Jaki router do Multimedi?

Internet w telewizji kablowej MultiMedia Polska

Topic author
Krzysiek88
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 265
Rejestracja: 07 wrz 2008, 11:57
Numer GG: 0

Re: Jaki router do Multimedi?

Nieprzeczytany post autor: Krzysiek88 » 09 maja 2013, 22:48

Dzięki best-boy, postaram się to jakoś na odleglosc ustawic, lub jak bede to pokombinuje, ale mam jeszcze takie pytanie :)

Patrze teraz w sieci w instrukcje tego access point http://pl.scribd.com/doc/31765501/Airli ... Instrukcja i są tam pokazane tryby pracy, z tego co widze, za router opowiada TRYB GATEWAY, mam go wybrać, potem tam w konfiguracji wpisuje adres MAC tego komputera na ktory teraz jest zapisana usluga (to jest wlasnie klonowanie jak mniemam) i od tej pory tak jak piszesz, AP jest routerem ktory udaje komputer z tym dobrym adresem mac i WiFi jest na całym mieszkaniu, ustawiam sobie hasło żeby ktoś mi nie kradł łącza i voila? :P

Czy jest jeszcze cos waznego o czym musze pamietac podczas konfiguracji? Mam nadzieje, ze AP sam sobie wybierze duzo domyślnie, bo w tej instrukcji dużo nieznaych rzeczy mi jest :)

Jakby ktoś od providera przyszedł, to trzeba by to zmienić do fabrycznych nie ?:)

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Jaki router do Multimedi?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 10 maja 2013, 4:34

Wszystko OK, nikt ci nie przyjdzie , to legenda do straszenia niegrzecznych dzieci ;)
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
Krzysiek88
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 265
Rejestracja: 07 wrz 2008, 11:57
Numer GG: 0

Re: Jaki router do Multimedi?

Nieprzeczytany post autor: Krzysiek88 » 10 maja 2013, 23:19

Hehe, narazie na odleglosc fiasko :P Ustawilismy sie na skype i udostepnilismy ekran, widzialem co i jak, ale nie moglismy wejsc w panel sterowania access pointa, trzeba bylo zmieniac bramy domsyslne, adres ip itp w protokole TCP/IP, po ilus tam probach sie udalo :) ale znowu jak IP pozmienialismy, to strony www mu sie wystwietlaja, ale przez skype sie nie da rozmawiac, wiec cos przez telefon mi mowil i poki co to mowi ze nie ma trybu Gateway, a przynajmniej nie widzi, jest tylko tryp AP, Client, Bridge i Repeater chyba. No coz, bede to moze co zdzialam ... moze reset przywroci mozliwosc ustawienia innych trybow, ale na odleglosc nie chce robic resetu bo pozbawie go internetu, mowie o resecie do ustawien fabrycznych.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Jaki router do Multimedi?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 10 maja 2013, 23:27

http://fs.airlive.com/manual/AirLive_WL ... Manual.pdf
Na 28 stronie jest klonowanie MAC, multimedia powinna działać na DHCP bez żadnego ręcznego wpisywania adresów.
Tryb AP (nie client) to to samo co router.

To set the operation mode to Access Point, please go to “Wireless Basic Settings”, in the “Mode” field
click the down arrow to select AP mode. (12 strona).
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
Krzysiek88
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 265
Rejestracja: 07 wrz 2008, 11:57
Numer GG: 0

Re: Jaki router do Multimedi?

Nieprzeczytany post autor: Krzysiek88 » 10 maja 2013, 23:59

Dziekuje serdecznie, zaraz sprobojemy, ale co masz na mysli piszac multimedia powinna dzialac na DHCP? Brat ma internet jak pozmienia te dane w TCP/IP ale przez skype wtedy nie mozemy rozmawiac, musi to zmieniac zeby wejsc w Panel Sterowania

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Jaki router do Multimedi?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 11 maja 2013, 0:00

Jednak nie, źle popatrzyłem, musi być wpisane , tylko sklonuj mac z laptopa na router.
AirLivy pod tym względem są upierdliwe, zwłaszcza ten model.
Jak podłączy modem Multimedii prosto do kompa to ma internet czy nie ?
A jak ma to niech wpisze w konsoli ipconfig /all i wklej tu wynik.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
Krzysiek88
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 265
Rejestracja: 07 wrz 2008, 11:57
Numer GG: 0

Re: Jaki router do Multimedi?

Nieprzeczytany post autor: Krzysiek88 » 11 maja 2013, 0:08

Hmm ... weszlismy tak jak w instrukcji do tego LAN Interface Setup, to jest dokładnie chyba strona 26, a nie 28 jak mowiles, wpisalismy w pole CLONE MAC adres mac z ipconfig/all ethernet - adres fizyczny, wyskoczylo ze zakonczne sukcesem, no to brat na telefonie sprawdzil czy ma internet, niestety lipa, wyskakuje tylko ze proboje uzyskac adres ip i tyle. :?

Dzieki za pomoc, bo drugi dzien pomagasz kolego.
Ostatnio zmieniony 11 maja 2013, 0:27 przez Krzysiek88, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Jaki router do Multimedi?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 11 maja 2013, 0:24

Ten adres mac który podał dla multimedii. Coraz bardziej wątpię czy to wypali z tym AirLivem...
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
Krzysiek88
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 265
Rejestracja: 07 wrz 2008, 11:57
Numer GG: 0

Re: Jaki router do Multimedi?

Nieprzeczytany post autor: Krzysiek88 » 11 maja 2013, 0:31

Hmm ... weszlismy tak jak w instrukcji do tego LAN Interface Setup, to jest dokładnie chyba strona 26, a nie 28 jak mowiles, wpisalismy w pole CLONE MAC adres mac z ipconfig/all ethernet - adres fizyczny, wyskoczylo ze zakonczne sukcesem, no to brat na telefonie sprawdzil czy ma internet, niestety lipa, wyskakuje tylko ze proboje uzyskac adres ip i tyle. :?

Dzieki za pomoc, bo drugi dzien pomagasz kolego.

Co do tego adresu, to mowi ze w multimedi sami widza jaki komputer sie do nich dobija, tak jak pisalem, w tym ipconfig byly jeszcze inne mac, np. od bluetooth, z tego co pamietam pokrywal on sie z jakims mac w access point,

Brat mowi, ze ktos mu mowil ze On by mogl miec tego access pointa jako router ale gdyby to byl rozdzielacz ktory pobiera sygnal ale juz z innej sieci czy z innego routera.

Dodam tez, ze konfigurowal to jakis monter czy cos z trzy lata temu i mu dlugo zeszlo zeby to skonfigurowac, nie wiem czy sie nie znal czy to takie trudne. to samo od siebie jakos sobie powinno dac rade z lekka pomoca

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Jaki router do Multimedi?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 11 maja 2013, 0:51

Temu Airowi brakuje NAT bez tego nie zadziała (ten ktoś miał rację).
Pozostaje zmiana routera, wtedy wszystko zadziała. :D
Konfiguracja tego TP-LINK TL-WR743ND co mówiłem to na prawdę minuta i sam byś dał radę.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
Krzysiek88
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 265
Rejestracja: 07 wrz 2008, 11:57
Numer GG: 0

Re: Jaki router do Multimedi?

Nieprzeczytany post autor: Krzysiek88 » 11 maja 2013, 0:58

A jednak :/ No coz, i tak byla decyzja, ze router trzeba kupic, na chwile zahamowana, ale nie obejdzie sie jednak. To co teraz wywali sie Access Point i za to router a nie ze do AP router podpiety kablem?

Wyżej TP linki mi proponowaliscie, a na co zwracac uwage w tym przypadku, na jakie parametry routera zeby wszystko bylo ok? Bo mam sklep na miejscu, ceny niezle, moze bedzie cos innego jak TP link wiec chcialbym wiedziec co przede wszystkim On musi miec zeby bylo ok. Annexy czy cos?

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Jaki router do Multimedi?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 11 maja 2013, 1:21

Ma mieć port WAN RJ45 i klonowanie MAC. (no wi-fi to mają wszystkie).
Reszta nie ma znaczenia, żadne annexy - to tylko na liniach telefonicznych.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
Krzysiek88
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 265
Rejestracja: 07 wrz 2008, 11:57
Numer GG: 0

Re: Jaki router do Multimedi?

Nieprzeczytany post autor: Krzysiek88 » 11 maja 2013, 1:30

No coz, trzeba sie za jakims rozejrzec. Dziekuje za pomoc chłopaki !!!

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Jaki router do Multimedi?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 11 maja 2013, 7:23

Zamiast się rozglądać kup na allegro , bo w sklepie zapłacisz ze 110 a widziałem chyba za ok 70 ;).
Albo popatrz w dział ogłoszenia :P TL-WR740N też się nadaje. viewtopic.php?f=9&t=21128
Dają to bierz, biją to uciekaj 8)

p.s. Będziesz chciał to aukcję wystawię.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
Krzysiek88
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 265
Rejestracja: 07 wrz 2008, 11:57
Numer GG: 0

Re: Jaki router do Multimedi?

Nieprzeczytany post autor: Krzysiek88 » 11 maja 2013, 13:20

Dzięki za oferte ale mam u siebie spoko ceny, w zasadzie z przesylka wyjdzie to samo co u mnie.
Juz dzis mialem kupic, ale byly dwa TP LINKI jeden WR740N http://www.tp-link.com.pl/products/deta ... R740N#spec oraz WR743ND - http://www.tp-link.com.pl/products/deta ... 743ND#spec oba się nadadza? Kupilbym juz ktorys ale nie bylo pewnosci czy ma klonowanie MAC, przypuszczam ze ma, ale nawet sprzedawca nie byl pewien. Ktorys z nich wystarczy czy jakies lepsze szukac? Bo nawet nie wiem czym ten lepszy sie rozni i dlaczego jest lepszy :)

Teraz to normalnie do gniazda podlacze, musze sklonowac MAC i tyle? Nie ze do access pointa go podlacze i dopiero wtedy?

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość