Pytanie dotyczące łącza

Pomarańczowa tablica o tej usłudze.

Topic author
stroboskop
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 16 maja 2011, 18:38
Łącze: Modem
Numer GG: 0

Pytanie dotyczące łącza

Nieprzeczytany post autor: stroboskop » 16 maja 2011, 18:42

Witam, interesuje mnie zwiększenie prędkości internetu i niewiem jaką maksymalną opcję mogę wziaść, interesuje mnie 10mb/s, ale niewiem czy mi podziała, stąd pytanie czy można sprawdzić na komputerze jaki max. prędkośc moge mieć, wiem że chodzi o jakieśtłumienia czy coś takiego, da się sprawdzić jakimś programem ? Pozdrawiam ! :D


MarcinRN
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 12 gru 2010, 15:58
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Pytanie dotyczące łącza

Nieprzeczytany post autor: MarcinRN » 16 maja 2011, 19:01

jeśli masz router to trzeba się do niego zalogować i poszukać zakładki ADSL Statisctics/Info lub podobnie.
najlepiej podaj model twojego routera
ObrazekObrazekObrazek


Topic author
stroboskop
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 16 maja 2011, 18:38
Łącze: Modem
Numer GG: 0

Re: Pytanie dotyczące łącza

Nieprzeczytany post autor: stroboskop » 16 maja 2011, 19:16

Już znalazłem, podaję informację:
Obrazek


MarcinRN
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 12 gru 2010, 15:58
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Pytanie dotyczące łącza

Nieprzeczytany post autor: MarcinRN » 16 maja 2011, 19:19

10mb/s bez problemów pod warunkiem, że modem obsługuje ADSL2+ (poszukaj w ustawieniach). jeśli nie to trzeba będzie kupić routerka ;)
Ostatnio zmieniony 16 maja 2011, 19:23 przez MarcinRN, łącznie zmieniany 1 raz.
ObrazekObrazekObrazek


Topic author
stroboskop
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 16 maja 2011, 18:38
Łącze: Modem
Numer GG: 0

Re: Pytanie dotyczące łącza

Nieprzeczytany post autor: stroboskop » 16 maja 2011, 19:21

Pewne to ?? ;d nie znam się więc pytam.


MarcinRN
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 12 gru 2010, 15:58
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Pytanie dotyczące łącza

Nieprzeczytany post autor: MarcinRN » 16 maja 2011, 19:25

parametry bardzo dobre kwestia obsługi ADSL2+, przeczytaj mój wcześniejszy post jeszcze raz.
ObrazekObrazekObrazek


Topic author
stroboskop
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 16 maja 2011, 18:38
Łącze: Modem
Numer GG: 0

Re: Pytanie dotyczące łącza

Nieprzeczytany post autor: stroboskop » 16 maja 2011, 19:27

Aktualnie posiadam modem ZTE ZXDSL 852, czyli modem do wymiany lub kupno routera z obsługą ADSL2+ ??


VanHelsing
Wiarus
Wiarus
Posty: 2038
Rejestracja: 19 lut 2006, 14:56
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Pytanie dotyczące łącza

Nieprzeczytany post autor: VanHelsing » 16 maja 2011, 19:33

Pożycz od kogoś router i zrób odczyt, bo ten modem często pokazuje bzdury.
Do prędkości powyżej 6Mb, będziesz potrzebował czegoś lepszego niż ten ZTE.
Netia - już więcej s[wulg.]ć się nie da


Topic author
stroboskop
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 16 maja 2011, 18:38
Łącze: Modem
Numer GG: 0

Re: Pytanie dotyczące łącza

Nieprzeczytany post autor: stroboskop » 16 maja 2011, 19:36

Własnie sprawdziłem na routerze i pokazuje coś takiego:
Obrazek


MarcinRN
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 12 gru 2010, 15:58
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Pytanie dotyczące łącza

Nieprzeczytany post autor: MarcinRN » 16 maja 2011, 19:38

ZTE ZXDSL 852 nie obsługuje ADSL2+. jeśli się zdecydujesz na 10mb/s trzeba będzie rozejrzeć się za czymś innym :)
ObrazekObrazekObrazek


Topic author
stroboskop
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 16 maja 2011, 18:38
Łącze: Modem
Numer GG: 0

Re: Pytanie dotyczące łącza

Nieprzeczytany post autor: stroboskop » 16 maja 2011, 19:41

Jeszcze pytanie, ocb z tymi INTERLEAVED i FAST ?? bo wydaje mi sie że cos u mnie porobili, bo ping w pewnej grze (CS 1.6 :D) za bardzo poszedł mi w górę ?


kuba_b
Wiarus
Wiarus
Posty: 2045
Rejestracja: 24 cze 2009, 0:37
Łącze: Neostrada Fiber
Lokalizacja: 0 42

Re: Pytanie dotyczące łącza

Nieprzeczytany post autor: kuba_b » 16 maja 2011, 20:08

stroboskop pisze:Własnie sprawdziłem na routerze i pokazuje coś takiego:
Obrazek

Spokojnie ruszy 10 Mb/s. Czy więcej? To będzie można zobaczyć dopiero jak przejdziesz na wyższą opcję i dadzą Ci ADSL2+. Chociaż margines szumu jest trochę niski, ale możliwe, że się poprawi. Sprawdź kable czy nie są gdzieś rozerwane, dobrze połączone i podłącz router jak bliżej gniazdka.

A co do pingu. Zazwyczaj w ADSL2+ jest niższy niż w ADSL1(G.DMT), więc jak przejdziesz na ADSL2+ to powinien się poprawić.
Obrazek


Topic author
stroboskop
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 16 maja 2011, 18:38
Łącze: Modem
Numer GG: 0

Re: Pytanie dotyczące łącza

Nieprzeczytany post autor: stroboskop » 19 maja 2011, 20:29

A jak to jest z tym tłumieniem, im mniejsza wartość tym lepiej ?


kuba_b
Wiarus
Wiarus
Posty: 2045
Rejestracja: 24 cze 2009, 0:37
Łącze: Neostrada Fiber
Lokalizacja: 0 42

Re: Pytanie dotyczące łącza

Nieprzeczytany post autor: kuba_b » 19 maja 2011, 20:40

Tak. Tylko nie zadawaj pytania ile w takim razie tłumienie powinno wynosić - po prostu im niższe tym lepiej. Podobnie z marginesem szumu - im wyższe tym lepiej, ale też nie da się określić ile powinno wynosić.
Obrazek

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość