nie jestem w stanie zamknąć łącza jednym plikiem

Pomarańczowa tablica o tej usłudze.

Topic author
bkuli
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: 19 wrz 2010, 20:25
Łącze: Wawtel
Numer GG: 0

nie jestem w stanie zamknąć łącza jednym plikiem

Nieprzeczytany post autor: bkuli » 19 wrz 2010, 23:30

Witam

Proszę o radę. Mam od niedawna łącze 20 mb/s z orange i jest taka rzecz że nie jestem wstanie zamknąć łącza jednym plikiem tak jak by operator wprowadził jakiś qos. testowałem z różnych serwerów i jest tak samo. najczęściej sciągam z serwerów rapideo.pl, kolega mając UPC zamyka tam swoje łącze 25mb jednym plikiem a ja muszę użyć 3 żeby zbliżyć się do 20-tki. moje parametry linii: Maksymalna szybkość przesyłania danych na linii 21960 Kb/s (odbieranie) / 1157 Kb/s (wysyłanie)
Margines szumu 8.00 dB (odbieranie) / 8.0 dB (wysyłanie)
Tłumienie linii 19.5 dB (odbieranie) / 4.5 dB (wysyłanie)
Moc wyjściowa
6.4 dBm (odbieranie) / 20.3 dBm (wysyłanie)
dziwne jest to że kumpel który mieszka niedaleko ma łącze z neo 20mb parametry podobne a jednym plikiem zamyka łącze

proszę o rade i opinie w tej sprawie

Awatar użytkownika

RaV
Wiarus
Wiarus
Posty: 2183
Rejestracja: 02 gru 2005, 19:57
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: 89 - Szczytno
Kontakt:

Re: nie jestem w stanie zamknąć łącza jednym plikiem

Nieprzeczytany post autor: RaV » 20 wrz 2010, 0:53

Orange jest tańsze od Neo, więc musi być też w czymś słabsze. Ty odkryłeś jedną ze słabości, ale myślę, że może być ich więcej. Poza tym przy takiej synchronizacji powinieneś osiągnąć ok. 18,7 mbit, ale masz zapas marginesu, więc można byłoby z tego zrobić 20 mbit.
Wypasione routery ADSL z chipsetem Broadcom na pokładzie oraz softem DGTeam na sprzedaż:
Obrazek


Blui
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 13 gru 2005, 11:19
Łącze: Wawtel
Numer GG: 0
Lokalizacja: Bobrowniki

Re: nie jestem w stanie zamknąć łącza jednym plikiem

Nieprzeczytany post autor: Blui » 21 wrz 2010, 14:38

Tutaj jestem zaskoczony, u mnie co prawda nie 20 a 6 bez problemu kończy się na 1 pliku, oczywiście nie na ZTE. Z ciekawości jaki modem ?
Obrazek Obrazek

DGN1000 - Firmware MOD
HomeHub v2B - OpenWRT
NetiaSpot - OpenWRT


Topic author
bkuli
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: 19 wrz 2010, 20:25
Łącze: Wawtel
Numer GG: 0

Re: nie jestem w stanie zamknąć łącza jednym plikiem

Nieprzeczytany post autor: bkuli » 21 wrz 2010, 20:52

obecnie gigaset 504 ag z oferty freedoma. testowałem na jakims starszym edimaksie i bylo to samo. ale dzis mnie zaskoczyli bo udało się zamknąć łącze jednym plikiem. cos mi sie wydaje ze im lacza brakuje bo ludziska sie rzucii na oferte z darmowym modemem moblinym i to im dalo po tylku. a po 2 oferta 20mb jest krotko bo dopiero 1/5 miesiaca no i pewnie nie zaopatrzyli sie w dostateczna ilosc lacza. generalnie po za tym jest ok, moze troche czasy dostepu, neo ma krotsze. no cos nie mozna miec wszystkiego za te pieniadze.
wie ktos moze jak z awaryjnoscia, pytam poniewaz wczesniej mialem netie i czesto sie wyburaczal serwer autoryzacji i jak podlaczylem modem to mialem piekny komunikat "blad 721"


Blui
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 13 gru 2005, 11:19
Łącze: Wawtel
Numer GG: 0
Lokalizacja: Bobrowniki

Re: nie jestem w stanie zamknąć łącza jednym plikiem

Nieprzeczytany post autor: Blui » 21 wrz 2010, 22:51

Chyba jak wszędzie zależy od lokalnej infrastruktury TP.

Generalnie w przeciągu 2-uch lat jakieś problemy z DNS'ami mieli chyba około 3-7 dni (nie pamiętam dokładnie), co więcej powiedzieć, działa.

Na moje oko lepsza obsługa niż w TP (ale też zależy na kogo trafisz na infolinii) no i ostatnio szaleją z przydzielaniem IP, (wcześniej tylko Warszawa, teraz bardziej lokalnie, ale na działanie wpływu znaczącego to nie ma).

No i moje subiektywne odczucie, szybciej się uwijają ze zgłoszeniami niż TP (zlecenia/reklamacje).

Reasumując, jak większych problemów na początku nie będzie to z czasem zapomnisz od kogo masz neta, działa i tyle.

P.S. z ZTE miałem olbrzymie problemy na początku, później trafił mi się felerny edimax, skończyłem na routerze netgear DG834GT z alternatywnym firmware, ciut więcej możliwości balansowania samymi ustawieniami linii, i w sumie od tamtej pory zapomniałem hasła do niego i tak już od przeszło 2-uch lat.
Obrazek Obrazek

DGN1000 - Firmware MOD
HomeHub v2B - OpenWRT
NetiaSpot - OpenWRT


Blui
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 13 gru 2005, 11:19
Łącze: Wawtel
Numer GG: 0
Lokalizacja: Bobrowniki

Re: nie jestem w stanie zamknąć łącza jednym plikiem

Nieprzeczytany post autor: Blui » 23 wrz 2010, 0:30

No i na potwierdzenie, w piątek złożona dyspozycja dziś o północy utrata synchro z 1Mbit i jest w domu 6Mbit. W firmie chyba ciut dłużej im to zajęło.
Obrazek Obrazek

DGN1000 - Firmware MOD
HomeHub v2B - OpenWRT
NetiaSpot - OpenWRT


Mati5000
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Posty: 773
Rejestracja: 27 sie 2005, 10:23
Lokalizacja: Lublin

Re: nie jestem w stanie zamknąć łącza jednym plikiem

Nieprzeczytany post autor: Mati5000 » 11 lis 2010, 1:41

bkuli pisze:Witam

Proszę o radę. Mam od niedawna łącze 20 mb/s z orange i jest taka rzecz że nie jestem wstanie zamknąć łącza jednym plikiem tak jak by operator wprowadził jakiś qos. testowałem z różnych serwerów i jest tak samo. najczęściej sciągam z serwerów rapideo.pl, kolega mając UPC zamyka tam swoje łącze 25mb jednym plikiem a ja muszę użyć 3 żeby zbliżyć się do 20-tki. moje parametry linii: Maksymalna szybkość przesyłania danych na linii 21960 Kb/s (odbieranie) / 1157 Kb/s (wysyłanie)
Margines szumu 8.00 dB (odbieranie) / 8.0 dB (wysyłanie)
Tłumienie linii 19.5 dB (odbieranie) / 4.5 dB (wysyłanie)
Moc wyjściowa
6.4 dBm (odbieranie) / 20.3 dBm (wysyłanie)
dziwne jest to że kumpel który mieszka niedaleko ma łącze z neo 20mb parametry podobne a jednym plikiem zamyka łącze

proszę o rade i opinie w tej sprawie

Ja też posiadam 20Mb/s i też np z niektórych zamkniętych serwisów torrentowych nie mogę wycisnąć więcej jak np 1,8-2MB/s na tym samym pliku na chello 25Mb/s leci spokojnie 2.8MB/s.
Można tu wymienić wiele powodów:
- słaba linia która generuje trochę błędów co już zaniża transfer
- Tryb interleaved, który jak wiadomo zwiększa czas dostępu

Ja biorąc 20Mb/s miałem to na uwadze i doskonale wiedziałem, że nie będzie to takie prawdziwe 20Mb, ale zawsze coś i często odpowiednio dobierając źródła można spokojnie te 2,45MB/s wyciągnąć i cieszyć się z tego co się ma, bo niektórzy nawet 2Mb nie mogą mieć, a co dopiero takie chello :D
Obrazek

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość