Sieć gościnna w Neostradzie/IPTV/VoIP - jaki router obok/zamiast funbox?

Internet VDSL

Topic author
Sandkappa
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 30 gru 2015, 1:08
Numer GG: 0

Sieć gościnna w Neostradzie/IPTV/VoIP - jaki router obok/zamiast funbox?

Nieprzeczytany post autor: Sandkappa » 30 gru 2015, 3:21

Chciałbym stworzyć odrębną od domowej gościnną sieć WiFi zabezpieczoną hasłem. Sagemcom F@st 5310 a.k.a Funbox od Orange nie daje takiej opcji. Tak jak w temacie pakiet usług, które obsługuje Funbox to Neostrada do 80Mb/s (na łączu 25 Mb/s, realnie speedtest 16.5-19.5Mb/s) + IPTV + VoIP (nr tymczasowy, mają przenieść nr od Netii na łączu telefonicznym).

Wiem, że będę musiał dokupić nowy sprzęt. Pytanie jaki? AP czy Router z modemem VDSL? Wolałbym jednak nie dodawać drugiego urządzenia nadającego sygnał WiFi.

Czy w przypadku opcji router VDSL jest możliwość korzystania z FunBoxa jako Bridge? (oficjalnie nie ma takiej możliwości)
Jeśli opcja Bridge nie wchodzi w grę to jaki router zastąpi urządzenie od Orange i obsłuży IPTV? Czytałem o dwóch urządzeniach. Użytkownik rygiel1974 korzystał przez jakiś czas z TP-Link TD-W9980. skalak23 podał linki do ustawień Asus DSL-AC68U. Ten drugi jest bardzo drogi, jak na jedną jedyną funkcję, na której mi zależy tj. guest network z hasłem. Czy TD-W9980 się sprawdzi? Czy są jakieś inne urządzenia na rynku godne uwagi? (tańsze niż DSL-AC68U).

Jeżeli możliwości ustawienia sieci ogranicza VoIP - jestem w stanie z niego zrezygnować. Jeżeli problemem jest obsługa IPTV mogę pomyśleć nad przejściem do SAT TV (IPTV jest obligatoryjne przy prędkości powyżej 20Mb/s - u mnie jest poniżej). Z drugiej strony wiązałoby się to z zakupem nowej anteny SAT do obsługi HD (wtedy może i DSL-AC68U by się bardziej kalkulował).

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Sieć gościnna w Neostradzie/IPTV/VoIP - jaki router obok/zamiast funbox?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 30 gru 2015, 9:38

Dokup sobie Ovislink 5450 , taniego urządzenia z modemem VDSL nie dostaniesz, porządne to cena ponad 300zł.
Ovislink 5450 chodzi na allegro po 40-60zł.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
Sandkappa
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 30 gru 2015, 1:08
Numer GG: 0

Re: Sieć gościnna w Neostradzie/IPTV/VoIP - jaki router obok/zamiast funbox?

Nieprzeczytany post autor: Sandkappa » 30 gru 2015, 19:34

Wydaje się to sensowna propozycja ale czy na pewno ustawię na nim sieć gościnną z hasłem? Nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat. Czy mógłbym prosić o polecenie innych niedrogich WAP-ów, dostępnych w sklepowej sprzedaży, które będą miały możliwość ustawienia guest network z hasłem?

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Sieć gościnna w Neostradzie/IPTV/VoIP - jaki router obok/zamiast funbox?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 30 gru 2015, 21:28

Co rozumiesz przez "sieć gościnną" ??
Ustawisz izolację klientów i użytkownicy tego AP będą mieli dostęp tylko do internetu.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
Sandkappa
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 30 gru 2015, 1:08
Numer GG: 0

Re: Sieć gościnna w Neostradzie/IPTV/VoIP - jaki router obok/zamiast funbox?

Nieprzeczytany post autor: Sandkappa » 31 gru 2015, 0:48

Ok. Nie wiedziałem, że jest taka możliwość. Jak się nazywa opcja izolacji klientów w AP? (a może mają je wszystkie AP?) Najpewniej kupię sprzęt nie na allegro, a w sklepie i chciałbym sprawdzić, które modele ją posiadają.

Chodziło mi (jak sądzę) o opcję multiple SSID ale to co napisałeś jest w zupełności wystarczające. Dziękuję za radę i spore oszczędności, bo w ostateczności chyba bym się szarpnął na tego Asusa (którego doradzano mi na forum Orange), a mogło by się okazać że nie do końca dobrze działa na nim IPTV...

Swoją drogą szkoda, że Orange olewa zaawansowanych użytkowników i nie oferuje za dopłatą lepszego sprzętu zapewniając jednocześnie jego kompatybilność z usługą. Aktualnie dzierżawa nic nie kosztuje więc nie straciliby nawet, gdyby klienci nie kupowali od nich, tylko na wolnym rynku. Choć pewnie chodzi o to, że wtedy można by samemu ustawić np. multirooma zamiast płacić u nich dodatkowo.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Sieć gościnna w Neostradzie/IPTV/VoIP - jaki router obok/zamiast funbox?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 31 gru 2015, 8:10

Izolacja klientów po angielsku brzmi tak samo jak po polsku ;), AP isolation albo clients isolation, mniej więcej połowa AP posiada tą funkcję.
Zaawansowani po prostu sami sobie kupują lepszy sprzęt :D.
Ovislink jest przyszłośiowy (chociaż tylko 54Mbps), bo posiada wszystkie możliwe tryby pracy, AP, Router, Repeater, Client, Bridge i w dodatku jest na niego nieoficjalny soft gdyby komuś było mało no i radio Ovislink 5460ap v2 można podkręcić do 400mW (z dobrą anteną kierunkową to i 20-30km poleci). :lol: Ale to już mikrofalówka i lepiej sobie w głowę nie celować :lol: :mrgreen:
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
Sandkappa
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 30 gru 2015, 1:08
Numer GG: 0

Re: Sieć gościnna w Neostradzie/IPTV/VoIP - jaki router obok/zamiast funbox?

Nieprzeczytany post autor: Sandkappa » 02 sty 2016, 14:37

Ten Ovislink rzeczywiście wygląda dobrze, do tego znalazłem go nowego w jednym ze sklepów internetowych.

Pozostało jeszcze jedno pytanie, pewnie bardzo podstawowe ale nigdzie nie mogę znaleźć oczywistej odpowiedzi. Czy AP (ten lub ew. inne) może łączyć się z modemem-routerem bezprzewodowo czy też konieczne jest przewodowe połączenie? Nie chcę ciągnąć kabla po mieszkaniu, a także nie chcę mieć dwóch nadajników WiFi w tym samym pomieszczeniu (router i AP).

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Sieć gościnna w Neostradzie/IPTV/VoIP - jaki router obok/zamiast funbox?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 02 sty 2016, 16:25

Sandkappa pisze:Ten Ovislink rzeczywiście wygląda dobrze, do tego znalazłem go nowego w jednym ze sklepów internetowych.

Pozostało jeszcze jedno pytanie, pewnie bardzo podstawowe ale nigdzie nie mogę znaleźć oczywistej odpowiedzi. Czy AP (ten lub ew. inne) może łączyć się z modemem-routerem bezprzewodowo czy też konieczne jest przewodowe połączenie? Nie chcę ciągnąć kabla po mieszkaniu, a także nie chcę mieć dwóch nadajników WiFi w tym samym pomieszczeniu (router i AP).


Nie może, teoretycznie może w trybie repeater ale to mija się z celem bo rozwali wydajność całej sieci i nie będzie siecią gościnną.
Pozostaje kabel albo adaptery PLC (ethernet przez sieć 230V) , tylko to kolejny sprzęt i kolejne koszty.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
Sandkappa
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 30 gru 2015, 1:08
Numer GG: 0

Re: Sieć gościnna w Neostradzie/IPTV/VoIP - jaki router obok/zamiast funbox?

Nieprzeczytany post autor: Sandkappa » 02 sty 2016, 17:01

A jaki typ urządzenia mógłbym postawić między moim głównym routerem a AP, który by uniemożliwiał dostęp do mojej prywatnej sieci w przypadku fizycznego odłączenia kabla Ethernet od AP i podłączenia do niego komputera? Czy jest możliwość izolacji mojej sieci LAN w taki sposób? A może jestem w stanie ustawić w samym Funboxie, by poprzez dany port Ethernet mogło łączyć się tylko jedno, określone urządzenie (AP)? Czy takie rozwiązanie jest bezpieczne?

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Sieć gościnna w Neostradzie/IPTV/VoIP - jaki router obok/zamiast funbox?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 02 sty 2016, 23:49

Najlepiej zrobić oddzielny VLAN ale do tego potrzeba mikrotika, zabawki orangowe tego nie potrafią.
Chociaż jakiś firewall jest w FB tylko nie wiem jakie ma reguły, wiem że dla WiFi można dawać dostęp po MACu nie wiem czy na fizycznych portach też, to by się sprawdziło.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość