Problemy z polączeniem

Operator - Era ADSL
zaqwert
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: 21 cze 2008, 18:50
Numer GG: 0

Problemy z polączeniem

Nieprzeczytany postautor: zaqwert » 19 lut 2009, 22:15

Od pewnego czasu miewam problemy z połączeniem do sieci zwłaszcza w godzinach wieczornych, rano problem nie występuje. Po kilku próbach połączenia i rozłączaniach udaje się uzyskać dostęp, ale tracę czas i nerwy. Nie wiem gdzie tkwi problem czy w słabych parametrach linii czy w ustawieniach routerów i połączenia. Najśmieszniejsze jest to, że stary SpeedTouch 330 USB od tpsy zawsze uzyskuje dostęp a Webr@cer 821 i
TP Link W8910G ciągle mają z tym problem w porach wieczornych i Firefox wita mnie komunikatem "Błąd wczytywania strony"

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.


Awatar użytkownika
mielon
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 9
Rejestracja: 20 lut 2009, 10:29
Łącze: Modem
Numer GG: 0

Re: Problemy z polączeniem

Nieprzeczytany postautor: mielon » 20 lut 2009, 10:39

Witam. Mam to samo u siebie , ale parametry lini mam bardzo dobre. Zgłaszałem ten fakt do ery już kilka razy i nic, stwierdzili że u nich jest wszystko ok. Czasami pomaga zmiana DNS lub restart modemu. :(

Awatar użytkownika
chomar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 03 gru 2006, 23:02
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Lokalizacja: Mazowsze

Re: Problemy z polączeniem

Nieprzeczytany postautor: chomar » 20 lut 2009, 22:02

Pomoże wpisanie DNS-ów na stałe we właściwościach połączenia Lan lub Wi-Fi w komputerze, ale to leczenie skutków a nie przyczyn.
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
mielon
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 9
Rejestracja: 20 lut 2009, 10:29
Łącze: Modem
Numer GG: 0

Re: Problemy z polączeniem

Nieprzeczytany postautor: mielon » 21 lut 2009, 1:07

chomar pisze:Pomoże wpisanie DNS-ów na stałe we właściwościach połączenia Lan lub Wi-Fi w komputerze, ale to leczenie skutków a nie przyczyn.


No niestety u mnie nie pomaga ani wpisanie na stałe dns ery ani opendns.Tzn. po zmianie na stałe dns-y łączy się raz i poprawnie otwiera strony ale za 4,5 razem jest to samo co przed zmianą. Testowane wielokrotnie od grudnia 2008.
:(

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.


slawekk
Bywalec
Bywalec
Posty: 483
Rejestracja: 06 lip 2004, 20:51
Numer GG: 0
Lokalizacja: Polska

Re: Problemy z polączeniem

Nieprzeczytany postautor: slawekk » 22 lut 2009, 9:28

Potwierdzam, mam podobny problem:

Zdarzyło mi się w sumie 3x, router po zmianie IP ( co 24godzin ) połączył się, zalogował się dostał nowy adres IP, ale nie działa internet. Stuacja występuje tak samo u mojego kolegi. Parametry mojego łącza są bardzo dobre 6 Mb/s. Skontaktowałem się z infolinią Ery, myśleli i myśleli.... i wymyślili :) proszę udać się ze swoim routerem do serwisu :P Poinformowałem ich że ta sytuacja też występuje i innych osób i znów myśleli i myśleli.... i wymyślili :) proszę wpisać DNS-y na stałe do routera ( DNS-y Blue Connecta ). Oczywiście poinformowałem ich że tak miałem zrobione :P juz to testowałem, więc poproszono o pobieranie z automatu ( poinformowałem że też tak się dzieje ) To po 25 minutowej rozmowie powiedzieli że nie wiedzą co się dzieje, i kazali w formie pisemnej napisać ( być może żeby tak długo przy telefonie nie rozmawiać i dalej się nie skompromitować ).

Moim zdaniem wina leży po stronie serwera dostępowego Era GSM, serwer DNS-ow coś szwankuje....
Obrazek
TP - obecnie Neostrada 40 Mb/s,
Odległość od centrali: 1 km

Awatar użytkownika
chomar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 03 gru 2006, 23:02
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Lokalizacja: Mazowsze

Re: Problemy z polączeniem

Nieprzeczytany postautor: chomar » 22 lut 2009, 10:18

slawekk pisze:Zdarzyło mi się w sumie 3x, router po zmianie IP ( co 24godzin ) połączył się, zalogował się dostał nowy adres IP, ale nie działa internet.

To to zupełnie inny problem, miałem kilka razy i ostatnio nie występuje. Od początku dostawałem IP 83.220.100-103.XYZ i było dobrze. Jak dodali nowy zakres 83.220.116-119.XYZ, połączenie było, tylko nie było wyścia na świat. Zgłaszałem (dyktowałem panience co ma zapisać) i po dwóch tygodniach dostałem SMS-a, że już OK. Ale jak dostałem IP ze 117 dalej nie działało, na 116, 118, 119 było dobrze. Czy wszystko gra nie wiem, bo ostatnie IP powyżej 103 dostałem 7 lutego.
Trzeba restartować modem, aż złapie "dobre" IP.
Obrazek Obrazek

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.



Wróć do „T-Mobile”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość