Najnowszy fw do routerów DGT

Internet VDSL

Beskit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 12 lut 2014, 12:06
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Najnowszy fw do routerów DGT

Nieprzeczytany post autor: Beskit » 06 maja 2015, 11:28

Błąd. Wystarczyło ustawić DGT w bridge (tylko modem) i pod wan wpiąć go do czegoś na tomato (najtańsza opcja wrt54gl) Ludzie, naprawdę czasem korzystać z proponowanych wielokrotnie rozwiązań. DGT jest doskonałym modemem, ale gównianym routerem. Wszystkie funkcje routera przejmuje urządzenie na tomato. Masz spokój na lata.

EDIT przy odpopowiedniej konfiguracji masz równiez możliwość logowania się na modemie, więc nie tracisz możliwości podglądu statystyk xDSL
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5027
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Najnowszy fw do routerów DGT

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 06 maja 2015, 11:45

Beskit pisze:
EDIT przy odpopowiedniej konfiguracji masz równiez możliwość logowania się na modemie, więc nie tracisz możliwości podglądu statystyk xDSL


Można po SNMP czytać i sobie w dude zrobić co się komu żywnie podoba :wink:
Mój badziewny pentagram po SNMP pokazuje nawet transfer na każdym porcie eth.
Co lepsze routery moga pokazywac temperatury czy napiecia .... a ludzie SNMP nie uzywaja :razz:

Z założenia WWW nie służy do monitorowania pracy urządzenia, dlatego warto sprawdzić co router potrafi wypluć przez SNMP bo można się przyjemnie zaskoczyć.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


hideo86
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 01 paź 2010, 16:31
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: PZN

Re: Najnowszy fw do routerów DGT

Nieprzeczytany post autor: hideo86 » 08 maja 2015, 1:36

best-boy pisze:
Beskit pisze:
EDIT przy odpopowiedniej konfiguracji masz równiez możliwość logowania się na modemie, więc nie tracisz możliwości podglądu statystyk xDSL


Można po SNMP czytać i sobie w dude zrobić co się komu żywnie podoba :wink:
Mój badziewny pentagram po SNMP pokazuje nawet transfer na każdym porcie eth.
Co lepsze routery moga pokazywac temperatury czy napiecia .... a ludzie SNMP nie uzywaja :razz:

Z założenia WWW nie służy do monitorowania pracy urządzenia, dlatego warto sprawdzić co router potrafi wypluć przez SNMP bo można się przyjemnie zaskoczyć.


Raczej dumb question ale zapytam. Mam funboksa jako modem i podłączony do jego wtyczki wan fast 3764 który bądź co bądź ale oferuje choćby duże możliwości czytania statystyk z portu( a nawet konfiguracje :D )za pomocą CLI . Po podłączeniu "za" funboksem , naturalnie komendy CLI już nie docierają do portu. Panowie czy w takim zmostkowanym układzie tych dwóch routerów istnieje jakaś opcja podejrzenia dokładnych statystyk DSL ? czy to przez wspomniany snmp czy jakiś inny protokół? ( nie chce już podłączać fasta do bezpośrednio do linii bo rozwala synchro)

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5027
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Najnowszy fw do routerów DGT

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 08 maja 2015, 8:24

Remote management trzeba ustawić i logować się od strony publicznego IP ;)
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


hideo86
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 01 paź 2010, 16:31
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: PZN

Re: Najnowszy fw do routerów DGT

Nieprzeczytany post autor: hideo86 » 08 maja 2015, 19:04

Właczyłem remote mangment w funboksie(czy miałem w 3764 to włączyć?) , przydzielił mi ip/adres url, tylko dalej nie wiem w jaki sposób fast3764 podłączony do jego portu wan ma wypluć statystyki dsl na bazie własnego interfejsu ( nie tego z funoksa) lub telnet/cli czy snmp . help please.


piquadrat
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 277
Rejestracja: 12 lut 2008, 1:46
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Najnowszy fw do routerów DGT

Nieprzeczytany post autor: piquadrat » 08 maja 2015, 19:25

A Ty masz zmostkowany ten funbox? W ogóle da się to zmostkować?
ObrazekObrazek


hideo86
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 01 paź 2010, 16:31
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: PZN

Re: Najnowszy fw do routerów DGT

Nieprzeczytany post autor: hideo86 » 08 maja 2015, 19:38

po prostu wpiąłem kabel lan do portu nr3 funboksa i nr1 fasta, wyłaczyłem w 3764 dhcp i przydzieliłem adres z puli funboksa. internet działa. W ustawianiach fast pokazuje to połączenie jako "bridged".


piquadrat
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 277
Rejestracja: 12 lut 2008, 1:46
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Najnowszy fw do routerów DGT

Nieprzeczytany post autor: piquadrat » 08 maja 2015, 20:37

Jeżeli oba adresy (funbox, 3764) są z tej samej puli to dlaczego: "Po podłączeniu "za" funboksem , naturalnie komendy CLI już nie docierają do portu."
Funbox jest tutaj modemem/routerem, sagem routerem więc w jakim celu chcesz się dostać do cli sagema skoro modemem jest fubox. Jeżeli coś pokręciłem to wyprostuj (miałem dzisiaj dłuugi dzień).
ObrazekObrazek


hideo86
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 01 paź 2010, 16:31
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: PZN

Re: Najnowszy fw do routerów DGT

Nieprzeczytany post autor: hideo86 » 08 maja 2015, 21:24

Zgadza się. Po prostu chciałbym zobaczyć jak parametry lini dsl teraz widziałby port (np. tłumienie, attainable rate, tx , bitloading ) Komendy CLI w fascie dają takie możliwości (a nawet zmianę tragetu snr ,annex , wzmocnienie tx , przeplotu i bandplanów :D ) a w funboksie można sobie tylko zobaczyć snrmargin i błędy es ;).

Cli oczywiscie mozna wpisac sagemowi ale jako że jest za funboskem nie sposób wczytać tych parametrów z portu ( zwraca -0 )bo funbox a nie sagem negocjuje z dslamem;). Sagema nie chce już podłączać do linii bo wybitnie się z nią nie lubią. Ohh gdyby był jakiś sposób aby te komendy zadziałały mimo że byłby podłączony nadal za funboksem ;)


piquadrat
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 277
Rejestracja: 12 lut 2008, 1:46
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Najnowszy fw do routerów DGT

Nieprzeczytany post autor: piquadrat » 08 maja 2015, 21:48

To się nie uda. Parametry zwróci tylko ten modem, który w danej chwili pracuje.
ObrazekObrazek


hideo86
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 01 paź 2010, 16:31
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: PZN

Re: Najnowszy fw do routerów DGT

Nieprzeczytany post autor: hideo86 » 08 maja 2015, 22:10

Niby oczywiste ale na wszelki wypadek zapytałem, rożni zdolni ludzie tu czytają ;) Nawiasem mówiąc przydałby się oryginalny rom sagema F@ST 5310 którego to klonem jest funbox lub lepiej alternatywny firmware. Niestety i o takie rzeczy dziś ciężko. Obrandowany Funbox nawet nie ma opcji wybrania pliku z firmwarem a aktualizuje się to jedynie przyciskiem sprawdz/pobierz...


piquadrat
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 277
Rejestracja: 12 lut 2008, 1:46
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Najnowszy fw do routerów DGT

Nieprzeczytany post autor: piquadrat » 08 maja 2015, 23:25

Cały ten ich sprzęt taki jest. Jak chce się wgrać Enigmę na UHD88 to trzeba przelutowywać flasha, tak jest poblokowany.
ObrazekObrazek


Mati5000
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Posty: 773
Rejestracja: 27 sie 2005, 10:23
Lokalizacja: Lublin

Re: Najnowszy fw do routerów DGT

Nieprzeczytany post autor: Mati5000 » 09 maja 2015, 0:57

piquadrat pisze:Cały ten ich sprzęt taki jest. Jak chce się wgrać Enigmę na UHD88 to trzeba przelutowywać flasha, tak jest poblokowany.

Akurat Orange tu nowości nie wprowadził bawiąc się w blokady. Operacje tego typu robi każdy operator tyle, że Orange TP od zawsze nie blokował dostępu do routera, co im się chwali. Konkurencja często gęsto nie da ci dostępu nawet do routera. Ustawiają sobie dostęp zdalny, albo sami przyłażą i naprawiają.
Obrazek


boskar
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: 21 cze 2015, 20:01
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Najnowszy fw do routerów DGT

Nieprzeczytany post autor: boskar » 21 cze 2015, 20:07

Wybaczcie, że się wcinam, ale znalazłem na ruskim forum ogłoszeniowym urządzenie oznaczone jako "Sagemcom Fast 5310 Generic Router".

To trzeci wynik w google pod powyższą, nawet chciałem go kupić ale portal odmówił współpracy i w końcu kupiłem DGT - jednak gdyby ktoś, dla dobra użytkowników FunBoxów w tym kraju go kupił i wrzucił firmware... Ech ; )


RGW123
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: 21 lut 2016, 14:04
Numer GG: 0

Re: Najnowszy fw do routerów DGT

Nieprzeczytany post autor: RGW123 » 21 lut 2016, 14:12

Witam

Czy ktoś jest zainteresowany portowaniem openwrt na ten router ( mowa od DGT FG4, FG4v2 i pierwszej wersji VDSL2 G) lub zbudowania obrazu z obsługą snmp i ssh przynajmniej? Niestety, ja jestem za słaby w te klocki, więc ciężko mi to ruszyć i kompilacja się wykrzacza cały czas. Może łatwiej pójdzie z portowaniem na openwrt, ale trzeba zbudować taki obraz, żeby CFE od dgt go przyjął. Źródła niby są, więc powinno coś ruszyć, ale potrzeba kogoś kto się na tym zna. Myślę, że jest jakiś sens bo sprzętowo ten DGT szczególnie wersja FG4 i FG4v2 są ok.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości