Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Internet VDSL
Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 16 cze 2017, 19:13

Vieslav pisze:Nie znam się na VDSLu, ale w przypadku ADSLa można zresetować DLM odłączając ruter z zasilania na 20 minut. Przynajmniej w moim przypadku to działa. Może spróbuj tak zrobić?



1. To był przypadek, DLMa tak się nie zresetuje.
2. Tutaj to i tak nie wina DLMa.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Awatar użytkownika

Vieslav
Moderator
Moderator
Posty: 966
Rejestracja: 28 lip 2006, 12:30
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Lokalizacja: 0-81

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: Vieslav » 17 cze 2017, 19:28

Wracając do mojej poprzedniej historii z VDSLem: złożyliśmy zamówienie, był Pan Technik. Okazało się, że centrala jest dużo dalej niż sądziłem. Tabelki oraz informacje ze strony Orange można sobie włożyć między bajki - sam Pan Technik się dziwił jak to wszystko jest podłączone i dlaczego check pokazuje warunki techniczne na 80-tkę. VDSL niestety nie zapiął się nawet na 21mb/s. Udało się uzyskać synchro około 18mb/s przy marginesie 9dB. Zrezygnowałem, ponieważ obawiam się spadku do około 15mb/s przy większym zaszumieniu linii. Na razie czekamy na światłowód (planowany jest w tym miejscu na początku sierpnia). Jak nie wypali to bierzemy we wrześniu łącze od lokalnego operatora (do wyboru od 30 do 500 mb/s).
Obrazek


Pav20
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: 19 cze 2017, 22:06
Numer GG: 0

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: Pav20 » 19 cze 2017, 23:28

Witam. Spojrzałem dzisiaj na mapkę zasięgu i okazało się że wszystkie wiochy w mojej okolicy mają dostępną Neostrade. No ale żeby nie było tak pięknie to oczywiście w miejscowości w której mieszkam, nie ma dostępnego internetu (nawet do 10mb/s). Wydało mi się to dziwne więc zacząłem drążyć temat. Jeśli informacje z bazy łączy VDSL oraz ze strony urzędu komunikacji elektronicznej są prawdziwe to wynika z nich, że światłowód został pociągnięty do wsi i postawiono skrzynkę VDSL (czyli jest to centrala?). Gdy sprawdzam dostępność usługi podając adres pod którym znajduje się to łącze, ukazuje się informacja że internet jest dostępny z prędkością do 80 mb/s. Teraz nasuwa się pytanie. Dlaczego internet jest dostępny tylko pod tym jedynym adresem? Czyżby cała linia która idzie na wieś nie była podpięta? Kable raczej spełniają wymagania, ponieważ były wymieniane w całej miejscowości około 3 lat temu.
Jeszcze jedna sprawa. Przyjmijmy że faktycznie postawiono centrale. Mieszkam od niej 1200m. Linia jest napowietrzna i wzrokowo widzę jak przebiega, więc szacuje że realna odległość może wynosić około 1400m. Jakie prędkości w teorii mogę osiągnąć przy takich warunkach? Obecnie na LTE mam średni download 8-10mb/s + limit transferu, więc minimalnymi prędkościami na VDSL absolutnie nie pogardzę :lol:
Na infolinie na razie nie dzwonie gdyż chce rozeznać się w sytuacji aby wiedzieć jak później rozmawiać z konsultantami żeby coś z tego wynikło.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 20 cze 2017, 8:45

Trudno powiedzieć.
Równie dobrze możesz być podłączony do sąsiedniej wsi a linia może mieć 4km, logika logiką a orange to orange. ;)
1400m na dobrej linii to przy VDSLu jakieś 40Mb jest realne.
Może być jeszcze śmieszniej, może to w cale nie DSLAM, o ile kojarzę nie ma bazy dslamów VDSL, na stronie UKE tzw. punkt dostępowy to jest po prostu studnia z mufą i światłowodem, więc może bez sensu sobie debatujemy. DSLAM to spora szafa. Albo jest albo nie ;) (poczta, szkoła, krzaki, park) gdzieś w tym rejonie szukaj ;)
Te mniejsze wyglądają tak https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... dstufe.JPG
Raczej nie igła.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Pav20
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: 19 cze 2017, 22:06
Numer GG: 0

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: Pav20 » 20 cze 2017, 15:03

Według strony UKE jest tam studnia kablowa, więc pewnie masz racje. Nie rozumiem tylko jaki jest sens na odległości 1km kopać dziure i wiercić pod rzeką, żeby położyć światłowód który i tak nie jest wykorzystywany.... Rozejrzę się po okolicy w poszukiwaniu szafy.
Informacje o tym VDSL wziąłem ze strony hurt-orange.pl W zakładce Projekty Inwestycyjne > Infrastruktura Orange Polska, na dole strony znajdują się bazy VDSL oraz PD. W obu widnieje ten sam adres, pod którym jest studzienka.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 20 cze 2017, 15:20

Dostaje się dofinansowanie to "się robi" a zastosowanie znajdzie się za 5 lat albo się komuś wydzierżawi (chociaż dzierżawić ileś lat chyba nie wolno).
Albo po prostu przyszykowali sobie grunt pod ten DSLAM a powstanie za pół roku albo za rok.
Chcieli czy nie zrobić musieli bo mają określony termin i muszą się z UE rozliczyć z inwestycji a co dalej to wie chyba tylko Czubówna ;)
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Netman
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: 22 cze 2017, 17:15
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: Netman » 22 cze 2017, 17:24

Mam wrażenie, że mam przyciętą synchronizację względem parametrów, czy się mylę?

Obrazek


marcin_ketrzyn
Moderator
Moderator
Posty: 614
Rejestracja: 28 maja 2011, 22:24
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: marcin_ketrzyn » 22 cze 2017, 22:09

136db niemożliwe aż :d może 13,6 i to by oznaczało DLM
Obrazek

Attenuation: 8.4 dB SNR Margin: 8.9 dB Rate (Kbps): Downstream 85198 Upstream 8567 Attainable Rate (Kbps): 93420

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 23 cze 2017, 0:54

Sprawdź czy masz w routerze najnowsze firmware (aktualizacja automatyczna) i przywróć ustawienia fabryczne.
Poza tym faktycznie wygląda na DLM.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


klonmarcin
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 24 maja 2017, 20:13
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin » 23 cze 2017, 9:25

Przy takim marginesie - jeśli to by było 13,6 powinno być max - u mnie waha się pomiędzy 11,8 a 12,2 i trzyma cały czas na max tj. 85678 w dół i 8568 w górę.


damianeqb
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 24 maja 2011, 21:34
Łącze: Net24
Numer GG: 0

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: damianeqb » 25 cze 2017, 15:20

Obrazek obecnie netia 20 mb, pojdzie vdsl? jesli tak to jaka synchronizacja?

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 25 cze 2017, 18:50

Zdaje się że tłumienie jest zawyżone z powodu obniżonej mocy na porcie.
Przy tłumieniu 23db synchro 22Mb jest praktycznie nie wykonalne.
Trudno tutaj spekulować ale przy VDSLu 40Mb jest raczej pewne jeśli nie więcej.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


damianeqb
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 24 maja 2011, 21:34
Łącze: Net24
Numer GG: 0

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: damianeqb » 26 cze 2017, 7:26

a jesli chodzi o upload?

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 26 cze 2017, 9:19

damianeqb pisze:a jesli chodzi o upload?


Jeszcze trudniej spekulować, 5-8Mbit.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Przeźroczysty
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: 30 lip 2017, 1:59
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: Przeźroczysty » 30 lip 2017, 2:38

Witam,
Ostatnio zacząłem się przyglądać mojemu łączu internetowemu i porównywać z innymi użytkownikami co mają taką samą umowę co ja czyli neostrada do 80Mb/s coś mnie zaniepokoiło, bo przy podobnym marginesie szumu i odległości centrali co ja czyli ok 200-300 m wykręcają lepsze osiągi na linii. Rozumiem takie niuanse jak inny ruter inna jakość kabli itd, ale żeby nawet połowy tego za co płace nie osiągnąć w dodatku mieszkam dokładniej 250 metrów od centrali. Czy zmiana rutera, by coś pomogła czy wina leży po stronie przestarzałych kabli. Mój ruter to Funbox 2.0

I mam pytanie czy kość miał styczność z firmą sky-ware, bo możliwe że nie będę podpisywał następnej umowy z orange, bo w moim miejscu zamieszkania widać po ulicy że ich linie nie są w najlepszym stanie i stabilność nie jest taka rewelacyjna, bo wieczorem bardzo lubi zerwać połączenie i sypnąć błędami ses, a opinie w/w firmy są podzielone dosyć i niektóre opinie bardzo są niepokojące

  • tryb synchronizacji DSL VDSL
  • czas połączenia DSL 00 d 01 g 06 m 10 s
  • prędkość synchronizacji DSL w górę 3180 Kb/s
  • prędkość synchronizacji DSL w dół 30129 Kb/s
  • margines szumu w dół 9.4 dB
  • liczba sekund z błędami (ES) 5
  • Sekundy z poważnymi błędami (SES) 0

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości