Freedom 20M - zrywanie połączenia

Pomarańczowa tablica o tej usłudze.
Awatar użytkownika

Topic author
yoopiter
Donator
Donator
Posty: 66
Rejestracja: 17 sty 2007, 0:57
Łącze: Neostrada

Freedom 20M - zrywanie połączenia

Nieprzeczytany post autor: yoopiter » 07 sty 2011, 18:59

Witam,
Dzisiaj niespodziewanie włączono mi 20Mb/s w Orange. Problem polega na tym, że co kilka minut zrywa mi połączenie. Zanim zacznę dzwonić i nękać "konsultantów" chciałbym się Was poradzić. Parametry linii są obecnie fatalne:

DSL Modulation Mode: ADSL2+
DSL Path Mode: INTERLEAVED (momentami FAST)
Downstream Rate: 15595 Kbps (maks. było 18686)
Upstream Rate: 1069 Kbps
Downstream Margin: 2 db (faluje od 0 do 5, a czasem jest 2147483647)
Upstream Margin: 7 db
Downstream Line Attenuation: 22
Upstream Line Attenuation: 5

Maksimum jakie udało mi się wycisnąć na Speedtest to 15Mb/s, w tej chwili trochę ponad 13, wg DSL Zone UK powinienem mieć między 14 a 18M co mnie zadowala, pod warunkiem, że będzie stabilnie.
I teraz pytanie czy pomoże mi zmiana router'a z Linksys AG241 na TP-Link TD-W8960N, ewentualnie jakieś zmiany ustawień czy też mogę się pożegnać z prędkościami ponad 10Mb/s? Lub co gorsza powrót na ADSL do 6 lub 1M? :?

Awatar użytkownika

etaks
Bywalec
Bywalec
Posty: 352
Rejestracja: 26 kwie 2009, 10:36
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: [18]

Re: Freedom 20M - zrywanie połączenia

Nieprzeczytany post autor: etaks » 07 sty 2011, 19:54

Pomógłby pewnie router na dobrym chipsecie z regulacją SNR. TD-W8960N chyba taką możliwośc posiada ale nie jestem pewien.
Pobieraj ze wszystkich serwisów jak Premium i wykorzystaj w pełni możliwości swojego łącza.
SPRAWDŹ:
Obrazek


Obrazek -->Obrazek


mr_Ślimak
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 01 lip 2005, 8:48
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: 022

Re: Freedom 20M - zrywanie połączenia

Nieprzeczytany post autor: mr_Ślimak » 07 sty 2011, 20:00

Margines słabiutki, przydałby się router z jego regulacją, no i na chipsecie broadcom, bo lepiej trzyma na słabych liniach adsl
Obrazek

Awatar użytkownika

Topic author
yoopiter
Donator
Donator
Posty: 66
Rejestracja: 17 sty 2007, 0:57
Łącze: Neostrada

Re: Freedom 20M - zrywanie połączenia

Nieprzeczytany post autor: yoopiter » 08 sty 2011, 15:07

Dziękuję za odpowiedzi, ten TP-Link jest na chipsecie Broadcom, ale w instrukcji nie widzę regulacji, także chyba zostaje mi też chwalony Netgear DGN2000 (zdaje się bez Broadcom'a). Chyba, że ma ktoś inną propozycję?


melOOn
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Posty: 607
Rejestracja: 28 mar 2004, 14:53
Łącze: Modem
Numer GG: 7
Lokalizacja: Wrocek

Re: Freedom 20M - zrywanie połączenia

Nieprzeczytany post autor: melOOn » 08 sty 2011, 16:07

viewtopic.php?f=8&t=18993
W TP-Link TD-W8960N jest regulacja SNR poprzez telnet.

Awatar użytkownika

Topic author
yoopiter
Donator
Donator
Posty: 66
Rejestracja: 17 sty 2007, 0:57
Łącze: Neostrada

Re: Freedom 20M - zrywanie połączenia

Nieprzeczytany post autor: yoopiter » 08 sty 2011, 19:10

Trochę mnie przeraził ten telnet (nie korzystałem z niego całe lata), ale po przeszukaniu Google'a już chyba wiem jak się od niego wymigać ;), prosiłbym tylko o potwierdzenie:
chipset Broadcom BCM6358, a więc powinno dać się wyregulować SNR za pomocą DMT Tool v8. Zgadza się? :) Jeśli tak to w poniedziałek kupuję tego TP Link'a.

Awatar użytkownika

stalewiak
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Posty: 769
Rejestracja: 17 lut 2007, 13:48
Łącze: Neostrada
Numer GG: 7086025
Kontakt:

Re: Freedom 20M - zrywanie połączenia

Nieprzeczytany post autor: stalewiak » 09 sty 2011, 13:14

Sprawdz kable w domu a jak masz stary kabel wymien na taki Obrazek to jest kabel ekranowy na pewno ci ten margin o te 2db podskoczy i możliwe ze skoncza sie problemy ;)
Obrazek

Awatar użytkownika

Topic author
yoopiter
Donator
Donator
Posty: 66
Rejestracja: 17 sty 2007, 0:57
Łącze: Neostrada

Re: Freedom 20M - zrywanie połączenia

Nieprzeczytany post autor: yoopiter » 09 sty 2011, 15:00

Dzisiaj sytuacja wydaje się być ustabilizowana, to znaczy nie zrywa połączenia, a margin skacze wyłącznie z 7 na 9. Teraz problemem/wyzwaniem jest wyciśnięcie więcej niż 14Mb/s 8) Kabel może faktycznie pomóc, bo jest chyba starszy ode mnie ;) Ale zobaczę najpierw czy sprawdzi się TP Link.

Awatar użytkownika

Topic author
yoopiter
Donator
Donator
Posty: 66
Rejestracja: 17 sty 2007, 0:57
Łącze: Neostrada

Re: Freedom 20M - zrywanie połączenia

Nieprzeczytany post autor: yoopiter » 18 sty 2011, 11:54

Po tygodniu oczekiwania i męczenia się z resetowaniem Linksys'a, mam wreszcie Tp-Link'a, niestety też się rozłącza, tyle że trochę rzadziej, no i sam potrafi się dość szybko podnieść. Dzisiaj zadzwonię na infolinię, zobaczymy co wykombinują.


hanti
Bywalec
Bywalec
Posty: 581
Rejestracja: 10 cze 2008, 0:15
Łącze: Modem
Numer GG: 0

Re: Freedom 20M - zrywanie połączenia

Nieprzeczytany post autor: hanti » 02 lut 2011, 19:33

jakby cos to został ci netgear dgn2000 do sprawdzenia moze byc tak, ze jeszcze lepiej sobie poradzi, ale duze prawdopodobienstwo, ze to jednak linia i wielu uzytkownikow ma wysoka predkosc dlatego sa takie zakłocenia, ze zaden modem nie pomoze ;(
netia CU netiaspot (bridge) do tl-wdr3600
TP-W8960N vs TP-W8961ND
ObrazekObrazek


b0dek
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 21 kwie 2008, 19:16
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Freedom 20M - zrywanie połączenia

Nieprzeczytany post autor: b0dek » 14 lut 2011, 19:14

stalewiak pisze:Sprawdz kable w domu a jak masz stary kabel wymien na taki Obrazek to jest kabel ekranowy na pewno ci ten margin o te 2db podskoczy i możliwe ze skoncza sie problemy ;)


Jak tego kabla szukac w internecie ? Czy to przypadkiem nie jest to samo --> http://allegro.pl/kabel-telefoniczny-kt ... ml#gallery

Awatar użytkownika

stalewiak
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Posty: 769
Rejestracja: 17 lut 2007, 13:48
Łącze: Neostrada
Numer GG: 7086025
Kontakt:

Re: Freedom 20M - zrywanie połączenia

Nieprzeczytany post autor: stalewiak » 15 lut 2011, 22:16

Nie wiem czy to samo ale ten moj ma jeszcze stalowa linkę czyli ten kabel moze wisiec byc zakopany w ziemi itp , do tego te 8 kabelkow co sa w srodku sa w jakimś żelu ;) .Ogólnie testowałem ten kabel i nowy zwykły biały kabel i prawie te same parametry .Tyle ze ten czarny jest lepszy bo moze wisiec i byc w ziemi .Ten z allegro jest podobny do tego mojego .Tyle moge powiedzieć
Obrazek


djosdanielos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 05 paź 2010, 16:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Freedom 20M - zrywanie połączenia

Nieprzeczytany post autor: djosdanielos » 16 lut 2011, 15:56

mam podobnie jak kolega yoopiter tylko gorsze parametry snr 8dB i tłumienie 34db na TP-Link TD-W8960N zrywa wieczorami od 19.00 do 22.00 na jakies pół minuty tak raz na godzine i wraca a prędkość to 12Mb a po obniżeniu snr prędkość ok 16/17 Mb i choć mogłoby sie wydawać że przy obniżeniu snr powinno bardziej zrywać to jest tak samo wydaje mi się ze ten TP-Link TD-W8960N nie daje rady z taką linią zauważyłem że w tych godzinach kiedy są najwieksze obciążenia sieci margines jest stały te 8dB a jednak zrywa czy DGN2000 mógłby poprawić sytuację?miał ktoś podobnie?wcześniej jak miałem 1Mb to też zrywało wieczorami


hanti
Bywalec
Bywalec
Posty: 581
Rejestracja: 10 cze 2008, 0:15
Łącze: Modem
Numer GG: 0

Re: Freedom 20M - zrywanie połączenia

Nieprzeczytany post autor: hanti » 17 lut 2011, 2:20

djosdanielos przeczytaj porownanie w moim podpisie mialem identyczna sytuacje :)
netia CU netiaspot (bridge) do tl-wdr3600
TP-W8960N vs TP-W8961ND
ObrazekObrazek


grzegorz0plonka
Bywalec
Bywalec
Posty: 419
Rejestracja: 24 lip 2009, 21:46
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Freedom 20M - zrywanie połączenia

Nieprzeczytany post autor: grzegorz0plonka » 17 mar 2011, 18:05

yoopiter pisze:Po tygodniu oczekiwania i męczenia się z resetowaniem Linksys'a, mam wreszcie Tp-Link'a, niestety też się rozłącza, tyle że trochę rzadziej, no i sam potrafi się dość szybko podnieść. Dzisiaj zadzwonię na infolinię, zobaczymy co wykombinują.


Niestety, jest błąd konfiguracji w dslamu i dlatego przerywać internetu.

Problem tym ze infolinię nie wiele może pomoże. U mnie jest miałem takie sytuację i dlatego juz znam tego typowego problemu.
ObrazekObrazek
Dslam HUAWEI Obrazek
Obrazek

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości