Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Internet VDSL
Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 17 lip 2014, 11:27

Rozumiem że już z piwnicy idą dwie linie na dom , więc aż się prosi właśnie tam dać splitter i na jedno piętro podłączyć wyjście modem na drugie piętro wyjście phone ;).
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


giecik
Moderator
Moderator
Posty: 2134
Rejestracja: 05 sie 2004, 9:59
Lokalizacja: Pisz

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: giecik » 17 lip 2014, 12:02

Od splitera przed modemem powinien wychodzić kabel do centralki telefonicznej.
Ogolnie nie jestem pewny ale przy VDSL jest jeden filtr zaraz za pierwszym gniazdem który rozdziela sygnał na modem i telefon.
Posiadane łącze: IT-Gemini 50 Mbit (lokalny)
Posiadany router: Asus RT-AC68U (tomato)
Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 17 lip 2014, 12:11

giecik pisze:Od splitera przed modemem powinien wychodzić kabel do centralki telefonicznej.
Ogolnie nie jestem pewny ale przy VDSL jest jeden filtr zaraz za pierwszym gniazdem który rozdziela sygnał na modem i telefon.


No ale tutaj bez dodatkowego kabla na chwilę obecną nie da się tak zrobić, jedynie zamontować splitter w piwnicy ale ponoć nie ma jak.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Shaamaan
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 17 lip 2014, 9:14
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: Shaamaan » 17 lip 2014, 13:52

giecik pisze:Od splitera przed modemem powinien wychodzić kabel do centralki telefonicznej.
Ogolnie nie jestem pewny ale przy VDSL jest jeden filtr zaraz za pierwszym gniazdem który rozdziela sygnał na modem i telefon.

Tak zapewne być powinno... niestety jak napisałem, nie mam sprzętu ani wiedzy aby samodzielnie zmieniać kable w tej rozdzielni. :|

Choć nieidealnie, to na linii są filtry pozakładane - jeden przed centralką, drugi przed samym modemem (ten przed modemem jest chyba niepotrzebny, bowiem tam już innych telefonów nie ma). Ale czy faktycznie to filtry mogą być powodem zrywanego połączenia?


giecik
Moderator
Moderator
Posty: 2134
Rejestracja: 05 sie 2004, 9:59
Lokalizacja: Pisz

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: giecik » 17 lip 2014, 13:56

Oczywiście.
Bez filtra są dużo większe szumy na linii co objawia się zrywaniem połączenia i niższą synchronizacją
Posiadane łącze: IT-Gemini 50 Mbit (lokalny)
Posiadany router: Asus RT-AC68U (tomato)
Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 17 lip 2014, 14:23

Ten przed modemem zlikwiduj całkiem i zobacz efekt.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


pioteer
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 17 lip 2014, 20:06
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: pioteer » 17 lip 2014, 20:37

Witam,
prosiłbym o zerknięcie na moją historię i dane z telnetu.VDSL mam od początku roku a od 1.07 zmigrowałem do 80Mb.Po podłączeniu VDSL-a w styczniu synchronizacja była 38-40Mb i pingi w okolicy 20ms.Po migracji synchro było 28-30Mb i pingi 40-45ms.Pierwsza wizyta techników bez efektu,natomiast po wczorajszej wizycie jest nieco lepiej ale to chyba jeszcze nie wszystko,co można z tego łącza wycisnąc.Wczoraj wymienili mi odcinek od wejścia do budynku do skrzynki na moim piętrze.Złożony był z różnych kawałków krosówki,kabla energetycznego itp.W tej chwili jest tam jednolita skrętka,następnie ze skrzynki do mieszkania jest jeszcze ok.7-8m kabla energetycznego podtynkowego(wpięcie się modemem bezpośredni na klatce schodowej fritzem 7390 to zysk ok.1,5Mb więc spróbuję przy okazji położyć skrętkę od skrzynki na parterze do modemu) i w domu już do mastersplittera jest skrętka.Zastanawiają mnie tylko logi z CLI Sagemcoma,mam wrażenie,że jest nie do końca dobrze skonfigurowany port na centrali,bo i technik z Orange mówił wczoraj,że pomiary nie chciały wystartować.Różne modemy,różne wartości,ok 800-900m do centrali i ogólnie bajzel.Na fritzbox'ie 7390 synchronizacja 36Mb tłumienie 22db,na 7490 32Mb tłumienie 27db,na Sagemcomie 3764 34Mb.SNR we wszystich opcjach ok 8-9db.

Tak wygląda CLI z Sagemcoma:

Kod: Zaznacz cały

Username: admin
Password: *****

HomeGateway> vdsl status cli
dsl status: 1

Returned 1
HomeGateway> system cat /tmp/vdslcmd.out

Extended Port Status
=================
Bme: 1 Port: 1
Downstream line rate: 42636 kbps
Upstream line rate: 9036 kbps
Bearer0 Downstream payload rate: 0 kbps
Bearer1 Downstream payload rate: 34256 kbps
Bearer0 Upstream payload rate: 0 kbps
Bearer1 Upstream payload rate: 7280 kbps
Downstream attainable payload rate: 34256 kbps
Downstream attainable line rate: 45964 kbps
Downstream Training Margin: 9.0 dB
Downstream Line Protection (Bearer1 Path): 1.0 DMT Symbols
Upstream Line Protection (Bearer1 Path): 1.0 DMT Symbols
Near-end ITU Vendor Id: 0xb500494b4e530200
Far-end ITU Vendor Id: 0xb5004244434da32e
Downstream delay: 7.5 ms
Upstream delay: 7.9 ms
Tx total power 5.9 dbm
FE Tx total power 14.3 dbm
VDSL Estimated Loop Length : 2825 ft
G.Hs Estimated Near End Loop Length : 2060 ft
G.Hs Estimated Far End Loop Length :0 ft
Current framing mode: 0x10 EFM
Bandplan Type...........: 2
No. of Upstream Bands...: 2
No. of Downstream Bands.: 2
Line Type: 0x04000000 VDSL2 Profile 17A
Downstream FFT Protection (Bearer1 Path): 2.0 DMT Symbols
Upstream FFT Protection (Bearer1 Path): 2.0 DMT Symbols
Upstream Line Attenuation: NA (Only for ADSL1 & T1.413)
Upstream SNR Margin: NA (Only for ADSL1 & T1413)
Upstream Retransmission status: Disabled
Downstream Retransmission status: Disabled

Returned 0
HomeGateway>
HomeGateway>

Przeglądam różne fora i wygląda na to,że przy tej odległości i parametrach powinno być trochę więcej.Czy w profilu odczytanym z portu w telnecie nie ma gdzieś informacji o tych "80Mb z umowy"?Piersza linia Downstream line rate przy konfiguracji portu dla VDSL "do 80MB/s nie powinno wynosić ok 85600kbps?

Pozdrawiam


Shaamaan
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 17 lip 2014, 9:14
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: Shaamaan » 17 lip 2014, 21:02

best-boy pisze:Ten przed modemem zlikwiduj całkiem i zobacz efekt.

Odłączyłem filtr przy modemie. Oto obecne statystyki:

O linii ADSL
Status linii VDSL Podłączony
Standard VDSL VDSL2 Profile 17A
Szybkość transmisji wychodzącej 4280 kbps
Szybkość transmisji przychodzącej 32816 kbps
Tłumienie bliskiego końca 23.0 dB
Tłumienie dalekiego końca 23.0 dB
Margines SNR bliskiego końca 5.3 dB
Margines SNR dalekiego końca 5.3 dB
Licznik HEC 0
Oprogramowanie sprzętowe TPSA_v8058
Licznik ES 15 min 0
Błędy CRC 2
Licznik ES 1 dzień 305

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 17 lip 2014, 21:06

Shaamaan pisze:
best-boy pisze:Ten przed modemem zlikwiduj całkiem i zobacz efekt.

Odłączyłem filtr przy modemie. Oto obecne statystyki:

O linii ADSL
Status linii VDSL Podłączony
Standard VDSL VDSL2 Profile 17A
Szybkość transmisji wychodzącej 4280 kbps
Szybkość transmisji przychodzącej 32816 kbps
Tłumienie bliskiego końca 23.0 dB
Tłumienie dalekiego końca 23.0 dB
Margines SNR bliskiego końca 5.3 dB
Margines SNR dalekiego końca 5.3 dB
Licznik HEC 0
Oprogramowanie sprzętowe TPSA_v8058
Licznik ES 15 min 0
Błędy CRC 2
Licznik ES 1 dzień 305


Lepiej już nie będzie i tak jedziesz na granicy wytrzymałości a tłumienie jest dość spore.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 17 lip 2014, 21:09

pioteer pisze:Witam,
prosiłbym o zerknięcie na moją historię i dane z telnetu.VDSL mam od początku roku a od 1.07 zmigrowałem do 80Mb.Po podłączeniu VDSL-a w styczniu synchronizacja była 38-40Mb i pingi w okolicy 20ms.Po migracji synchro było 28-30Mb i pingi 40-45ms.Pierwsza wizyta techników bez efektu,natomiast po wczorajszej wizycie jest nieco lepiej ale to chyba jeszcze nie wszystko,co można z tego łącza wycisnąc.Wczoraj wymienili mi odcinek od wejścia do budynku do skrzynki na moim piętrze.Złożony był z różnych kawałków krosówki,kabla energetycznego itp.W tej chwili jest tam jednolita skrętka,następnie ze skrzynki do mieszkania jest jeszcze ok.7-8m kabla energetycznego podtynkowego(wpięcie się modemem bezpośredni na klatce schodowej fritzem 7390 to zysk ok.1,5Mb więc spróbuję przy okazji położyć skrętkę od skrzynki na parterze do modemu) i w domu już do mastersplittera jest skrętka.Zastanawiają mnie tylko logi z CLI Sagemcoma,mam wrażenie,że jest nie do końca dobrze skonfigurowany port na centrali,bo i technik z Orange mówił wczoraj,że pomiary nie chciały wystartować.Różne modemy,różne wartości,ok 800-900m do centrali i ogólnie bajzel.Na fritzbox'ie 7390 synchronizacja 36Mb tłumienie 22db,na 7490 32Mb tłumienie 27db,na Sagemcomie 3764 34Mb.SNR we wszystich opcjach ok 8-9db.

Tak wygląda CLI z Sagemcoma:

Kod: Zaznacz cały

Username: admin
Password: *****

HomeGateway> vdsl status cli
dsl status: 1

Returned 1
HomeGateway> system cat /tmp/vdslcmd.out

Extended Port Status
=================
Bme: 1 Port: 1
Downstream line rate: 42636 kbps
Upstream line rate: 9036 kbps
Bearer0 Downstream payload rate: 0 kbps
Bearer1 Downstream payload rate: 34256 kbps
Bearer0 Upstream payload rate: 0 kbps
Bearer1 Upstream payload rate: 7280 kbps
Downstream attainable payload rate: 34256 kbps
Downstream attainable line rate: 45964 kbps
Downstream Training Margin: 9.0 dB
Downstream Line Protection (Bearer1 Path): 1.0 DMT Symbols
Upstream Line Protection (Bearer1 Path): 1.0 DMT Symbols
Near-end ITU Vendor Id: 0xb500494b4e530200
Far-end ITU Vendor Id: 0xb5004244434da32e
Downstream delay: 7.5 ms
Upstream delay: 7.9 ms
Tx total power 5.9 dbm
FE Tx total power 14.3 dbm
VDSL Estimated Loop Length : 2825 ft
G.Hs Estimated Near End Loop Length : 2060 ft
G.Hs Estimated Far End Loop Length :0 ft
Current framing mode: 0x10 EFM
Bandplan Type...........: 2
No. of Upstream Bands...: 2
No. of Downstream Bands.: 2
Line Type: 0x04000000 VDSL2 Profile 17A
Downstream FFT Protection (Bearer1 Path): 2.0 DMT Symbols
Upstream FFT Protection (Bearer1 Path): 2.0 DMT Symbols
Upstream Line Attenuation: NA (Only for ADSL1 & T1.413)
Upstream SNR Margin: NA (Only for ADSL1 & T1413)
Upstream Retransmission status: Disabled
Downstream Retransmission status: Disabled

Returned 0
HomeGateway>
HomeGateway>

Przeglądam różne fora i wygląda na to,że przy tej odległości i parametrach powinno być trochę więcej.Czy w profilu odczytanym z portu w telnecie nie ma gdzieś informacji o tych "80Mb z umowy"?Piersza linia Downstream line rate przy konfiguracji portu dla VDSL "do 80MB/s nie powinno wynosić ok 85600kbps?

Pozdrawiam


Modem nie pokaże nigdy danych z umowy tylko szacowaną szybkość na danej linii (estimated), z tych danych wynika że linia ma jakieś 900m i faktycznie powinno być lepiej (50Mb w teorii) ale kto to wie w jakim ona jest stanie...
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


giecik
Moderator
Moderator
Posty: 2134
Rejestracja: 05 sie 2004, 9:59
Lokalizacja: Pisz

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: giecik » 17 lip 2014, 22:47

pmd pisze:P.S Orientuje się ktoś czy ten najmocniejszy Nanobeam przewali mi radiowo na 5Ghz i lanie 1Gb/s to łącze 80/8 na odległość 400-450m? Eter bez drzew i większych zakłóceń z wyjątkiem kilku domów, które są niżej ale mogą generować zakłócenia. Nie podejrzewam, że na drodze będzie jakieś urządzenie pracujące w paśnie 5Ghz, raczej wszystko co będzie to routery starszego typu na 2.4Ghz.

Wydaje mi się że powinno ruszyć bez problemu. Napewno będziesz miał więcej niż masz teraz ;)
Posiadane łącze: IT-Gemini 50 Mbit (lokalny)
Posiadany router: Asus RT-AC68U (tomato)
Obrazek


Shaamaan
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 17 lip 2014, 9:14
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: Shaamaan » 17 lip 2014, 23:25

best-boy pisze:Lepiej już nie będzie i tak jedziesz na granicy wytrzymałości a tłumienie jest dość spore.

Czyli (tak dla ostatecznego potwierdzenia) modemu DGT nie ma co kupować?


pioteer
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 17 lip 2014, 20:06
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: pioteer » 18 lip 2014, 7:58

Modem nie pokaże nigdy danych z umowy tylko szacowaną szybkość na danej linii

Dlatego też umieściłem te umowę w cudzysłowie,a chodziło mi o to,czy przy konfiguracji portu na 80Mbs linijka "Downstream line rate",tam gdzie mam 42636 kbps,nie powinna wynosić ok.85600 kbps.Rzeczywiste synchro to linijka "Bearer1 Downstream payload rate: 34256 kbps" a wydajnośc linii to linijka "Downstream attainable line rate: 45964 kbps".

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 18 lip 2014, 9:27

pioteer pisze:
Modem nie pokaże nigdy danych z umowy tylko szacowaną szybkość na danej linii

Dlatego też umieściłem te umowę w cudzysłowie,a chodziło mi o to,czy przy konfiguracji portu na 80Mbs linijka "Downstream line rate",tam gdzie mam 42636 kbps,nie powinna wynosić ok.85600 kbps.Rzeczywiste synchro to linijka "Bearer1 Downstream payload rate: 34256 kbps" a wydajnośc linii to linijka "Downstream attainable line rate: 45964 kbps".



Modem pokazuje dwie wartości : teoretyczną i faktyczną, skąd modem ma wiedzieć jaki masz limit na porcie ? po prostu wyciska tyle ile linia daje radę, modem nie "komunikuje" się z DSLAMem... na takiej warstwie żeby wiedzieć aż takie rzeczy.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


lukcio27
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 27 lip 2010, 9:29
Numer GG: 0

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: lukcio27 » 19 lip 2014, 19:11

Mam możliwość mieć Neostradę do 80Mb/s(obecnie mam Neostradę do 10Mb/s z tv) i chciałem zapytać jaką mogę mieć maksymalną prędkość przy opcji do 80Mb/s:

Upstream Downstream
Current Rate (Kbps) 1164 12448
Max Rate (Kbps) 1168 25716
SNR Margin (dB) 8.1 20
Line Attenuation (dB) 3.3 6.3
Errors (Pkts) 0 0

Proszę o bardzo dokładną i możliwie szybką odpowiedź Dzięki

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości