Orange do 80Mb/s - totalna kpina

Internet VDSL

Topic author
Hubiqq
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 9
Rejestracja: 13 maja 2014, 12:54
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Orange do 80Mb/s - totalna kpina

Nieprzeczytany post autor: Hubiqq » 13 maja 2014, 13:54

3 tygodnie temu postanowiłem zmienić Orange do 20Mb/s na opcję do 80Mb/s. Oczywiście wszedłem na stronę Orange i sprawdziłem, czy w mojej lokalizacji jest możliwość podłączenia. Pokazało, że tak. Dzwoniłem też na infolinię - również potwierdzili.

Następnego dnia Przyszedł wspaniały "technik" i stwierdził, że jest problem z doprowadzeniem kabla, ale ostatecznie da się podłączyć, jednak prędkość "może być nieco niższa". Po dwóch godzinach został podłączony modem i rozpoczęło się testowanie prędkości.

Przez kabel ethernetowy wyniki były takie:

Download - 44Mb/s
Upload 8Mb/s

zostałem zapewniony, że prędkość pobierania pewnie wzrośnie, ponieważ połączenie będzie się "stabilizowało" przez tydzień, czy coś w ten deseń.

Następnego dnia z tych 44Mb/s downloadu zrobiło się 35Mb/s poprzez kabel i tylko 29Mb/s (!!!) poprzez WIFI! Nie wiem, czy ten FunBox jest aż takim badziewiem, które ma ograniczenia przesyłu danych do tak żałosnej wartości, czy co?

Przez następny tydzień prędkość wahała się między 20-30Mb/s. Niezależnie od tego, czy byłem podłączony przez kabel, czy też przez WIFI.

Wczoraj internet zaczął niesamowicie zrywać połączenie. Nie dało się go normalnie używać, bo tylko zdażyłem wczytać jakąś stronę, odczekać kilka minut, i "problem z połączeniem" na dobre 10-15 min. Transfer downloadu wahał się od 8Mb/s do 20Mb/s, co łamało warunki umowy. Postanowiłem, że poczekam do dnia dzisiejszego z reklamacją.

Od rana używam internetu i nie zerwało połączenia ani razu. Na chwilę obecną wygląda to tak:

http://www.speedtest.net/my-result/3497807972 jednak i tak ciągle waha się między 20, a 26.

Czyli mam połowę połowy prędkości, którą miałem na początku (44Mb/s).

Kolejna sprawa to fakt, że wraz z włączeniem routera włącza się jakiś zasrany, KOLEJNY punkt dostępu zwany "Orange Fun_Spot", którego nie mogę wyłączyć nawet wchodząc na stronę Orange.pl . Chcąc go wyłączyć w cholerę, pokazuje się informacja:

"W dniu dzisiejszym złożyłeś już zamówienie z tego formularza. Spróbuj ponownie jutro."

Moje pytania to:

1. Mam umowę na czas określony, jednak chcąc ją zerwać, będę musiał i tak płacić co miesiąc tyle, ile płaciłem miesięcznie za internet do tej pory przez najbliższe 2 lata.
2. Istnieją jakieś sposoby na zwiększenie prędkości downloadu? Bo mając neostradę DO 80Mb/s, mam prędkość pobierania niewiele wyższą niż ta z opcji DO 20Mb/s...


marcin_ketrzyn
Moderator
Moderator
Posty: 614
Rejestracja: 28 maja 2011, 22:24
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Orange do 80Mb/s - totalna kpina

Nieprzeczytany post autor: marcin_ketrzyn » 13 maja 2014, 14:06

Pokaż statystyki z routera
Obrazek

Attenuation: 8.4 dB SNR Margin: 8.9 dB Rate (Kbps): Downstream 85198 Upstream 8567 Attainable Rate (Kbps): 93420


Topic author
Hubiqq
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 9
Rejestracja: 13 maja 2014, 12:54
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Orange do 80Mb/s - totalna kpina

Nieprzeczytany post autor: Hubiqq » 13 maja 2014, 14:08

marcin_ketrzyn pisze:Pokaż statystyki z routera


Jak mogę to sprawdzić? Router, który dostałem od Orange wygląda tak:

http://www.telepolis.pl/grafika/newsy/2 ... nbox_1.jpg

I ma z tyłu naklejkę "SAGEMCOM"


l33twannabe
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 214
Rejestracja: 14 mar 2007, 16:47
Łącze: Neostrada

Re: Orange do 80Mb/s - totalna kpina

Nieprzeczytany post autor: l33twannabe » 13 maja 2014, 16:16

Wpisujesz w przeglądarce, o ile dobrze pamiętam, 192.168.1.1 (hasło i login: admin - lepiej zmień). Potem wybierasz "wsparcie" -> "informacje systemowe" -> "dsl".

FunSpot wyświetla się na liście dostępnych sieci, ale nie połączysz się z nią, bo nie jest aktywna (nie da się tego wyłączyć całkowicie; taki urok FunBox'a).


Topic author
Hubiqq
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 9
Rejestracja: 13 maja 2014, 12:54
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Orange do 80Mb/s - totalna kpina

Nieprzeczytany post autor: Hubiqq » 13 maja 2014, 18:34

l33twannabe pisze:Wpisujesz w przeglądarce, o ile dobrze pamiętam, 192.168.1.1 (hasło i login: admin - lepiej zmień). Potem wybierasz "wsparcie" -> "informacje systemowe" -> "dsl".

FunSpot wyświetla się na liście dostępnych sieci, ale nie połączysz się z nią, bo nie jest aktywna (nie da się tego wyłączyć całkowicie; taki urok FunBox'a).


Dzięki, więc wygląda to tak:

Prędkość i margines szumu
2.5
Prędkość synchronizacji DSL w górę
8242 Kb/s
2.6
Prędkość synchronizacji DSL w dół
45082 Kb/s
2.7
Margines szumu w dół
9.3 dB
Jakość linii (błędy)
2.8
Liczba sekund z błędami (ES) w trakcie pobierania (od momentu ostaniej synchronizacji)
0
2.9
Sekundy z poważnymi błędami (SES) w trakcie pobierania (od momentu ostaniej synchronizacji)
0

Teraz mam około 30Mb/s downloadu po przez WiFi i 39-41Mb/s przez kabel, więc jest lepiej niż było, ale pojawił się kolejny problem :shock: Nie zmienia mi się adres IP, cały czas jest taki sam. Restartowałem router, odłączałem kabel adsl i podłączałem z powrotem - Nic. IP cały czas jest takie samo... Normalnie ręce opadają.


marcin_ketrzyn
Moderator
Moderator
Posty: 614
Rejestracja: 28 maja 2011, 22:24
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Orange do 80Mb/s - totalna kpina

Nieprzeczytany post autor: marcin_ketrzyn » 13 maja 2014, 18:54

Jeśli wskoczy Ci wyższa prędkość to maks 45mb
Obrazek

Attenuation: 8.4 dB SNR Margin: 8.9 dB Rate (Kbps): Downstream 85198 Upstream 8567 Attainable Rate (Kbps): 93420


Topic author
Hubiqq
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 9
Rejestracja: 13 maja 2014, 12:54
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Orange do 80Mb/s - totalna kpina

Nieprzeczytany post autor: Hubiqq » 13 maja 2014, 19:01

Dzięki za wszystkie odpowiedzi, póki co jest dobrze:

http://www.speedtest.net/my-result/3498413254

A odnośnie poprzedniego problemu - czyli NIE zmieniającego się adresu IP, to udało mi się to rozwiązać.

W umowie przy "Login Neostrady" miałem podane "[mój login]@neostrada.pl/ipv6" i wpisując ten login z umowy do ustawień modemu, IP cały czas było stałe. Okazało się, że wystarczyło wpisać "[mój login@neostrada.pl" bez tego "/ipv6" i IP znowu jest zmienne :D


pietrek1
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 199
Rejestracja: 21 lut 2011, 21:56
Numer GG: 0

Re: Orange do 80Mb/s - totalna kpina

Nieprzeczytany post autor: pietrek1 » 15 maja 2014, 0:22

Widełki dla 80 mbit to 20-80 i mieścisz się w nich, a wszelkie zapewnienia nie są realne, ponieważ w umowie są opisane widełki..

Neostrada zawsze ma zmienne IP, nie ważne czy z IPV6 czy bez to jest zawsze zmienne!
Ja mam IPV6 włączone i mam zmienne IP, IPV6 gwarantuje dostęp do adresów IP, które są następnej generacji, ponieważ pula adresów starej generacji już się wyczerpała i niektóre serwisy są już na dłuższych adresach IP, więc powinno to być jak najbardziej włączone żeby wszystkie stronki działały. http://pl.wikipedia.org/wiki/IPv6

WiFi u mnie też działa w praktyce ~30 mbit mimo pełnego zasięgu i mimo tego, że po kablu mam pełne 80 mbit, po prostu z tego całego wifi w paśmie 2.4 GHz ciężko jest wycisnąć więcej, radio to radio, a kabel to kabel, livebox 3.0 ma dodatkowo oprócz 2.4 Ghz także 5 GHz, co oznacza teoretycznie, że można zakupić nowszej generacji kartę wifi np. na USB z obsługą pasma 2.4 i 5 GHz i wtedy mamy po połączeniu pasma 2.4 i 5 GHz łącznie dużo większe pasmo, które w praktyce może przesłać nam pełne 80 mbit jeżeli mamy taką synchronizację na routerze, ale i tak zawsze najpewniejszy jest kabel.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5026
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Orange do 80Mb/s - totalna kpina

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 15 maja 2014, 8:58

niektóre serwisy są już na dłuższych adresach IP, więc powinno to być jak najbardziej włączone żeby wszystkie stronki działały.


Bzdury na resorach ;)
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
Hubiqq
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 9
Rejestracja: 13 maja 2014, 12:54
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Orange do 80Mb/s - totalna kpina

Nieprzeczytany post autor: Hubiqq » 15 maja 2014, 9:36

Neostrada zawsze ma zmienne IP, nie ważne czy z IPV6 czy bez to jest zawsze zmienne!
Ja mam IPV6 włączone i mam zmienne IP, IPV6 gwarantuje dostęp do adresów IP, które są następnej generacji, ponieważ pula adresów starej generacji już się wyczerpała i niektóre serwisy są już na dłuższych adresach IP, więc powinno to być jak najbardziej włączone żeby wszystkie stronki działały. http://pl.wikipedia.org/wiki/IPv6


U ciebie może tak, u mnie nie. Jeśli w nazwie użytkownika dodam na końcu /ivp6 i zapiszę ustawienia, IP mam stałe i nieważne, czy będę restartował router, odłączał kabel adsl i podłączał na nowo - ip się nie zmieni i jest ciągle takie samo - 83.28.255.41.


WiFi u mnie też działa w praktyce ~30 mbit mimo pełnego zasięgu i mimo tego, że po kablu mam pełne 80 mbit, po prostu z tego całego wifi w paśmie 2.4 GHz ciężko jest wycisnąć więcej


U mnie (za radą best-boy'a) pomogła zmiana kanału w "ustawieniach WiFi" FunBoxa. Wcześniej wyciągałem max. 20-28Mb/s przez WiFi, a teraz jest to 38-40, więc prawie tyle ile mam przez kabel ethernetowy (41-42Mb/s).

Wynik przez wifi:

http://www.speedtest.net/my-result/3501840621

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5026
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Orange do 80Mb/s - totalna kpina

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 15 maja 2014, 9:41

WiFi nadaje się do srajfonów czy telewizora, nikt komu zależy na stabilności połączenia nie będzie się męczył z radiem na co dzień tym bardziej że szum w eterze jest taki jak w metrze warszawskim o 17:00 ;)
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


owcaxxl
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 07 paź 2014, 13:02
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Orange do 80Mb/s - totalna kpina

Nieprzeczytany post autor: owcaxxl » 07 paź 2014, 13:27

Witam
Przedstawię mój problem z internetem Orange VDSL 80Mb/s
Sprawa wygląda następująco. Miesiąc temu wkroczyłem w świat VDSL z Netii 6Mb/s.
Dostałem modem FunBox. Na początku (około 2 tygodnie) wszystko działało bez zarzutu. Realne prędkości na speedtest.pl to w granicach 50-60Mb/s. Od jakiegoś czasu speedtest pokazuje 8-15Mb/s pliki ściągają się z prędkością 400-500 KB/s. Zgłaszałem to do orange przyjechali technicy przepieli mnie na inny port ale nadal bez zmian. Synchronizacja routera jest w normie:

Prędkość i margines szumu
Prędkość synchronizacji DSL w górę 8568 Kb/s
Prędkość synchronizacji DSL w dół 58365 Kb/s
Margines szumu w dół 8.6 dB

Jakość linii (błędy)
Liczba sekund z błędami (ES) w trakcie pobierania (od momentu ostaniej synchronizacji) 17
Sekundy z poważnymi błędami (SES) w trakcie pobierania (od momentu ostaniej synchronizacji) 0

Sprawa jest o tyle dziwna że wchodząc na stronę www.speed.io download jest 49Mb/s a na speedtest jak pisałem wcześniej 8-15Mb/s technicy puścili jeszcze pobieranie kilku plików jednocześnie i suma downloadu wynosiła około 2-3,5 MB/s a jak się ściąga jeden plik to prędkość nie przekracza 500KB/s, filmy HD na youtubie czy tvn player buforują (czego nie było wcześniej, przy oglądaniu filmu prędkość sięga 200-500 KB/s nie więcej) nie wiem w czym tkwi problem. Internet ogólnie przymula. To nie jest to co było na początku. Proszę o radę.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5026
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Orange do 80Mb/s - totalna kpina

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 07 paź 2014, 14:21

Najpierw sprawdź transfer z http://noc.gts.pl
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


owcaxxl
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 07 paź 2014, 13:02
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Orange do 80Mb/s - totalna kpina

Nieprzeczytany post autor: owcaxxl » 07 paź 2014, 14:34

Transfer plików był sprawdzany na tej stronie. Wszystko opisane wyżej

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5026
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Orange do 80Mb/s - totalna kpina

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 07 paź 2014, 19:32

A w nocy, 1:00 - 2:00 godzina ?
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 3 gości