Konfiguracja NETGEAR Router D7800 z Neostradą Fiber

Internet VDSL

Topic author
radekthc
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: 06 sty 2018, 0:32
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Konfiguracja NETGEAR Router D7800 z Neostradą Fiber

Nieprzeczytany post autor: radekthc » 07 sty 2018, 0:19

Witam wszystkich
Miałem duże problemy z uruchomieniem internetu na routerze Netgear D7800 ale w końcu się udało dzięki pomocy firmy justnet.pl. Chciałbym aby w przyszłości można było prościej znaleźć odpowiedź na to zagadnienie dlatego zamieszczam konfigurację routera. Przed wpisaniem poniższych ustawień proponuje zrobić upgrade oprogramowania.
Obrazek
Jeżeli kiedyś obrazek przestanie się otwierać to poniżej wersja tekstowa.

Select Country: Poland
Select Internet Service Provider: Orange
Transfer Mode: VDSL(PTM)
DSL Mode: VDSL2
Zaznaczamy YES przy opcji: Enable This Interface
Multiplexing Method (VC-BASED):
VPI = 0
VCI = 35
Zaznaczamy opcję: Use VLANID i wpisujemy w okienkach zaczynając od góry 35;0
Na pytanie Does your Internet connection require a login? odpowiadamy YES
Internet Service Provider: PPPoE
Login: Login od Neostrady
Password: Hasło od Neostrady
Service Name (If Required): Nie jest wymagane
Connection Mode: Always On
Idle Timeout(In Minutes): 5
Internet IP Address: Get Dynamically from ISP
Domain Name Server (DNS) Address: Get Automatically from ISP
Router MAC Address: Use Default Address

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4974
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Konfiguracja NETGEAR Router D7800 z Neostradą Fiber

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 07 sty 2018, 12:05

Jak dla mnie to oczywiste ustawienia.
Jazda bez trzymanki jest przy triple play ale mało kto się z tym bawi.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Awatar użytkownika

Scenic
Administrator
Administrator
Posty: 1338
Rejestracja: 29 sty 2011, 9:59
Numer GG: 0

Re: Konfiguracja NETGEAR Router D7800 z Neostradą Fiber

Nieprzeczytany post autor: Scenic » 08 sty 2018, 23:20

Te netgeary są dość specyficzne. Na moim r7500 wgrałem openwtr i czas uruchamiania x razy mniejszy. Tak samo jak wielkość software. :wink:


Plusem jest szybka gwarancja producenta jak coś nawali. O ile zachowa się paragon, , Trzeba wgrać online na swoje konto. :wink: Kiedyś musiałem wypróbować jak zepsuł się po burzy. W ciągu 2 dni dostałem nówkę kurierem za free.
2+2=4

Obrazek


slavko17
Donator
Donator
Posty: 126
Rejestracja: 28 lis 2010, 20:07
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Konfiguracja NETGEAR Router D7800 z Neostradą Fiber

Nieprzeczytany post autor: slavko17 » 13 sty 2018, 22:17

A ja mam problem, siedzę na D7000 i od jakiegoś czasu systematycznie leci mi synchro w dół. Jak jeszcze niedawno zapinał mi się na maksa (85Mb/s) a tak jest teraz:

https://imgur.com/a/ng5Fj

Dodam tylko że jeszcze wczoraj było 77Mb/s.

Macie pomysł co tu się odp*la?
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4974
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Konfiguracja NETGEAR Router D7800 z Neostradą Fiber

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 14 sty 2018, 20:11

Albo błędy na linii albo co chwilę router włączasz.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


kwgecbusa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 11 lip 2014, 14:55
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Konfiguracja NETGEAR Router D7800 z Neostradą Fiber

Nieprzeczytany post autor: kwgecbusa » 16 sty 2018, 15:13

best-boy pisze:Jak dla mnie to oczywiste ustawienia.
Jazda bez trzymanki jest przy triple play ale mało kto się z tym bawi.


Dla Ciebie oczywiste ale dla chłopaków z Netgear już nie :wink: .Zrobili VPI-8 zamiast VPI-0 dla Orange Polska i stąd biorą się problemy użytkowników.Ręczne przestawienie jest mocno kłopotliwe.


slavko17
Donator
Donator
Posty: 126
Rejestracja: 28 lis 2010, 20:07
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Konfiguracja NETGEAR Router D7800 z Neostradą Fiber

Nieprzeczytany post autor: slavko17 » 19 sty 2018, 20:25

best-boy pisze:Albo błędy na linii albo co chwilę router włączasz.


Hehe, nie no router cały czas jest włączony, chyba że są jakieś awarie prądu które powodują włączanie i wyłączanie się routera. Aczkolwiek, jedyne co widzę to że 3 dni temu przez 43 minuty nie było prądu (swoją drogą ciekawe że mój UPS tyle wytrzymał i się serwer nie wyłączył) i w sumie od tego czasu mam znowu full synchro. Ciekawe tylko na jak długo
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4974
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Konfiguracja NETGEAR Router D7800 z Neostradą Fiber

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 20 sty 2018, 7:06

Trzeba by znać dobowe statystyki błędów.
Na portalu orange.pl po zalogowaniu w panel klienta można z konsultantem przez czat gadać, ostatnio korzystałem z pozytywnym skutkiem ;) , nie trzeba pluć do słuchawki i się wq...ać, gdyby problemy się powtarzały to możesz wydębić statystyki od konsultanta, raczej nie robią problemów, wtedy będzie coś wiadomo.

Chyba że twój router ma pełne statystyki dla VDSL to jeszcze lepiej ;)
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


_akir_
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 01 lut 2018, 7:59
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Konfiguracja NETGEAR Router D7800 z Neostradą Fiber

Nieprzeczytany post autor: _akir_ » 01 lut 2018, 8:06

Cześć
Mam od wczoraj D7800 + Neostrada do 80Mb i powiem szczerze że to pierwszy router z którym mam problem na konfiguracji.
Ustawiłem wszystko tak jak radekthc ale u mnie sie nie łączy
Login sprawdzałem w opcji @neostrada.pl i @neostrada.pl/ipv6, nawet przez portal zmieniłem hasło (tak dla pewności) - w logu routera (chociaż cieżko nazwać to logiem) brak informacji co jest powodem.
Router łapie synchro na linii.
Czy tam coś jeszcze trzeba ustawić odnosnie IPV6 ?
Firmware ostatni dostepny na stronie netgeara, ale zastanawiam się nad wrzuceniem czegoś innego

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4974
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Konfiguracja NETGEAR Router D7800 z Neostradą Fiber

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 01 lut 2018, 14:48

Na pewno masz wszystko ustawione tak jak radekthc ??
VPI
VCI
Typ połączenia (PPPOE).
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


_akir_
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 01 lut 2018, 7:59
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Konfiguracja NETGEAR Router D7800 z Neostradą Fiber

Nieprzeczytany post autor: _akir_ » 01 lut 2018, 17:48

dokładnie tak samo
Zrobie jeszcze wieczorem restart routera do ustawien fabrycznych i zrobie konfig od nowa


_akir_
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 01 lut 2018, 7:59
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Konfiguracja NETGEAR Router D7800 z Neostradą Fiber

Nieprzeczytany post autor: _akir_ » 01 lut 2018, 19:29

niestety reset do ustawien fabrycznych i konfiguracja od nowa nic nie dala
linia sie synchronizuje na 27/5 (tyle max wyciagne na mojej wsi) i nic wiecej

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4974
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Konfiguracja NETGEAR Router D7800 z Neostradą Fiber

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 02 lut 2018, 8:21

Dziwne, wszystkie możliwe ustawienia są wymienione i poprawne.
To też ustawiłeś : Zaznaczamy opcję: Use VLANID i wpisujemy w okienkach zaczynając od góry 35;0 ??
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


_akir_
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 01 lut 2018, 7:59
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Konfiguracja NETGEAR Router D7800 z Neostradą Fiber

Nieprzeczytany post autor: _akir_ » 02 lut 2018, 10:32

Tak wszystko jest ustawione poprawnie
Musialem troche sie pomęczyć zeby ustawic vpi i vci ale mam poprawne wartosci teraz VLANID tez jest ustawiony jakntrzeba
Zastanawiam sie czy nie otworzyc case’a serwisowego u producenta, ewentualnie wrzucic mu alternatywny soft i zobaczyc wytedy

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4974
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Konfiguracja NETGEAR Router D7800 z Neostradą Fiber

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 03 lut 2018, 19:46

Na początek przywróć ustawienia fabryczne przyciskiem RESET i spróbuj skonfigurować go ponownie, krok po kroku wszystko tak jak jest w pierwszym poście.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 1 gość