Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Internet VDSL
Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4979
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 31 sie 2017, 10:14

Kondorro pisze:Mi kazali czekać prawie 2 tygodnie na wizytę technika. Także już poleciało odstąpienie od umowy. Skoro "technik" widział jaki jest stan druta to mógł podłączyć mnie do nowej infrastruktury ale po co...


Było zgłaszać awarię przez formularz, wtedy wpada automatycznie do systemu i mają do 48h na reakcję, chociaż wpisanie BMT to też jest reakcja, ryzyk fizyk.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Kondorro
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 8
Rejestracja: 25 sie 2017, 8:08
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: Kondorro » 31 sie 2017, 13:01

Jaki formularz? Na mój Orange? Jeśli tak to nie miałem tam dostępu bo mi PIN-u nie nadali. A na infolinie słyszałem tylko, ze technik odezwie się w przeciągu 72 godzin.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4979
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 31 sie 2017, 15:13

PIN nie potrzebny.
Potrzebny jest jedynie identyfikator z faktury.
Zresztą nawet jeśli jest potrzebny to pod numerem 510 100 100 można go ustawić a później zmieniać można sobie samemu.
https://www.orange.pl/slr/pl/konto/obsl ... zmiana_pin
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Kondorro
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 8
Rejestracja: 25 sie 2017, 8:08
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: Kondorro » 31 sie 2017, 18:51

To i tak niczego nie zmieni skoro ktoś z BOK powiedział, ze technik miał się zjawić za 2 tygodnie. Odstąpiłem od umowy.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4979
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 31 sie 2017, 20:54

Skoro tak ;)
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


ciastko666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 24 lut 2011, 22:14
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: ciastko666 » 12 wrz 2017, 21:45

Witam
Po 6 latach o dziwo bardzo udanej współpracy z Netią po LLU, przyszedł czas na zmianę prędkości.
Oczywiście wyboru nie ma i obecnie to VDSL 80 Orange. W związku z tym proszę o poradę czy jest sens zmieniać operatora.
Obecnie:
Netia LLU realnie 17,5 Mb/s. Łącze mega stabilne nigdy przez ten czas może 2 awarie. Niskie pingi - wiadomo fast. Linia ok. 1200m. Z akruszy(baza łącz VDSL) na stronie Orange wnioskuję że jestem podpięty bezpośrednio do centrali. Bliżej ( ok 700m ) są szafki ale wątpię aby mnie tam przepieli.

Obecne parametry ADSL z netiaspota zamieszczam poniżej.
Obrazek
Obrazek

Zmienić chcę, ponieważ brakuje uploadu, a dwonload 2 MB obecnie tez nie zachwyca. Z małego wywiadu wychodzi na to że najpierw muszę zrezygnować z LLU, następnie wywiad na miejscu z Orange i decyzja czy zakładamy. Problem w tym że nie będzie już powrotu do Netii LLU - tej usługi już nie oferują i nie mają dla mnie innej oferty.

Dla tego proszę o informację na co można liczyć przy obecnej konfiguracji.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4979
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 13 wrz 2017, 16:30

Przy dobrych wiatrach może być 40Mb z uploadem 6-7Mb, więc można by rzec że warto.
Sprawy typu operator<>operator, najlepiej załatwia się w salonie, podpisuje się pisemko że daje się orange wyłączność (zgodę na reprezentację abonenta) i to oni w sumie wszystko załatwiają. Szybciej to wtedy leci.
Jedno co może zaboleć to ping, na VDSL przy dobrych wiatrach będzie ping w okolicy 20-25ms (po polsce).
Linia musi być w idealnym stanie, 1200m na faście i prawie pełne 20Mb, więc z linią nie powinien wyjść żaden zonk.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


ciastko666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 24 lut 2011, 22:14
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: ciastko666 » 14 wrz 2017, 17:25

Kable na ulicy wymienione na nowe jakieś 2 lata temu. Bezpośrednio z puszki 2 żyłowy poprowadzony do netia spota (ok. 3 metry). Więcej się ugrać tutaj nie da. Pingi w grach do tej pory zawsze miałem najniższe, rezygnuję z telefonu ( tv też nie będzie) myślę że z tymi pingami do przeżycia :) 30 ms to ja mam do francuski lub niemieckich serwerów., teraz będzie do Polskich.

Dziękuję za informację


damianeqb
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 24 maja 2011, 21:34
Łącze: Net24
Numer GG: 0

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: damianeqb » 04 lis 2017, 15:47

No i stalo sie, w mojej lokalizacji podlaczyli mi VDSL-a od Orange, w tej chwili posiadam dwa lacza podlaczone sa do tej samej centrali, dlugosc kabla taka sama wszystko biegnie jedna trasa. Jednak jestem niezadowolony z dzialania VDSL-a.

Parametry:
Netia ADSL
Obrazek

Orange VDSL
Obrazek


1.Czy mozna z Orange Funboxa wyciagnac wiecej parametrow tak jak na Netia Spocie?

Zauwazylem ze Netia Spot z wszystkich modemow / routerow ADSL synchronizuje sie najlepiej. Czy jesli do mnie do mieszkania idzie kilka par przewodów i odlacze Netie to mozliwe ze VDSL sie troche lepiej zsynchronizuje?

W tej chwili posiadam Funbox 2.0 ktory wedlug mnie jest zlym routerem, czy wymiana na DGT z 2011 ktore dawalo Orange cos pomoze?
Jesli nie to jaki router / modem VDSL polecacie?

Glownie to prosilbym o porownanie tych dwoch linii.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4979
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 05 lis 2017, 20:29

Jeśli linia jest o tym samym przebiegu co Netia i faktycznie ma tłumienie 22db to wynik 27Mb na VDSL jest adekwatny do tej linii.
Inwestycja była kiepska, chyba że zależało Ci na uploadzie.
Odłączenie ADSLa może dać jakiś ułamek więcej.
DGT pewnie wiele sprawy nie poprawi.
Z funboksa nic się nie wyciągnie, on ma być idiotoodporny i w zasadzie jest. :lol:
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


damianeqb
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 24 maja 2011, 21:34
Łącze: Net24
Numer GG: 0

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: damianeqb » 09 lis 2017, 12:21

http://imgie.pl/images/2017/11/09/Beztytulu46f40.png
tutaj screen z mojego wczesniejszego zapytania, linia o ktora pytalem to obecna adsl.
Wiec best-boy zdecyduj sie bo raz piszesz tak raz tak :P


damianeqb
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 24 maja 2011, 21:34
Łącze: Net24
Numer GG: 0

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: damianeqb » 09 lis 2017, 12:30

Obrazek

i dlaczego mam taki niski upload?

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4979
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 09 lis 2017, 13:08

Może taka linia a może masz coś skopane, źle podłączony splitter albo zrównoleglenia na linii.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Awatar użytkownika

rafaell68
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 03 lis 2016, 8:48
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: rafaell68 » 03 sty 2018, 10:43

Koledzy może temat dotyczy tylko pośrednio Fibera 80, ale byłbym bardzo wdzięczny za poradę.
Mam obecnie Fiber 80 + tel stacjonarny analogowy, z którego korzysta dziadek. Mam też tel. kom w Orange i planuję przejść na ORANGE LOVE (pakiet tv/net/kom/tel). Jednakże dowiedziałem się, że telefon stacjonarny będzie w formie CYFROWEJ. Mam przeciągnięty przewód do telefonu ojca 4 żyłowy (2x2 pary). Obecnie mam splitter, gdzie router jest osobno i telefon analogowy osobno.
1) Czy ten przewód RJ11 normalnie tylko wepnę do routera przy zmianie na cyfrowy - czy wymaga to jakiś zmian w okablowaniu?
2) Czy konieczna jest wymiana aparatu telefonicznego?
3) Swego czasu pamiętam, że wyczytałem gdzieś w internecie, że ludzie, którzy mieli linie telefoniczne cyfrowe mieli jakieś przypadłości z użytkowaniem internetu - że skakały pingi w grach itp. jak ktoś rozmawiał przez telefon - jest coś takiego cały czas aktualne?
4) Ojciec ma wpięty przed telefonem dodatkowy sygnalizator dźiękowo - świetlny ponieważ ma przeciętny słuch. Czy będzie to nadal działało?
NEOSTRADA 80 Mb/s
ORANGE FUNBOX 2.0
TP-LINK TL-SG1016D (SWITCH-GIGABIT)
TP-LINK TD-W8901G (WiFi AP)
TP-LINK TL-WR740N (WiFi AP)
Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4979
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Fiber-->do 80Mb/s Możliwości Techniczne.Pójdzie?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 03 sty 2018, 19:02

To jest dalej telefon analogowy tyle że w technologii VoIP.
Czyli telefon zostaje podłączony do routera i dalej działa po staremu na swojej jednej parze.
Telefon nie ma żadnego wpływu na działanie internetu, to nie ISDN gdzie telefon zabierał połowę pasma dostępnego dla abonenta.
Sygnalizator powinien normalnie działać.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość