wimax ocena i czy się nada?

Operator - Era ADSL

Topic author
meldar
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 06 lut 2010, 21:35
Numer GG: 12258970

wimax ocena i czy się nada?

Nieprzeczytany post autor: meldar » 23 lut 2010, 21:40

Mam około 0.7km do nadajnika myślę o zmianie neo po zakończeniu umowy na era wimax powód? Ciągle komplikacje awarie przeciążenia itp. I tu kieruje swoje pytanie co do ery wimax:
- czy nadaje się do gier p2p(peer to peer?
- czy pracuje na antenach 3 lub 5GHZ?
- jaka jest awaryjność tej usługi?

PozdrawiaM:)


Vibovit
Bywalec
Bywalec
Posty: 496
Rejestracja: 26 lis 2005, 3:44
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: Łódź

Re: wimax ocena i czy się nada?

Nieprzeczytany post autor: Vibovit » 24 lut 2010, 0:45

meldar pisze:Mam około 0.7km do nadajnika myślę o zmianie neo po zakończeniu umowy na era wimax powód? Ciągle komplikacje awarie przeciążenia itp. I tu kieruje swoje pytanie co do ery wimax:
- czy nadaje się do gier p2p(peer to peer?
- czy pracuje na antenach 3 lub 5GHZ?
- jaka jest awaryjność tej usługi?

PozdrawiaM:)


- średnio nadaje się do gier gdzie jest potrzebny niski ping, a zakładam, że jest to potrzebne.
- 5 Ghz
- Myślę, że awaryjność jest tutaj zależna od pogody, więc ewentualne deszcze i burze mogą powodować zakłócenia.

0.7 to blisko, myślę, że 2 Mbit spokojnie poleci jeżeli nie będzie dużo przeszkód terenowych w bliskiej odległości od anteny.
Obrazek >> :)) Obrazek
Zmiana z netii na multimo zakończona pomyślnie :P


kuba_b
Wiarus
Wiarus
Posty: 2045
Rejestracja: 24 cze 2009, 0:37
Łącze: Neostrada Fiber
Lokalizacja: 0 42

Re: wimax ocena i czy się nada?

Nieprzeczytany post autor: kuba_b » 24 lut 2010, 1:00

Zacznijmy od tego, że sieci bezprzewodowe w ogóle nie nadają się do grania :P

To już sprzedają 2 Mb/s w WiMax?
Obrazek


hanti
Bywalec
Bywalec
Posty: 581
Rejestracja: 10 cze 2008, 0:15
Łącze: Wawtel
Numer GG: 0

Re: wimax ocena i czy się nada?

Nieprzeczytany post autor: hanti » 24 lut 2010, 3:26

jak to sieci bezprzewodowe nie nadaja sie do grania ? sam mialem mozliwosc korzystac z sieci bezprzewodowej gdzie pingi w pl masz po 2-5ms ale ogolnie racja wimax do grania w fpp sie nie nadaje, najwyzej jakies strategie
netia CU netiaspot (bridge) do tl-wdr3600
TP-W8960N vs TP-W8961ND
ObrazekObrazek


orginalny1
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 25 maja 2008, 23:09
Łącze: Neostrada

Re: wimax ocena i czy się nada?

Nieprzeczytany post autor: orginalny1 » 24 lut 2010, 15:34

czy nadaje się do gier p2p(peer to peer?


Pingi są najczęściej ok. 50-65 ms, więc nie jest źle
Pamiętaj tylko, że w Erze są [narazie] 512 kbit/s i 1 Mb/s

czy pracuje na antenach 3 lub 5GHZ?


Pracuje na 3,5 Ghz, ale głowy nie dam sobie uciąć

jaka jest awaryjność tej usługi?


Praktycznie żadna - jeżeli ustawisz dobrze antenę* to będzie śmigało jak tralala w lato, w zimę, w upał lub deszcz

* możesz zamówić usługę monterską - tylko wtedy bulisz 300 PLN, a czekasz ok. 2-3 miesiące dłużej niż przy zamówieniu z opcją samodzielnej instalacji


Vibovit
Bywalec
Bywalec
Posty: 496
Rejestracja: 26 lis 2005, 3:44
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: Łódź

Re: wimax ocena i czy się nada?

Nieprzeczytany post autor: Vibovit » 24 lut 2010, 22:43

No tak, miałem na myśli tutaj Netie, mają własne licencjonowane pasmo i 2 Mbit śmiga nawet do 10km od anteny przy dobrych warunkach.

Cytat z wiki:
"Zwykle promień działania technologii szacuje się na około 3-5 km w warunkach NLoS (odbiór sygnału odbitego) do 10-30 km w warunkach LoS (bezpośrednia widoczność), a szybkość transmisji danych często nie przekracza 2 Mb/s przy średnim opóźnieniu RTD przekraczającym 75 ms."
Obrazek >> :)) Obrazek
Zmiana z netii na multimo zakończona pomyślnie :P


Topic author
meldar
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 06 lut 2010, 21:35
Numer GG: 12258970

Re: wimax ocena i czy się nada?

Nieprzeczytany post autor: meldar » 24 lut 2010, 23:34

a czy np. z neo obecnie jest jakaś szansa aby coś zrobić aby nie były odczuwalne opóźnienia? nie są one raczej związane dramatycznie z pingiem tylko tak same z siebie :O cięzko mi to nazwać :D jako gracz takich gier odczuwam duże różnice właśnie nie z przyczyn pingu zawsze :)
jest sposób aby na centrali mi coś zmienili aby lepiej to chodziło? dodam ze mam fast kodowanie centrala około 5tys osób węzeł w rozbudowie z tego co wiem ale na dzień dzisiejszy chodzi good albo czy jest sposob abym sam cos zrobił z tym?:D proszę o radę :)


Vibovit
Bywalec
Bywalec
Posty: 496
Rejestracja: 26 lis 2005, 3:44
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: Łódź

Re: wimax ocena i czy się nada?

Nieprzeczytany post autor: Vibovit » 25 lut 2010, 3:42

meldar pisze:a czy np. z neo obecnie jest jakaś szansa aby coś zrobić aby nie były odczuwalne opóźnienia? nie są one raczej związane dramatycznie z pingiem tylko tak same z siebie :O cięzko mi to nazwać :D jako gracz takich gier odczuwam duże różnice właśnie nie z przyczyn pingu zawsze :)
jest sposób aby na centrali mi coś zmienili aby lepiej to chodziło? dodam ze mam fast kodowanie centrala około 5tys osób węzeł w rozbudowie z tego co wiem ale na dzień dzisiejszy chodzi good albo czy jest sposob abym sam cos zrobił z tym?:D proszę o radę :)


Popatrz w statystykach modemu, jak sypie błędami to możesz we własnym zakresie kombinować z wytłumianiem tych zakłóceń.
Obrazek >> :)) Obrazek
Zmiana z netii na multimo zakończona pomyślnie :P


Topic author
meldar
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 06 lut 2010, 21:35
Numer GG: 12258970

Re: wimax ocena i czy się nada?

Nieprzeczytany post autor: meldar » 25 lut 2010, 17:34

o to chodzi że nie wiem jak to w modemie sprawdzić ;p mam modem d-link dsl-200 i nie ma tu funkcji sprawdzenia parametrów łącza... raczej xd


Vibovit
Bywalec
Bywalec
Posty: 496
Rejestracja: 26 lis 2005, 3:44
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: Łódź

Re: wimax ocena i czy się nada?

Nieprzeczytany post autor: Vibovit » 03 mar 2010, 15:23

meldar pisze:o to chodzi że nie wiem jak to w modemie sprawdzić ;p mam modem d-link dsl-200 i nie ma tu funkcji sprawdzenia parametrów łącza... raczej xd


No tak modem za 5zł ma a router za 70 nie, nie wierze w to jednak, sprawdź telnetem.
Obrazek >> :)) Obrazek
Zmiana z netii na multimo zakończona pomyślnie :P

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość