Router FRITZ!Box vs. Asus - opinie

Internet VDSL

panke
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 8
Rejestracja: 30 maja 2016, 23:01
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Router FRITZ!Box vs. Asus - opinie

Nieprzeczytany post autor: panke » 02 lip 2016, 15:15

czy mikrotik jest w stanie obsluzyc neofona i iptv?

ja mam internet podlaczony przez kabelek rj12, a takiego wejscia nie widze u mikrotika. to samo tyczy sie telefonu, tez nie maja tego wejscia.

wiekszosc pewnie sie zalamala tym pytaniem, ale szczerze to jestem zoltodziobem w tym temacie...

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Router FRITZ!Box vs. Asus - opinie

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 02 lip 2016, 15:49

Teoretycznie się da, w praktyce jest wiele problemów (bynajmniej nie z rodzajem wtyczek).
O ile z neofonem jest mały problem tak z iptv zaczyna się robić ciężko.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


panke
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 8
Rejestracja: 30 maja 2016, 23:01
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Router FRITZ!Box vs. Asus - opinie

Nieprzeczytany post autor: panke » 02 lip 2016, 16:34

ale jeśli microtik ma obsługę vlanów, to IPTV nie powinno przysparzać tylu problemów.. dlaczego jest tak ciężko?

co do VOIP... opcja z micotikiem wymagała by adaptera VOIP? dobrze rozumiem?

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Router FRITZ!Box vs. Asus - opinie

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 02 lip 2016, 16:36

Znajdź modem który ci wypluje QinQ, chyba że chcesz mieć dwa routery to droga wolna w sumie.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


panke
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 8
Rejestracja: 30 maja 2016, 23:01
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Router FRITZ!Box vs. Asus - opinie

Nieprzeczytany post autor: panke » 02 lip 2016, 16:51

z tego co przeczytałem na wiki microtika, to RouterOS daje taką możliwość:

In RouterOS Q-in-Q can be configured by adding one vlan interface over another.


jeżeli dobrze pamiętam, to vlan-id internetu to 35, tv 839 (838 to vod, którego nie używam)...
a jak wygląda sprawa z voip?

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Router FRITZ!Box vs. Asus - opinie

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 02 lip 2016, 16:56

https://trzepak.pl/viewtopic.php?t=47294

Chodzi mi o to jak wyjdziesz z xDSL na ETH ?
Będziesz musiał mieć w dalszym ciągu jakiś sprzęt od orange, czy tam jakiegoś asusa który wypluje ci te vlany na porty.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


panke
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 8
Rejestracja: 30 maja 2016, 23:01
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Router FRITZ!Box vs. Asus - opinie

Nieprzeczytany post autor: panke » 02 lip 2016, 17:16

chyba jednak poprzestanę na Asusie..
póki nie poduczę się w tym temacie :)

póki co znalazłem trochę informacji na temat microtik'a i przypisywania vlanów to odpowiednich portów:

a port that will carry more than one VLAN, you need a VLAN trunk.

In order to set up a VLAN trunk in RouterOS, you must explicitly tell the switch to tag the appropriate VLANs on that particular port. This is done with the /interface ethernet switch egress-vlan-tag command.


całe info tutaj:
http://blog.scottlowe.org/2015/07/02/vl ... -routeros/

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość