Jaki router do Multimedi?

Internet w telewizji kablowej MultiMedia Polska

Topic author
Krzysiek88
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 265
Rejestracja: 07 wrz 2008, 11:57
Numer GG: 0

Jaki router do Multimedi?

Nieprzeczytany post autor: Krzysiek88 » 08 maja 2013, 22:40

Witam, mam access point i internet z multimedi. Chciałbym teraz mieć internet na kilku urządzeniach w domu, dlatego potrzebuje router. I teraz trzeba będzie ten router podpiąć do tego access pointa czy można będzie wywalić access point?

Interesuje mnie coś koło 100zł, chyba lepszy nie potrzebny. Tam wchodzą w gre jakieś annexy czy cos?

Dziekuje za ew. sugestie.

Teraz mam AP AirLive 5450ap

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4974
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Jaki router do Multimedi?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 08 maja 2013, 23:14

Do multimedi będzie pasował każdy router który ma WAN w postaci złącza RJ45 (czyli zwykły ethernet).
Być może mają blokadę tylko na "jeden komputer" wtedy sprawę załatwi router z funkcją klonowania adresu MAC.
Oba te wymagania spełnia choćby tani TP-LINK TL-WR743ND.
Twój obecny AP AirLive 5450ap też się nadaje.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
Krzysiek88
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 265
Rejestracja: 07 wrz 2008, 11:57
Numer GG: 0

Re: Jaki router do Multimedi?

Nieprzeczytany post autor: Krzysiek88 » 09 maja 2013, 1:31

No ale na tym access poincie sie chyba nie da wiecej jak jeden komputer, a chce tez na telefonie miec.
Wiec bedzie router i nie trzeba bedzie access pointa?

Dzieki za ten model TP link, pewnie wystarczy i dzieki za ta podpowiedz ze to do MAC tez moze sie przydac.

Awatar użytkownika

Scenic
Administrator
Administrator
Posty: 1338
Rejestracja: 29 sty 2011, 9:59
Numer GG: 0

Re: Jaki router do Multimedi?

Nieprzeczytany post autor: Scenic » 09 maja 2013, 4:32

Przecież, ten co masz teraz to router z Wifi więc w czym problem.?
2+2=4

Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4974
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Jaki router do Multimedi?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 09 maja 2013, 7:15

Do AirLiva kablem podłączysz tylko jedno urządzenie, drugi port będzie zajęty "multimedią" ale po WiFi możesz sobie podłączyć całą rodzinę z AjFonami ;)
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
Krzysiek88
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 265
Rejestracja: 07 wrz 2008, 11:57
Numer GG: 0

Re: Jaki router do Multimedi?

Nieprzeczytany post autor: Krzysiek88 » 09 maja 2013, 14:01

Tez mi sie wydawało, że taki Access Point ma WiFi, ale to nie jest dokladnie u mnie, a w rodzinie u kogo innego, a czytałem po sieci o tym sprzecie to ludzie tez pytali jak do tego router podpiac wiec myslalem ze ten Access Point moze podać tylko na jedno urzadzenie przez WiFi. Patrze teraz na jego specyfikacje i nie widze WiFi.

http://www.airlive.com/products/WL-5450 ... _1.shtml#f

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4974
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Jaki router do Multimedi?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 09 maja 2013, 14:50

Krzysiek88 pisze:Tez mi sie wydawało, że taki Access Point ma WiFi, ale to nie jest dokladnie u mnie, a w rodzinie u kogo innego, a czytałem po sieci o tym sprzecie to ludzie tez pytali jak do tego router podpiac wiec myslalem ze ten Access Point moze podać tylko na jedno urzadzenie przez WiFi. Patrze teraz na jego specyfikacje i nie widze WiFi.

http://www.airlive.com/products/WL-5450 ... _1.shtml#f


54Mbps Wireless AP, 18dBm power
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
Krzysiek88
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 265
Rejestracja: 07 wrz 2008, 11:57
Numer GG: 0

Re: Jaki router do Multimedi?

Nieprzeczytany post autor: Krzysiek88 » 09 maja 2013, 19:52

Dzieki Panowie Admini za zainteresowanie.
Więc chodzi o to, że multimedia pozwala tylko na jeden dostępny komputer, i po to ten router niby potrzebny. To sie gdzies zglasza w multimedi i Oni odblokowuja, i tylko na ten jeden konkretny komputer jest internet. Przepraszam ze troche tak pokracznie to pisze ale tak jak mowie, problem mnie dokladnie nie dotyczy, ale osoby w mojej rodzinie. Cos mowilem o adresach MAC, ze da sie zmieniac itp, ale powiedziala mi ze wlasnie MAC sie zglasza do multimedi i Oni odblokowuja dla konkretnego kompa. Nie da sie nic obejsc?

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4974
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Jaki router do Multimedi?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 09 maja 2013, 20:09

Właśnie router z klonowaniem MAC jest tym obejściem.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Awatar użytkownika

Scenic
Administrator
Administrator
Posty: 1338
Rejestracja: 29 sty 2011, 9:59
Numer GG: 0

Re: Jaki router do Multimedi?

Nieprzeczytany post autor: Scenic » 09 maja 2013, 20:14

Przecież ten router pozwala na połączenie kilku osób.
System szuka adresów mac w sieci czy tylko routera?
Może ten router jest jakoś zablokowany przez multimedie.

Można się połączyć wogóle przez Wifi?
Masz dostęp do tego routera?
Możesz się zalogować do niego ?
Tj. Pod Ip conf. 192.168.1.1

Jeśli jest zablokowany to raczej wystarczy kupić drugi router
Połączyć lan1.wan2 ustawić mac w 2 jak w 1 i odpowiednio skonfigurować.

Chyba,że system szuka adresów mac komputera(karty sieciowej)
Mało prawdopodobne bo jesteś w sieci wewnętrznej za routerem.
2+2=4

Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4974
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Jaki router do Multimedi?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 09 maja 2013, 21:06

Krzysiek88 nie napisał czy ten AirLive jest jego czy multimedii, zaraz mu zrobisz wodę z mózgu. :D
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
Krzysiek88
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 265
Rejestracja: 07 wrz 2008, 11:57
Numer GG: 0

Re: Jaki router do Multimedi?

Nieprzeczytany post autor: Krzysiek88 » 09 maja 2013, 21:47

To jest prywatny access point.
Sytuacja jest taka, ze access point nadaje jeden sygnał, brat mówi, ze zgłosił do multimedi swój adres mac chyba, i tylko ten adres mac jest wyszukiwany i na ten komputer z tym adresem nadawany sygnał, On zeby miec internet na innym laptopie musiał by zadzwonić i mówić im mac tego laptopa zeby na niego mu puscili sygnal, za pięc minut juz chce znowu na poprzednim laptopie mieć internet i znowu musial by im chyba dzownic i mowic o zmiane.

Dzieki za pomoc, narazie tyle wiem, to troche na wariackich papierach moje tlumaczenie, tak ze sory ze nie mam dostepu do tego access pointa a wypytuje was co i jak. Brat sie kiepsko zna, ktos mu to konfigurowal, ja moze to weekend bede widzial to obejrze co i jak, choc brat jest zdecydowany na kupno routera bo mowi ze ktos mu mowil ze tylko to mu pomoze. Nie da sie jakos obejsc tego zblokowania access pointa?

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4974
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Jaki router do Multimedi?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 09 maja 2013, 21:49

Czyli to jest połączenie w trybie bridge z modemem multimedii , nic to nie zmienia w związku z naszymi wcześniejszymi ustaleniami ;) Wszystko da się obejść, zamiast bridge ustawić tryb router + clon mac. Tylko kto to zrobi :]
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
Krzysiek88
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 265
Rejestracja: 07 wrz 2008, 11:57
Numer GG: 0

Re: Jaki router do Multimedi?

Nieprzeczytany post autor: Krzysiek88 » 09 maja 2013, 21:58

Okej, mam nadzieje, że jest w nim coś takiego jak zmiana tryb router + clon mac.
Czyli co, musze zmienić z bridge na router, i jakoś klonować mac? W telefonie brat tez bedzie miał internet?
Internet bedzie dla ogóły jak wpiszą hasło czy za kazdym razem bede musiał dodawać MAC nowego urządzenia jakie bedzie chciało się połączyc?

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4974
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Jaki router do Multimedi?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 09 maja 2013, 22:02

W Airlivie dajesz tryb router.
Klonowanie MAC i podajesz MAC tego komputera który jest podany dla multimedii (teraz router będzie udawał ten komputer).
Po wi-fi będzie mógł się połączyć każdy (o ile podasz mu hasło, które sam sobie ustawisz w ustawieniach tego Airliva)
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość