Padł internet - synchro spadło o 10 tys. kbps

Internet VDSL
kuba_b
Wiarus
Wiarus
Posty: 2045
Rejestracja: 23 cze 2009, 23:37
Łącze: Neostrada Fiber
Lokalizacja: 0 42

Re: Padł internet - synchro spadło o 10 tys. kbps

Nieprzeczytany postautor: kuba_b » 11 sie 2016, 10:46

Rozumiem regularny spadek synchro, ale nie w ciągu dwóch godzin, dwóch!
Obrazek

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.


Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4943
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Padł internet - synchro spadło o 10 tys. kbps

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 11 sie 2016, 13:30

Nie znamy zmian tłumienia w tym czasie, może to linia a może uruchomili komuś vdsl i na linii są tak mocne przesłuchy że mocno SNR spadł.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

kuba_b
Wiarus
Wiarus
Posty: 2045
Rejestracja: 23 cze 2009, 23:37
Łącze: Neostrada Fiber
Lokalizacja: 0 42

Re: Padł internet - synchro spadło o 10 tys. kbps

Nieprzeczytany postautor: kuba_b » 11 sie 2016, 18:46

Oj to musiał bardzo mocno spaść, że najpierw router nie mógł złapać synchronizacji przez 2 godziny a jak złapał to z takim skutkiem :) Niestety ciężko stwierdzić jakie było tłumienie, bo mam tylko dane jakie pokazywał kiedyś TP-Link (dopóki go nie oddałem), chociaż są dziwne: tłumienie
down: 16.9 dB
up: 17 dB
Obrazek

Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4943
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Padł internet - synchro spadło o 10 tys. kbps

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 11 sie 2016, 19:32

Fakt, to co pokazywał jest dziwne.
Takie wyniki są często przy odwrotnie podłączonym filtrze albo zrąbanym czymś innym w instalacji domowej...
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.


kuba_b
Wiarus
Wiarus
Posty: 2045
Rejestracja: 23 cze 2009, 23:37
Łącze: Neostrada Fiber
Lokalizacja: 0 42

Re: Padł internet - synchro spadło o 10 tys. kbps

Nieprzeczytany postautor: kuba_b » 11 sie 2016, 22:37

Z tym że jakby coś było zrąbane to przy okazji nie byłoby pewnie synchronizacji 81000 kbps w tym okresie na Funboksie a na TP-Linku 78 000 kbps. Zresztą to było w ogóle dziwne urządzenie, które było bardzo niestabilne. :roll:
Obrazek

Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4943
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Padł internet - synchro spadło o 10 tys. kbps

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 12 sie 2016, 8:18

Być może jakieś łączenie zamokło i tak poleciało na plecy, jak przyjdą mrozy -10 to się naprawi.... do wiosny ;)
Moja linia też ma wahania zależne od wilgotności ale to na poziomie 5-10% ... w mrozy zawsze jest najlepiej i to pomimo faktu że jest w 100% ziemna, napowietrzne linie mają najgorzej.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

kuba_b
Wiarus
Wiarus
Posty: 2045
Rejestracja: 23 cze 2009, 23:37
Łącze: Neostrada Fiber
Lokalizacja: 0 42

Re: Padł internet - synchro spadło o 10 tys. kbps

Nieprzeczytany postautor: kuba_b » 12 sie 2016, 10:34

Dziś coś panowie grzebali na słupie (wątpię, żeby to było po zgłoszeniu jakie napisałem w nocy) i synchro skoczyło do 73206, ale to nadal jest tylko niecałe 5000 kbps więcej niż po awarii(!) i brakuje nadal tyle samo do synchronizacji sprzed 5 dni.
Obrazek

Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4943
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Padł internet - synchro spadło o 10 tys. kbps

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 12 sie 2016, 11:06

Spadek o 5Mb niestety może mieć związek z odpaleniem większej ilości VDSLi ...
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

kuba_b
Wiarus
Wiarus
Posty: 2045
Rejestracja: 23 cze 2009, 23:37
Łącze: Neostrada Fiber
Lokalizacja: 0 42

Re: Padł internet - synchro spadło o 10 tys. kbps

Nieprzeczytany postautor: kuba_b » 14 sie 2016, 21:26

I znowu... coś się stało z połączeniem (rano to nie zauważyłem) i synchro spadło z 73206 do 71313 i pokazuje SNR na poziomie 9,5 dB.

Jakość linii (błędy)
2.8 Liczba sekund z błędami (ES) w trakcie pobierania (od momentu ostaniej synchronizacji) 848
2.9 Sekundy z poważnymi błędami (SES) w trakcie pobierania (od momentu ostaniej synchronizacji) 62
Obrazek

Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4943
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Padł internet - synchro spadło o 10 tys. kbps

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 14 sie 2016, 21:28

Taka pogoda że co chwilę rosa siada, linia jest do d..y.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

kuba_b
Wiarus
Wiarus
Posty: 2045
Rejestracja: 23 cze 2009, 23:37
Łącze: Neostrada Fiber
Lokalizacja: 0 42

Re: Padł internet - synchro spadło o 10 tys. kbps

Nieprzeczytany postautor: kuba_b » 14 sie 2016, 21:47

No to od lutego takich akcji nie było a nagle przez kilka dni linia mogła się tak zepsuć? Ja nie powiem, jak na 700 metrów od DSLAM-u (wg Skantarka) to jest żałosna, ale nie aż tak... Wcześniej potrafiło bez problemu trzymać synchronizację przez 30 dni i dopiero to ja musiałem wyłączyć ten diabelny sprzęt (bo przestawało przesyłać dane), a nie niby warunki atmosferyczne.
Obrazek

Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4943
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Padł internet - synchro spadło o 10 tys. kbps

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 15 sie 2016, 6:53

Pewnie gdzieś na słupie jest jeżyk z etonów i zamaka. Nie chce im się mufy robić bo musieli by co miesiąc rozwalać i tak to wszystko później działa.
Jak dotrwasz do mrozów i samo się "naprawi" to będziesz miał dowód ;)
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

kuba_b
Wiarus
Wiarus
Posty: 2045
Rejestracja: 23 cze 2009, 23:37
Łącze: Neostrada Fiber
Lokalizacja: 0 42

Re: Padł internet - synchro spadło o 10 tys. kbps

Nieprzeczytany postautor: kuba_b » 15 sie 2016, 19:11

Nie dotrwam, bo będę im dawał robotę - padnie to niech naprawią. To, że cena internetu jest śmiesznie niska w porównaniu do możliwych(!) osiągów to już ich sprawa, szkoda tylko że upload nie jest powiedzmy 20 Mb/s - wtedy to byłby niemalże ideał przy niezłych liniach. Ta nie była taka zła, chociaż kiedyś już był z nią problem ale został wyeliminowany przez wymianę druta.
Obrazek

mich2406
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 28 sie 2015, 23:19
Łącze: Net24
Numer GG: 0

Re: Padł internet - synchro spadło o 10 tys. kbps

Nieprzeczytany postautor: mich2406 » 15 sie 2016, 19:41

Technik mi powiedział, że nie ma co się sugerować odległością skantarka, bo gdy są 2 centralki w miejscowości to trzeba liczyć odległość x2. W moim przypadku skantarkowe 295 metrów równa się 600 m w rzeczywistości.

kuba_b
Wiarus
Wiarus
Posty: 2045
Rejestracja: 23 cze 2009, 23:37
Łącze: Neostrada Fiber
Lokalizacja: 0 42

Re: Padł internet - synchro spadło o 10 tys. kbps

Nieprzeczytany postautor: kuba_b » 15 sie 2016, 19:48

Akurat mierzenie nim zgadzałoby się z parametrami jakie wypluwał każdy sprzęt kiedyś podłączony do sieci :) A u mnie jest jeden DSLAM z tego co wiem (drugi dopiero ma jakaś wieś obok) i nie widziałem nigdy w planach inwestycyjnych jakie przedstawiło Orange ani jednej wzmianki o czymś dodatkowym. Inna sprawa, że była wiele razy mowa o skracaniu pętli abonenckiej, ale głównie dotyczyło to wsi dookoła, a nie mojego miasta :)
Obrazek

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.



Wróć do „Neostrada Fiber”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości