Wieczorem zamiast 6mb idzie 1!! Co jest??

Operator - Era ADSL
kasiunia7777
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: 30 kwie 2011, 8:55
Numer GG: 0

Wieczorem zamiast 6mb idzie 1!! Co jest??

Nieprzeczytany postautor: kasiunia7777 » 30 kwie 2011, 8:58

Witam!
Od dwóch dni wieczorami mniejwięcej od godziny 19 zamiast 6megabiów idzie mi 1 a nawet są skoki że idzie mniej niż 1.
Czego może być to przyczyną???
Rano i w południe idzie mi max.
Zaczyna mnie denerwować ta era a mam ją dopiero od miesiąca.
Może być przeciążona linia? ludzie zazwyczaj wieczorami siedzą przed internetem. Mieszkam na wsi i wogóle maksymalną prędkość jaką mogłam wziąć to 6mb.

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.


kuba_b
Wiarus
Wiarus
Posty: 2045
Rejestracja: 23 cze 2009, 23:37
Łącze: Neostrada Fiber
Lokalizacja: 0 42

Re: Wieczorem zamiast 6mb idzie 1!! Co jest??

Nieprzeczytany postautor: kuba_b » 30 kwie 2011, 9:42

Przeciążenia. Twoja centrala po prostu nie wytrzymuje ilości ściąganych danych w jednym czasie. Musisz czekać na modernizację.
Obrazek

kasiunia7777
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: 30 kwie 2011, 8:55
Numer GG: 0

Re: Wieczorem zamiast 6mb idzie 1!! Co jest??

Nieprzeczytany postautor: kasiunia7777 » 30 kwie 2011, 10:03

Tak właśnie myślałam że może być przeciążenie lini ale dziwne że jeszcze 3 dni temu było ok. Przecież to niemożliwe że w jeden dzień założyło sobie internet pół wsi i nagle to spowolniło.

Ile czasu trzeba czekać aż się zorientują że trzeba modernizować???

bdkacz
Wiarus
Wiarus
Posty: 3191
Rejestracja: 23 sty 2005, 0:23
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0
Lokalizacja: strefa 44

Re: Wieczorem zamiast 6mb idzie 1!! Co jest??

Nieprzeczytany postautor: bdkacz » 30 kwie 2011, 10:09

Lekko z 3-6 m-cy sobie poczekasz :) Nie musiało pół wsi,wystarczy 1-2 z opcją do 20 Mb/s który non stop doi :)
Netia LLU + Netgear DGND3700v2:
ObrazekObrazekParametry linii

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.


kasiunia7777
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: 30 kwie 2011, 8:55
Numer GG: 0

Re: Wieczorem zamiast 6mb idzie 1!! Co jest??

Nieprzeczytany postautor: kasiunia7777 » 30 kwie 2011, 10:23

bdkacz pisze:Lekko z 3-6 m-cy sobie poczekasz :) Nie musiało pół wsi,wystarczy 1-2 z opcją do 20 Mb/s który non stop doi :)



maksymalnie da się u mnie 6 wiec 20 nikomu nie dali. W sumie dużo osób mogło sobie zwiększyć prędkości.
Ehhh no to kicha.

melOOn
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Posty: 607
Rejestracja: 28 mar 2004, 13:53
Łącze: Modem
Numer GG: 7
Lokalizacja: Wrocek

Re: Wieczorem zamiast 6mb idzie 1!! Co jest??

Nieprzeczytany postautor: melOOn » 30 kwie 2011, 12:49

To że u ciebie może być max 6Mb nie znaczy że u innych nie może być 20Mb. Wszystko zależy od jakości linii. Swoją drogą zaczął się długi weekend (co dla niektórych trochę wcześniej) i pewnie spora cześć ludzi ściąga ile wlezie.

rafaltd11
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: 03 maja 2011, 16:42
Łącze: Modem
Numer GG: 0

Re: Wieczorem zamiast 6mb idzie 1!! Co jest??

Nieprzeczytany postautor: rafaltd11 » 03 maja 2011, 16:47

Witam

Mam identyczną sytuację co autor wątku. Od kilku dni Era 6Mb w godzinach popołudniowo - wieczornych spada do 1Mb. Warto atakować Erę? Przez poprzednie 4 miesiące nie było takich problemów.

kuba_b
Wiarus
Wiarus
Posty: 2045
Rejestracja: 23 cze 2009, 23:37
Łącze: Neostrada Fiber
Lokalizacja: 0 42

Re: Wieczorem zamiast 6mb idzie 1!! Co jest??

Nieprzeczytany postautor: kuba_b » 03 maja 2011, 17:20

Pokaż im, że taki problem istnieje, chociaż równie dobrze mogą zaproponować zmniejszenie prędkości, co nie musi być satysfakcjonujące... To jest po prostu wina przeciążeń.
Obrazek

kasiunia7777
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: 30 kwie 2011, 8:55
Numer GG: 0

Re: Wieczorem zamiast 6mb idzie 1!! Co jest??

Nieprzeczytany postautor: kasiunia7777 » 05 maja 2011, 8:40

Pytałam się sąsiadów posiadających neostradę mają ten sam problem, wszyscy teraz będą to zgłaszać to może ktoś coś z tym zrobi :) do jednego sąsiada mają dzisiaj technicy przyjechać.

ale np wczoraj wieczorem szło mi max ale po południu skakało strasznie raz szło 1,2, 4 i znowu 1 a poźniej 6.

Nie wiem czy to może mieć jakiś związek z tym ale w pobliżu jest przebudowa drogi krajowej i obok niej są kable z telekomunikacji i światłowody i teraz one sobie tak leżą na ziemi lub gdzieś wiszą bo je wykopali.
Może to przeszkadzać? bo raczej ciągle te kable są ruszane, przestawiane.

kuba_b
Wiarus
Wiarus
Posty: 2045
Rejestracja: 23 cze 2009, 23:37
Łącze: Neostrada Fiber
Lokalizacja: 0 42

Re: Wieczorem zamiast 6mb idzie 1!! Co jest??

Nieprzeczytany postautor: kuba_b » 05 maja 2011, 9:25

Jakby je uszkodzili to by nie działało, a działa... Przeciążenia.
Obrazek

Jacobi
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 26 maja 2008, 18:29
Łącze: Modem
Numer GG: 0

Re: Wieczorem zamiast 6mb idzie 1!! Co jest??

Nieprzeczytany postautor: Jacobi » 06 maja 2011, 6:24

Czy mowisz o linii na osiedlu w Szpęgawie koło Tczewa?
Tutaj za duzo osób które korzystają z Neo.
Jeden kabel 50 par i 20 neostrad robi swoje.
Kable nie wytrzymuja. Trzeba zmniejszyc predkosc do 2Mb/s.
Pozostaje przeniesc sie do Lubiszewa. Tam jest swiatlowod i bedziesz miala 20Mb/s.
Możesz zamieszkać z księdzem Misiakiem. On przyjmie każde dobre duszyczki na lokatora. :)

kasiunia7777
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: 30 kwie 2011, 8:55
Numer GG: 0

Re: Wieczorem zamiast 6mb idzie 1!! Co jest??

Nieprzeczytany postautor: kasiunia7777 » 06 maja 2011, 7:33

Jacobi pisze:Czy mowisz o linii na osiedlu w Szpęgawie koło Tczewa?
Tutaj za duzo osób które korzystają z Neo.
Jeden kabel 50 par i 20 neostrad robi swoje.
Kable nie wytrzymuja. Trzeba zmniejszyc predkosc do 2Mb/s.
Pozostaje przeniesc sie do Lubiszewa. Tam jest swiatlowod i bedziesz miala 20Mb/s.
Możesz zamieszkać z księdzem Misiakiem. On przyjmie każde dobre duszyczki na lokatora. :)



Nie, remont krajowej 17 Lublin-Piaski.
U mnie tez wszyscy w koło mają neostradę lub netie.

rafaltd11
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: 03 maja 2011, 16:42
Łącze: Modem
Numer GG: 0

Re: Wieczorem zamiast 6mb idzie 1!! Co jest??

Nieprzeczytany postautor: rafaltd11 » 07 maja 2011, 8:57

Nie wiem jak u was, ale u mnie (kierunkowy - 83) jest lepiej.

Pozdr.

kasiunia7777
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: 30 kwie 2011, 8:55
Numer GG: 0

Re: Wieczorem zamiast 6mb idzie 1!! Co jest??

Nieprzeczytany postautor: kasiunia7777 » 23 maja 2011, 7:15

Od ponad tygodnia jest już wszystko ok :)
Nie wiem skąd te przeciążenia były

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.



Wróć do „T-Mobile”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości