FRITZ! Box 7490

Internet VDSL

Topic author
slawomir273
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 04 paź 2014, 13:21
Numer GG: 0

FRITZ! Box 7490

Nieprzeczytany post autor: slawomir273 » 02 lis 2014, 18:08

Witam.Czy ktoś używa tego routera na neostradzie vdsl jeżeli tak to proszę o opinie.Czy w ogóle warto go kupić?


PeterMac
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 15 mar 2006, 20:49
Numer GG: 0

Re: FRITZ! Box 7490

Nieprzeczytany post autor: PeterMac » 13 lis 2015, 2:18

Dołączam sie do pytania kolegi wyżej, zastanawiam sie nad modelem 3490 czyli to niemal identyczny sprzet co 7490 tyle ze bez wejsc tel.
Netgear DGND3700 V1 (Richud Transmission firmware) @ Neostrada Fiber 80Mb/s
http://www.speedtest.net/my-result/4839566309 test po WiFi :grin:

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5026
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: FRITZ! Box 7490

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 13 lis 2015, 7:37

Uważaj co kupujesz, te co czasami wypadają z ciężarówek są z Annexem B ale generalnie działają .
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


PeterMac
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 15 mar 2006, 20:49
Numer GG: 0

Re: FRITZ! Box 7490

Nieprzeczytany post autor: PeterMac » 15 lis 2015, 2:40

Nie no chce kupic przede wszystkim na rynek PL z polskim opakowaniem (opis) fabrycznie zaklejonego.

Tylko czy one dzialaja stabilnie pod Neo Fiber i jak z zasiegiem wifi i wydajnoscia NASa po USB ?
Jade obecnie na Funboxie od dwoch dni po przesiadce na VDSL, dziala ok, ale zasieg wifi dosc slaby do tego potrzebuje cos z gigabitowymi portami ethernet, no i juz raczej z wifi AC, przyzwoita wydajnoscia NASa po USB.
Jest jeszcze Asus DSL-AC68 ale ma tylko jeden port USB co jest porazką w tak fajnym urządzeniu.

Mam jeszcze swojego Netgeara DGND3700 v1 z mozliwoscia wgrania softu ktory dodaje obsluge VDSL, i tak sie zastanawiam wlasnie jaka opcje wybrac czy go sprzedac i kupic Fritza tego czy zostac z Netgearem.
Ostatnio zmieniony 15 lis 2015, 19:09 przez PeterMac, łącznie zmieniany 1 raz.
Netgear DGND3700 V1 (Richud Transmission firmware) @ Neostrada Fiber 80Mb/s
http://www.speedtest.net/my-result/4839566309 test po WiFi :grin:

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5026
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: FRITZ! Box 7490

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 15 lis 2015, 8:24

Powiem tak, NAS niby jest, VOiP niby jest ;) wszystko cacy - ale możliwości konfiguracji w pobliżu zera ;)
Fritz to "droga zabawka dla głupich Niemców" - ma podłączyć i ma działać.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


PeterMac
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 15 mar 2006, 20:49
Numer GG: 0

Re: FRITZ! Box 7490

Nieprzeczytany post autor: PeterMac » 15 lis 2015, 16:23

Aha :) no nigdy tego nie mialem w sumie moze lepiej tego Asusa DSL-AC68, szukalem recenzji i wydajnosci NASa w tym Fritzie to jesli chodzi o zapis na USB to nie powala 12,5MB/s, Asus chyba mial kolo 30MB/s w zapisie takze juz calkiem ladnie jak na router.
Netgear DGND3700 V1 (Richud Transmission firmware) @ Neostrada Fiber 80Mb/s
http://www.speedtest.net/my-result/4839566309 test po WiFi :grin:

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5026
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: FRITZ! Box 7490

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 15 lis 2015, 17:09

Ja bym brał ASUSa i HUBa w przypadku braku portów USB.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


PeterMac
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 15 mar 2006, 20:49
Numer GG: 0

Re: FRITZ! Box 7490

Nieprzeczytany post autor: PeterMac » 15 lis 2015, 19:01

Dzieki za opinie, chyba sprobuje tego Asusa z hubem bo raczej Asus nowszego modelu z dwoma wejsciami nie bedzie w najblizszej przyszlosci szykowal, RT-AC68 ma dwa usb ale znowu brak modemu VDSL ehh.
Jeszcze taki maly minusik zarowno dla Asusa jak i tego Fritza to tylko 4 wejscia LAN i w obu jakby chcialo sie wpiac inny modem zew. to zostanie tylko 3 LANy, a moj obecny Netgear DGND3700 pomysleli lepiej ma 5 wejsc LAN :) jedno wlasnie na taka ewentualnosc.
Gdyby nie zachcianki w postaci WiFi w AC i szybszego NASa to bym zostal z Netgearkiem :) wprawdzie nie testowalem go jeszcze pod VDSL ale chyba przed sprzedaza potestuje wink:

Edit
Zobacz jeszcze na testy tego Asusa wg nich Fritz 3490 lepiej wypada pod wzgledem WiFi
http://www.pcadvisor.co.uk/review/modem ... w-3624503/
Netgear DGND3700 V1 (Richud Transmission firmware) @ Neostrada Fiber 80Mb/s
http://www.speedtest.net/my-result/4839566309 test po WiFi :grin:

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5026
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: FRITZ! Box 7490

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 16 lis 2015, 9:22

HUB nie koniecznie musi zadziałać niestety.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość