Najnowszy fw do routerów DGT

Internet VDSL

j3w9k
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 20 sty 2015, 22:00
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Najnowszy fw do routerów DGT

Nieprzeczytany post autor: j3w9k » 23 lut 2016, 20:18

RGW123, zajmowałem się tym routerem rok temu. Z tym, że interesowało mnie nie OpenWrt ale kontrolowanie modemu VDSL2 (tam jest Broadcom BCM6368). W niewielkim stopniu daje się go kontrolować za pomocą programu Broadcom DSL Diagnostics. Jednak pełna kontrola jest możliwa tylko przez telnet.

Rozumiem, że łączysz się z DGT przez port szeregowy. Dlatego mam prośbę. Czy możesz w wolnej chwili sprawdzić i skopiować wyniki poleceń
nvram show | grep username
oraz
nvram show | grep passw
Tam powinny być nazwa i hasło do telnetu. Gdyby passw nic nie pokazało, to trzeba tam najprawdopodobniej wpisać passwd. Tutaj masz trzy linki wyjaśniające o co mi chodzi
https://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/Hardware
http://www.yellowhead.com/TelNetgear.htm
https://wiki.openwrt.org/toh/netgear/telnet.console
Dwa z nich dotyczą routerów Netgear, bo DGT jest bardzo podobny do DGND3700v1 oraz DGND3800B.


RGW123
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: 21 lut 2016, 14:04
Numer GG: 0

Re: Najnowszy fw do routerów DGT

Nieprzeczytany post autor: RGW123 » 24 lut 2016, 19:23

Zaraz, zaraz, przecież telnetem się bez problemu łączę z dgt i w firmwarze poprzednim jak i tym najnowszym "nieoficjalnym". Chwilowo nie mam dostępu do cli z poziomu seriala, ale jak będzie działać to spróbuję wpisać komendy.


j3w9k
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 20 sty 2015, 22:00
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Najnowszy fw do routerów DGT

Nieprzeczytany post autor: j3w9k » 25 lut 2016, 15:24

Masz dostęp do telnetu łącząc się z DGT przez port szeregowy. Natomiast nie ma dostępu do telnetu łącząc się z DGT przez port LAN. Stąd prośba o nazwę i hasło. Wtedy spróbowałbym zastosować te programiki Netgeara z trzeciego linku.


RGW123
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: 21 lut 2016, 14:04
Numer GG: 0

Re: Najnowszy fw do routerów DGT

Nieprzeczytany post autor: RGW123 » 25 lut 2016, 18:09

Nie, nie, normalnie łączę się telnetem przez lan, hasło i login jak na routerze się logujesz. Jaki masz firmware?


j3w9k
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 20 sty 2015, 22:00
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Najnowszy fw do routerów DGT

Nieprzeczytany post autor: j3w9k » 25 lut 2016, 19:17

No to mnie teraz zaskoczyłeś. Ja mam ostatnią wersję DGT VDSL2 FG4v2 i ostatni firmware bcmdgt_nb_fs_kernel_4.12l.07.sip_uni_default-131217.1146. Jak robiłem skan otwartych portów na DGT od strony LAN, to portu 23 TCP skaner nie znalazł. A Ty jaką masz wersję i firmware?


RGW123
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: 21 lut 2016, 14:04
Numer GG: 0

Re: Najnowszy fw do routerów DGT

Nieprzeczytany post autor: RGW123 » 25 lut 2016, 20:09

Identyczną Wersja oprogramowania: 131217.1146 tylko ja mam dgt vdsl2 g pierwszą wersję. Zobacz powinno Ci działać.


j3w9k
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 20 sty 2015, 22:00
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Najnowszy fw do routerów DGT

Nieprzeczytany post autor: j3w9k » 25 lut 2016, 20:27

Do DGT dotrę w weekend. Sprawdzę i się odezwę. Dzięki za info.


j3w9k
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 20 sty 2015, 22:00
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Najnowszy fw do routerów DGT

Nieprzeczytany post autor: j3w9k » 26 lut 2016, 19:46

RGW123, zrobiłem testy. Skaner portów TCP i UDP nie wykrywa portu 23 TCP. Wykrywa tylko porty 80, 139, 445, 1990, 5916 i 30005. Niestety na żadnym z nich nie nasłuchuje telnet.

Podsumowując – jest zasadnicza różnica między DGT VDSL2 G a DGT VDSL2 FG4v2. Na pierwszym jest dostęp do telnetu z portu LAN, na drugim nie ma.

Czyli zostaje ostatnia rzecz. Dobrze się składa, że masz wersję G, bo możesz wpisać poniższe polecenia bez montażu kabli do płyty głównej. Po prostu zaloguj się przez telnet i wpisz
nvram show | grep username
oraz
nvram show | grep passw
Gdyby drugie polecenie nic nie pokazało, to wpisz
nvram show | grep passwd
Gdyby żadne z tych poleceń nic nie pokazało, to zejdź głębiej, tzn. po zalogowaniu się przez telnet wpisz
busybox
i te polecenia. Gdyby nawet i to zawiodło, to zejdź jeszcze głębiej, tzn. wpisz
busybox sh
lub samo
sh
i te polecenia. Na tym pomysły mi się skończyły. Z góry dzięki za pomoc.


RGW123
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: 21 lut 2016, 14:04
Numer GG: 0

Re: Najnowszy fw do routerów DGT

Nieprzeczytany post autor: RGW123 » 26 lut 2016, 20:05

Dziwne.

Sprawdziłem, myślałem, że ten telnet jest wykastrowany, ale po wpisaniu sh wbija na busybox. Więc tak: po wpisaniu komend pokazuje tylko size: 3273 bytes (29495 left) po wpisaniu nvram show nie ma nic związanego z hasłem.


j3w9k
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 20 sty 2015, 22:00
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Najnowszy fw do routerów DGT

Nieprzeczytany post autor: j3w9k » 26 lut 2016, 20:42

Czyli nic z tego. Pozostaje mi więc podłączenie się do portu szeregowego w mojej wersji i sprawdzenie tych komend. Przynajmniej wiemy, że w Twojej wersji telnet jest bezproblemowy. Jeżeli do czegoś dojdę, to odezwę się na forum.


RGW123
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: 21 lut 2016, 14:04
Numer GG: 0

Re: Najnowszy fw do routerów DGT

Nieprzeczytany post autor: RGW123 » 26 lut 2016, 20:59

Możesz spróbować jak podłączysz się przez serial zmienić w bootloaderze model płyty na mój i zobaczyć czy telnet ruszy, jednak nie wuem czy wykryje porty lan wtedy. U mnie był problem jak się bawiłem różnymi wersjami płyty kilka lat temu.


sebkow
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: 14 sie 2015, 16:32
Numer GG: 0

Re: Najnowszy fw do routerów DGT

Nieprzeczytany post autor: sebkow » 06 mar 2016, 12:05

Witajcie,
nigdzie nie mogę znaleźć softu do modelu VDSL G2 płyta DGT0730A (stary model). Wiecie może gdzie go szukać?

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5048
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Najnowszy fw do routerów DGT

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 06 mar 2016, 18:19

http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Awatar użytkownika

mak777
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: 02 lut 2017, 15:08
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Najnowszy fw do routerów DGT

Nieprzeczytany post autor: mak777 » 02 lut 2017, 15:10

Przepraszam, że odkopuje, czy ktoś ma ten ostatni soft pod DGT0759A? Bo wszystkie linki umarły, a ja mam dosyć przedpotopowy u siebie: 120718.1609

Zapewne żadne tomato, gargoyle czy openwrt się nie pojawiły? Zastanawiam się na ile nowy soft usprawni pracę. Bo generalnie kupiłem tp-linka TD-WD9980 - ale łapie synchro o 5-7mbitów słabsze od DGT. Jeszcze myślę nad opcją, żeby DGT był modemem, a TP Link routerem :)

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5048
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Najnowszy fw do routerów DGT

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 02 lut 2017, 19:02

http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości