Multimedia S.A.

Internet w telewizji kablowej MultiMedia Polska

Topic author
Sony87
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 05 sie 2012, 17:35
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Multimedia S.A.

Nieprzeczytany post autor: Sony87 » 05 sie 2012, 17:46

Witam,
czy ktoś posiada internet od Multimedii? Interesuje mnie prędkość 60 Mb/s. Macie jakieś opinie?
Obecnie dostępny jest taki pakiet: http://www.multimedia.pl/pozostale_pakiety
- Internet 60 Mb/s
- Telewizja Cyfrowa Komfort HD z PVR i Cyfrową Nagrywarką Multimedialną oraz z Domową Wypożyczalnią Filmów VOD
Dodatkowo: Telefon domowy PLAN OPTYMALNY 100 min

za 119 zł miesięcznie na 12 miesięcy. Wygląda na niezłą promocją...
A obecnie korzystam z Neostrady 20 Mb/s i telefon "Plan DoMowy 60", a planowałem przejść na FunPacka 40 Mb/s, ale wygląda na to, że się nie opłaca. No i Multimedia oferuje więcej kanałów i ponoć w lepszej jakości(obecnie korzystam). Zastanawiam się tylko nad tą prędkością łącza, czy faktycznie dają 60 Mb/s czy może do*. ;-)

Awatar użytkownika

Scenic
Administrator
Administrator
Posty: 1338
Rejestracja: 29 sty 2011, 9:59
Numer GG: 0

Re: Multimedia S.A.

Nieprzeczytany post autor: Scenic » 05 sie 2012, 17:57

Przy jakiej technologi?
FTTH?
Światło zawsze lepsze niż miedź ;-)
U mnie niestety światło tylko w
planach Poig 8.4
Projekt został zatwierdzony ale minie kilka lat zanim będzie zrealizowany ;-)
2+2=4

Obrazek

Awatar użytkownika

Vieslav
Moderator
Moderator
Posty: 966
Rejestracja: 28 lip 2006, 12:30
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Lokalizacja: 0-81

Re: Multimedia S.A.

Nieprzeczytany post autor: Vieslav » 05 sie 2012, 17:58

W tej cenie nie będziesz miał gwarantowanej prędkości. Zawsze jest DO.
Plusem MM jest PVR, czego Orange nie oferuje. Miałem kiedyś usługi tej firmy, jeszcze jak była zacofana o 100 lat i oferowała prędkość 1mb/s a o UPC nie było słychać na mieście i tak mi namieszali z tą telewizją, że całkiem zrezygnowałem (tzn coś jest w jakimś pakiecie dodatkowym i dają na miesiąc gratis pokazując to jako kanał "wbudowany" w komfort albo basic a potem się okazuje, że trzeba dopłacać, część kanałów leciała analogiem a tylko część cyfrowo, nie potrafili mi wyjaśnić na czym polega różnica między dtv a iptv co oczywiście mają w ofercie). W porównaniu do Orange oferta warta rozważenia, ale musisz dokładnie przyjrzeć się warunkom.
@Scenic, Multimedia to DOCSIS (jedyna kablówka, która od tego roku zaczęła oferować wyższe prędkości niż 8mb/s :lol: ).
Obrazek

Awatar użytkownika

Scenic
Administrator
Administrator
Posty: 1338
Rejestracja: 29 sty 2011, 9:59
Numer GG: 0

Re: Multimedia S.A.

Nieprzeczytany post autor: Scenic » 05 sie 2012, 18:29

@Vieslav
Czyli i tak będzie miał światło bliżej niż w Tp.
http://www.interklasa.pl/portal/dokumen ... rys148.gif
;-)
Szkoda,że dopiero teraz zaczynają inwestować w Polską sieć.
Chętnie bym wziął 50Mb/s symetrycznie w FTTH za 50zł mies.(cennik jednej firmy w mieście koło mnie)
;-)
Trzeba się cieszyć ,że wogóle coś planują u mnie.Ale to nic dziwnego jeżeli w projekcie za 25mln. dostaja 14mln dofinansowania.
http://www.poig84.uke.gov.pl/
2+2=4

Obrazek


soulburner
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 12 lut 2007, 12:56
Numer GG: 0
Lokalizacja: 044
Kontakt:

Re: Multimedia S.A.

Nieprzeczytany post autor: soulburner » 02 paź 2012, 22:04

Witam, chciałbym odświeżyć ten wątek, bo nie wiem, czy zakładać nowy :E
Interesuje mnie prędkość uploadu przy obecnych łączach 12, 30 i 60M. Z góry dzięki za info :)

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5019
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Multimedia S.A.

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 02 paź 2012, 22:53

DTV to jest inaczej DVB-C.
A IPTV to już wiadomo.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
Sony87
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 05 sie 2012, 17:35
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Multimedia S.A.

Nieprzeczytany post autor: Sony87 » 06 paź 2012, 16:02

soulburner pisze:Witam, chciałbym odświeżyć ten wątek, bo nie wiem, czy zakładać nowy :E
Interesuje mnie prędkość uploadu przy obecnych łączach 12, 30 i 60M. Z góry dzięki za info :)

Według informacji na stronie Multimedii:
Maksymalna szybkość transferu 20480/1024 kbps;
Maksymalna szybkość transferu 30720/2048 kbps;
Maksymalna szybkość transferu 61440/3072 kbps;
Maksymalna szybkość transferu 122880/10240 kbps

Internet w technologii xDSL i chyba HFC.

I wychodzi na to, że wszystkie te pakietowe promocje dostępne są tylko dla nowych klientów. :/ Ja już posiadam u nich telewizję cyfrową(i analogową z przymusu)...


pijawa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 05 lis 2011, 4:32
Łącze: Modem
Numer GG: 0

Re: Multimedia S.A.

Nieprzeczytany post autor: pijawa » 07 paź 2012, 0:17

Oni dopiero co zaczęli modernizować swoją sieć po latach zastoju więc prędkości typu 60 czy 120mbit nie są wszędzie dostępne.
U mnie pomimo nowej instalacji i tego, że modem łapie 8 kanałów downloadu (co wskazuje na docsis 3.0) max to 20 - ale działa stabilnie, leci 2.4MB, brak zwolnien, jestem zadowolony. Za 9 miesięcy zobaczymy czy będę mógł wejść w 60mbit.

http://www.conowego.pl/aktualnosci/mult ... nach-5983/
Obecnie w sprzedaży operator oferuje dostęp do Internetu o maksymalnej prędkości do 20 Mbit/s. Stosunkowo niewiele jeśli porównać ofertę z konkurencją, firma jednak cały czas pracuje nad wdrożeniem większych przepustowości. Od kilku dni można już w województwie kujawsko-pomorskim (w miastach) zamówić dostęp o prędkości dostępowej 60 Mbit/s, a w mniejszych miejscowościach 30 Mbit/s. Docelowo jeszcze przed końcem roku we wszystkich większych miastach ma być dostępna usługa 120 Mbit/s. Widać operator doszedł do wniosku, że jego oferta za bardzo odstawała od konkurencji i wziął się poważnie za prace modernizacyjne.


http://www.conowego.pl/aktualnosci/mult ... edaz-6991/
Lata zaniedbań i braku inwestycji w jej rozwój widać obecnie bardzo wyraźnie, w wielu miejscowościach Multimedia nadal oferuje jedynie telewizję analogową oraz dostęp do Internetu o maksymalnej prędkości 6 Mbit/s. Oczywiście oficjalna wersja wydarzeń nie potwierdza tych informacji. Według komunikatu spółki akcjonariusze wycofali się z planów sprzedaży udziałów ponieważ firma wciąż ma dobre perspektywy rozwoju, a więc jej wartość ma szansę dalej rosnąć, a oni sami mogą przejmować mniejszych graczy.

Zdecydowanie bardziej prawdopodobnie brzmi nieoficjalna wersja. Potwierdzają to pracownicy firmy, którzy mówią jasno - stan techniczny naszej sieci nie jest nigdzie w pobliżu tego co posiada obecnie UPC czy nawet Vectra. Wygląda więc na to, że jeszcze przez dłuższy czas na rynku kablowym będziemy mieli trzech większych graczy.

:lol:
Sami wiedzą że muszą przyinwestować aby dogonić upc czy vectre.
Arris CM820S + Netgear WNR3500l v2
http://www.speedtest.net/result/2350481201.png


Topic author
Sony87
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 05 sie 2012, 17:35
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Multimedia S.A.

Nieprzeczytany post autor: Sony87 » 10 paź 2012, 15:00

A czy ktoś się orientuje, czy jest możliwy podział internetu na 2-3 komputery?
I jaki oni dostarczają router? Albo czy można podłączyć własny?

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5019
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Multimedia S.A.

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 10 paź 2012, 16:52

Sony87 pisze:A czy ktoś się orientuje, czy jest możliwy podział internetu na 2-3 komputery?
I jaki oni dostarczają router? Albo czy można podłączyć własny?


Zawsze możesz dokupić własny router i podzielić .
Nikt nie broni mieć w domu 3 komputerów ;)
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


pijawa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 05 lis 2011, 4:32
Łącze: Modem
Numer GG: 0

Re: Multimedia S.A.

Nieprzeczytany post autor: pijawa » 11 paź 2012, 1:01

Ja dostałem modem arris'a.
CM820s http://www.arrisi.com/products/product.asp?id=74
Jest to goły modem, bez firewalli, możliwości routowania. Podłączyłem pod asusa, ustawiłem wan jako dhcp i śmiga.
Modem nie jest w żaden sposób zablokowany, można skakać po każdej opcji, wystarczy wygenerować sobie hasło które jest codziennie inne: http://routerpwn.com/#arris
Pod telnetem można go nawet wygasić jak kogoś lampki wkurzają :lol: http://i49.tinypic.com/2znqoag.png
W 24h po instalacji wgrał mi się automatycznie firmware
Firmware Name: TS070532_022412_WBM760_CM820
Firmware Build Time: Fri Feb 24 14:54:32 EST 2012
i włączył docsis 3.0 (8kanałów dl)

Co do dzielenia w regulaminie promocji jest:
W ramach Pakietów Internet dostepnych w niniejszej Promocji, Usługa Multimedia Internet swiadczona moe byc na jednym Terminalu. Istnieje przy tym
moliwosc skorzystania z Usługi Multimedia Internet na wielu Terminalach – przy czym zasady okresla Regulamin Swiadczenia Usługi Multimedia Internet
i obowiazujacy Cennik.


W cenniku
Opłata za samowolne podłączenie większej liczby Terminali niż liczba określona w Umowie Abonenckiej 2 016,40 zł Za każdy dodatkowo podłączony Terminal


20. Terminal – komputer, odbiornik telewizyjny lub inne podobne urzadzenie umoliwiajace
Abonentowi korzystanie z Usługi Multimedia Internet;


Gość który doprowadzał kabel do mieszkania powiedział mi, że to martwy zapis tylko po to, aby wystraszyć ludzi i aby brali routery z wifi za 8zł/mesięcznie.
Tak czy siak taki zapis istnieje i warto o tym wiedzieć.
Na wszelki wypadek podbiłem ttl :lol:
Arris CM820S + Netgear WNR3500l v2
http://www.speedtest.net/result/2350481201.png


pijawa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 05 lis 2011, 4:32
Łącze: Modem
Numer GG: 0

Re: Multimedia S.A.

Nieprzeczytany post autor: pijawa » 14 lis 2012, 14:55

I u mnie pojawiło się dostępne 60Mbit.

Nie mogę przeskoczyć w ramach tej samej promocji na 60, musiałem wziąć net mobilny za 19zł.
1 grudnia włączają. 69zł 60mbit + 19zł mobilny net 1gb. Z netu mobilnego moge po roku zrezygnować, stacjonarka zostaje wtedy po cenie 69zł.

Nie jest źle. :)
Za dwa tygodnie zdam raport jak śmiga i czy zobacze magiczne 7MB/s 8)
Trzeba będzie pewnie router zmienić na wnr'a 3500l, stary asus się udławi :lol:
Arris CM820S + Netgear WNR3500l v2
http://www.speedtest.net/result/2350481201.png


Topic author
Sony87
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 05 sie 2012, 17:35
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Multimedia S.A.

Nieprzeczytany post autor: Sony87 » 17 lis 2012, 13:05

Ja od stycznia będę miał 30 Mb/s albo 60 Mb/s, to zależy jak pójdą negocjacje. ;)
Teraz zastanawiam się jaki router zakupić, bo mój obecny Linksys WAG54G2 nie będzie można podłączyć do modemu od Multimedi. Zgadza się?
Myślę o zakupie TP-LINK TL-WR841N, czy może lepszy będzie Netgear WNR3500L? Jak sądzicie?
A tak w ogóle, czy można wywalić modem, który dają i podłączyć router/modem z wbudowanym wejściem coax? Np. taki http://allegro.pl/bezprzewodowy-modem-k ... 82608.html z możliwością dzielenia łącza.


pijawa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 05 lis 2011, 4:32
Łącze: Modem
Numer GG: 0

Re: Multimedia S.A.

Nieprzeczytany post autor: pijawa » 17 lis 2012, 13:50

Cisco powinien działać i sam sobie pobrać całą konfiguracje sieci via tftp z serwera operatora. Gwarantować tego nie mogę, sugeruje się na opiniach z zachodu gdzie np. w stanach comcast pobiera 7$/miesięcznie, time warner 4 za wypożyczenie modemu i ludzie kupują własne.
Te arrisy co daje mm nie są złe, stabilnie trzymają połączenie, jest do nich pełny dostęp, na bieżąco aktualizują fw ostatnio wskoczył mi
Firmware Name: TS070563_092012_WBM760_CM820
Firmware Build Time: Thu Sep 20 14:40:20 EDT 2012

a kabel deutschland łączył je aby wycisnąć 4.7gbit :P
http://www.engadget.com/2012/06/01/kabe ... ad-speeds/

Ja celuje w netgeara wersje v2, 225zł ale ładuje do niego full tomato i mam router na lata. Niższy półka routerów soho może mieć problem z łączem powyżej 40mbit.
Arris CM820S + Netgear WNR3500l v2
http://www.speedtest.net/result/2350481201.png


pijawa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 05 lis 2011, 4:32
Łącze: Modem
Numer GG: 0

Re: Multimedia S.A.

Nieprzeczytany post autor: pijawa » 30 lis 2012, 0:36

Właśnie mi się modem zresetował i tadam:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Idę testować.
Arris CM820S + Netgear WNR3500l v2
http://www.speedtest.net/result/2350481201.png

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość