Orange Freedom - Opinie!

Pomarańczowa tablica o tej usłudze.

Topic author
sroxer
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 27 gru 2010, 22:10
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Orange Freedom - Opinie!

Nieprzeczytany post autor: sroxer » 12 sty 2011, 21:22

Witam!
Otóż wczoraj zamówiłem usługę Orange Freedom 6mb's, router już dostałem za 49zł, Netgear DGN1000. Więc chyba nie taki zły, póki co muszę czekać na aktywację usługi.
Chciałbym się dowiedzieć jakie są pingi, czy internet działa stabilnie. Ogólnie wasze opinie na ten temat.
Internet ma być przeznaczony do grania po sieci, jak i przeglądania stron, a jak mi mówił pracownik Orange, up wynosi 512 przy 6mb, czyli ok, bo przy swojej radiówce mam wiele ok, a pingi są na średnim poziomie...

Czekam na Wasze opinie na temat tej usługi.
Z góry dziękuję.

Pozdrawiam
Obrazek

Awatar użytkownika

stalewiak
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Posty: 769
Rejestracja: 17 lut 2007, 13:48
Łącze: Neostrada
Numer GG: 7086025
Kontakt:

Re: Orange Freedom - Opinie!

Nieprzeczytany post autor: stalewiak » 12 sty 2011, 21:45

Jesli twoja linia daje rade na 6Mb.s to i pingi będą ok .Wszystko tez zależy od centrali .W sumie tak samo jak w tp neti multimo itp .Toc to wszędzie to samo wiec czego oczekiwać ;) Nigdy nie wiadomo .Ogólnie 2 osobom załatwiłem tego neta i chodzi super .Tyle na ten temat :) Pozdro
Obrazek


Topic author
sroxer
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 27 gru 2010, 22:10
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Orange Freedom - Opinie!

Nieprzeczytany post autor: sroxer » 12 sty 2011, 22:34

Idzie, idzie bo koleś sprawdzał... Zobaczymy co technik jeszcze powie, ale liczę że będzie działało dobrze.

A i mieszkam od centrali jakiś niecały kilometr... Światłowodami idzie wszystko...
Obrazek


kuba_b
Wiarus
Wiarus
Posty: 2045
Rejestracja: 24 cze 2009, 0:37
Łącze: Neostrada Fiber
Lokalizacja: 0 42

Re: Orange Freedom - Opinie!

Nieprzeczytany post autor: kuba_b » 13 sty 2011, 0:59

Światłowodami do centrali, a od centrali do Ciebie po zwykłych (pewnie dodatkowo starych) kablach miedzianych. Jakbyś znał parametry łącza, to można byłoby ocenić czy poleci, ale skoro jeszcze nie masz aktywowanej usługi, no to niestety nie dowiemy się nic.
Obrazek


Topic author
sroxer
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 27 gru 2010, 22:10
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Orange Freedom - Opinie!

Nieprzeczytany post autor: sroxer » 13 sty 2011, 11:27

Ale kable idą ziemią... to raczej są światłowody. A jakie macie pingi np. do onetu?
Obrazek


kuba_b
Wiarus
Wiarus
Posty: 2045
Rejestracja: 24 cze 2009, 0:37
Łącze: Neostrada Fiber
Lokalizacja: 0 42

Re: Orange Freedom - Opinie!

Nieprzeczytany post autor: kuba_b » 13 sty 2011, 17:06

Normalne, że kable idą pod ziemią. Wtedy nie są tak podatne na warunki atmosferyczne :)
Pingi zależą od opóźnienia jakie zostanie zostanie ustawione, no i od obciążenia łącz.
Obrazek

Awatar użytkownika

Vieslav
Moderator
Moderator
Posty: 966
Rejestracja: 28 lip 2006, 12:30
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Lokalizacja: 0-81

Re: Orange Freedom - Opinie!

Nieprzeczytany post autor: Vieslav » 14 sty 2011, 11:29

Orange ma niższy priorytet niż neostrada. Na łączu 2 mb/s bardzo rzadko udaje mi się wyciągnąć max prędkość przy prawidłowej synchronizacji. Zamiast 256 kB/s mam 240 kB/s. Mnie to nie przeszkadza. Pingi jak na każdym ADSLu, już nawet nie pamiętam, a nie chcę się pomylić z UPC (na pewno nie takie, jak na speedteście w moim podpisie).
Obrazek


Topic author
sroxer
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 27 gru 2010, 22:10
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Orange Freedom - Opinie!

Nieprzeczytany post autor: sroxer » 14 sty 2011, 19:57

Ale jeśli nie będę łapał synchro na 6mb's mogę zrezygnować, czy tam upload nie będzie wynosił 512kb's. Chociaż bardzo chciałbym, żeby wszystko działało ok...


http://img19.imageshack.us/f/beztytuuuck.jpg/

Parametry kumpla z tej samej miejscowości który ma do centrali 1.5km, a ja mam ok. 1km... - ma 1mb's neo

Zamówioną mam 6mb's orange, pójdzie? System i pokazuje, że 6mb's max, ale parametry będą raczej lepsze niż kolegi....
Obrazek

Awatar użytkownika

stalewiak
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Posty: 769
Rejestracja: 17 lut 2007, 13:48
Łącze: Neostrada
Numer GG: 7086025
Kontakt:

Re: Orange Freedom - Opinie!

Nieprzeczytany post autor: stalewiak » 15 sty 2011, 17:32

Według tych danych to 2 Mb.s nie pojdzie :D za mały margin co do dlugosci lini .Dziwne w uj
Ja na 3..5km od dsllamu mam o niebo lepsze parametry ktore widac ponizej ;))

Zamawiaj 6 i jak nie pojdzie to przejedziesz na 2 .Ale wyglada na to ze cos [wulg.].. z kablami macie :)


JAK BY SZŁO SWIATŁOWODAMI TO BYS MIAŁ PEŁNE 20Mb.s hahaha ...
Obrazek


Topic author
sroxer
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 27 gru 2010, 22:10
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Orange Freedom - Opinie!

Nieprzeczytany post autor: sroxer » 15 sty 2011, 18:40

Wszyscy, prócz Cb, mówią mi 6mb spokojnie bez ADSL2...


Podam co wyczytałem z forum Orange...

"
Dla potomnych Parametry Lini z opisami (im większy tym lepiej)

SNR - SNRMargin - Stosunek sygnał/szum
6dB i niżej wartość graniczna (może rozłączać, a raczej napewno będzie, tutaj modem musi się popisać by utrzymać synchronizację.
7dB-10dB wystarczająca, aczkolwiek wieczorami mogą pojawiać się problemy ze stabilnością łącza
11dB-20dB wartość dobra, delikatne problemy z synchronizacją albo ich brak
20dB-28dB bardzo dobre wartości, nic nie powinno się specjalnego dziać
29dB i więcej, podłączyć i przestać sprawdzać parametry, musi działać stabilnie

Attenuation - Tłumienie Lini (im mniejsze tym lepiej)

20dB i mniej, bardzo blisko centrali można osiągać duże prędkości synchronizacji, bez zerwań
20dB-30dB, jak wyżej, odrobinę mniejsze prędkości
30dB-40dB bardzo dobra wartość
40dB-50dB dobra, ostatnia stabilna przy niektórych prędkościach (do 6Mbit/s)
50dB-60dB wartości progowe, max 1Mbit i to zależy od modemu, może tracić synchronizację
60dB i wyżej, loteria, albo zadziała albo nie, dużo zależy od modemu, stanu linii o stabilności można raczej zapomnieć


I szybkości względem odległości od Centrali DSLAM

Wartości Tłumienia i prędkości dla ADSL2+
1.0km = 13.81dB = 23Mbit
1.5km = 20.7dB = 21Mbit
2.0km = 27.6dB = 18Mbit
2.5km = 34.5dB = 13Mbit
3.0km = 41.4dB = 8Mbit
3.5km = 48.3dB = 6Mbit
4.0km = 56dB = 4Mbit
4.5km = 62.1dB = 3Mbit
5.0km = 69dB = 2Mbit
>5.0km raczej nie realne dla ADSL2"
Obrazek


kuba_b
Wiarus
Wiarus
Posty: 2045
Rejestracja: 24 cze 2009, 0:37
Łącze: Neostrada Fiber
Lokalizacja: 0 42

Re: Orange Freedom - Opinie!

Nieprzeczytany post autor: kuba_b » 15 sty 2011, 19:20

Spokojnie możesz mieć 6 Mb/s. Równie dobrze możesz wziąć 10 i osiągniesz pewnie jakieś 7,5, ale za to upload będzie pełny ;) Oczywiście patrzę na parametry jakiegoś znajomego i w Twoim przypadku to może wyglądać trochę inaczej.
A i nie sugeruj się tym, co zacytowałeś. Każdy przypadek i tak musi być analizowany osobno, bo linie są różne i niestety niczego nie da się dokładnie określić jakąś tabelką :P

@stalewiak : Nie masz o niebo lepszych parametrów, także nie masz się z czego cieszyć :)
Obrazek


Topic author
sroxer
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 27 gru 2010, 22:10
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Orange Freedom - Opinie!

Nieprzeczytany post autor: sroxer » 15 sty 2011, 20:12

Jest to bardzo mała wieś i kable idą te same... Bo w tym samym czasie zakładali stacjonarne u nas... A ja mam bliżej do centrali.
Obrazek

Awatar użytkownika

stalewiak
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Posty: 769
Rejestracja: 17 lut 2007, 13:48
Łącze: Neostrada
Numer GG: 7086025
Kontakt:

Re: Orange Freedom - Opinie!

Nieprzeczytany post autor: stalewiak » 16 sty 2011, 11:24

http://allegro.pl/wyprzedaz-modem-route ... 69434.html
ten router i potrafi trzymac synchro 1db

Ja mam do centrali 3.5km i 2 działa jak ta lala a od 1 marca biore 6 wlasnie na tym modemie
Obrazek


Topic author
sroxer
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 27 gru 2010, 22:10
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Orange Freedom - Opinie!

Nieprzeczytany post autor: sroxer » 18 sty 2011, 21:03

AKTYWOWANO! :D Śmiga jak diabli... Pobiera mi 820kb's hehehe :D Pingi 24ms... Oby tak było przez cały czas :)

http://img808.imageshack.us/f/39171937.png/
Obrazek


kuba_b
Wiarus
Wiarus
Posty: 2045
Rejestracja: 24 cze 2009, 0:37
Łącze: Neostrada Fiber
Lokalizacja: 0 42

Re: Orange Freedom - Opinie!

Nieprzeczytany post autor: kuba_b » 19 sty 2011, 1:32

No to znowu router pozamieniał dane miejscami... Tłumienia powinny być na odwrót zapewne ;)
No ale ważne, zę działa :d
Obrazek

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości