Nowa umowa do 80Mb/s a stara 40Mb? Warunki techniczne?

Internet VDSL

Topic author
kowalmisiek
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 88
Rejestracja: 20 mar 2011, 16:18
Łącze: Modem
Numer GG: 0

Nowa umowa do 80Mb/s a stara 40Mb? Warunki techniczne?

Nieprzeczytany post autor: kowalmisiek » 13 lut 2014, 12:28

Witam. Chcialem sie zapytac jak to jest teraz z posiadaczami starej 40stki. Od jakiegos czasu orange zrezygnowalo z opcji 40Mb/s.
1. Ci co maja stara umowe to zostaja przy niej czy mozna bez problemu migrowac na nowa 80atke?
2. Czy moze byc problem jakis zwiazany z tym natury technicznej? Ptamietam jakie byly problemy przy ADSLu jak z 6Mb/s zrobili 10Mb/s. Zwiekszyli widelki po czy zaczela ciagle rwac polaczenie. Czy czasem w tym przypadku tak nie bedzie?
W tym momencie mam pelny download 40Mb/s i upload 4Mb/s. Technik jak podlaczal to byl zdziwiony ze mieszkajac 200m od centralki nie da sie 80atki zlapac. To bylo jakies pol roku temu. Moze cos sie zmienilo i moglbym na zmiane umowy isc ale warunek jest taki ze nie bedzie rwalo mi polaczenia po zmianie widelek.


marcin_ketrzyn
Moderator
Moderator
Posty: 614
Rejestracja: 28 maja 2011, 22:24
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Nowa umowa do 80Mb/s a stara 40Mb? Warunki techniczne?

Nieprzeczytany post autor: marcin_ketrzyn » 13 lut 2014, 12:39

Możesz spokojnie podpisać NOWĄ umowę na 80Mb. Widełki 20-80. Jak Ci zacznie rwać to DLM przytnie prędkość do czasu aż przestanie rwać :)
Obrazek

Attenuation: 8.4 dB SNR Margin: 8.9 dB Rate (Kbps): Downstream 85198 Upstream 8567 Attainable Rate (Kbps): 93420


Topic author
kowalmisiek
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 88
Rejestracja: 20 mar 2011, 16:18
Łącze: Modem
Numer GG: 0

Re: Nowa umowa do 80Mb/s a stara 40Mb? Warunki techniczne?

Nieprzeczytany post autor: kowalmisiek » 14 mar 2014, 15:30

No wiec zamowilem ta 80Mb/s i wczoraj i o dziwo juz po 30 min 2 razy mi rozlaczylo neta. sprawdzam na speedtescie i widze ze sie upload zmienil. upload mam teraz prawie pelne 8Mb/s a za to mi sie download zmniejszyl z pelnych 40Mb/s do 37Mb/s. Nie podoba mi sie ta zmiana downloadu. Liczylem na poprawe downloadu a nie pogorszenie. Wiecie co moze byc nie tak?


Lucek92
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 134
Rejestracja: 24 gru 2011, 10:38
Łącze: Neostrada
Numer GG: 5805081

Re: Nowa umowa do 80Mb/s a stara 40Mb? Warunki techniczne?

Nieprzeczytany post autor: Lucek92 » 14 mar 2014, 15:41

Daj statystyki z modemu.


Topic author
kowalmisiek
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 88
Rejestracja: 20 mar 2011, 16:18
Łącze: Modem
Numer GG: 0

Re: Nowa umowa do 80Mb/s a stara 40Mb? Warunki techniczne?

Nieprzeczytany post autor: kowalmisiek » 14 mar 2014, 17:26

Tak to teraz u mnie wyglada. Macie jakies pomysly? Mi bardziej zalezalo na zwiekszeniu downloadu niz uploadu a tu poszlo w druga strone.
http://zapodaj.net/3c172b849e2d4.jpg.html
http://zapodaj.net/be4aaaea4b2c3.jpg.html

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Nowa umowa do 80Mb/s a stara 40Mb? Warunki techniczne?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 14 mar 2014, 17:32

Na tej linii lepiej nie będzie, widać że DLM zadziałał bo coś sypało błędami.
Masz tłumienie 17db co w teorii daje jakieś 50Mb przy dobrych wiatrach .
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
kowalmisiek
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 88
Rejestracja: 20 mar 2011, 16:18
Łącze: Modem
Numer GG: 0

Re: Nowa umowa do 80Mb/s a stara 40Mb? Warunki techniczne?

Nieprzeczytany post autor: kowalmisiek » 14 mar 2014, 17:36

Hmmm tylko download byl lepszy przy 40Mb/s mialem pelne 40Mb/s a po przejsciu na 80 spadlo do 37Mb/s. To normalne?

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Nowa umowa do 80Mb/s a stara 40Mb? Warunki techniczne?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 14 mar 2014, 17:45

kowalmisiek pisze:Hmmm tylko download byl lepszy przy 40Mb/s mialem pelne 40Mb/s a po przejsciu na 80 spadlo do 37Mb/s. To normalne?


Na pewno chwilę miałeś lepiej ale DLM stwierdził że linia nie da rady i zrobił mniej jak było na 40 .
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
kowalmisiek
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 88
Rejestracja: 20 mar 2011, 16:18
Łącze: Modem
Numer GG: 0

Re: Nowa umowa do 80Mb/s a stara 40Mb? Warunki techniczne?

Nieprzeczytany post autor: kowalmisiek » 14 mar 2014, 17:59

Jak mialem umowe na 40 to pelne 40 mialem bardzo dlugo. Moze nawet z 4 miesiace dopoki nie zmienilem na 80.
A powiedz mi od czego to tłumienie zalezy?
Myslisz ze wymiana starego 2 zylowego kabla 2x0,5mm na skretke da jakas spora roznice? Tylko ze ten kawalek jest krotki. Gora mysle 5m.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Nowa umowa do 80Mb/s a stara 40Mb? Warunki techniczne?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 14 mar 2014, 18:10

kowalmisiek pisze:Jak mialem umowe na 40 to pelne 40 mialem bardzo dlugo. Moze nawet z 4 miesiace dopoki nie zmienilem na 80.
A powiedz mi od czego to tłumienie zalezy?
Myslisz ze wymiana starego 2 zylowego kabla 2x0,5mm na skretke da jakas spora roznice? Tylko ze ten kawalek jest krotki. Gora mysle 5m.


Tłumienie zależy od długości i jakości całej linii, jeśli ten 2 żyłowy kabel jest płaski to warto zmienić a jeśli YTKSY to nie ma sensu żadna zmiana.
Poznałeś właśnie uroki DLM , tak działa jak mu się podoba .
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


rqet621
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 07 sie 2011, 17:15
Numer GG: 0

Re: Nowa umowa do 80Mb/s a stara 40Mb? Warunki techniczne?

Nieprzeczytany post autor: rqet621 » 14 mar 2014, 18:29

best-boy pisze:Tłumienie zależy od długości i jakości całej linii, jeśli ten 2 żyłowy kabel jest płaski to warto zmienić a jeśli YTKSY to nie ma sensu żadna zmiana.
Ile najwięcej db tłumienia czy sygnału daje zmiana kabla płaskiego na YTKSY ? I konkretnie ile może to zwiększyć download w Mb ?
Ostatnio zmieniony 14 mar 2014, 18:33 przez rqet621, łącznie zmieniany 1 raz.


Topic author
kowalmisiek
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 88
Rejestracja: 20 mar 2011, 16:18
Łącze: Modem
Numer GG: 0

Re: Nowa umowa do 80Mb/s a stara 40Mb? Warunki techniczne?

Nieprzeczytany post autor: kowalmisiek » 14 mar 2014, 18:30

Po zresetowaniu dgt poprawilo sie troche. Teraz na speedtescie mam nie cale 39Mb/s wiec moze jeszcze cos wzrosnie.
U mnie zostal duzy kawalek kabla wymieniony w domu moze nawet z 10m i wtedy poprawilo sie o jakies 3Mb/s. Zostal zostal jecze tylko kawalek od puszki do strychu plaskiego kabla. Pisze o skretce.


rqet621
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 07 sie 2011, 17:15
Numer GG: 0

Re: Nowa umowa do 80Mb/s a stara 40Mb? Warunki techniczne?

Nieprzeczytany post autor: rqet621 » 14 mar 2014, 18:38

kowalmisiek pisze:U mnie zostal duzy kawalek kabla wymieniony w domu moze nawet z 10m i wtedy poprawilo sie o jakies 3Mb/s. Zostal zostal jecze tylko kawalek od puszki do strychu plaskiego kabla. Pisze o skretce.
To jak u mnie jest np. 5 metrów kabla między gniazdkiem a liveboxem to po wymianie poprawi się o półtorej Mb ?

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Nowa umowa do 80Mb/s a stara 40Mb? Warunki techniczne?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 14 mar 2014, 19:19

rqet621 pisze:
kowalmisiek pisze:U mnie zostal duzy kawalek kabla wymieniony w domu moze nawet z 10m i wtedy poprawilo sie o jakies 3Mb/s. Zostal zostal jecze tylko kawalek od puszki do strychu plaskiego kabla. Pisze o skretce.
To jak u mnie jest np. 5 metrów kabla między gniazdkiem a liveboxem to po wymianie poprawi się o półtorej Mb ?


Jeśli jest płaski telefoniczny a wymienisz na YTKSY to możliwe.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości