Program pilotażowy VDSL

Internet VDSL

MTice
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 01 lis 2011, 16:48
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Program pilotażowy VDSL

Nieprzeczytany post autor: MTice » 25 sty 2012, 12:30

Ja po zamówieniu osiemdziesiątki mam obecnie takie parametry:

Obrazek

Obrazek

Prędkość na razie mam ograniczoną do 40Mb, ale i tak coś pokręcili bo na speedtestech mam tak:
Obrazek

Więc jak zdejmą mi za tydzień ograniczenie to powinienem mieć w praktyce 60Mb/7Mb.
Nie wiem czy się z tego cieszyć, aczkolwiek spodziewałem się takich prędkości.
Jedynie te wszystkie dane z telnetu mnie zadziwiają.

Czy te Downstream attainable payload rate ma jeszcze szansę się podwyższyć?
Obrazek


Yesteg
Donator
Donator
Posty: 216
Rejestracja: 26 lut 2005, 22:53
Numer GG: 0
Lokalizacja: Pabianice

Re: Program pilotażowy VDSL

Nieprzeczytany post autor: Yesteg » 25 sty 2012, 20:30

Dobre he he,kocham Cię TePso - wiesz jak zrazic do siebie klienta.Vdsl przesuniety u mnie na 10.2012.
Juz teraz prawie mi przeszlo,a do konca roku to pewnie juz calkiem zapomne co to vdsl i czy tego NAPRAWDE potrzebuje.
ByłoObrazekJestObrazek


koxer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 23 lis 2011, 20:25
Łącze: Neostrada
Numer GG: 99999999

Re: Program pilotażowy VDSL

Nieprzeczytany post autor: koxer » 25 sty 2012, 21:39

U mnie to jest bajera najlepsza, karty są w centrali od listopada, czy tam nawet września, ale od tamtej pory nie ma podobno ludzi do obsłużenia w moim mieście tej usługi :D.
Obrazek


slawekk
Bywalec
Bywalec
Posty: 483
Rejestracja: 06 lip 2004, 21:51
Numer GG: 0
Lokalizacja: Polska

Re: Program pilotażowy VDSL

Nieprzeczytany post autor: slawekk » 26 sty 2012, 6:30

Mojej miejscowości nie ma na liście o możliwości instalacji VDSL ( nawet miasta wojewódzkiego ) i co.... i mam. Karty zainstalowane na centrali nie było przeszkód żeby zainstalować usługę.
Telefon na 800 500 555 i po przekonaniu ich że są karty na centrali, zainstalowani. Instalację przeprowadziła firma Alteria z innego województwa. Jednak się da.
Obrazek
TP - obecnie Neostrada 40 Mb/s,
Odległość od centrali: 1 km


and016
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 10 wrz 2011, 9:29
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Program pilotażowy VDSL

Nieprzeczytany post autor: and016 » 26 sty 2012, 7:30

Wiatm
od pewnego czasu mój router Sagemcom F@st 3764 dziwnie miga diodą @ co to morze oznaczać? czy ktoś się z czymś takim spotkał,w trakcie pulsowania diody @ jest cały czas internet niema zrywania synchronizacji
Obrazek Obrazek


tommyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 05 lis 2010, 11:57
Numer GG: 0

Re: Program pilotażowy VDSL

Nieprzeczytany post autor: tommyk » 26 sty 2012, 11:21

U mnie jest w inwestycjach zrealizowanych a zamówienie jak zwykle "gdzieś wisi"
Na papierze złożone 7 grudnia 2011, niestety na mojej kopii nie ma nr zamówienia więc na moim koncie TP nie widzę tego zamówienia.
Zadzwoniłem dzisiaj na 800500555 i pan daje na aktualizacje weryfikacji.
Ja mu tłumaczę, że mam informację z obsługi Fiber w moim mieście z początku stycznia, że karty VDSL są , linia spełnia wymagania (69 m do ONU) a on z uporem maniaka, że system mu nic nie mówi o dostępności portów więc do 10 dni może trwać odpowiedź z jego strony. Szlak mnie trafia bo nie wiem jak skutecznie złożyć zamówienie abym widział w systemie i miał jakiś punkt zaczepienia.
Babka w moim miescie u której składalem pisemne zamówienie nie odbiera telefonu ( choć próbowałem jeden raz, nie chcę być natrętny).
Takim zachowaniem zmuszają mnie do bycia upierdliwym, chyba będę wydzwaniał do skutku.


and016
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 10 wrz 2011, 9:29
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Program pilotażowy VDSL

Nieprzeczytany post autor: and016 » 26 sty 2012, 16:13

tommyk
ja 2 miech z nimi walczyłem w końcu się wkurzyłem i do rzecznika tp napisałem i pomogło :)
skontaktował mnie z konkretną kobietką i załatwiła w systemie wpis ze w mojej lokalizacji jest możliwe świadczenie tej usługi pomimo pseudo złych warunków linii
- 20mb pełne synchron tylko tłumienie miałem 17 db
a teraz mam 40 Mb/s i takie parametry:

Status linii VDSL Podłączony
Standard VDSL VDSL2 Profile 17A
Szybkość transmisji wychodzącej 4280 kbps
Szybkość transmisji przychodzącej 42844 kbps
Tłumienie bliskiego końca 25.2 dB
Tłumienie dalekiego końca 25.2 dB
Margines SNR bliskiego końca 7.4 dB
Margines SNR dalekiego końca 7.4 dB
Licznik HEC 0
Oprogramowanie sprzętowe TPSA_v8058
Licznik ES 15 min 5
Błędy CRC 5378
Licznik ES 1 dzień 1189

router nie restartowany od 10 dni.

Jedyna metoda to dzwonić do bólu!!! aż ktoś przyjmie ci zgłoszenie
Obrazek Obrazek


slawekk
Bywalec
Bywalec
Posty: 483
Rejestracja: 06 lip 2004, 21:51
Numer GG: 0
Lokalizacja: Polska

Re: Program pilotażowy VDSL

Nieprzeczytany post autor: slawekk » 26 sty 2012, 16:55

Ciekawy jestem czy można wydębić od TP modem DGT. Wszędzie dają Sagemcom-a :( U mnie w umowie dało się zaznaczyć, możliwa wymiana na DGT.. cóż z tego jak nigdzie go nie ma :(((
Obrazek
TP - obecnie Neostrada 40 Mb/s,
Odległość od centrali: 1 km


piquadrat
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 277
Rejestracja: 12 lut 2008, 1:46
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Program pilotażowy VDSL

Nieprzeczytany post autor: piquadrat » 26 sty 2012, 20:24

To znaczy, że TPSA planuje kiedyś jeszcze wprowadzić DGT skoro przyjmują takie zapisy w umowach?
Pytam bo mówią mi konsultanci z uporem maniaka, że tylko Sagem, zaś DGT już nie będzie dostępny.
ObrazekObrazek


mila1094
Bywalec
Bywalec
Posty: 554
Rejestracja: 03 sty 2009, 15:50
Numer GG: 0
Lokalizacja: Poznań

Re: Program pilotażowy VDSL

Nieprzeczytany post autor: mila1094 » 27 sty 2012, 0:15

piquadrat pisze:To znaczy, że TPSA planuje kiedyś jeszcze wprowadzić DGT skoro przyjmują takie zapisy w umowach?
Pytam bo mówią mi konsultanci z uporem maniaka, że tylko Sagem, zaś DGT już nie będzie dostępny.


Wiesz te umowy były konstruowane jak były oba modemy. Teraz wygląda na to, że jest jakiś konflikt między TP a DGT.
Obrazek


tommyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 05 lis 2010, 11:57
Numer GG: 0

Re: Program pilotażowy VDSL

Nieprzeczytany post autor: tommyk » 27 sty 2012, 12:28

Napisałem e-mail do rzecznika TP, czas pokaże co z tego będzie.


MTice
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 01 lis 2011, 16:48
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Program pilotażowy VDSL

Nieprzeczytany post autor: MTice » 27 sty 2012, 22:15

A z moich teoretycznych 80Mb, (praktycznych 60Mb) nici, synchronizacja na 40Mb, zamówienie anulowane...
Na infolinii dowiedziałem się że moja szafa musi być rozbudowana ponieważ nie wytrzyma takiego obciążenia. Szkoda tylko że nikt mnie o tym nie poinformował ani nikt nie wie kiedy w praktyce owe modernizacje w praktyce będą wykonane. Tak czy inaczej będę ponownie próbować zamawiać osiemdziesiątkę.
Obrazek


Michal K
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Posty: 605
Rejestracja: 07 kwie 2010, 17:53
Numer GG: 0

Re: Program pilotażowy VDSL

Nieprzeczytany post autor: Michal K » 31 sty 2012, 0:13

Czy wie ktoś czy w Warce istnieje możliwość montażu VDSLa??
Obecnie mam 10Mb i ok 1800m lini do centrali, linia podziemna
a staty mam na te chwile takie

Rate (Kbps) : 12446 980
SNR Margin (dB) : 8.8 7.0
Attenuation (dB) : 25.5 9.9

Obecnie w planach na marzec jest Netia z NOLIMITS i 20Mb teoretyczne bo w teorii spodziewam się jakis 12-13

Niepokoi mnie też SNR bo jest trochę mały 8.8 a na ogół mam ok 11-12
Koniec z Neo i ich 10Mb/s teraz jest:

Obrazek

Play LTE 1800MHz bez umowy 45złmc 100GB limitu :)


mila1094
Bywalec
Bywalec
Posty: 554
Rejestracja: 03 sty 2009, 15:50
Numer GG: 0
Lokalizacja: Poznań

Re: Program pilotażowy VDSL

Nieprzeczytany post autor: mila1094 » 31 sty 2012, 3:08

Raczej nie - za duże tłumienie. Musisz czekać aż postawią gdzieś niedaleko ciebie ONU ;)
Obrazek


bartek85
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 219
Rejestracja: 28 sty 2010, 12:11
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Program pilotażowy VDSL

Nieprzeczytany post autor: bartek85 » 31 sty 2012, 21:37

Wcześniej pisałem że po raz kolejny wypełniłem zgłoszenie odnośnie VDSL. Przypomnę również że na centrali brak kart VDSL. Zadzwonił do mnie bardzo kumaty konsultant. Gadałem z nim chyba pół godziny. Również potwierdził brak kart VDSL. Sprawdził tłumienie które wyniosło 2,5 co dziwne bo mój modem pokazuje 8,5. Dokładnie wiedział gdzie znajduje się centrala w mojej miejscowości podał odległość do centrali ok 200 m co by się zgadzało ale w linii prostej bo z tego co wiem po kablach jest ok 700m. No i dalej gadka szmatka o braku kart na centrali. Powiedział że jak mi bardzo zależy to mam zebrać co najmniej 10 osób którzy by zamówili internet VDSL, a on spróbuje wnieść to do programu inwestycji. Dodał że nic nie obiecuje, a raczej są małe szanse w tak małej miejscowości ale próbować warto.

Próbował ktoś takie pisma wysyłać ? Daje to jakieś rezultaty czy nie warto zachodu.
ObrazekObrazek

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości