Program pilotażowy VDSL

Internet VDSL

Immortalq
Art Writer
Art Writer
Posty: 278
Rejestracja: 06 lis 2012, 18:00
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Program pilotażowy VDSL

Nieprzeczytany post autor: Immortalq » 18 cze 2013, 0:07

mar_1 pisze:
Immortalq pisze:TP już dawno testowało wszystkie te rozwiązania, z bondingu korzysta nawet przy okazji świadczenia innej (biznesowej) usługi S/HDSL, ale żadna z nich jeszcze nie trafiła jako rozwiązanie masowe, a więc do Neostrady.

Warto też dodać, że z punktu marketingowego operatora chodzi głównie o "średnie prędkości" typu 40 - 60 Mbit/s na dłuższych liniach niż o 150 Mbit/s czy więcej na odcinku 300m od centrli / szafy ONU, bo tych jak wiadomo jest stosunkowo niewiele, a i TP nigdy jakoś bardzo nie uczestniczyła w boju "o najwyższą prędkość", gdzie prym na szeroką skalę wiodą kablówki pokroju UPC.

Ciekawe w takim razie, czy testowali też regeneratory VDSL, które mogą podwoić zasięg usługi.
http://broadband.dension.com/xdsl-exten ... egenerator
http://www.strowger.com/solutions/vdsl- ... ender.html


Jestem przekonany, że tak. Tam serio nie pracują sami idioci + 100 osobowy zespół marketingowców.

Zauważ, że podane dane na stronie producenta - zysk jest dla linii w warunkach laboratoryjnych - kompletnie bez szumów co jest jasno zaznaczone. Przypuszczam, że realny zysk w momencie kiedy podepniemy taki regenerator pod hmm średnio 10-letnią linię (bardzo optymistyczny wariant) będzie o wiele niższy. Dwa jedno urządzenie maksymalnie obsługuje 4 klientów, więc ilość jaka by była potrzeba aby to masowo zastosować huh kosmiczna liczba - podobnie jak sumaryczny koszt. Trzy dodatkowe zasilanie jest wymagane, w sensie kolejny koszt. Cztery zupełnie marketingowe ale jakże realne podejście - my (TP) wydamy XXX milionów na to rozwiązanie, aby Netia i inni mogli świadczyć swojego VDSL-a na tym bez żadnych kosztów własnych? (stawki dostępowe są dość marne w hurcie).
Ostatnio zmieniony 18 cze 2013, 0:36 przez Immortalq, łącznie zmieniany 1 raz.


mar_1
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 274
Rejestracja: 15 lis 2009, 21:35
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: Podhale (18)

Re: Program pilotażowy VDSL

Nieprzeczytany post autor: mar_1 » 18 cze 2013, 0:20

akomor pisze:
mar_1 pisze:Tylko czy teraz odcinek splitter-modem się przypadkiem nie wydłużył skoro wcześniej modem był na zwykłym kabelku?

Niby w jaki sposób?

Nie doczytałem, o którym wyjściu MODEM pisałeś. Są dwa.

Ta skrętka do modemu ile ma metrów?
Lepiej byłoby podpiąć w niej kable z tej samej pary. Czyli na przykład niebieski i biało-niebieski.


akomor
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 210
Rejestracja: 11 sty 2007, 11:26
Łącze: Neostrada
Numer GG: 585847
Lokalizacja: Dąbrowa G.

Re: Program pilotażowy VDSL

Nieprzeczytany post autor: akomor » 18 cze 2013, 0:54

Na zdjęciach zmiana dotyczyła tylko jednego wyjścia MODEM ;)

mar_1 pisze: Ta skrętka do modemu ile ma metrów?
Lepiej byłoby podpiąć w niej kable z tej samej pary. Czyli na przykład niebieski i biało-niebieski.


Może 2-3 metry. Faktycznie są z innej pary. Niestety już nie mam wtyczek RJ11 :P
ObrazekObrazek


mar_1
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 274
Rejestracja: 15 lis 2009, 21:35
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: Podhale (18)

Re: Program pilotażowy VDSL

Nieprzeczytany post autor: mar_1 » 18 cze 2013, 1:11

akomor pisze:Może 2-3 metry. Faktycznie są z innej pary. Niestety już nie mam wtyczek RJ11 :P
Przy tak krótkim kablu i przy braku innego sygnału na sąsiednich parach, to nie ma znaczenia. No chyba, że kabel przebiega bezpośrednio obok źródeł zakłóceń.


mar_1
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 274
Rejestracja: 15 lis 2009, 21:35
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: Podhale (18)

Re: Program pilotażowy VDSL

Nieprzeczytany post autor: mar_1 » 18 cze 2013, 1:36

Immortalq pisze:Jestem przekonany, że tak. Tam serio nie pracują sami idioci + 100 osobowy zespół marketingowców.

Nie wiem. Moje dotychczasowe doświadczenia ze strefą pierwszego i ...kolejnego kontaktu są jak najgorsze. Nie wiedzą ani o co się ich pyta ani o czym mówią.
Immortalq pisze:Zauważ, że podane dane na stronie producenta - zysk jest dla linii w warunkach laboratoryjnych - kompletnie bez szumów co jest jasno zaznaczone. Przypuszczam, że realny zysk w momencie kiedy podepniemy taki regenerator pod hmm średnio 10-letnią linię (bardzo optymistyczny wariant) będzie o wiele niższy. Dwa jedno urządzenie maksymalnie obsługuje 4 klientów, więc ilość jaka by była potrzeba aby to masowo zastosować huh kosmiczna liczba - podobnie jak sumaryczny koszt. Trzy dodatkowe zasilanie jest wymagane, w sensie kolejny koszt. Cztery zupełnie marketingowe ale jakże realne podejście - my (TP) wydamy XXX milionów na to rozwiązanie, aby Netia i inni mogli świadczyć swojego VDSL-a na tym bez żadnych kosztów własnych? (stawki dostępowe są dość marne w hurcie).

- Myślę, że w uproszczeniu można by przyjąć, że z grubsza podwaja się zasięg wyjściowy. Skoro TP ma bardzo ostrożne przewidywania zasięgu swojej usługi, to taki ostrożny zasięg dałoby się relatywnie podwoić lub naprawić jeżeli jest mniejszy niż założony.
- Zasilanie rozwiązania z pierwszego linku zakładane jest jako zdalne (z centrali lub innej lokalizacji znajdującej się w zasięgu porównywalnym z zasięgiem VDSL-a) i odbywa się po dodatkowej parze kabli.
- Zastosowanie masowe? Myślę, że raczej przejściowe - umożliwiające zorientowanie się w popycie na większe prędkości w danej lokalizacji. W momencie gdyby w tej lokalizacji z czasem miał wystąpić efekt masowego zapotrzebowania, to byłby to wtedy po prostu sygnał, że trzeba tam postawić szafę z DSLAM-em.
- co do Netii to zawsze mogą jej odpowiedzieć, że brak wolnych dodatkowych par kabli do tego zdalnego zasilania i w związku z tym BMT.
Co do kosztów takiego rozwiązania to TP samo obniżyło różnicę w cenie usług 40Mb i 80Mb. Nie wiem po co, skoro z tej różnicy mogliby pokrywać koszty ewentualnych
dodatkowych - koniecznych do podwyższenia prędkości - inwestycji. Ta polityka cenowa jest tym dziwniejsza, że przy usłudze ExtraDSL, za podniesienie samego uploadu
życzą sobie - o ile się nie mylę - coś koło 50 zł dodatkowo - miesięcznie.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4981
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Program pilotażowy VDSL

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 18 cze 2013, 8:54

mar_1 pisze:
Immortalq pisze:Jestem przekonany, że tak. Tam serio nie pracują sami idioci + 100 osobowy zespół marketingowców.

Nie wiem. Moje dotychczasowe doświadczenia ze strefą pierwszego i ...kolejnego kontaktu są jak najgorsze. Nie wiedzą ani o co się ich pyta ani o czym mówią.
Immortalq pisze:Zauważ, że podane dane na stronie producenta - zysk jest dla linii w warunkach laboratoryjnych - kompletnie bez szumów co jest jasno zaznaczone. Przypuszczam, że realny zysk w momencie kiedy podepniemy taki regenerator pod hmm średnio 10-letnią linię (bardzo optymistyczny wariant) będzie o wiele niższy. Dwa jedno urządzenie maksymalnie obsługuje 4 klientów, więc ilość jaka by była potrzeba aby to masowo zastosować huh kosmiczna liczba - podobnie jak sumaryczny koszt. Trzy dodatkowe zasilanie jest wymagane, w sensie kolejny koszt. Cztery zupełnie marketingowe ale jakże realne podejście - my (TP) wydamy XXX milionów na to rozwiązanie, aby Netia i inni mogli świadczyć swojego VDSL-a na tym bez żadnych kosztów własnych? (stawki dostępowe są dość marne w hurcie).

- Myślę, że w uproszczeniu można by przyjąć, że z grubsza podwaja się zasięg wyjściowy. Skoro TP ma bardzo ostrożne przewidywania zasięgu swojej usługi, to taki ostrożny zasięg dałoby się relatywnie podwoić lub naprawić jeżeli jest mniejszy niż założony.
- Zasilanie rozwiązania z pierwszego linku zakładane jest jako zdalne (z centrali lub innej lokalizacji znajdującej się w zasięgu porównywalnym z zasięgiem VDSL-a) i odbywa się po dodatkowej parze kabli.
- Zastosowanie masowe? Myślę, że raczej przejściowe - umożliwiające zorientowanie się w popycie na większe prędkości w danej lokalizacji. W momencie gdyby w tej lokalizacji z czasem miał wystąpić efekt masowego zapotrzebowania, to byłby to wtedy po prostu sygnał, że trzeba tam postawić szafę z DSLAM-em.
- co do Netii to zawsze mogą jej odpowiedzieć, że brak wolnych dodatkowych par kabli do tego zdalnego zasilania i w związku z tym BMT.
Co do kosztów takiego rozwiązania to TP samo obniżyło różnicę w cenie usług 40Mb i 80Mb. Nie wiem po co, skoro z tej różnicy mogliby pokrywać koszty ewentualnych
dodatkowych - koniecznych do podwyższenia prędkości - inwestycji. Ta polityka cenowa jest tym dziwniejsza, że przy usłudze ExtraDSL, za podniesienie samego uploadu
życzą sobie - o ile się nie mylę - coś koło 50 zł dodatkowo - miesięcznie.


Problemów jest nie mało
- taki że extender trzeba montować +/- w połowie pętli
- trzeba go zasilać
- wymaga specjalnych kart w DSLAM
Zbyt dużo tych problemów jak na usługę dla plebsu.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


-=pUnIsHeR=-
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 251
Rejestracja: 23 mar 2007, 0:01

Re: Program pilotażowy VDSL

Nieprzeczytany post autor: -=pUnIsHeR=- » 18 cze 2013, 11:08

best-boy pisze:Zbyt dużo tych problemów jak na usługę dla plebsu.

dopóki operator będzie myślał o swoich Klientach jak o "plebsie" - tak "plebsie", który daje mu źródło utrzymania, dopóty nic się na rynku nie zmieni.
pierwsze co operator powinien zrobić, to usunąć ze swoich struktur ludzi o takim sposobie myślenia. jego bowiem rolą jest znalezienie rozwiązań na miarę możliwości Klientów. błędem było oddanie infrastruktury studzienkowej jedynemu niegdyś monopoliście. studzienki powinny być w administrowaniu państwowym. to my na nie łożyliśmy przez lata. a dziś stanowią one często barierę w rozwoju konkurencji na rynku. dużo popełniono błędów i dalej nic konkretnego się nie dzieje. po odejściu Streżyńskiej, jej następczyni jest tylko "cieniem" poprzedniczki. widać lobbing koncernów zadziałał.
Obrazek


Immortalq
Art Writer
Art Writer
Posty: 278
Rejestracja: 06 lis 2012, 18:00
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Program pilotażowy VDSL

Nieprzeczytany post autor: Immortalq » 18 cze 2013, 11:31

mar_1 pisze:
Immortalq pisze:Jestem przekonany, że tak. Tam serio nie pracują sami idioci + 100 osobowy zespół marketingowców.

Nie wiem. Moje dotychczasowe doświadczenia ze strefą pierwszego i ...kolejnego kontaktu są jak najgorsze. Nie wiedzą ani o co się ich pyta ani o czym mówią.
Immortalq pisze:Zauważ, że podane dane na stronie producenta - zysk jest dla linii w warunkach laboratoryjnych - kompletnie bez szumów co jest jasno zaznaczone. Przypuszczam, że realny zysk w momencie kiedy podepniemy taki regenerator pod hmm średnio 10-letnią linię (bardzo optymistyczny wariant) będzie o wiele niższy. Dwa jedno urządzenie maksymalnie obsługuje 4 klientów, więc ilość jaka by była potrzeba aby to masowo zastosować huh kosmiczna liczba - podobnie jak sumaryczny koszt. Trzy dodatkowe zasilanie jest wymagane, w sensie kolejny koszt. Cztery zupełnie marketingowe ale jakże realne podejście - my (TP) wydamy XXX milionów na to rozwiązanie, aby Netia i inni mogli świadczyć swojego VDSL-a na tym bez żadnych kosztów własnych? (stawki dostępowe są dość marne w hurcie).

- Myślę, że w uproszczeniu można by przyjąć, że z grubsza podwaja się zasięg wyjściowy. Skoro TP ma bardzo ostrożne przewidywania zasięgu swojej usługi, to taki ostrożny zasięg dałoby się relatywnie podwoić lub naprawić jeżeli jest mniejszy niż założony.
- Zasilanie rozwiązania z pierwszego linku zakładane jest jako zdalne (z centrali lub innej lokalizacji znajdującej się w zasięgu porównywalnym z zasięgiem VDSL-a) i odbywa się po dodatkowej parze kabli.
- Zastosowanie masowe? Myślę, że raczej przejściowe - umożliwiające zorientowanie się w popycie na większe prędkości w danej lokalizacji. W momencie gdyby w tej lokalizacji z czasem miał wystąpić efekt masowego zapotrzebowania, to byłby to wtedy po prostu sygnał, że trzeba tam postawić szafę z DSLAM-em.
- co do Netii to zawsze mogą jej odpowiedzieć, że brak wolnych dodatkowych par kabli do tego zdalnego zasilania i w związku z tym BMT.
Co do kosztów takiego rozwiązania to TP samo obniżyło różnicę w cenie usług 40Mb i 80Mb. Nie wiem po co, skoro z tej różnicy mogliby pokrywać koszty ewentualnych
dodatkowych - koniecznych do podwyższenia prędkości - inwestycji. Ta polityka cenowa jest tym dziwniejsza, że przy usłudze ExtraDSL, za podniesienie samego uploadu
życzą sobie - o ile się nie mylę - coś koło 50 zł dodatkowo - miesięcznie.


Mnie przekonywać naprawdę nie musisz. Pokazuje Ci tylko, że TP ma inne priorytety niż to co Ty sugerujesz. Co do polityki względem Netii zdecydowanie tak zrobić nie mogą. To rozwiązanie raczej nie zostanie wdrożone.

Strefa parterowa czyli infolinia to oczywiście dno, nic nowego. Jeśli chodzi o parter techniczny czyli techników, zależy od regionu na jakich trafisz, czasem są ludzie dobrze zorientowani. W CKU pracują już ludzie w przyzwoitym poziomem wiedzy, a w tzw. Labach prawdziwi specjaliści.

@Up - ludzie na kierowniczych stanowiskach myślą o klientach Neo i nie tylko jak o plebsie i to się nie zmieni, bo sami siebie przecież nie usuną, więc nie masz o czym marzyć.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4981
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Program pilotażowy VDSL

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 18 cze 2013, 11:39

-=pUnIsHeR=- pisze:
best-boy pisze:Zbyt dużo tych problemów jak na usługę dla plebsu.

dopóki operator będzie myślał o swoich Klientach jak o "plebsie" - tak "plebsie", który daje mu źródło utrzymania, dopóty nic się na rynku nie zmieni.
pierwsze co operator powinien zrobić, to usunąć ze swoich struktur ludzi o takim sposobie myślenia. jego bowiem rolą jest znalezienie rozwiązań na miarę możliwości Klientów. błędem było oddanie infrastruktury studzienkowej jedynemu niegdyś monopoliście. studzienki powinny być w administrowaniu państwowym. to my na nie łożyliśmy przez lata. a dziś stanowią one często barierę w rozwoju konkurencji na rynku. dużo popełniono błędów i dalej nic konkretnego się nie dzieje. po odejściu Streżyńskiej, jej następczyni jest tylko "cieniem" poprzedniczki. widać lobbing koncernów zadziałał.


Polska to w ogóle dziwny kraj ;)
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


SimooN
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 27 maja 2013, 11:31
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Program pilotażowy VDSL

Nieprzeczytany post autor: SimooN » 18 cze 2013, 11:48

mar_1 pisze: Co do kosztów takiego rozwiązania to TP samo obniżyło różnicę w cenie usług 40Mb i 80Mb. Nie wiem po co, skoro z tej różnicy mogliby pokrywać koszty ewentualnych dodatkowych - koniecznych do podwyższenia prędkości - inwestycji. Ta polityka cenowa jest tym dziwniejsza, że przy usłudze ExtraDSL, za podniesienie samego uploadu
życzą sobie - o ile się nie mylę - coś koło 50 zł dodatkowo - miesięcznie.


VDSL jest tylko dla nowych klientów, muszą konkurować z kablówkami i stąd obniżka cen detalicznych.
http://www.upc.pl/internet/fiber-power-60/
http://www.vectra.pl/pakiety/internet
http://www.multimedia.pl/internet_szczegoly_24


mar_1
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 274
Rejestracja: 15 lis 2009, 21:35
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: Podhale (18)

Re: Program pilotażowy VDSL

Nieprzeczytany post autor: mar_1 » 08 lip 2013, 12:46

Czy przy Neo Fiber nadal obowiązuje przycięcie transmisji powiązane z loginem?
Czy ktoś próbował loginu od 40-tki na 80-tce?
Obrazek (att. 16dB na ADSL2+)- DGT-tłumienie D1:18,7dB, synchr. (50xxx/8568)


mar_1
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 274
Rejestracja: 15 lis 2009, 21:35
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: Podhale (18)

Re: Program pilotażowy VDSL

Nieprzeczytany post autor: mar_1 » 19 lip 2013, 16:57

mar_1 pisze:Czy przy Neo Fiber nadal obowiązuje przycięcie transmisji powiązane z loginem?
Czy ktoś próbował loginu od 40-tki na 80-tce?
Już znam odpowiedź na to pytanie bo od 6 godzin mam synchronizację 49656 / 8568 : ) a rzeczywisty download/upload po staremu.. 40/4
Co ciekawe: Download przycina równo (wykres jak pod linijkę), natomiast transfer na upload skacze w całym zakresie 8 Mb, dając w efekcie średnią w okolicach tych 4 Mb.

Połączenie wygląda na stabilne i nie sypie dużo błędami. Czekam jeszcze na ewentualną korektę DLM-a

Na download 91 błędów/6h (to nie tak wiele więcej, niż miałem przy max synchr. dla 40Mb) margines SNR 9,3dB
Upload -> 0 błędów. i tutaj margines SNR jeszcze 11dB - czyli poszło by i 10Mb gdyby była taka opcja.

Jak dla tłumienia linii dla pasma D1: 19dB, to niezły wynik, co?
Wcześniej dostawałem wielokrotnie odmowę - bo "przy tym tłumieniu, to nie będzie działać".

--------------------
aktualizacja
Zrobiłem restart wieczorem, żeby sprawdzić synchronizację przy gorszych warunkach. Spadła nieznacznie.
Poniżej - screeny z 20 lipca 11:45

Obrazek
Obrazek
upload 4Mb przy synchronizacji 8Mb: Obrazek wysyłka i powrót 100MB w jednym pliku: Obrazek


mar_1
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 274
Rejestracja: 15 lis 2009, 21:35
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: Podhale (18)

Re: Program pilotażowy VDSL

Nieprzeczytany post autor: mar_1 » 20 lip 2013, 20:18

Ponieważ dostałem pytania, z których wynika, że mogłem wyrazić się niejasno - więc tytułem wyjaśnienia:
Mam obecnie opcję 40Mb i jestem w trakcie zmiany na 80-tkę.
To co opisuję powyżej, ma miejsce na etapie przejściowym - kiedy już mam synchronizację podwyższoną - a login (mój własny) z przypisaną jeszcze opcją 40Mb.

BTW: Check pokazuje u mnie opcję max 40Mb i w tym był do tej pory problem, gdy chciałem zwiększyć sobie upload poprzez zmianę na 80-tkę.
Obrazek (att. 16dB na ADSL2+)- DGT-tłumienie D1:18,7dB, synchr. (50xxx/8568)


Yesteg
Donator
Donator
Posty: 216
Rejestracja: 26 lut 2005, 22:53
Numer GG: 0
Lokalizacja: Pabianice

Re: Program pilotażowy VDSL

Nieprzeczytany post autor: Yesteg » 26 lip 2013, 11:47

Ja juz pozegnalem sie z neo,czekalem cierpliwie 2 lata na vdsl,z koncem umowy powiedzialem bye i teraz mam to co ponizej 8)
ByłoObrazekJestObrazek


-=pUnIsHeR=-
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 251
Rejestracja: 23 mar 2007, 0:01

Re: Program pilotażowy VDSL

Nieprzeczytany post autor: -=pUnIsHeR=- » 26 lip 2013, 18:44

aktualnie wymieniają prezesa Orange (tepsa), ciekawe co nowy wymysli? jesli nie rusza lawiny z vdsl, to beda dalej tracili klientow.
Obrazek

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość