|------|------|------|------|------|
| 192.168.0.1 - 0 | 51 | 51 | 0 | 2 | 16 | 0 |
| 83.220.99.1 - 0 | 50 | 50 | 15 | 42 | 234 | 15 |
| 83.220.99.66 - 0 | 50 | 50 | 0 | 51 | 235 | 172 |
| 213.158.198.14 - 0 | 50 | 50 | 15 | 61 | 250 | 31 |
| ns1-a.era.pl - 0 | 50 | 50 | 15 | 42 | 187 | 16 |
|------------------------------------------------------------------------------------------|
| Host - % | Sent | Recv | Best | Avrg | Wrst | Last |
|------------------------------------------------|------|------|------|------|------|------|
| 192.168.0.1 - 0 | 51 | 51 | 0 | 6 | 79 | 0 |
| 83.220.99.1 - 0 | 51 | 51 | 15 | 35 | 140 | 94 |
| 83.220.99.66 - 0 | 51 | 51 | 0 | 38 | 141 | 47 |
| 213.158.198.198 - 0 | 51 | 51 | 15 | 36 | 109 | 16 |
| war-b4-link.telia.net - 4 | 51 | 49 | 15 | 36 | 156 | 16 |
| 80.91.251.215 - 0 | 50 | 50 | 31 | 67 | 250 | 31 |
| ffm-b2-link.telia.net - 0 | 50 | 50 | 31 | 66 | 188 | 110 |
| verio-ic-128400-ffm-b2.c.telia.net - 0 | 50 | 50 | 31 | 88 | 296 | 94 |
| 129.250.2.224 - 0 | 50 | 50 | 46 | 93 | 375 | 47 |
| 129.250.2.240 - 0 | 50 | 50 | 31 | 61 | 141 | 47 |
| 129.250.2.20 - 0 | 50 | 50 | 46 | 75 | 203 | 47 |
| 129.250.2.66 - 0 | 50 | 50 | 46 | 88 | 265 | 63 |
| 83.231.146.198 - 0 | 50 | 50 | 46 | 141 | 391 | 234 |
| 208.67.220.220 - 0 | 50 | 50 | 46 | 69 | 172 | 141 |
Obrazek Obrazek


chim123
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 206
Rejestracja: 11 maja 2004, 11:33
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0
Lokalizacja:
Kontakt:

Re: Problem z internetem, czy moge zerwac umowe?

Nieprzeczytany post autor: chim123 » 26 paź 2008, 20:04

Co z tego że szybkie, jak co trzecia strona nie działa...

Awatar użytkownika

przemasisko
Wiarus
Wiarus
Posty: 1793
Rejestracja: 11 lip 2007, 14:41
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Problem z internetem, czy moge zerwac umowe?

Nieprzeczytany post autor: przemasisko » 26 paź 2008, 20:13

pamietac, ze w przypadku serwerow dns ping nie jest wykladnikiem ich szybkosci. ja jestem zadowolony z opendns...
Obrazek
D-Link DSL-G604T + RouterTech Firmware v2.9

Awatar użytkownika

RaV
Wiarus
Wiarus
Posty: 2183
Rejestracja: 02 gru 2005, 19:57
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: 89 - Szczytno
Kontakt:

Re: Problem z internetem, czy moge zerwac umowe?

Nieprzeczytany post autor: RaV » 26 paź 2008, 23:45

A ja nie, bo blokują niektóre strony, więc taki dns to jakiś bezsens. Chociaż faktycznie bezpieczny to on może jest, ale bez przesady...
Wypasione routery ADSL z chipsetem Broadcom na pokładzie oraz softem DGTeam na sprzedaż:
Obrazek

Awatar użytkownika

przemasisko
Wiarus
Wiarus
Posty: 1793
Rejestracja: 11 lip 2007, 14:41
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Problem z internetem, czy moge zerwac umowe?

Nieprzeczytany post autor: przemasisko » 27 paź 2008, 12:03

np. jakie strony??? jeszcze mi sie nie zdazylo, albo za malo stron odwiedzam ;)
Obrazek
D-Link DSL-G604T + RouterTech Firmware v2.9

Awatar użytkownika

RaV
Wiarus
Wiarus
Posty: 2183
Rejestracja: 02 gru 2005, 19:57
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: 89 - Szczytno
Kontakt:

Re: Problem z internetem, czy moge zerwac umowe?

Nieprzeczytany post autor: RaV » 27 paź 2008, 14:49

Jeśli się nie mylę to blokują według słów kluczowych jak jakiś firewall, więc sam możesz sprawdzić. Pamiętam, że miałem problem z wejściem na pewne strony. Pojawiał się wtedy taki łady komunikat z DNSa ze ta strona jest zablokowana. Nikt mi nie będzie cenzurował Internetu...
Wypasione routery ADSL z chipsetem Broadcom na pokładzie oraz softem DGTeam na sprzedaż:
Obrazek

Awatar użytkownika

przemasisko
Wiarus
Wiarus
Posty: 1793
Rejestracja: 11 lip 2007, 14:41
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Problem z internetem, czy moge zerwac umowe?

Nieprzeczytany post autor: przemasisko » 27 paź 2008, 16:54

A tak... :) O tym mówisz... Tak jest coś takiego... Wszystko jest w pełni konfigurowalne na stronie, jeśli się zarejestrujesz...
Obrazek
D-Link DSL-G604T + RouterTech Firmware v2.9


hamann666
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 8
Rejestracja: 27 paź 2008, 22:41
Numer GG: 0

Re: Problem z internetem, czy moge zerwac umowe?

Nieprzeczytany post autor: hamann666 » 27 paź 2008, 23:18

Ja mam tez taki problem, to w koncu co zrobic zeby bylo good?
opendns to mi troche nie bezpieczne, ale po co mam laczyc sie z darmowymi dns jak place przeciez za dns ery no i lagi sa wieksze.
Te adresy Ery wpisane "213.158.199.1" nic nie daja dalej musze kilka razy odswierzac strone.

To jakie rozwiazanie jest najlepsze?
Obrazek


chim123
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 206
Rejestracja: 11 maja 2004, 11:33
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0
Lokalizacja:
Kontakt:

Re: Problem z internetem, czy moge zerwac umowe?

Nieprzeczytany post autor: chim123 » 28 paź 2008, 0:11

Wpisz te które ja podałem. Na dzień dzisiejszy najlepsze pod Erę.

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości