Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Internet VDSL
Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4910
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 30 lip 2017, 6:09

Pewnie mylisz centralę z szafą kablową.
Gdyby to było faktycznie 200-300m to parametry były by dużo lepsze.
Nie znamy tłumienia, więc nie ma do czego się odnieść.
Jeśli centrala jest faktycznie 300m od domu to coś musi być ostro narąbane, jest zbyt źle nawet jak na stare kable.
Nie słyszałem o skyware.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.


qwerty1231
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: 09 sie 2017, 22:52
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany postautor: qwerty1231 » 09 sie 2017, 23:04

Witam,
Co myślicie o tych parametrach? Da radę coś wykombinować? Kolega 2 ulice obok ma 3 razy więcej download i upload :)
https://gyazo.com/cf72bd8d6d706ed12445ece6131312b7

Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4910
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 10 sie 2017, 6:32

2 ulice dalej może być linia 800m krótsza a powyżej 2km szybkość spada na pysk z każdym metrem, przy 1,5km może być 40-50Mb a przy 2,3km ledwo 25Mb
Może w domu da się coś zoptymalizować? zamienić filtry na jeden splitter, usunąć odgałęzienia itd.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

sonicsquad
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: 19 sie 2017, 20:02
Numer GG: 0

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany postautor: sonicsquad » 19 sie 2017, 20:11

Witam. Wczoraj podłączyli mi neo do 80Mb/s. Technik stwierdził że do centrali jest ok 1300 metrów i jak zapnie się na 20 mega to będzie dobrze. Po podłączeniu zrobił oczy pokazując mi sms z jakimiś danymi i okazało się że po podłączeniu routera prędkość jest powyżej 30Mb/s. Oto dane z routera:

Stan połączenia DSL
włączone
2.2
Tryb synchronizacji DSL
Auto
2.3
Ostatnia synchronizacja DSL
18 sierpnia 2017, 13:04
2.4
Czas połączenia DSL
01 d 08 g 05 m 24 s
Prędkość i margines szumu
2.5
Prędkość synchronizacji DSL w górę
7810 Kb/s
2.6
Prędkość synchronizacji DSL w dół
36673 Kb/s
2.7
Margines szumu w dół
9.1 dB
Jakość linii (błędy)
2.8
Liczba sekund z błędami (ES) w trakcie pobierania (od momentu ostaniej synchronizacji)
60
2.9
Sekundy z poważnymi błędami (SES) w trakcie pobierania (od momentu ostaniej synchronizacji)
0


Czy jest szansa że po synchronizacji pójdzie coś szybciej?

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.


Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4910
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 20 sie 2017, 7:52

Więcej już nie będzie, masz standardowy SNR dla VDSLa.
Przy 1500m i dobrej linii można mieć ponad 40Mbit, więc w cale nie dziwne że masz takie synchro, technik chyba naoglądał się zdechnętych linii :)
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Kondorro
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 8
Rejestracja: 25 sie 2017, 7:08
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany postautor: Kondorro » 25 sie 2017, 7:33

Witam,

podłączono mnie wczoraj do neo maks 80Mb/s.

Jaką prędkość mogę otrzymać patrząc na moje parametry? Zauważyłem tez, że modem sypie błędami. Reklamować?


Stan połączenia DSL
włączone

Tryb synchronizacji DSL
VDSL

Ostatnia synchronizacja DSL
25 sierpnia 2017, 08 h 28 m

Czas połączenia DSL
00 d 03 g 05 m 18 s

Prędkość synchronizacji DSL w górę
8568 Kb/s

Prędkość synchronizacji DSL w dół
30741 Kb/s

Margines szumu w dół
9.1 dB dochodzi do 9.3



Internet mam od wczorajszego poranka a dziś pol godziny temu już mnie rozłączyło.... musiałem zresetować modem.



Liczba sekund z błędami (ES) w trakcie pobierania (od momentu ostatniej synchronizacji) 135

Sekundy z poważnymi błędami (SES) w trakcie pobierania (od momentu ostatniej synchronizacji) 58

Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4910
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 25 sie 2017, 8:25

Realnie na testach będzie jakieś 27Mbit.
Nie znamy tłumienia, nie znamy odległości od centrali.
Błędy i rozłączenia nie wróżą nic dobrego.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Kondorro
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 8
Rejestracja: 25 sie 2017, 7:08
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany postautor: Kondorro » 25 sie 2017, 8:58

Cześć, dzięki za szybka odpowiedź.
W przeciągu godziny miałem już 3 rozłączenia (brak usługi). Modem nie mógł nawiązać połączenia DSL.

Nie mam jeszcze doby internetu a tu taki cyrk.

Odległość od centrali sprawdziłem, że około 1 Km.

Speedtest strony Orange:

Ping 24 / pobieranie 27,60Mb/s / wysyłanie 7,50Mb/s

Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4910
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 25 sie 2017, 10:45

To na pewno nie jest 1km a raczej ok 2km.
Chyba że instalacja w domu jest skopana do imentu.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Kondorro
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 8
Rejestracja: 25 sie 2017, 7:08
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany postautor: Kondorro » 25 sie 2017, 13:42

Sprawdziłem na mapach google. Centrala leży około 1 Km do mnie a szafka telekomunikacyjna jakieś 50 metrów.

Zaznaczę, że w domu posiadam kilka gniazdek które nie są używane. Także tylko modem jest podłączony.

Rozumiem, że takie coś mam prawo spokojnie reklamować?

Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4910
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 25 sie 2017, 14:46

Kilometr w linii prostej to nie znaczy że druty będą miały kilometr, w linii prostej będę miał jakieś 700m a druta mam 1400m.
Nieużywane gniazdka należy odłączyć od reszty instalacji, tzw. zrównoleglenia bardzo źle wpływają na VDSL, odłączenie tzn. całkowite pozbycie się tych nitek instalacji które są nie używane a są "podłączone". Być może są jeszcze jakieś kwiatki jak np. stary odgromnik linii telefonicznej który potrafi wykończyć każdą super linię.

Jeśli nie używasz telefonów w ogóle to linia wchodząc do domu powinna od razu lecieć do routera, bez żadnych odgałęzień na inne piętra, pokoje czy tam inne cuda wianki jak to ludzie czasami miewają w domkach, i to połączone na skrętkę albo w puszcze elektrycznej :razz:

Reklamacja nie uwzględnia takiego przypadku, w umowie jest od 20 do 80... , a stan linii telefonicznej w lokalu abonenta to jest problem abonenta, orange teoretycznie odpowiada tylko za jedno (pierwsze) gniazdko.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Kondorro
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 8
Rejestracja: 25 sie 2017, 7:08
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany postautor: Kondorro » 25 sie 2017, 18:54

Cześć,

dzięki za informacje.

Kondorro
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 8
Rejestracja: 25 sie 2017, 7:08
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany postautor: Kondorro » 30 sie 2017, 7:29

Dnia 24.08 podłączyli mnie do neo. Codziennie zgłaszam nie działający internet i słyszę tylko, ze odezwie się technik. bla bla bla. Do dnia dzisiejszego nikt się nie odezwał a pewna Pani z BOK powiedziała, ze technik ma się zjawić 11 września! W przeciągu tych kilku dni net działał może 10 -15 godzin. Także widać jak dbają o klienta. Podpisanie umowy i instalacja przebiegła szybko ale zgłoszona awaria/totalny brak internetu jakoś im się nie spieszy żeby do mnie podjechać. Nigdy więcej.Takiego badziewia jeszcze nigdy nie miałem. Także moim zdaniem unikać tego go...a! Dobrze, że mogę odstąpić od umowy zawartej na odległość. Zgłaszajcie takie sprawy do UKE chyba , ze macie zamiar płacić im za coś z czego nie możecie korzystać!

Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4910
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 30 sie 2017, 12:30

Jeśli chcesz to rezygnuj.
Szybkość działania techników chyba zależy od regionu, u mnie zawsze byli tego samego dnia, rekord to 15 minut.
Trzeba było sprawdzić tak jak pisałem, druta prosto z dworu do modemu podłączyć.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Kondorro
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 8
Rejestracja: 25 sie 2017, 7:08
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany postautor: Kondorro » 31 sie 2017, 9:07

Mi kazali czekać prawie 2 tygodnie na wizytę technika. Także już poleciało odstąpienie od umowy. Skoro "technik" widział jaki jest stan druta to mógł podłączyć mnie do nowej infrastruktury ale po co...

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.



Wróć do „Neostrada Fiber”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości