Brak połączenia po zwiększeniu predkości

Pomarańczowa tablica o tej usłudze.

Topic author
Xarlith
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 28 lip 2008, 23:56
Łącze: Wawtel
Numer GG: 0

Brak połączenia po zwiększeniu predkości

Nieprzeczytany post autor: Xarlith » 10 lis 2010, 19:42

Miałem Freedom 2Mb. Zgłosiłem chęć zwiększenia prędkości na 10Mb. Dzisiaj wróciłem do domu i zobaczyłem, że modem złapał synchro na 10Mb. Niestety nie mogę się połączyć, a hasło i login są poprawne.
Nie wiem z czego to wynika. Może coś jest źle w DSLAMie po tym jak mnie przepieli na ADSL2+. Dzwoniłem do tp i po ich stronie podobno wszystko w porządku.
Router to Netgear DG834GSP v3.

Obrazek Obrazek Obrazek

Coś jest źle po mojej stronie, czy w Orange?

EDIT: Nie wiem czy ten wątek przypadkiem nie nadaje się na dział Problemy.
ObrazekObrazek


bdkacz
Wiarus
Wiarus
Posty: 3191
Rejestracja: 23 sty 2005, 0:23
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0
Lokalizacja: strefa 44

Re: Brak połączenia po zwiększeniu predkości

Nieprzeczytany post autor: bdkacz » 10 lis 2010, 19:47

TP nie przesłała lub Orange jeszcze nie wprowadziło nowych parametrów VC/VP z TP.. (prawdopodobnie przy migracji do 2+ port zmienili)
Netia LLU + Netgear DGND3700v2:
ObrazekObrazekParametry linii


Topic author
Xarlith
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 28 lip 2008, 23:56
Łącze: Wawtel
Numer GG: 0

Re: Brak połączenia po zwiększeniu predkości

Nieprzeczytany post autor: Xarlith » 10 lis 2010, 23:55

Prawdopodobnie było tak jak napisałeś, teraz router łączy się normalnie. Nie wiedziałem, że po zmianie portu Orange musi coś u siebie zmienić. Nawet technicy na infolinii mi o tym nie powiedzieli.
ObrazekObrazek


bdkacz
Wiarus
Wiarus
Posty: 3191
Rejestracja: 23 sty 2005, 0:23
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0
Lokalizacja: strefa 44

Re: Brak połączenia po zwiększeniu predkości

Nieprzeczytany post autor: bdkacz » 11 lis 2010, 0:16

Nie dam sobie głowy uciąć ale całość działa chyba następująco :

Jak wiemy DSLAM ma kilkaset portów,a od DSLAMu odchodzątylko 2-3 światłowody w zwiążku z tym aby powiązać konkretny port z danymi lecącymi w światłowodzie stosuje się VC (ang. Virtual Channel) – wirtualny kanał w sieci ATM oraz VP (ang. Virtual Path) – wirtualna ścieżka w sieci ATM. Prawdopodobnie każdemu portowi jest przypisane na sztywno konkretne VP i VC. TP przy zmianie portu nie bawi się w przypisywanie nowemu portowi starych VP i VC bo bo w końcu by w tym zginęli tylko po prostu przekazuje operatorowi BSA zgodnie z umową ramową :
VP/VC i identyfikator miejsca FPS (id interfejsu STM na PDU),
na którym dane VP/VC zostało uruchomione. Informacja będzie zawierała identyfikator
Łącza Abonenckiego i przypisane do tego numeru VP/VC i id interfejsu.


Te informacje tzn VP/VC oraz identyfikator portu STM na punkcie styku (czyli "numer" światłowodu którym ruch leci dalej już do sieci operatora BSA) operator wpisuje sobie do swojego BRASa i już wie jak kierować ruch do/od Ciebie :) Dopóki operator nie zmieni sobie VP/VC na nowe to TY nie możesz się połączyć no bo żaden BRAS nie "nasłuchuje" na Twoich VP/VC i wszystko wysyłasz "w kosmos" :)
Netia LLU + Netgear DGND3700v2:
ObrazekObrazekParametry linii


Topic author
Xarlith
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 28 lip 2008, 23:56
Łącze: Wawtel
Numer GG: 0

Re: Brak połączenia po zwiększeniu predkości

Nieprzeczytany post autor: Xarlith » 11 lis 2010, 0:54

Zawsze pozytywnie zaskakuje mnie poziom wiedzy użytkowników tego forum :D .
Dzięki za fachową poradę. Myślę, że i innym się przyda.
ObrazekObrazek


grzegorz0plonka
Bywalec
Bywalec
Posty: 419
Rejestracja: 24 lip 2009, 21:46
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Brak połączenia po zwiększeniu predkości

Nieprzeczytany post autor: grzegorz0plonka » 21 lis 2010, 10:57

Możesz zadzwonic tam orange 510 100 100 i też mogą podobno ze resetować port i cos doradzą problemy.
ObrazekObrazek
Dslam HUAWEI Obrazek
Obrazek

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość