Padł internet - synchro spadło o 10 tys. kbps

Internet VDSL

Topic author
kuba_b
Wiarus
Wiarus
Posty: 2045
Rejestracja: 24 cze 2009, 0:37
Łącze: Neostrada Fiber
Lokalizacja: 0 42

Padł internet - synchro spadło o 10 tys. kbps

Nieprzeczytany post autor: kuba_b » 09 sie 2016, 1:47

Witajcie!

Mam problem. Wczoraj około godz. 10 padł internet (nie było synchronizacji) a cała awaria trwała około 2 godzin. Po udanej próbie synchronizacji okazało się, że zamiast około 80 000 kbps synchronizacji mam 68723 przy prawie takim samym marginesie szumu wynoszącym 9.4 dB. Próbować wywalczyć wyższe syncho, a jak tak to jakim sposobem? Pomijam fakt, że na początku synchronizacja wynosiła około 82 000 kbps... :neutral:

Niestety nie mam jak sprawdzić innych parametrów - ot uroda Funboksa.

A i jeszcze coś, bo może będziecie wiedzieli... Dlaczego podczas używania WiFi jak pobierane są dane z prędkością jakąś tam trochę wyższą to dźwięk w komputerze zaczyna charczeć? Po kablu i przy wyższych prędkościach takich efektów nie ma, a po WiFi nawet już przy 10 Mb/s takie rzeczy się dzieją...
Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5014
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Padł internet - synchro spadło o 10 tys. kbps

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 09 sie 2016, 8:30

Bez znania parametrów linii nie wiele da się powiedzieć, możesz dzwonić i pytać ale wątpię żeby ktoś był chętny do rozmowy.
Możesz opisać problem przez formularz zgłoszeniowy, jest trochę większa szansa. (trzeba mieć konto na orange.pl).
Jaka karta WiFi ?
Sterowniki od chipsetu zainstalowane?
Jaki to komputer ?
Jaki system ?
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
kuba_b
Wiarus
Wiarus
Posty: 2045
Rejestracja: 24 cze 2009, 0:37
Łącze: Neostrada Fiber
Lokalizacja: 0 42

Re: Padł internet - synchro spadło o 10 tys. kbps

Nieprzeczytany post autor: kuba_b » 09 sie 2016, 10:53

No sorry, ale to nie jest normalne, że synchro spada o taką wartość... Tym bardziej mieszkając (wg skantarka) 700 metrów od DSLAM-u...

Laptop staruszek, ale nie miał takich problemów przed przesiadką na Windows 10. Karta to Intel WiFi Link 5100 AGN. Sterowników nowszych nie znalazłem niż wersja 14.3.2.1, bo inne niby się instalują i nagle wyłączają. Komputer to Lenovo Y550, a system to Windows 10.
Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5014
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Padł internet - synchro spadło o 10 tys. kbps

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 09 sie 2016, 12:37

Sprawdź jeszcze inne sterowniki do karty WiFi , ta przesiadka to był bez wątpienia błąd.
Nikt nie twierdzi że to normalne, ja proponuję opisanie problemu przez formularz bo przez telefon możesz się z blondynkami nie dogadać, powie ci że nic nie gwarantują i tyle będzie gadki.
Widzę że problem bardzo popularny w tym laptopie, sprawdź obciążenie procesora podczas szybkiego transferu po WiFi, to nam co nieco powie.
Możesz zacząć od zmiany planu zasilania na : maksymalna wydajność.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
kuba_b
Wiarus
Wiarus
Posty: 2045
Rejestracja: 24 cze 2009, 0:37
Łącze: Neostrada Fiber
Lokalizacja: 0 42

Re: Padł internet - synchro spadło o 10 tys. kbps

Nieprzeczytany post autor: kuba_b » 09 sie 2016, 12:54

Podczas pobierania z prędkością 60 Mb/s (wg speedtest) i około 65 Mb/s (wg Windowsa) obciążenie przy dodatkowo włączonej drugiej przeglądarce to około 70%, ale za to ściągając dwa duże pliki prędkość nie przekracza 32 Mb/s i obciążenie procesora to około 90%...

Taki plan zasilania jest ustawiony tutaj domyślnie :)
Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5014
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Padł internet - synchro spadło o 10 tys. kbps

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 09 sie 2016, 15:11

Sprawdź obciążenie na kablu dla porównania.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
kuba_b
Wiarus
Wiarus
Posty: 2045
Rejestracja: 24 cze 2009, 0:37
Łącze: Neostrada Fiber
Lokalizacja: 0 42

Re: Padł internet - synchro spadło o 10 tys. kbps

Nieprzeczytany post autor: kuba_b » 09 sie 2016, 16:13

Przy speedteście i prędkości około 65 Mb/s obciążenie jest podobne ~75%. Przy ściąganiu dwóch dużych plików prędkość jest ograniczona (wg Windowsa) do około 32-35 Mb/s i nie chce tej wartości przekroczyć a obciążenie procka jest podobne.
Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5014
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Padł internet - synchro spadło o 10 tys. kbps

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 09 sie 2016, 22:32

Strasznie duże to obciążenie procka, pytanie tylko czy przez przeglądarkę czy samą kartę sieciową.
Masz możliwość sprawdzić przesyłając coś z komputera na komputer ? normalnie przez otoczenie sieciowe?
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
kuba_b
Wiarus
Wiarus
Posty: 2045
Rejestracja: 24 cze 2009, 0:37
Łącze: Neostrada Fiber
Lokalizacja: 0 42

Re: Padł internet - synchro spadło o 10 tys. kbps

Nieprzeczytany post autor: kuba_b » 09 sie 2016, 23:10

Nie bardzo niestety.
Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5014
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Padł internet - synchro spadło o 10 tys. kbps

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 10 sie 2016, 8:04

Pozamykaj wszystkie programy.
Odpal jedną kartę w przeglądarce.
http://noc.pirx.pl/
Sprawdź obciążenie procesora przed włączeniem pobierania pliku i po włączeniu pobierania.
Tutaj nie ma flasha to przeglądarka w cale nie powinna go obciążyć.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
kuba_b
Wiarus
Wiarus
Posty: 2045
Rejestracja: 24 cze 2009, 0:37
Łącze: Neostrada Fiber
Lokalizacja: 0 42

Re: Padł internet - synchro spadło o 10 tys. kbps

Nieprzeczytany post autor: kuba_b » 10 sie 2016, 9:54

Przy poprzednim testowaniu właśnie tak zrobiłem a ściągałem pliki z ftp://ftp.tpnet.pl/pub/solaris/opensola ... s/2009/06/ i ze speedtestu Inei.
Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5014
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Padł internet - synchro spadło o 10 tys. kbps

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 10 sie 2016, 10:43

No dobra, ale jakie jest obciążenie procesora kiedy nic nie ściągasz ??
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
kuba_b
Wiarus
Wiarus
Posty: 2045
Rejestracja: 24 cze 2009, 0:37
Łącze: Neostrada Fiber
Lokalizacja: 0 42

Re: Padł internet - synchro spadło o 10 tys. kbps

Nieprzeczytany post autor: kuba_b » 10 sie 2016, 13:14

5-10% - wszystko zależy kiedy, ale sam Menadżer zadań też trochę procka zżera, bo czasami nawet 7% co wydaje mi się bardzo dużą wartością.
Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5014
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Padł internet - synchro spadło o 10 tys. kbps

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 10 sie 2016, 13:51

Aż nie chce mi się wierzyć że obciążenie na kablu też sięga 70%.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


marcin_ketrzyn
Moderator
Moderator
Posty: 614
Rejestracja: 28 maja 2011, 22:24
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Padł internet - synchro spadło o 10 tys. kbps

Nieprzeczytany post autor: marcin_ketrzyn » 10 sie 2016, 21:27

Ja na początku miałem pełne 80 z możliwością na 109, teraz mam 66 i tylko się cieszyć :D mam ze 300 m do centrali
Obrazek

Attenuation: 8.4 dB SNR Margin: 8.9 dB Rate (Kbps): Downstream 85198 Upstream 8567 Attainable Rate (Kbps): 93420

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości