Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Internet VDSL

wowo213
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 07 cze 2017, 15:52
Numer GG: 0

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: wowo213 » 07 cze 2017, 18:22

Na 2db w zakładce crc cały czas rosło ale net nie przerywal dałem 5db i utrzymuje się na 0 ale teraz ustawił się na 58 Mb muszę sprawdzić jak na 3-4 db bedzie się zachowywać bo normalnie db mam między 8.3 a 8.8 tych dodatkowych ustawień tam za bardzo nie ogarniam ale z prób zmiana ich poza snr nie miała zaówazalnych zmian w synchronizacji generalnie z tych screenow to jaką mam odległość do centrali ? I ile mogę wyciągnąć max ?

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5048
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 07 cze 2017, 21:40

Tak w ogóle to masz coś zrypane z linią.
Na uploadzie masz większe tłumienie jak na downloadzie a to nie jest normalne.
Wyłącz UPBO i pokaż parametry jeszcze raz.
Jak wygląda instalacja w domu?
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


wowo213
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 07 cze 2017, 15:52
Numer GG: 0

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: wowo213 » 07 cze 2017, 22:52

ok przy wyłączonej tej opcji obcina tak ze 2 Mb
Obrazek

tak to wygląda router jest oddalony od gniazdka o jakieś półtora metra
Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5048
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 08 cze 2017, 8:02

Trochę dziwnie te parametry wyglądają.
Pokaż jeszcze raz z domyślnym SNRem.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Awatar użytkownika

Vieslav
Moderator
Moderator
Posty: 966
Rejestracja: 28 lip 2006, 12:30
Łącze: Wawtel
Numer GG: 0
Lokalizacja: 0-81

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: Vieslav » 09 cze 2017, 17:38

Czy koledzy poratują mnie w moich rozważaniach (na razie teoretycznych)?
Znajomy poprosił mnie o pomoc w wyborze. W jego bloku jest lokalny dostawca, jednak ze względu na posiadanie przez tą osobę komórki w Orange i korzystną cenę, chciałbym sprawdzić ich możliwości. U lokalnego dostawcy patrzyliśmy na prędkości 30mb/s albo 60mb/s (więcej nie jest potrzebne, byleby stabilnie działało - znajomy, za licznymi namowami, przesiada się z internetu mobilnego na kabel). Orange pokazuje możliwości techniczne na opcje "do 80mb/s". Jedyne, co byli w stanie powiedzieć mi na infolinii to: "gwarantujemy 21 mb/s".
Nieoficjalnie dowiedziałem się, że linia ma około 1,6km. W bloku nikt nie ma Orange żebym mógł to potwierdzić. Tyle wiem nieoficjalnie na zasadzie "ktoś kiedyś gdzieś z kimś rozmawiał".
Dlatego teraz teoretyzujemy - jaką ewentualnie prędkość można osiągnąć na takiej linii? Jaka będzie "jakość" tego VDSLa? Pytam, ponieważ sam mam linię o długości >5km w domku na wsi i bywa różnie (ja wyciskam czasami pełne 6mb/s, a teoretycznie nie powinienem :razz: ).
Obrazek

Awatar użytkownika

Scenic
Administrator
Administrator
Posty: 1338
Rejestracja: 29 sty 2011, 9:59
Numer GG: 0

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: Scenic » 09 cze 2017, 18:21

A nie ma czasem okresu wypowiedzenia umowy w razie czego?


Na takiej lini 1.6km VDSL nie byłby wskazany. Jakies 20Mb/s ale tylko teoretycznie.
2+2=4

Obrazek

Awatar użytkownika

Vieslav
Moderator
Moderator
Posty: 966
Rejestracja: 28 lip 2006, 12:30
Łącze: Wawtel
Numer GG: 0
Lokalizacja: 0-81

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: Vieslav » 09 cze 2017, 22:16

Spis przyłączy VDSL ze strony Orange oraz wizja lokalna wykazały, że okoliczne centrale/szafy są oddalone o nie więcej niż 500m od miejsca docelowego (jeśli dobrze interpretuje tabelki). Może kiedyś abonent był podpięty pod jakąś dalszą centralę/szafę? Gdyby była możliwość wzięcia na próbę lub zamówienia wywiadu technicznego to na pewno bym skorzystał. :roll:
Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5048
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 10 cze 2017, 8:26

Przy prawdziwych 1,6km i dobrej linii, realne jest ok 35Mbit, jak to wygląda w praktyce.... to wie tylko cyganka z tarotem.
Jednak było sporo przypadków które działają znośnie na tych 1,5km.
Równie dobrze linia może być napowietrzna, mieć 20 lat i sypać błędami jak opel rdzą z nadkola . :mrgreen:
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Awatar użytkownika

rafaell68
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 03 lis 2016, 8:48
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: rafaell68 » 14 cze 2017, 12:04

Koledzy, mam problem z ORANGE. Mam VDSL 80 od lutego. Po pierwszym uruchomieniu miałem synchro na poziomie 69000 / 8500 co dawało ok. 65/8 mbit (Speed Test w stopce). Ostatnio zaobserwowałem lekko niższe transfery, zerknąłem na synchro i się okazało że jest :
Obrazek
Zgłosiłem problem do ORANGE, przyjechał "technik", który podłączył swojego FUNBOXA 2.0 i stwierdził, że jemu synchronizuje tak samo (61000 / 8500) 57/8 mbit. Oznajmił, że podpisywałem umowę na transfer DO 80 Mb/s i jest to zupełnie normalne.
Powiedziałem mu, że na początku było 69000/8500, że mu mogę screena pokazać nawet. Odpowiedział, że równie dobrze mogłem iść do sąsiada i zrobić screena. Normalnie przedszkole.
Jestem w stanie coś zdziałać?
NEOSTRADA 80 Mb/s
ORANGE FUNBOX 2.0
TP-LINK TL-SG1016D (SWITCH-GIGABIT)
TP-LINK TD-W8901G (WiFi AP)
TP-LINK TL-WR740N (WiFi AP)
Obrazek


marcin_ketrzyn
Moderator
Moderator
Posty: 616
Rejestracja: 28 maja 2011, 22:24
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: marcin_ketrzyn » 14 cze 2017, 12:59

Nic nie zdziałasz, podłączyli więcej osób dlatego tak jest. Ja wcześniej miałem pełną synchronizację, teraz mam 75184 Kb/s. Wcześniej miałem poniżej 70, ale dwie osoby zrezygnowały na linii przede mną
Obrazek

Attenuation: 8.4 dB SNR Margin: 8.9 dB Rate (Kbps): Downstream 85198 Upstream 8567 Attainable Rate (Kbps): 93420

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5048
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 14 cze 2017, 13:21

Dokładnie, SNR jest na standardowym poziomie, więc to nie DLM.
Podłączyli więcej ludzi i szum wzrósł.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


marcin_ketrzyn
Moderator
Moderator
Posty: 616
Rejestracja: 28 maja 2011, 22:24
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: marcin_ketrzyn » 15 cze 2017, 8:13

Pocieszę Cię, że jeszcze może spaść :) I równocześnie wzrosnąć. Wszystko zależy od klientów
Obrazek

Attenuation: 8.4 dB SNR Margin: 8.9 dB Rate (Kbps): Downstream 85198 Upstream 8567 Attainable Rate (Kbps): 93420

Awatar użytkownika

rafaell68
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 03 lis 2016, 8:48
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: rafaell68 » 15 cze 2017, 9:20

Ależ to smutne co mamy za infrastrukturę ;(
Dzięki za info!
NEOSTRADA 80 Mb/s
ORANGE FUNBOX 2.0
TP-LINK TL-SG1016D (SWITCH-GIGABIT)
TP-LINK TD-W8901G (WiFi AP)
TP-LINK TL-WR740N (WiFi AP)
Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5048
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 15 cze 2017, 14:40

rafaell68 pisze:Ależ to smutne co mamy za infrastrukturę ;(
Dzięki za info!


To nie wina infrastruktury, tak już jest z xDSLami a VDSL jest szczególnie szumogenny.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Awatar użytkownika

Vieslav
Moderator
Moderator
Posty: 966
Rejestracja: 28 lip 2006, 12:30
Łącze: Wawtel
Numer GG: 0
Lokalizacja: 0-81

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: Vieslav » 16 cze 2017, 18:24

Nie znam się na VDSLu, ale w przypadku ADSLa można zresetować DLM odłączając ruter z zasilania na 20 minut. Przynajmniej w moim przypadku to działa. Może spróbuj tak zrobić?
Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość